Widok

Moja pierwsza spowiedź przedslubna...

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Cóż i ja chciałam wspomnieć o tym jak to u mnie było...hmm byliśmy w ten weekend na wyjeździe do rodzinki i przy okazji zajechalismy do Św. Lipki na mazurach a że miejsce piękne i takie "budujące" duchowo postanowilismy, że tam pójdziemy właśnie do spowiedzi...heh i cóż mogę powiedzieć...nie poczułam się tak jakoś "czyściej" na duchu...wręcz przeciwnie...ksiądz kazał mi się zastanowić czy chce tej "szopki" w kościele czy prawdziwego życia w duchu bożym...dodam tak na marginesie że WIELKĄ GRZESZNICĄ NIE JESTEM, cóż owszem śpię z moim narzeczonym, nie mieszkamy razem...to jedno jedyne w sumie nasze "przewinienie" Nie podobało mi się jak ksiądz podszedł do tej kwestii i tylko tej...zaczął nam wykład prawic o przysadzce mózgowej, jądrach mężczyzny i jego pożądaniu a moim zniewoleniu...jakieś nieporozumienie, a gdzie reszta moich spraw poruszona inne nie były warte wspomnienia??? Czy tylko na to księża zwracają uwagę...ech...zamoiast czuc się jakoś duchowo inaczej, tak odświętnie i mysleć o tym duchowym wydarzeniu jakie nas niedługo spotka, to myślę o tym, że jednak rozumiem czasem tych co są antykościelni (jako instytucji)...szkoda gadać...Cieszę się jedynie że mamy to za sobą, że mój J też był u spowiedzi, że mimo takiego podejścia księży nadal są tacy z "powołania" a to że mają się zajmować naszymi duszami nie traktują jak zawód i pracę od do tylko naprawdę są oni pośrednikami tego jedynego...(bez dewocji i moherowych beretów hehe) no to tyle...

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurcze, a we Francji w Kościele Katolickim,spowiedź jest powszechna i jakoś nikomu nie robi to różnicy. Kiedyś czytałam o tym,że spowiedź wymyśliły tajne służby,żeby miec kontrolę nad ludźmi - i chyba się im udało,bo trwa to niezmiennie od wieków...wch...

nie, nie do inwigilacji:)

fajne arty na ten temat :
art1
art2

krótkie i ciekawe- miłej lekturki:)

chaberek,ja czytałam to w historycznych książkach :)

a Twoje artykuły są ciekawe :)

Hej Kropka , kiedy przypominam sobie moja spowiedz ,to moze nie bylo az tak zle , ale ... fakt tez ksiadz zwracal uwage na czystosc , ale ujal to w naprawde delikatny sposob

Kropka,
ja mam podobne doświadczenia ze spowiedzi na Zaspie.
Byłam zdruzgotana, a była to spowiedź na dzień przed ślubem.
Pamiętaj, by na tę spowiedź wybrać zaufanego księdza (jesli jest taka możliwość)

Czasami to oni na prawdę potrafią wszystko popsuć i traktując wszystkich z góry powodować, że odechciewa sie brać Kościelenego ślubu:((

imageimage
sa fajne rekolekcje jeszcze o kobiecie i facetach i małzenstwie, ja nie lubie lania wody i przegiec- ogólnie ciezko mnie czyms takim zadowolic

ale one mnie powaliły bo były super,poszukam linków:)
to o babkach i facetach sie zgadzało,ale gosc opisał cos na co nigdy nie zwracałam uwagi
jak znajde to wkleje

ja po spowiedzi przedslubnej i slubie zakonczyłam swoj romans z wiarą na 6 lat :/ no ale zrpzumialam cos ostatnio i jestem teraz niexle szczesliwa:)

a dupek trafic moze sie wszedzie, dupek-ksiadz, dupek -dentysta ,dupek -sprzedawca jarzyn hihi

:))))))))))))))

a my na zadnej spowiedzi nie mielismy pytania o zycie intymne
nie przejmuj sie ci niektorzy ksieza naprawde powiini sie zastanowic nad soba i swoim powolaniem a te wyklady o jądrach hahahah chyba buchnelabym smiechem w tym konfesjonale i odeszla
ja swoja spowiedz wspominam bardzo milo nie mialam zadnych kazan ksiadz byl wyrozumialy, normalny po prostu ze mna porozamwial a nawet delikatnie mu sie wymknelo cos w stylu ze jak juz mieszkamy ze soba to wiemy jak juz to bedzie w malzenstwie jak mamy ze soba rozmawiac zabrzmialo jak ukryte "ok" :))) od tamtej pory chodze do spowiedzi tylo do niego
i ponieważ ja jestem zrazona taką spowiedzia, bo tez podobno przezyłam ie nie chciał dac mi rozgrzeszenia z błachych powodów, dlatego teraz do spowiedzi chodze TYLKO do sa bardziej otwarci do zycia, elastyczni i nie upokarzają, nie gardzą, a jedynie rozmawiają- delikatnie pouczaja i rozgrzeszaja. Z takiej spowiedzi wychodzi sie np. z poczuciem czystości.
majls do kogo chodzisz do tej spowiedzi?

tam to juz obojetnie, który z ojców cie przyjmie (tam nie ma księży), oni wszyscy są w porządku, w każdym bądx razie TYLKo zakon Jezuitów.
ja np miałam piekna spowiedź w zakonie dominikanów w Gdansku w sw.Mikołaju.Tam tez są sensowni ksieza.Ogólnie zakonnicy chyba jakos bardziej z sercem patrzą na ludzi.

popieram :) byłam w Mikołaju na pierwszej (i jedynej) spowiedzi przedślubnej; nie jestem zbytnio religijna ale ten moment rozmowy z ojcem dał mi wiele;
Heh no tak dziewczyny wiem że nie tylko ja miałam takie odczucia i "Przygody" ale i tak mnie to wkurza, też chciałabym sobie porozmawiać a nie być karconą...kiedys tez właśnie byłam u sopowiedzi u zakonnika i zupełnie inaczej to własnie była rozmowa i wtedy czułam się o wiele lepiej!! :) Bywa...powodzenia tym którzy są jeszcze przed spowiedzią :) Ja myslałam, że skoro to Św. Lipka to będzie tak jakos inaczej odświętnie a wyszło dowrotnie :) Całe szczęście juz po :)

a ja myslalm, ze spowiedz to rzecz intymna i na forum nie wypada przedstawiac sprawozdania. A skoro tak skwitowalas ksiedza to moze trzeba bylo najpierw wypisac liste swoich grzeszkow, byloby to bardziej obiektywne. Jesli twoim zamierzeniem bylo zniechecic co niektorych o slabszej wierze do spowiedzi i slubu koscielnego to gratuluje, z pewnoscia ci sie udalo. Moze troszke wiecej pokory????A dla twojej wiadomosci, w USC nie wymagaja spowiedzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nikogo zniechęcic nie chciałam jeżeli ktoś po mojej wypowiedzi od razu skwituje że ślub kościelny jest bleee to marna jego wiara. Forum jest otwarte każdy może pisać to na czym mu akurat leży ja chciałam wspomnieć jakie maja podejście księża do spowiedzi przedślubnej, wypowiadamy się tu na różne teamty a ten jest nieodłącznym elementem ślubu...Grzechów i grzeszków miałam o wiele więcej i właśnie o to chodzi że skupiono się wyłącznie na tym jednym...to czy akurat w USC wymagają czy nie nie rozumiem...oczywiste że nie jest wymagane...TYLE :)

Widać wyraźnie, że obowiązek zachowania tajemnicy spowiedzi, jest strasznie niesymetryczny...
ancia chyba nie zrozumialam watku ... najpierw jeszcz raz przeczytaj a potem pomysl
Dramaturgii tej opowieści dodałby niewątpliwie fakt, że ksiądz cały czas się przy tym masturbował, mogłabyś nawet u pani Dzazgi w TVN, pokazać wszystkim, ślady na kołnierzyku sukienki...
Za kilka lat, kto wie? jak Monika Levinsky, może i wspomnieniową książkę byś napisała, w tym przypadku, o seksualnych wyczynach kleru...

PS Gdyby jeszcze tym klechą okazał się o. Rydzyk, twoja popularność nie miałaby kresu ani granic...
ancia,a ty co????? chcesz jeszcze bardziej kropce dołozyć????? Po co ta wypowiedź ???? W tym wątku nie o to chodzi...
ancia są tez pozytywne wpisy o spowiedzi
pozatym prawda ze cieżko trafic na dobrego spowiednika -nie oznacza ze nalezy rezygnowac z szukania takowego.

i własnie z racji intymnosci spowiedzi nic dziwnego ze mozna poczuc sie źle po takich "wykładach"ksiedza w konfesjonale.Sama miałam okazje trafic na ksiedza (spowiedź przedslubna) który mnie nazwał zdzirą :D bo wyszło ze spałam z mezem przed slubem,ogólnie mnie zbluzgał i powiedział ze ile razy sie "łajdaczyłam" tyle razy mnie spotka nieszczescie w małzenstwie:/ . Moj maz sie spowiadał u niego z trego samego- nie usłyszał nic prócz- "zastanów sie synu jak zyjesz."
Olałam po slubie kosciół na długie lata przez to.
Na szczescie spotkałam duchownego który mi pokazał czym jest spowiedź i od tego czasu ide tam raczej z radoscią (uwaznie omijajac tamtego ksiedza)

Jeslii ktos idzie do spowiedzi z musu i bez potrzeby oczyszczenia to i tak zrezygnuje predzej czy później-bo dla takiej osoby bedzie to zawsze przykry nic nie znaczacy obowiazek.

dobrej wiary NIC, nawet niepochlebny post o jakims ksiedzu- nie złamie.Proste.

dziewczyny ,wiadomo ,ze kazda z nas przezywa ,a forum jest od tego by sie i dzielic i podtrzymywac na duchu przez to co sie przechodzi - a pierwsza spowiedz przedslubna tez jest przezyciem :) - i nie ma w tym nic zlego , ze rozmawiamy i wymieniamy poglady tez i o tym-

Wniosek nasuwa mi sie jeden - ze wszystko zalezy od tego , na jakiego sie trafi księdza. Ksiądz w konfesjonale to tez zwykły człowiek, moze miec gorszy lub lepszy dzień :-) Ja na 1. spowiedzi przedslubnej (trwajacej 5 minut) tylko wyspowiadałam sie z aktualnych grzechów. Nie była to spowiedz z "całego życia", nawet nie byłam pytana o wspólne mieszkanie itp.

cytuję flakona:

Flakon jesteś naprawde niekulturalnym chamem i admin raz na zawsze powinien cie zabanowac i jednego czyba byłoby mniej na swiecie
Jestem taki i już.Trzeba sie przyzwyczaic.
tedik cymbale, przetłumacz to zdanie na język, według ciebie, kulturalny...
sptkajcie się lepiej w bezpośredniej pogaduszcze ja w czwartek byłam na spotkaniu par przed ślubem z naszym proboszczem i jak on ładnie mówił o potworkach, które rodzą kobiety po pigulakach i o imbecylach, durniach i głupkach jak ktoś spłodzi potomka po alkoholu.

bez komentarza

"sa fajne rekolekcje jeszcze o kobiecie i facetach i małzenstwie, ja nie lubie lania wody i przegiec- ogólnie ciezko mnie czyms takim zadowolic

ale one mnie powaliły bo były super,poszukam linków:)
to o babkach i facetach sie zgadzało,ale gosc opisał cos na co nigdy nie zwracałam uwagi

jak znajde to wkleje"
chaberek - znalazlas? bylabym zainteresowana :)

z pozdrowieniami. soltera

http://www.opoka.org.pl/biblioteka/T/TA/TAP/szt_spowiadania_19.html

poczytajcie
W kwestii czysto formalnej.
Tajemnica spowiedzi JEST niesymetryczna i obowiązuje wyłącznie kapłana. Jak zwykle warto najpierw się dowiedzieć, a dopiero potem pouczać...
mam! tu jest link

rekolekcje

na samym dole - o.Jacek Krzysztofowicz ( dominikanin z Gdanska )
"KOchaj i rób co chcesz"
polecam!

o facetach mam na kompie,moge podesłac na maila jak cos:)
Pozdrawiam

do góry