Widok

Mop parowy

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Drogie mamy, noszę się z zamiarem zakupu mopa parowego. Mogę przeznaczyć na niego max do 150 zł. Chciałabym zakupić taki z dodatkowym pojemnikiem na detergent. Czy są tu jakieś mamy, które użytkują tego typu mopy i mogą coś więcej o nich powiedzieć? Opłaca się taki kupić czy lepiej pozostać przy tradycyjnym wiadrze z wodą i szmatką? :) Jak wygląda podłoga po umyciu, mokra jak po zwykłym mopie? Wypowiedzcie się na ten temat :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Mam jedną z prostszych parownic Karchera czyli model 1.020. Dla mnie parownica z pojemnikiem na detergent jest zaprzeczeniem istoty parownicy. To jest najpiękniejsze - nie ładuję w dom chemii, np. nie używam płynu do czyszczenia fug po którym 3 dni boli mnie jeszcze głowa tylko zakładam specjalną końcówkę i jadę samą wodą a wszystko schodzi.

U mnie w zestawie jest:
- turboszczotka - mała okrągła szczoteczka która świetnie sprawdza się przy trudnych zabrudzeniach, szczególnie z powierzchni chropowatych takich jak fuga, kafle które nie są na wysoki połysk itp itd Końcówki występują w dwóch kolorach czerwonym i czarnym dzięki czemu można mieć jedną końcówkę np. do zastosowań łazienkowych a drugą do innych - lub dowolnie inaczej ;)
- końcówka mały mop ;) czyli końcówka o szerokości ok 10 cm na którą ubiera się szmatkę z gumką. Sprawdza się przy myciu powierzchni, na których ciężko byłoby wymanewrować mopem o standardowej szerokości. Np. kafle przy kominku, półki z kafli, wanny itp itd
- mop - po prostu końcówka do mycia podłóg na którą możesz ubrać szmatkę jak przytniesz kawałek ręcznika do opowiedniego wymiaru nie muszą być to szmatki dedykowane. Dzięki temu że w rączce możesz regulować czy chcesz dać dużo pary czy mniej pary producent w instrukcji pisze że na ustawieniu malo pary można myć również podłogi drewniane. Testuję od ponad dwóch lat z podłogami nic się nie dzieje.

Wady?
- model który kupiłam jest jednym z najprostszych - nie ma zewnętrznego zbiornika na wodę ani nawet sygnalizacji że woda się kończy (po prostu para przestaje lecieć ;) ). Przez brak zewnętrznego zbiornika żeby kontynuować pracę podgrzewam wodę w czajniku i może nie wrzątek ale taką ok 60-70 deg C wlewam do zbiornika (po prostu nie wleję do gorącego zbiornika zimnej wody bo boję się że trzaśnie). W sumie dla mnie nie do końca wada - kwestia przyzwyczajenia ;)
- w tym modelu nie ma włącznika (ponoć niektórym to przeszkadza) trzeba pamiętać żeby odłączyć urządzenie od prądu po zakończonej pracy
- parownica średnio daje sobie radę np. z kamieniem pod prysznicem. Może gdybym wycierała kabinę po użyciu, albo sprzątała regularniej to efekty byłyby lepsze.

Zalety:
- jeśli chodzi o codzienne sprzątanie to poza chemią do mycia kabiny, domestosem - u mnie nie ma potrzeby posiadania innej chemii w domu
- w domu nie pachnie chemią a jest czysto
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardzo dziękuję :)

Wlej do starego spryskiwacza ocet i popryskaj kabinę octem, po chwili potraktuj parą i super efekt, nie trzeba domestosu. Dla mnie wadą tego karchera jest właśnie końcówka do mycia podłogi. Mnie strasznie denerwuje i się "odkręca", jak miałam kiedyś starego h2o mopa za 100 zł do podłóg był lepszy. Karcher fajny, schodzi parą nawet stara farba z kafelek bez żadnego wydilku

Ja mam odkurzacz do sprzątania na mokro i sucho od tej słynnej firmy co robi profesjonalny sprzęt z oczkami - Haerson : ) Można nim prać, odkurzać, zbierać wodę, czyścić płytki podłogowe - wszytko. Kosztował trochę więcej niż taki z marketu, ale mam długą gwarancję na niego, dostęp do zamiennych części producenta - więc jak padnie to zawsze można naprawić a nie kupować nowy. Moja córa go uwielbia za te oczka co ma, mówi że jest jak nono z teletubisiów. Wygoogluj sobie "Haerson Numatic George". Ale najważniejsze jest to, że spełnia swoje zadanie wzorowo - żadnych plam po soku na dywanie już nie mamy, kredki i mazaki z obicia foteli zniknęły, fugi w kafelkach czyste. Dostałam go na parapetówkę w nowym domu od znajomych i sama byłam zaskoczona jego mocą, jest super :)

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

do góry