Odpowiadasz na:

Re: Mrozić czy wekować?

Przecier- najlepszy - jak dla mnie- z malinówek,robię i soki i przeciery.
Srednio na 10kg daje 2/3 łyżki soli, dla lepszej konserwacji.

Mam duzy gar- wrzucam i pomidory- na... rozwiń

Przecier- najlepszy - jak dla mnie- z malinówek,robię i soki i przeciery.
Srednio na 10kg daje 2/3 łyżki soli, dla lepszej konserwacji.

Mam duzy gar- wrzucam i pomidory- na wolnym ogniu, najpierw połowe zapełnie, potem dorzucam co kilka minut kolejne. Gotuje je az widze, że są "ciapkowate".
Przerzucam na sito i tre, aż pestki wszystkie wylezą i skóry.Dodaje sól.
Wkładam do słoików gorące pomidory, żeby nie ostygły.

Potem jak już trafią do słoiczków, nic z nimi nie robie!-stawiam do góry tyłkami i tak sobie stoją, aż się mąż upomni o miejsce na blacie;)

Konfitury- Boziu, walcze z nimi nawet tydzień, smaże, gotuję, mieszam i taka walka z wiatrakamI:0
Przepisy zawsze skądś dostaję, co roku robie inaczej.
Teraz na agrest sie skusiłam i zrobiłam z 5 słoiczków- próbowałam przy nakładaniu- niebo!!!!!!!

zobacz wątek
14 lat temu
Ania1979

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry