Widok

Mrozić czy wekować?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Właśnie dostałam od dziadka z działki cały worek pachnących, czerwonych malinowych pomidorów:) Tak sobie pomyślałam, że w samym środku zimy, kiedy ogólnie z warzywami, a co dopiero z takimi samcznymi słabo, miłoby było dać synkowi zupkę pomidorową z tych pomidorów. Będę tez miała od dziadka inne pyszne, nie pryskane owoce i warzywa.
I teraz pytanie-lepiej przygotowane obiadki mrozić czy wekować? a jeśli wekować to jak to się robi:P?
I jak lepiej-porobic dania 2-3 składnikowe czy poszaleć i porobić zupki i inne przeciery z różnych warzyw (zanim wytestuję co Małemu pasuje to sezon ogródkowy się skończy)? I czy przygotowywac z mięskiem od razu czy bez?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sobie wzrzywa mroze a potem tylko wyjmuje i robie zupke
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym zrobiła przecie pomidorowy zamknęła w słoiki i już - potem robisz z tego zupę, sos...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak z pomidorow przecier owszem ja robie przecier ale warzywa najlepiej zamrozic
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ususz w suszarce... i w oliwę z czosnkiem, a reszte na przecier.
image
---
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam pyt czy ktos z was mrozil juz jagody i maliny? bo ja zwykle wekuje ale tym razem pomyslalam o zamrozeniu tylko troszke sie boje zeby nie zmarnowac bo nigdy nie probowalam, jesli mrozicie to w czym? woreczek czy np sloiczek po obiadku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
JA MROZILAM ALE TROSKAWKI W WORECZKU PODZIELILAM NA PORCJE I ZAMROZILAM UMYLAM OSUSZYLAM I WTEDY
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wekuję : ogóry, wiśnie, np
Zamrażam- maliny, jagody i warzywa na zupki.

Przeciery- z pomidorów robiłam.

Konfitury- z aronii i czereśni.

Soki- własnie zaczynam kilkutygodniową robotę;0
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a podpowiedz prosze jak zrobic przeciez z pomidorow , konfitury i soki?
ja polecam powekowac maliny (do sloiczkow zasypac cukrem i gotowac ok 20min, potem do gory dnem i gotowe)- super soczek jest z takich malin, swietnie nadaje sie do kaszek, herbat czy budyniu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
PROSZE NAPISZCIE JAK ROBICIE PRZECIER POMIDOROWY:)
I soki z aroni lub czarnej pożeczki dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mrozicie borówki? moja córa szaleje za nimi i tak myślę czy moge je zamrozic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki za odpowiedzi, pozbieram troche sloiczkow i porobie przeciery:)

ja mam pomrozone maliny i troche truskawek-rozkladam na talerzu, tak mroze i odpiero zamrozone wkladam do woreczka

a macie jakies pomysly na inne warzywa? fasolke to pewnie pomrozic tak po prostu ale np buraki czy swieze ogorki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przecier- najlepszy - jak dla mnie- z malinówek,robię i soki i przeciery.
Srednio na 10kg daje 2/3 łyżki soli, dla lepszej konserwacji.

Mam duzy gar- wrzucam i pomidory- na wolnym ogniu, najpierw połowe zapełnie, potem dorzucam co kilka minut kolejne. Gotuje je az widze, że są "ciapkowate".
Przerzucam na sito i tre, aż pestki wszystkie wylezą i skóry.Dodaje sól.
Wkładam do słoików gorące pomidory, żeby nie ostygły.

Potem jak już trafią do słoiczków, nic z nimi nie robie!-stawiam do góry tyłkami i tak sobie stoją, aż się mąż upomni o miejsce na blacie;)

Konfitury- Boziu, walcze z nimi nawet tydzień, smaże, gotuję, mieszam i taka walka z wiatrakamI:0
Przepisy zawsze skądś dostaję, co roku robie inaczej.
Teraz na agrest sie skusiłam i zrobiłam z 5 słoiczków- próbowałam przy nakładaniu- niebo!!!!!!!
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co do buraczków- najpierw je gotuje, tre na tarce, i po ostygnięciu dopiero mrożę.
Ale zależy co kto chce i do czego.
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania 1979 prosye dodaj na agrest moe jesycye gdzieđ kupie to te zrobie kilka sŁoiczkow.
Ja fasolke troche po gotuje i do woreczkow i mroze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przepis na konfitury z agrestu podać?
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja na wierzch gara daje liście drzewa wiśniowego..

do rondla wlać 400 ml gorącej wody, wsypać cukier i gotowac mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści.
Syrop odszumować i ostudzić.
Zimnym sy­ropem zalać agrest i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Następnego dnia doprowadzić konfitury do wrzenia.
Odszumować i znów odstawić na 12 godzin.
Czynność tę powta­rzać jeszcze przez 2 dni. Piątego dnia zlać syrop z agrestu.

Syrop zagotować, odszu­mować i wrzącym zalać agrest. Smażyć przez 5-7 minut. Podczas smażenia odszumowywać i potrząsać rondlem. Usmażony agrest wylać na salaterkę, aby ostygł i wypełnił się syropem. Zimny przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć.
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aaa.proporcje - 1,2 kg agrestu- 1, 5 kg cukru;)
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pomidorów i ogórków nie powinno się mrozic. Tak przynajmniej gdziej kiedyś czytałam. Bo podobno mrożenie wcale nie uchroni te warzywa przed rozwojem bakterii czy czegoś tam takiego.
Z pozostałymi warzywami nie ma problemu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DZIEKI ZA SZYBKI PRZEPIS

COS MI KLAWIATURA SIADA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wow z tym aagrestem to tydzien roboty!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja proponuje pomidorki suszyć i dodawac do potraw , ja tak chce w tym roku zrobić

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mroze owoce w pojemnikach od lodów - potem otwieram pojemnik i biore ile mi potrzeba, mroże tez niektóre warzywa jak groszek , bób, fasolke szparagowa, szpinak - niestety pojemnosc zamrazalnika nie pozwala mi poszalec z brokułami itp
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mroze pietruszke marchew groch fosole buraki seler por nac pietruszki pory selera koper
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja maliny, jagody, truskawki, borówki, grzyby mrożę..w tym roku tez pomidory sprobuje...
co do buraczków to najlepszy sposób wypróbowany juz parenaście at to ugotować, obrać, zetrzec na tarce na małych oczkach- al nie na paćkę..a potem wymieszac z kwaskiem cytrynowym ok 1-2 łyżeczki na pełną michę buraczków- nie ma być ich czuc..ale muszą być..potem do słoiczków i zagotowac 2 razy...w zimę, dodaje to tego starte jabłko troszke cukru i odrobine kwasku cytrynowego- pycha i zdrowo :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Kartony do przeprowadzki ! PILNE!!! (116 odpowiedzi)

Dziewczyny pomóżcie...w piątek czeka mnie przeprowadzka, a jeszcze nie mam kartonów. Potrzebuje...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

do góry