Widok

Mrozić czy wekować?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Właśnie dostałam od dziadka z działki cały worek pachnących, czerwonych malinowych pomidorów:) Tak sobie pomyślałam, że w samym środku zimy, kiedy ogólnie z warzywami, a co dopiero z takimi samcznymi słabo, miłoby było dać synkowi zupkę pomidorową z tych pomidorów. Będę tez miała od dziadka inne pyszne, nie pryskane owoce i warzywa.
I teraz pytanie-lepiej przygotowane obiadki mrozić czy wekować? a jeśli wekować to jak to się robi:P?
I jak lepiej-porobic dania 2-3 składnikowe czy poszaleć i porobić zupki i inne przeciery z różnych warzyw (zanim wytestuję co Małemu pasuje to sezon ogródkowy się skończy)? I czy przygotowywac z mięskiem od razu czy bez?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja sobie wzrzywa mroze a potem tylko wyjmuje i robie zupke
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bym zrobiła przecie pomidorowy zamknęła w słoiki i już - potem robisz z tego zupę, sos...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak z pomidorow przecier owszem ja robie przecier ale warzywa najlepiej zamrozic
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ususz w suszarce... i w oliwę z czosnkiem, a reszte na przecier.
image
---
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mam pyt czy ktos z was mrozil juz jagody i maliny? bo ja zwykle wekuje ale tym razem pomyslalam o zamrozeniu tylko troszke sie boje zeby nie zmarnowac bo nigdy nie probowalam, jesli mrozicie to w czym? woreczek czy np sloiczek po obiadku?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
JA MROZILAM ALE TROSKAWKI W WORECZKU PODZIELILAM NA PORCJE I ZAMROZILAM UMYLAM OSUSZYLAM I WTEDY
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wekuję : ogóry, wiśnie, np
Zamrażam- maliny, jagody i warzywa na zupki.

Przeciery- z pomidorów robiłam.

Konfitury- z aronii i czereśni.

Soki- własnie zaczynam kilkutygodniową robotę;0
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a podpowiedz prosze jak zrobic przeciez z pomidorow , konfitury i soki?
ja polecam powekowac maliny (do sloiczkow zasypac cukrem i gotowac ok 20min, potem do gory dnem i gotowe)- super soczek jest z takich malin, swietnie nadaje sie do kaszek, herbat czy budyniu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
PROSZE NAPISZCIE JAK ROBICIE PRZECIER POMIDOROWY:)
I soki z aroni lub czarnej pożeczki dzieki
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
mrozicie borówki? moja córa szaleje za nimi i tak myślę czy moge je zamrozic
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzieki za odpowiedzi, pozbieram troche sloiczkow i porobie przeciery:)

ja mam pomrozone maliny i troche truskawek-rozkladam na talerzu, tak mroze i odpiero zamrozone wkladam do woreczka

a macie jakies pomysly na inne warzywa? fasolke to pewnie pomrozic tak po prostu ale np buraki czy swieze ogorki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przecier- najlepszy - jak dla mnie- z malinówek,robię i soki i przeciery.
Srednio na 10kg daje 2/3 łyżki soli, dla lepszej konserwacji.

Mam duzy gar- wrzucam i pomidory- na wolnym ogniu, najpierw połowe zapełnie, potem dorzucam co kilka minut kolejne. Gotuje je az widze, że są "ciapkowate".
Przerzucam na sito i tre, aż pestki wszystkie wylezą i skóry.Dodaje sól.
Wkładam do słoików gorące pomidory, żeby nie ostygły.

Potem jak już trafią do słoiczków, nic z nimi nie robie!-stawiam do góry tyłkami i tak sobie stoją, aż się mąż upomni o miejsce na blacie;)

Konfitury- Boziu, walcze z nimi nawet tydzień, smaże, gotuję, mieszam i taka walka z wiatrakamI:0
Przepisy zawsze skądś dostaję, co roku robie inaczej.
Teraz na agrest sie skusiłam i zrobiłam z 5 słoiczków- próbowałam przy nakładaniu- niebo!!!!!!!
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A co do buraczków- najpierw je gotuje, tre na tarce, i po ostygnięciu dopiero mrożę.
Ale zależy co kto chce i do czego.
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ania 1979 prosye dodaj na agrest moe jesycye gdzieđ kupie to te zrobie kilka sŁoiczkow.
Ja fasolke troche po gotuje i do woreczkow i mroze.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przepis na konfitury z agrestu podać?
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja na wierzch gara daje liście drzewa wiśniowego..

do rondla wlać 400 ml gorącej wody, wsypać cukier i gotowac mieszając, dopóki cukier się nie rozpuści.
Syrop odszumować i ostudzić.
Zimnym sy­ropem zalać agrest i wstawić na 12 godzin do lodówki.

Następnego dnia doprowadzić konfitury do wrzenia.
Odszumować i znów odstawić na 12 godzin.
Czynność tę powta­rzać jeszcze przez 2 dni. Piątego dnia zlać syrop z agrestu.

Syrop zagotować, odszu­mować i wrzącym zalać agrest. Smażyć przez 5-7 minut. Podczas smażenia odszumowywać i potrząsać rondlem. Usmażony agrest wylać na salaterkę, aby ostygł i wypełnił się syropem. Zimny przełożyć do wyparzonych słoików i od razu zamknąć.
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
aaa.proporcje - 1,2 kg agrestu- 1, 5 kg cukru;)
image

image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pomidorów i ogórków nie powinno się mrozic. Tak przynajmniej gdziej kiedyś czytałam. Bo podobno mrożenie wcale nie uchroni te warzywa przed rozwojem bakterii czy czegoś tam takiego.
Z pozostałymi warzywami nie ma problemu.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DZIEKI ZA SZYBKI PRZEPIS

COS MI KLAWIATURA SIADA
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wow z tym aagrestem to tydzien roboty!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja proponuje pomidorki suszyć i dodawac do potraw , ja tak chce w tym roku zrobić

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mroze owoce w pojemnikach od lodów - potem otwieram pojemnik i biore ile mi potrzeba, mroże tez niektóre warzywa jak groszek , bób, fasolke szparagowa, szpinak - niestety pojemnosc zamrazalnika nie pozwala mi poszalec z brokułami itp
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja mroze pietruszke marchew groch fosole buraki seler por nac pietruszki pory selera koper
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja maliny, jagody, truskawki, borówki, grzyby mrożę..w tym roku tez pomidory sprobuje...
co do buraczków to najlepszy sposób wypróbowany juz parenaście at to ugotować, obrać, zetrzec na tarce na małych oczkach- al nie na paćkę..a potem wymieszac z kwaskiem cytrynowym ok 1-2 łyżeczki na pełną michę buraczków- nie ma być ich czuc..ale muszą być..potem do słoiczków i zagotowac 2 razy...w zimę, dodaje to tego starte jabłko troszke cukru i odrobine kwasku cytrynowego- pycha i zdrowo :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Pomysł na wieczór panieński ? (17 odpowiedzi)

Przyjaciółka poprosiła mnie żebym została świadkową na jej ślubie. Zgodziłam się i wiąże się z...

ładne meble dla dzieci "Meblik" (78 odpowiedzi)

Wczoraj byłam w fajnym sklepie z mebelkami dla dzieci. Bardzo mi się podobały i chyba skuszę się...

Przedszkole 49 Miś, ul. Śląska - proszę o opinie. (28 odpowiedzi)

Drogie mamy, napiszcie proszę jakie są Wasze doświadczenia z tym przedszkolem. Będę bardzo...

do góry