Widok
NA ŚWIADECTWIE MATURALNYM NIE MAM RELIGII - I CO TERAZ?
Dziewczyny w ostatniej klasie olałam chodzenie na religię i na koncowym świadetwie jej nie mam.Dzisiaj siostra w parafii powiedziała ze to niezbedne do slubu a za pozno na jakieś dodatkowe zajęcia.Nie wiem co mam teraz zrobić????czy mogą mi nie udzielić ślubu???????
Tak oficjalnie (wyczytałam) to jak ktos nie miał religii to musi chodzic na 10 spotkań kursu przedmałżenskiego, a z religią na 4 nauki przedmałżeńskie. Jednak mało który ksiadz jest takim formalistą. Nasz zapytał czy religia była, ale nie wiem czy wysłałby nas na taki długi kurs, jakbyśmy nie mieli.
A 4 nauki sa obowiązkowe, religia z nich nie zwalnia.
Czytałam gdzies, że obojetnie kiedy ta religia była, nawet w podstawówce.
Ale to wszędzie jest inaczej.
A 4 nauki sa obowiązkowe, religia z nich nie zwalnia.
Czytałam gdzies, że obojetnie kiedy ta religia była, nawet w podstawówce.
Ale to wszędzie jest inaczej.
ks.Lucyferiuszu - rozbroiłeś mnie :D
Ita- a masz zaświadczenie o naukach przedmałżeńskich? Chodziliście na jakiekolwiek? Powinno wystarczyc, my nie musieliśmy miec świadectwa ze szkoły. Ksiądz się tylko zapytał czy mieliśmy religie w szkole:) Ale słyszałam, że niektórzy wymagają. Pokaż mu świadectwo z podstawówki ;)
Ita- a masz zaświadczenie o naukach przedmałżeńskich? Chodziliście na jakiekolwiek? Powinno wystarczyc, my nie musieliśmy miec świadectwa ze szkoły. Ksiądz się tylko zapytał czy mieliśmy religie w szkole:) Ale słyszałam, że niektórzy wymagają. Pokaż mu świadectwo z podstawówki ;)
my nie bylismy spisac protokołu ale podczas poprzedniej wizyty ksiądz pytal nas o religie w ogólniaku-cale szczescie mam. ps skoro olewacie religie, a tym samym koscioł a teraz trzesięcie portkami to po co przystępujecie do slubu koscielnego? do cywilnego nie jest poprzedne ani swiadectwo ani nauki przedmał. zastanówcie sie nad tym. slub koscielny to nie biala sukienka i inne duperele a przezycie duchowe i przyjęcie Boga w święty związek miedzy mężczyzna a kobietą.
hehe dołączam rowniez do grona potepionych :) hehe bo też w szkole średniej zaocznej nie mieliśmy religii a słyszałam, że u mnie w kościele niby tego wymagają, najwyżej z podstawówki przyniose i powiem, ze edukacje na podstawówce skończyłam hahah! ślubu by mi nie dał chyba za to :P
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]

[/url]

[/url]
ITA, czy chodzi o Katedre Oliwska? ja tez mam ten sam problem.
tez nie mam oceny na maturalnym. a sioistra mowi, ze niezbedne.
fajnie, ze niektore laski dopilnowaly tego w liceum. natomiast trzeba pamietac, ze liceum to taki czas, w ktorym bywa, ze idziemy inna droga, dojrzewamy, zmieniaja sie nam poglady...szukamy.
kazdy ma swoje sciezke, ktora idzie i pozwolmy na to by nie byly one talkie same. wiec nie komentujcie decyzji, ktore podejmowalo sie kilka lat temu. fajnie, ze teraz wiemy co dla nas najwazniejsze.
tez nie mam oceny na maturalnym. a sioistra mowi, ze niezbedne.
fajnie, ze niektore laski dopilnowaly tego w liceum. natomiast trzeba pamietac, ze liceum to taki czas, w ktorym bywa, ze idziemy inna droga, dojrzewamy, zmieniaja sie nam poglady...szukamy.
kazdy ma swoje sciezke, ktora idzie i pozwolmy na to by nie byly one talkie same. wiec nie komentujcie decyzji, ktore podejmowalo sie kilka lat temu. fajnie, ze teraz wiemy co dla nas najwazniejsze.
hehe dołączam rowniez do grona potepionych :) hehe bo też w szkole średniej zaocznej nie mieliśmy religii a słyszałam, że u mnie w kościele niby tego wymagają, najwyżej z podstawówki przyniose i powiem, ze edukacje na podstawówce skończyłam hahah! ślubu by mi nie dał chyba za to :P
[url=http://zasuwaczki.bejbej.pl/]

[/url]

[/url]