Widok

NIE KŁAMAĆ W CV!!!

Gros z Was nie dostaje pracy, bo kłamiecie w CV. Wypisujecie farmazony, które potem okazją się konfabulacją albo pobożnymi życzeniami.

Najczęstsze konfabulacje:
- biegła znajomość pakietu Office
Dostaje kandydat zadanie do wykonania: np. uzupełnij dane w tabelach, spraw, aby wszystkie wyglądały tak samo - format. Powyliczaj (nie wpisuj z innych tabel) te dane, których brakuje. Sporządź następujące wykresy: wydatki na jedzenie w ciągu całego tygodnia (kołowy) porównanie wydatków na mieszkanie i dojazdy w poszczególnych dniach tygodnia (kolumnowy 3W).=SUMA(C12:G12), =SUMA(C12:C18), =ŚREDNIA(E12:E18)
i...nie potrafią wykonać tak prostego zadania. Ale "biegle znam pakiet Office"

- zainteresowania

Tu wypisują ludzie takie cuda, że czasami człowieka śmiech ogarnia. Dwa z najlepszych jakie pamiętam, a które szybko zostały zweryfikowane pod kątem totalnej niewiedzy "kandydata": niderlandzkie malarstwo religijne, historia Starożytnego Rzymu; pełna kompromitacja, gdy doszło do miłej rozmowy o hobby kandydata. I po co kłamać? Trzeba być sobą...

- opisywanie w CV swoich poprzednich stanowisk dodając sobie pozycji

Tu iście licentia poetica. Tzw. z angielska "project manager" opisuje swoje stanowisko pracy: współtworzenie strategii marketingowej firmy i jej realizacji, opracowywanie materiałów reklamowych, tworzenie prezentacji...itd..itd...itd...prawda była taka, że człowiek wydzwaniał po ludziach i sprzedawał powierzchnie reklamowe ale chciał sobie "dodać" - po weryfikacji odpadł w przedbiegach.

- kursy
Tu lecą zwykłe kłamstwa o ukończeniu kursów, których nikt nigdy nie organizował. Pewna osoba tak szczegółowo opisywała swoje umiejętności po rzekomo ukończonym kursie, że prawie w to uwierzyłem. Krótki merytoryczny test z tej "kursowej" wiedzy obnażył, że mam do czynienia z wierutnym kłamstwem.

Także nie kłamcie w CV, bo kłamiecie nagminnie. CV często się weryfikuje pod kątem prawdziwości zawartych tam danych - stąd wymóg zawarcia klauzuli o zgodzie na przetwarzanie danych osobowych na potrzeby procesu rekrutacyjnego.
popieram tę opinię 22 nie zgadzam się z tą opinią 29
P.S Obawiam się, że nie przedwczesne...:D)).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I owszem odprawiam do Ciebie litanie, bo do ludzi o tak niskim poziomie- krótko i zwięźle nie da rady przemówić. Twój nikły umysł i równie nikłe poczucie humoru, które tak szeroko tu prezentujesz niestety mogłyby wszystkiego nie przeanalizować poprawnie.
P.s "Weronika w majtki sika" a nie "Weronika CO w majtki sika" :) I odnosząc się do "w dzieciństwie" - w Twoim przypadku maksymalnie chyba 10 lat temu,co? :).
Twój styl budowy wypowiedzi nie sugeruje abyś miał więcej lat. Ciekawe czy chociażby umiałbyś opisać jaki stan sugeruje ta minka : ^^ , skoro nią się posługujesz :) Bez odpalenia Google dasz rade? Czy wśród Twoich rówieśników jest ona poprostu popularna więc też jej stosujesz ?
Widzę już nowy związek...niniejszym ogłaszam pierwsze na tym forum zaręczyny ~Hala i ~Weroniki !!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Heh...a potem wielka pretensja do całego świata, że tyle się o Halewiczu pisze.
Sama się nakręcasz kobieto, wyluzuj.
Hehe ojej ale z Ciebie dowciapniś! O boże jedyny !
Masz żenująco niski poziom, coś jeszcze równie żałosnego chcesz nam zaprezentować? :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
To Ty do mnie litanię odmawiasz? Tego się nie spodziewałem^^
W dzieciństwie mówiło się "Weronika, co w majtki sika" - zdarza Ci się?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
kolejna odpowiedź @Halewicza i potwierdzenie mej litani na jego temat. Dziękuje Dziękuje. Kompromituj się dalej :)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
idź dziadku popracuj zamiast siedzieć d*pą przed netem :P
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie muszę się wysilać, aby stwierdzić, że jesteś mną mocno zainteresowana:))))
Tak zupełnie na marginesie...Ty w ogóle rozumiesz, co napisałem? o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
A i chyba Ty w swoim Cv w zainteresowaniach musisz wpisać " obsesyjne agresywne wypowiedzi na forum pracy trojmiasto.pl" - NIE ZAPOMNIJ O TYM! Bo przecież w Cv nie wolno kłamać!!!!!!!!! :)
@Halewicz. Jak bardzo trzeba mieć nudne życie by siedzieć na tym forum i dopier***ć (za przeproszeniem) innym użytkownikom?
Tak czytam i czytam te Twoje wypowiedzi.. niby pseudo filozoficzne okazujące jaki to ty nie Ą Ę, Twoim zdaniem wielce "PRAWDZIWE" i "REALISTYCZNE". Skoro takie są, to czemu tak wiele osób się z nimi nie zgadza?
P.s Ile masz lat że posługujesz się minkami " o_O" itp?
Wiesz, wśrod zapryszczonych licealistów bez życia osobistego modne jest używanie wypowiedzi ze słownikiem w ręku (im. ciekawsze porównania tym ohhh wszyscy myślą jaki to Halewicz nie inteligentny) + używanie takich minek.
Mam co do Ciebie szczerze mieszane uczucia. Bawisz mnie- tak jak Twoja wypowiedz tutaj że "zmiażdzysz" kogoś tylko nastanie ranek... co, oczka zbyt bolały wieczorem, by ze słowniczkiem przy lampce powymyślać swoje frazesy ? :)
To naprawde smutne, że są tacy ludzie NO LIFE jak Ty . Siedzi taki przed komputerem, naczytał się za dużo rzeczy po różnych stronach, chyba z braku innych zainteresować i sądzi że wie wszystko o życiu..
Przykre.
Gorąco Cię pozdrawiam i uwierz że po PRACY chętnie wchodze tu by pośmiać się z Twoich żałosnych wypowiedzi i dyskusji.
Nie interesuje mnie jak się "odgryziesz" a napewno to zrobisz na swój wielce pasjonujący sposób, ale nie wysilaj sie za bardzo. Z Twoich wypowiedzi wszelkich tutaj widać kim jesteś, oczków mi i innym nie zamydlisz :)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
że co proszę? o_O
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
za za interesowania i jezyki obce powinni dawac dodatkowa kase a tego nie robia licza na drapane
Nie przejmuj się:) Zawsze znajdzie się frustrat studencina niezadowolony z życia. A ja niestety piszę prawdę, nie kadzę nikomu i kładę kawę na ławę - czasem prawda w oczy kole.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 6
O ile z reguły mam odmienne zdanie od Halewicza, to po przeczytaniu tego wątku w dużym stopniu się mogę zgodzić z Jego wypowiedziami, głównie początkowymi, potem zaczyna się już kłótnia, ale są też małe perełki dla tych, którzy szukają pracy, np. wypowiedź z 2012-03-15 18:04.

A piszę to teraz, bo mam wrażenie, że sporo osób daje minusy pod wypowiedziami Halewicza "z przyzwyczajenia". Sam nieraz oceniałem Jego wypowiedzi na minus, ale właśnie - wychodzę z założenia, że oceniamy tu wypowiedzi, a nie osoby. A to co tu widzimy zaciemnia obraz dyskusji i niektórzy mogą nie dostrzec naprawdę wartościowych wypowiedzi myśląc, że jak jest więcej łapek w dół to już nie warto się zagłębić w treść.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
To opowiedz o swoim stażu. Z chęcią poczytam o twoich osiągnięciach w korporacji o_O
Więcej niż możesz sobie wyobrazić, taki charakter pracy...
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
a co ty możesz wiedzieć o stażach w korporacjach, co?
tak, masz racje , bo w wielkiej korporacji student nie będzie robił za "murzyna" na stażu , tylko dostanie odpowiedzialne zadania odpowiednie do swojego stanowiska . .. hahahahahahhaha
"oddział już zamknięty jest, lecz jeśli chcesz wywarzyć możesz drzwi ..."
"Człowiek, który zgadza się ze wszystkimi, nie zasługuje na to, by ktokolwiek się z nim zgadzał." - Winston Churchill
Po części na pewno masz rację. Pisząc te słowa miałem na myśli staże w renomowanych firmach, korporacjach, a nie u prywaciarzy. Tu mam namyśli takie firmy, jak: Procter&Gamble, SC Johnson, Unilever, czy branża budowlana: Mostostal Warszawa, Budimex, Pol-Aqua, Strabag.

Na przykład Budimex, czy Mostostal Warszawa mocno inwestuje w młode kadry i chętnie przyjmuje zdolnych i chętnych nauki studentów - i to niekoniecznie z kierunków inżynierskich (choć tym rzecz jasna najłatwiej jest się dostać).

Ty piszesz o stażach u tzw. prywaciarzy, u których niewiele można się nauczyć, poza sprzątaniem i robieniem kawy, tudzież bezproduktywnym przewracaniem papierków.
Są oczywiście prywatne firmy, których nie nazwałbym pejoratywnie "prywaciarzami" i one równie chętnie szukają młodej i zdolnej kadry.

Uważam, że zdolny i pilny student ma dużą szansę na płatny staż i to nie w firemce, w której będzie robić za białego murzyna.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
do góry