Widok

NNT. SPRAWY SPADKOWE- ADWOKAT

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
WITAM
POSZUKUJE PILNIE NAMIARÓW NA DOBRA KANCELARIĘ PRAWNICZĄ LUB PRAWNIKA, SPECJALIZUJĄCĄ SIE W SPRAWACH SPADKOWYCH. MOŻE KTOŚ KORZYSTAŁ Z USŁUG I MOŻE POLECIĆ. ZMARŁM OJCIEC MĘŻ , ZOSTAWIAJĄC NIERUCHOMOŚĆ I SPORO GOTÓWI LECZ WSZYSTKO PRZEPISAŁ NA CÓRKĘ Z DRUGIEGO MAŁOŻEŃSTWA CZY JEST SZANSA NA JAKĄŚ CZĘŚĆ SPADKU?
POZDRAWIAM
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakby co mogę podać na maila namiary do adwokata z Gdańska.
image

image
a ja w Gdyni;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
najblizsza rodzina czyli dzieci i malzonek maja prawo do zachowku pomimo testamentu czyli moga dostac polowe tego co normalnie by im przysługiwało bez testamentu
Jeśli mąż nie został przed smiercią przez swojego ojca wydziedziczony to jak najbardziej jest szansa na część spadku, ile to będzie zależy głównie od tego ile męża ojciec miał dzieci, oczywiscie to wszystko musi byc przeprowadzone poprzez sprawe sadowe i równiez, nie za pózno po śmierci ojca męża, bo jest jakis określony czas na załatwianie sprawy o zachowek
image

Na wystąpienie o zachowek są trzy lata. Jeśli jakaś osoba nie została ujęta w spadku, może się zgłosić do sądu w miejscu gdzie będzie rozprawa spadkowa, chociaż sąd sam robi "wywiad" kto jeszcze mógłby chcieć się pojawić na rozprawie i rozsyła wezwania na rozprawę. Najlepiej, żeby zainteresowana spadkiem osoba pojawiła się na pierwszej rozprawie spadkowej i się wypowiedziała co o tym sądzi, tzn. że uważa że jej tez się coś należy. Zależnie od stopnia pokrewieństwa takiej osobie należy się określony odsetek spadku. Od razu można złożyć papiery o zachowek i zachowek ten dostaje się od spadkobiercy.
Może się zdarzyć tak, że osoba która zmarła umieściła w testamencie klauzulę, dlaczego kogoś wydziedzicza (muszą to być ważne powody, np. brak opieki, zaniedbanie itp.) - trudno to podważyć, chyba że są to ewidentne kłamstwa i da się udowodnić że było inaczej.
image
image
Przykre, że ojciec potrzebny był tu tylko do nabycia praw do spadku...Jak ktoś umiera, to zaraz pojawia się nagle rodzina! Na co dzień pracuję z takimi sprawami i za każdym razem jest mi przykro, że kiedy tylko widać pieniądze na horyzoncie, to wokół robi się tłoczno ...
Każda historia wygląda inaczej. Czasem są sępy czatujące na śmierć przodka i spadek, czasem nie. Ja przeżyłam bardzo przykrą historię ze spadkiem po babci - stąd wiem co nieco na ten temat. Testament był od dawna spisany, ja miałam mieć niewielki udział w spadku, ale zupełnie mi to nie przeszkadzało, bo było wiadomo, że nie potrzebuję tego co miała dostać moja siostra czy ojciec. Nie mam do babci ani rodziny żadnego żalu, tym bardziej że babcia świadomie spisała testament i pokazałam nam go za życia. Ja, siostra, ojciec i mama opiekowaliśmy się babcią na co dzień, ale wiedzieliśmy że spadek jest podzielony sprawiedliwie. Za to ciotka, która nigdy nie interesowała się babcią, nawet w czasie choroby i niedołężności, przyjechała na pogrzeb i tuż po pogrzebie poszła do mieszkania babci żeby niby "powspominać", a tak naprawdę zaczęła latać i wybierać co by chciała sobie wziąć. Rodzice uświadomili ją że tak nie wypada, to się zaperzyła i zaczęła straszyć nas sądem. Po otwarciu testamentu była w szoku że babcia jej (i jej synowi) nic nie zapisała i w bardzo niemiły sposób oświadczyła że wystąpi o zachowek. Teraz czekamy, aż miną te trzy lata i ciotka da nam spokój. Według mnie za brak zainteresowania, opieki i ignorowanie naszych próśb o przyjazd ciotki i kuzyna choćby na kilka dni i pokazanie się babci w ostanich latach życia - zachowek jej się nie należy, chociaż w świetle prawa może go dostać.
image
image
WITAM
DZIĘKUJE ZA INFORMACJE , BO NIE BARDZO ZNAM SIĘ NA SPRAWACH PRAWNYCH. CHCIAŁAM RÓWNIEŻ POWIEDZIEĆ ŻE NIE JEST TAK, ZE DOPIERO JESLI CHODZI O FINANSE TO SYN ZACZĄŁ SIĘ INTERESOWAĆ. OJCIEC MĘŻA ZOSTAWIŁ TEŚCIOWĄ JAK, MĄŻ MIAŁ 6 LAT I NIE INTERESOWAŁ SIĘ RODZINĄ, NIE ŻYCZYŁ SOBIE RÓWNIEŻ KONTAKTÓW. TEŚCIOWA SAMA UTRZYMYWAŁA SIĘ Z MARNEJ PENSJI, A ON JAKIEŚ PIĘĆ LAT TEMU SKOŃCZYŁ PŁACIĆ ALIMENTY CAŁE 250 ZŁ (NA STUDENTA ) BO UDAWAŁ ZE JEST BIEDNY A TAK NAPRAWDE BYŁ WŁAŚCICIELEM DUŻEGO TARTAKU ZA GDAŃSKIEM. MĄŻ MA JESZCZE TRÓJKE PRZYRODNIEGO RODZEŃSTWA (KAŻDE Z INNEJ MATKI), A SPADEK ZOSTAŁ PRZEPISANY NAJMŁODSZAJ CÓRCE Z OSTATNIEGO ZWIĄZKU.
w spadkowym specjalizuje się mec.M. Lipińska z Wrzeszcza ul.Dmowskiego
Proszę o namiary na adwokata-specjalistę od prawa spadkowego najlepiej z Gdyni!!! pilne!!!
odkopany temat więc postawię pytanie (bo zupełnie sie nie znam)

Zmarła osoba starsza, niemająca bliższej rodziny. Z żyjących krewnych są tylko:
1- dzieci brata ( z którymi kontakt był niemal zerowy)
2- 2 siostrzenice męża które doglądały starszą ciotkę

Kto ma prawo do spadku? Chodzi głównie o prawa własności lokalu i jego zawartości.

Ciocia sama spisała testament przepisując prawo własności do lokalu na jedną z siostrzenic, ale zrobiła to odręcznie bez świadków. Testament został spisany w roku 2008 a ciotka zmarła 2 kwietnia 2011.

Czy testament spisany odręcznie jest ważny? Podobno 1 kwietnia zmieniły się przepisy...

Sprawa nie dotyczy mnie bezpośrednio, ale na czyjąś prośbę szukam wskazówek i rad: co, gdzie i kiedy należy w takiej sytuacji robić.
ostatnio w tv oglądałam o tym i masz rację - zmieniły się przepisy, ale wejdą w życie prawdopodobnie pod koniec roku. wynika z nich że jeżeli coś będzie przepisane na kogoś drogą testamentu, to będzie to należało do tej osoby (no chyba, że nie przyjmie spadku), bo na dzień dzisiejszy jest tak, że nawet jeśli coś jest spisane w testamencie to reszta ma prawo do zachowku (jak już wcześniej dziewczyny pisały), albo sądownie może się zrzec praw do zachowku na korzyść spadkobiercy (z testamentu)
image image
tylko czy prawo do zachowku mają osoby tak daleko spokrewnione?
bo tu tak jak pisałam: osoby na które jest ten ręcznie pisany testament to siostrzenice nieżyjącego męża... dość dalekie pokrewieństwo i to po linii męża...

A gdyby nie było tego testamentu, to kto dziedziczy w tym wypadku? Czy państwo może przejąć to mieszkanie?

Myślę, że temat spadków zawsze będzie tematem aktualnym więc i ja podzielę się swoim doświadczeniem - może komuś przydadzą się sprawdzone informacje. W Gdańsku bardzo słusznym wyborem jest wsparcie radcy prawnego Michała Mindykowskiego, którego porady z zakresu spraw rodzinnych są bardzo wartościowe. Korzystałem z jego pomocy podczas rozprawy dotyczącej spadku i byłem pod wrażeniem jego zaangażowania i pewności. Jak coś to ma kancelarię we Wrzeszczu na Uphagena 17/2.

Polecam krzysztof wiechowski oraz tomasz posadzki do spraw spadkowych sa bardzo dobrzy

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Pompa ciepła (23 odpowiedzi)

Czy któraś z Was ogrzewa dom za pomocą pompy ciepła? Jeśli tak, to (jeśli można zapytać ;)),...

ksiadz nie chce doposcic mnie jako chrezstnej!!! (101 odpowiedzi)

witam wszystkich! i prosze o rade,bo juz sama nie wiem co mam robic:(moja siostra poprosila...

Matka chrzestna bez bierzmowania? Gdzie? (50 odpowiedzi)

Hey, Bardzo zależy mi na tym, aby moja siostra była matką chrzestną mojej córeczki. Nasz ksiądz...

do góry