Widok

NNT - co na chrzciny?

Wesele Temat dostępny też na forum:
zostałam zapytana / poproszona o zostanie mamą chrzestną i dziewczyny doradzcie co takiemu malcowi się kupuje na chrzest? jako chrzestna kupuje szatkę no nie, podobno tak jest i nie wiem czy dodatkowo medalik byłby dobrym pomysłem skoro to chłopiec :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki, muszę się w cenach medalików rozejrzeć, bo ślub niebawem a pieniądze z nieba mi nie spadają :D

jeszcze myślałam i jakimś obrazku świętym, może takim większym żeby na ścianie powiesić?

a wg mnie czy się chce czy się nie chce to nie odmawia się zostania chrzestną jak i świadkowania na ślubie :)
Po pierwsze trzeba się dowiedzieć czy Rodzice dziecka sami nie kupili białej szatki i świecy! Np. mój Mąż teraz będzie Chrzestnym i dobrze że podpytałam Mamę dziecka o świecę, okazało się że nie mogli się powstrzymać i szatkę jak i świece już mają ;)

a jeśli nie to: wg "tradycji" Matka Chrzestna kupuje białą szatkę a Ojciec Chrzestny świecę.

My chcemy tzn mój Mąż chce dla Chrześniaka łańcuszek z medalikiem (zastanawiamy się nad tym czy złoto czy srebro, ale raczej złoto, tylko że dla chłopaka to chyba lepiej z białego srebra), żeby miał pamiątkę, a jako "przeciwnik" dawania dzieciom (a już na pewno niemowlętom!!) pieniędzy, dostałam od Męża zadanie kupienia jakiejś zabawki edukacyjnej czy czegoś ;) no i wiadomo pamiątka Chrztu Św. czyli jakaś "kartka" ale taka ą i ę bo to ma być dla dziecka pamiątka na całe życie :D
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kasieńka1407 przeważnie chrzestna kupuje szatkę, a chrzestny łańcuszek z krzyżykiem. Mój starszak tak dostał od rodziców chrzestnych. A od pozostałej rodziny, przyjaciół srebrne pamiątki z matką boską.
~asiula83 jesteś osobą wierzącą w Boga??? Bo jeśli tak, to jak możesz wierzyć w zabobony?
Moniko! absolutnie nie odmawia się bycia chrzestną! odmowa oznacza zły znak dla dziecka....śmierć!natomiast jeśli przeczuwasz że moze ktoś Cię poprosić o bycie matką chrzestną to delikatnie możesz dać do zrozumienia aby nie prosili o to!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja dwa razy odmówiłam, gdy zostałam poproszona o bycie chrzestną.
To jest zobowiązanie na całe życie, co roku urodziny, dzień dziecka, potem komunia......szkoda kasy mi osobiście. Odmówiłam, i mam spokój - oczywiście się nie tłumaczyłam czemu odmawiam.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ludzie najczęściej dają pieniądze, ale ja nie jestem zwolenniczka takiego pomysły, bo co to za pamiątka? Rok temu chrześniaczce podarowaliśmy złoty Łańcuszek z medalikiem z Matką Boską, a w tym roku na chrzcie synka przyjaciółki daliśmy srebrny obrazek (też z Matką Boską) w ramce.
Także medalik to dobry pomysł, niektórzy dają też zabawki np. maty edukacyjne, ale myślę, że to też nie do końca dobry pomysł, chyba, ze od dalszej rodziny lub przyjaciół :-)
ja mam dwójkę bąbli i każde od swoich rodziców chrzestnych dostało po srebrnym smoczku z grawerem i 100zł do koperty,mój mąz był ojcem i kupilismy małemu bodajże grzechotkę (berełko) srebrne z grawerem i tez 100zł do koperty
do góry