Widok

Na podium Hydeparku

Mam wyrobione zdanie o Anglikach, nienajlepsze, oparte na znajmości literatury i kultury, a szczególnie historii. Więc gdy ktoś zachwala trendy z Zachodu, to mam zwyczaj uświadamiania mu, że oni tam jeszcze z drzew nie zeszli, gdy my w Polsce mieliśmy demokrację. Ciekawe by było podliczyć liczbę ofiar konfliktów wewnętrznych toczonych w Anglii w wiekach XVI-xvii oj, byłoby co liczyć.

Więc czuję pewien dyskomfort, gdy muszę się powołać na Anglików. Może warto by było komuś zafundować bilet do Londynu, żeby zobaczył na własne oczy, co się dzieje w londyńskim Hydeparku i się douczył. Bo mi trochę łyso, gdy patrzę na forumowy Hydepark, w którym na czele tabeli jest skup butelek w Gdansku, zaraz potem leci lista przebojów, a na trzecim lokuje się kwestia dojazdu do Wrzeszcza z Oliwy.

Wspaniałe podium. Najprawdziwszy Hydepark.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8

Aha. Wczoraj akurat wziąłem od niej. Był mały wybór bo dotarłem tam dopiero po 12ej. Dziwne jak na fabryczne bo mają właśnie jasne żółtka, czyli nie są upgrade'owane karotenem. Ale zwykle biorę spoza zadaszonego rynku, na placu obok. Jest tam pani, co ma świeże mleko, co idealnie się zsiada. I ma też jajka.
Bardzo ciekawa sprawa jest z kurkami. Przy drodze zdziercy biorą 12 zł za słoik. A Kurki lekkie, więc myślę, że to wychodzi ok. 120 zł za kilogram. A na rynku są po 29 zł za kg. Za dyche dostaje się pół siatki czyli ze 4 takie słoiczki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Długo brałem od niej, ale kacze, a jak chciałem kupić te z palet to odradzała, " bo to od tych co słońca nie widziały":D. Ma czasem też swoje, ale ma ich mało. Oma dwa stoiska, więc żeby to obstawić musiała by mieć kilkadziesiąt sztuk ptaków, no i wtedy wszystkie były by wiejskie:)
W pobliżu jest sklep gdzie rolnicy sprzedają swoje wyroby, ale jeszcze tam nie byłem. To w ciągu obok pawilonu gdzie kiedyś wypiekali bagietki a kolejka była na pół placu:D

> na rynku są po 29 zł za kg. Za dyche dostaje się pół siatki czyli ze 4 takie słoiczki.

Kurcze.. muszę się na rynek wybrać.
Bo cały mój "urobek" kurek, w ciągu całego życia, to nawet te pół siatki nie było. Mam szczególny niefart do kurek ;)

Art mi kiedyś sprezentował takie jedno kacze jajo. Podchodziłem do niego trochę jak pies do jeża. W końcu jajecznicę zrobiłem, ciekaw smaku. W końcu kacze mięso znacząco różni się od kurzego i na to też byłem nastawiony.
Ale nie. Jajo, jak jajo. Smakowało normalnie.
Jedynie sąsiadka działkowa się zdziwiła (wyrzucam odpady organiczne na działkę) widząc skorupki: co to jest? ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

i to jest wlasnie zmora Polski
wyborca ktory wybiera opcje..cala,
ktora mu sie wydaje bezpieczna
a nie przyglada sie kazdemu kandydatowi
z osobna

to dokladnie jak ten chwycony worek ziemniakow
szybko latwo i w kupie

Dostałem kiedyś 10 kaczych od bardzo ciekawego człowieka. Gdzieś za Tczewem ma takie kowbojskie zoo. Koń, kucyk, krowy, kozy, pawie, bażanty, kaczki różnych ras, gęsi, indyki, kury też bardzo różnych odmian, niektóre z pióropuszami na nogach, psy uratowane z ciężkich warunków, koty, gołębie... Te kacze jaja były gładkie, jakby pokryte woskiem i wypolerowane. Miały bardzo gęste białko i ogromne żółtko. Jajecznica wyszła delikatna, aksamitna. Skorupki dość twarde. Dał jeszcze 1 indycze na spróbowanie, ale już nie pamiętam wrażeń.

Anglicy o podróży do Polski. Bardzo sympatycznie. Twierdzą, że symbolem Polski są pierogi i leżaki. Jakie, kurde, leżaki? Jakaś nowa moda? Pierwsze słyszę. Czasem Anglików trzeba, zeby mi uświadomić, że w ogóle już nie łażę po mieście i zupełnie nie wiem, co się dzieje. Plus dla nich za pochwałę warszawskiej Pragi. Nawet na Brzeskiej byli

https://www.youtube.com/watch?v=SIgeIrHFVMY

Może ci Angole byli w nowootwartej lodziarni na Ujeścisku, a tam wystawione są specjalne leżaki dla bardzo licznych klientów.

Na pewno zamówiłeś i kupiłeś specjalność zakładu :)

Inne tematy z forum Hydepark

gdzie warto studiowac (8 odpowiedzi)

Osoby szukające uczelni z przyjaznym podejściem powinny zainteresować się Uczelnią...

Vibracje (50 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

Klimatyzacja w biurze (67 odpowiedzi)

Pracuję w biurze z dziewczynami. Teraz gdy się zrobiło ciepło, mają włączoną cały dzień...

do góry