Widok

Nadszedł czas na remont łazienki ;-(

Kilka lat temu kupiliśmy mieszkanie z rynku wtórnego z łazienką do remontu. Właśnie nadszedł czas, by zrobić w niej gruntowny remont, od elektryki i hydrauliki po kafle oczywiście.
Czy znajdują się na forum osoby, które niedawno miały do czynienia z takim remontem i czy podpowiedzą mi, na co zwrócić uwagę? Ile czasu trwa remont łazienki niecałe 5 m2 i wc 1 m2 ?
Niedawno czytałam tu wątek odnośnie wyboru między wanną, a prysznicem. Przyznam, że ja wolę prysznic, mniej miejsca chociażby zajmuje, mąż wannę, dzieci też. No i czyba przyznam im rację, ze względu na suszenie prania. Mam tu na myśli suszarkę podwieszaną nad wanną. Jak wygląda suszenie prania, gdy jest prysznic, gdzie kapie woda, jakie macie rozwiązania w tej kwestii. Ja teraz mam wolnostojącą, która zajmuje sporo miejsca w pokoju i drażni mnie brr. No i jak wygląda montaż takiej suszarki, gdy sufit jest podwieszany z płyt gipsowych? A jeśli wanna, to akrylowa (nie rysuje się?) czy emaliowana (zimna i możliwe odpryski) ?
Co sądzicie o umywalkach nablatowych, są praktyczne i wygodne, czy tylko modnie wyglądają? Ja chyba wolę umywalkę z szafeczką, bynajmniej można w niej pochować rózne rzeczy, gdy miejsca w łazience mało.
Teraz mam pytanie odnośnie fachowca. Czy powinien być on również projektantem, albo mieć chociaż zmysł "artystyczny", który doradzi i rozwieje ewentualnie wątliwości, czy to w mej gesti leży, a on jest tylko od wykonania roboty? Ja mam taki swój plan w głowie, wybraliśmy już kafelki, ale jak to kafelkarzowi przekazać? nie chcę żadnych fajerwerków, bo to tylko mała łazienka w bloku. Czy cena za wykonanie pracy jest, że tak powiem umową o dzieło, czy za każdą półeczkę, gniazdko, światełko (marzy mi się sufit podwieszany) fachowiec osobno liczy, a potem na koniec wychodzi bajońska suma?
No i odnośnie kibelka poradżcie!!! Ja jestem zwolenniczką tych podtynkowych, ładnie wygladają, rur nie widać i toaleta łatwa w utrzymaniu czystości. Moja mama ma ponad 10 lat i nic złego się nie dzieje. A jak ja będę miała pecha i jakiś wężyk kiedyś pęknie i będzie trzeba skuwać kafle? Może lepszy jednak taki tradycyjny kompakt ze zbiornikiem?
Możecie się pochwalić swymi łazienkami, w szczególności sufitem i oświetleniem ;-) bo szukam inspiracji i wkleić zdjęcia? Ja niestety zdjęcia nie zrobię, bo ze wstydu bym się spaliła...potem się pochwalę. No i liczę też na polecenie jakiegoś solidnego fachowca, który zna się na kafelkowaniu, hydraulice, elektryce i nie puści mnie z torbami.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
50 000 - 6 miesiecy - serio!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hop hop
ja ostatnio miałam remont w łazience.
razem z kuchnia trwał miesiąc, ale zaznaczam razem z kuchnią.
mam wannę,nie mogę sobie wyobrazić życia bez niej ;). co do suszarki nad wanną, to się jej pozbyłam. ja nie mogłam zdzierżyć tych wciąż wiszących ubrań nad moją głową...
mam spory kaloryfer w łazience, wykorzystuje go do suszenia ręczników i bielizny, reszta prania ląduje na suszarce stojącej, pranie jest dobrze odwirowane więc nie kapie.
zlew mam nad szafkowy, generalnie mi ta opcja odpowiada i polecam. super wygląda, a dodatkowo mam wielgachną szufladę na wszystkie niezbędne, podręczne kosmetyki. minus taki że robiliśmy mebelki na zamówienie, specjalnie do łazienki więc koszt był spory.
fachowiec, u nas nie był projektantem, ale znał się na swojej pracy, potrafił doradzić, co nieco doradzić.
zazwyczaj tam gdzie będziesz kupowała kafle, sprzęt-mają programy do projektowania i ktoś może doradzić. my tak zrobiliśmy-trafił nam się super sprzedawca,godzinami ustawialismy,przestawialiśmy, dobieraliśmy kafelki :). wydruki dałam fachowcowi, ten podpowiedział co nieco i mam łazienke taką jak chciałam!
nam fachowiec koszt prac przeliczył na początku, został dołączony do podpisanej umowy. nie było zmian na koniec - oczywiście przy takim układzie trzeba od początku wiedzieć co się chce, chociaż u nas i tak dało się jeszcze co nieco nagiąć ;)
kibelek polecam podwieszany. nam się sprawdza super, nic się nie dzieje.warto czasem dołożyć w lepsze sprzęty, ma to służyć na lata...
co do mojego fachowca,chętnie podam namiar... ale pewnie długo będziesz czekać w kolejce.
u moich Teściów w starym mieszkaniu była kabina prysznicowa ;) a suszarka na pranie podwieszona pod sufitem(bardzo wysokie mieszkanie), przed wejściem do kabiny :P

jestem wielbicielką wanny z tego prostego powodu, że mogę korzystać z prysznica - a jak chcę, to naleję wody i mogę się wylegiwać w wodzie ;)
dlatego też był zrobiła wannę z takim szklanym parawanem jak od prysznica :] http://forum.muratordom.pl/showthread.php?130575-Wanna-z-parawanem...
http://www.okazje.info.pl/blog/wanna-z-parawanem-optymalne-rozwiazanie/
http://www.123armatura.pl/prod/32/6809-1-1.jpg
ja mam wykafelkowany gleboki brodzik, jak to kafelki sie nie zuzywaja ale we wszystkich zakamarkach jest fee mimo mycia, nigdy nie zkorzystalam z opcji wannowania, są fajne "kwadratowe wannny ze sie wygodnie stoi(tylko troche wiecej wody idzie przy plumkaniu w wannie) ja wlasnie wybiore takie rozwiazanie m, bedziemy glownie prysznic brac ale czasem se pomocze tylek.a zaslona plus parawan szklany(ale jeszcze nie wiem czy ruchomy czy tylko taki na stałe, a zaslona bo jak sie zakamieni to do smieci i nowe a szybe trzeba pucowac(mam dosc pucowania drzwi od kabiny, a zaslonka osloni i szybe ze bedzie ladnie)

pod blatem mozna zrobic murowana szafke, wyglada to dobrze, ale tez wszystko zalezy od miejsca bo takie cos to we"wnece" od boku do boku,
kibel w zabudowie nie jest robiony na wezykach tylko na stałych połaczeniach zgrzewanych albo klejonych, co do podwieszanego sufitu w łazience to zrobiłabym czesc wieszana czesc nie bo tam gdzie suszarka to lepiej zeby bylo pod sam sufit(wyzej bedzie wisialo, i to ciezkie jest wiec nie wiem jak sie zachowuje , ja mam suszarke nad pralka jak cos musi ocieknac to mam taka malutka wieszana na drzwiczkach od kabiny i se kapie, a tak to nad prysznicem nie wygoda bo do kąpieli tzreba zdejmowac(przerabiałam cos takiego przez 3 miesiace, ale przy wannowaniu to nie przeszkadza raczej.)

trzeba uwazac bo majster cos proponuje doradzi zrobi ale potem nie zapomni tego doliczyc do rachunku, chyba ze zaznaczy ze to w cenie uzgodnionej.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
możemy zająć się łazienką-kompleksowo 501 022 055
Coś w tym stylu

http://www.e-mieszkanie.pl/a/1300,wanna-i-prysznic-razem
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Co prawda ja nie robiłam remontu ale koleżanka właśnie skończyła... mogę podpowiedzieć,że dla niezdecydowanych wanna czy prysznic można połączyć 2w1.
Zrobić wannę i zamontować nie zasłonę tylko takie "drzwi" przesuwane,nie wiem jak to się fachowo nazywa i wtedy gdy mamy ochotę na prysznic to spokojnie można z tego skorzystać.

Ja osobiście nie wyobrażam sobie życia bez wanny,w niej zawsze mogę prysznic wziąć niestety gdy jest tylko prysznic to już nie zrobimy sobie relaksującej kąpieli:)

I do kąpania dzieci chyba wygodniej,moi rodzice i teściowie mają prysznice i zawsze po wizycie u nich zwłaszcza dłuższej tęsknię za wanną i moje dziecko też.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
jakby co to polecam: 792-279-797
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
toaletę zrób podtynkową:) a dla bezpieczeństwa kup dwie kafle więcej i schowaj w piwnicy:)

cenę ustalaj z góry:)

jeśli chodzi o projekt... dobrze jak masz swój:) ale osoby doświadczone w swojej branży na pewno podpowiedzą co jest praktyczne a co nie:)

i zawsze ustalaj termin wykonania, niestety na tym można również się przejechać tak jak i z ceną;/
imageimage
Ja miałam remont generalny łazienki i WC
Całość zrobiona była przez około tydzień.
Większości rzeczy kupowaliśmy
http://www.wszystkodolazienki.pl kafle które braliśmy w sklepach kosztowały około 80złm2 my płaciliśmy 57zł za m2

Namiary na fachowca również posiadam, ale to już jak coś na @
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Nikt nie pomoże? Nikt nie miał ostatnio remontu?

Inne tematy z forum Remont - porady

Taras z desek kompozytowych - (72 odpowiedzi)

Czy ktoś ma taras z desek kompozytowych? Polecacie jakieś konkretne firmy? Jak deski się...

Osuszanie budynku po zalaniu (4 odpowiedzi)

Kochani jak długo trwa osuszanie mieszkania po totalnym zalaniu. I jak najlepiej i najskuteczniej...

wiertarko wkrętarka jaka? (38 odpowiedzi)

Czy jest może jakaś wiertarko wkrętarka, która nie kosztuje dużo a jest godna polecenia? Chodzi...

do góry