Widok

Najgorsze skrzyzowanie w Gdańsku?

Motoryzacja Temat dostępny też na forum:
Moim zdaniem Miszewskiego/Grunwaldzka oraz Hucisko :D
popieram tę opinię 225 nie zgadzam się z tą opinią 20
Opinia została zablokowana przez moderatora
popieram tę opinię 49 nie zgadzam się z tą opinią 60
No i właśnie dlatego jest najgorsze. Ciężko przez nie przejechać, bo co chwila ktoś nie zdąży i blokuje. Zwłaszcza skręt w lewo to w połączeniu z torowiskiem mieszanka wybuchowa. Omijam jak mogę.
popieram tę opinię 92 nie zgadzam się z tą opinią 11
jakby ludzie myśleli o tym co się dzieje dookoła nich a nie o czubku swojego nosa i wykazywali się większym zdecydowaniem (nie mylić z brawurą) to wszyscy by zdążyli i nikt by niczego nie blokował.

Jeśli chodzi o torowiska, to przed torami powinny być światła... wystarczy czerwone na czas przejazdu tramwaju... w końcu niektóre sieroty wjechałyby na torowisko w odpowiednim momencie, a nie że na całą zmianę świateł tylko dwa-trzy auta przejadą

Zamiast omijać to skrzyżowanie, proponuję wziąć kilka dodatkowych jazd!
popieram tę opinię 64 nie zgadzam się z tą opinią 55
wjechac zeby piznał mnie tramwaj yhym....
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 24
Zgadzam się .Normalne skrzyżowanie tylko trzeba uważać -tak jak na każdym.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3
kwiatkowskiego
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zdecydowanie Hucisko
Gdyby niektóre osoby nie trąbiły, w sytuacji gdy nie można pojechać dalej mimo zielonego, bostanę się stanie na środku jezdni, też by było super.
I pozdrawiam kretyna, który wjechał na tory, a potem zepchnął mnie na ulicę bo musiał się z nich wycofać. To, że się ma większy samochód nie znaczy, że można więcej :P apeluje o wprowadzenie testów na inteligencję dla kierowców!!!
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 10
hucisko też , testy na inteligencje to bardzo dobry pomysł :D
tylko wtedy osoba z prawkiem to byłby dopiero gość .

słyszę już moje koleżanki zdałam teorie ale inteligencji nie :P

popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ale tam jak nie jedziesz często to przejechania tego skrzyżowania w kierunku traktu jadąc z miasta czyli targu drzewnego jest największą masakrą jaką w życiu miałem możliwość doświadczyć. Tam w lewo to jest przepustowość 3-5 samochodów max a światła świecą długo i później stoją auta na torach albo stoisz i nie wjeżdżasz na skrzyżowanie to trąbią z każdej strony.
Ja nie umiem tam pojechać na luzie, zawsze mam spinę jak bym prawko zdawał więc staram się omijać.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdyby wprowadzili testy na inteligencje to:
-Nie było by korków
-Komunikacja miejska była by bardziej zatłoczona
-Nie bylo by pieniedzy z fotoradarow
-I oczywiscie mniej wypadkow
Dla niektorych + a dla niektorych -
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przerobić wlot z Miszewskiego na dwa pasy do skrętu w lewo i jeden prosto/w prawo. Dodatkowo wymalować pasy dla tych dwóch do skrętu na skrzyżowaniu, żeby było wiadomo którędy jechać. Myślę, ze to poprawi sytuację.
popieram tę opinię 29 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dośc dobry pomysł, napewno lepsze rozwiązanie niż jest teraz. Gorzej jak na tym pasie Prosto/Prawo zacznie sie robic zator. Wystarczy że jedno auto stanie na czerwonym a chce jechać prosto, to już nikt w prawo nie skręci na strzałce. Znajac życie będzie tak, że na wysokości "Metra" ludzie będą blokować jeden ze skrętów w lewo, a dalej na wysokosci uczelni zakorkują całą Miszewskiego.

Mozna by było przy tej opcji dodatkowo dodać jazde na wprost na jednym z tych lewoskrętów, ale wtedy zacznie sie korkować na zwęzeniu za skrzyzowanie. No i trzeba pamiętac o tych kierowcach co beda blokować pas Prosto/prawo, mimo że mieliby drugi pas do jazdy na wprost.

Ogólnie ciężka sprawa z tym skrzyzowaniem.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dodam, że przy takim rozwiązaniu, zjazd z Do Studzienki w lewo na Grunwaldzką byłby makabrą.
Ja się staram unikać tego miejsca , nie dość że jest źle zaprojektowane to jeszcze kierowcy są zdezorientowany .

Mieszanka wybuchowa

popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
też nie lubię tego skrzyżowania
Hucisko jest fatalne z jednego prostego względu - za mała jest wysepka na środku, nie została dostosowana do tramwajów. Wysepka powinna być tak duża, żeby najdłuższy tramwaj, który tamtędy przejeżdża mógł się na niej zmieścić w całości albo światła powinny zostać ustawione tak, by nie musiał się na niej zatrzymywać. W efekcie teraz często jest tak, że tył tramwaju albo blokuje jeden, a czasem dwa pasy w stronę Pruszcza albo jeden pas w stronę obwodnicy. To dramatycznie zmniejsza przepustowość skrzyżowania, bo mogą na nie wjechać na danym zablokowanym pasie góra 2-3 samochody, a reszta stoi w kolejce przed światłami (pomijam sytuacje, w których ludzie wjeżdżają byle przejechać światła). Tak więc, nawet jeśli ludzie by jeździli super kulturalnie i zgodnie z przepisami, to to skrzyżowanie nadal będzie miało przepustowość dużo mniejszą niż mogłoby mieć. Wystarczy spojrzeć jakie są korki wokół tego skrzyżowania. W dużej mierze, to właśnie wina samego Huciska.
popieram tę opinię 167 nie zgadzam się z tą opinią 4
Zgadzam się. Wystarczyłoby pozwolić, by tramwaj, który wjechał na skrzyżowanie, natychmiast je opuścił, a pojemność skrzyżowania zwiększyłaby się.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2
Swiatla sa tak dostosowane na hucisku ze tramwaj by z pewnoscia opuscil skrzyzowanie, ale co ma zrobic jak jakis pajac sie zatrzyma na torach? Chyba nie przejedzie po nim, wiec sam musi sie zatrzymac na wysepce
popieram tę opinię 15 nie zgadzam się z tą opinią 2
popieram tę opinię 34 nie zgadzam się z tą opinią 16
Tak to ja, wpier...lam się na chama jak widzę takiego idiotę który się boi jechac prosto to wolę minąc go bokiem
popieram tę opinię 18 nie zgadzam się z tą opinią 52
...minąc go bokiem. (?)

Niezły z Ciebie "kierowca", "Rysiu".
Jak jeździłem na taxi ,to często pasażerki mówiły : - a teraz niech Pan skręci w bok .
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 2
> bo nie wjadą na tory

Bo na torach nie wolno stać geniuszu. Kto ci dał prawo jazdy?
popieram tę opinię 82 nie zgadzam się z tą opinią 17
pokaż przepis, który zabrania wjazdu na tory tramwajowe gdy te są puste i nigdzie nie widać tramwaju?? takie .. niedouczonie i nie doświadczone blokują całe skrzyżowania, powinien na każdym takim skrzyżowniu stać policjant i walić mandaty dla blokujących
popieram tę opinię 25 nie zgadzam się z tą opinią 109
Kolega wyżej napisał że nie wolno stać na torach a nie na nie wjechać. Może czas nauczyć się czytać ze zrozumieniem
popieram tę opinię 113 nie zgadzam się z tą opinią 1
art. 28 ust. 3 pkt. 3 "Kierującemu pojazdem zabrania się: .. wjeżdżania na przejazd, jeżeli po drugiej stronie przejazdu nie ma miejsca do kontynuowania jazdy;"

art. 28 ust. 6 Precyzuje, że przepis dotyczy także przejazdów tramwajowych.

Sam uważa,m, że w wielu momentach powinna być możliwość skorzystania z miejsca na przejeździe.
popieram tę opinię 76 nie zgadzam się z tą opinią 3
w korku nie kierujesz się przepisami, bo doprowadzisz do wypadku! W korku kierujesz się zdrowym rozsądkiem i starasz się jak najszybciej opuścić skrzyżowanie nie kolidując innym! Czym więcej aut przejedzie na jednej zmianie świateł tym szybciej rozładujemy sami korek. Nikt inny za nas tego nie zrobi! więc jak mówią: Noga z gazu - to bredzą. Właśnie na odwrót! Noga na gaz ale z GŁOWĄ!
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 40
i potem z Miszewskiego nie można wyjechać, bo się barany wpychają i blokują skrzyżowanie.
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 2
przecież napisał nie kolidując z innymi
ja sie kieruje zdrowym rozsadkiem, wiekszosc tramwajow w gdansku ma niesprawne hamulce :D
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Noga w gaz" . Zgadza się "Slavos", tylko co będzie jak tych aut na ulicach jeszcze nam przybędzie ,to i gazu w pedale zabraknie . Pogotowie ratunkowe w korku może nie zdążyć na czas.
Tutaj raczej włodarze miast powinni się zainteresować tym problemem.
Przede wszystkim zawczasu zwiększyć przepustowość ulic we wszystkich miastach ! Zaś o parkingach ,to już nie warto nawet pisać.
-To ich problem . Za to biorą pieniądze . Podatników.
"Sciense fiction" byłoby w Polsce , gdyby budowano nowe jezdnie nad będącymi już jezdniami , co ma miejsce w dużych aglomeracjach amerykańskich.
Np: w Bostonie budują jezdnie głęboko pod ziemią , nawet pod metrem , aby zwiększyć możliwość przemieszczania się po mieście.
Z kolei u nas dla zwiększenia przepustowości dróg , często zamalowuje się część jezdni białymi pasami , wydzielając z dwóch ,jeden pas ruchu i stawia się znaki zakazu zatrzymywania ...
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
Od kiedy to "trudne" warunki zwalniają z przestrzegania kodeksu drogowego ? Wystarczy poczekać na kolejną zmianę świateł, przykre, ale konieczne, wtedy wszystko jest proste. Dodam, że są namalowane linie zatrzymań przed torami, które obowiązują. Co innego to niepewne i powolne opuszczanie skrzyżowania przez naszych genialnych kierowców gdy już można jechać.
Wg przepisów... bla bla bla... a kto z Was zgodnie z przepisami zatrzymuje się na czerwonym świetle, gdy zapalona jest zielona strzałka ??? może jeden na dziesięciu ! a wg przepisów należy się zatrzymać i dopiero ruszyć.... a nie zwolnić lub jechać bez zwalniania jakby było zielone światło...

tu przepisy TRZEBA stosować... ale w innym miejscu już NIE....
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie podawaj artykułów. Co Ty możesz wiedzieć. Przecież fachury mają już milion kilometrów na liczniku i co Ty im tam będziesz artykułami rzucał.

A tak na serio: to, co się tu czyta na temat zachowań na skrzyżowaniach itp., jest straszne.
Kodeks ruchu drogowego, rozdział 5, oddział 2, art. 49 "zabrania się: (...)" To na tyle z mojej strony, dziękuję i pozdrawiam.
popieram tę opinię 26 nie zgadzam się z tą opinią 1
art. 28 pkt 3 ust.2
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Oczywiście tym wieżdżającym na torowisko
tory to element skrzyżowania, a nie wolno Ci na nie wjeżdzac jak nie ma dla Ciebie miejsca za skrzyzowaniem
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Popieram!!!
Tak samo jest na skrecie z Okopowej od Lotu w Torunska,czasami dwa auta zajmuja wiecej miejsca niz autobus szkoda gadac .ZA MASLO DAJA PRAWOJAZDY!!!!
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zgodnie z przepisami nie można wjechać na tory tramwajowe jeśli za nimi nie masz możliwości kontynuacji jazdy.
popieram tę opinię 38 nie zgadzam się z tą opinią 0
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 5
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
A jakim sensie najgorsze? ...zakorkowane, cięzko się na nim jedzie, największe dziury?....czy najbardziej debilni uzytkownicy?
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja bym na liście skrzyżowań do poprawki umieścił Kartuska-Łostowicka-Nowolipie, szczególnie ze względu na skręt w lewo w Nowolipie czy Łostowicką, ale na szczęście to skrzyżowanie zostanie przebudowane.

Poza tym jest dla mnie niezrozumiałe, czemu nie można wjechać z Jabłoniowej na trasę W-Z w kierunku Kartuskiej i czemu nie można zjechać z W-Z na Jabłoniową jadąc od Kartuskiej w kierunku centrum. Powinni także przebudować skrzyżowanie Starogardzkiej z Traktem Świętego Wojciecha, bo przez to, że jest bardzo wąski most, przepustowość jest dramatycznie mała, a to skrzyżowanie będzie coraz bardziej oblężone, bowiem coraz więcej powstaje domów i mieszkań wzdłuż Starogardzkiej.

Poza tym w paru innych miejscach (np. skrzyżowanie Opata Rybińskiego z Grunwaldzką) sygnalizacja świetlna powinna być dostosowana do ruchu i powinna różnie działać o różnych porach dnia. To wcale nie jest ani duży koszt ani wielka filozofia, wystarczy trochę się przyjrzeć ruchowi samochodów na konkretnych skrzyżowaniach.

Do wywalenia jest też przejazd przez tory na Grunwaldzkiej przy zjeździe na Trakt Konny. Absolutnie zbędny przejazd i niepotrzebnie generujący niebezpieczne sytuacje (ograniczenie do 70kmh, lewym pasem nikt przeważnie nie jedzie mniej niż 70 w takiej sytuacji, a tu nagle ktoś daje po hamulcach, bo stwierdził, że sobie zawróci).
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 5
Czy ktos może mi powiedzieć jak powinno się wjechać na rondo przy pomniku Jana III Sobieskiego na targu drzewnym? Chodzi mi o kierunek Kartuska - przejazd przez Hucisko - wjazd na rondo ( po prawej stoi bank) Przed wjazdem na rondo są 2 pasy a na rondzie "powstaje" dodatkowy lewy. JAk jadę lewym pasem to na rondzie na który mam wjechac? Na ten skrawjnie lewy czy środkowy?
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadąc na rondzie Sobieskiego lewym pasem możesz wjechać na środkowy bądź lewy pas skrzyżowania na hucisku. Nie wiem co tam jest trudnego do zrozumienia
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zajefajne sa tory po Manhatanem we Wrzeszczu. Jakby nie mogli zrobic ich tak by nie rzucalo calym samochodem. wrrr.
popieram tę opinię 24 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma najgorszych skrzyzowań tylko są niedoswiadczeni kierowcy którzy panikuja.
Pora sie nauczyc jezdzic i nie rozmawiac przez komórke w czasie jazdy a kazde skrzyżowanie przejedziesz bez problemu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 13
Najgorsze skrzyżowanie to takie gdzie przy dużym natężeniu ruchu robią się długie korki i zatory na skrzyżowaniach, czasami światło zielone jest zbyt krótkie. Faktem jest , że jeżeli kierowcy nie będą przestrzegać podstawowych przepisów to te korki będą jeszcze dłuższe, a z mojej obserwacji wynika fakt, że z przewidywaniem kierowcy w Polsce często mają problem.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
tylko mi wlasnie chodzilo o odwrotny kierunek. Zjezdzam z Huciska (2 pasmówka) na rondo sobieskiego (3 pasy). Dla mnie tam nie bylo nic trudnego do zrozumienia dopoki mi facet prawie nie wjechał w tyłek , po czym zaczał sie drzec
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Bo tam częsty błąd popełaniają jadący lewym pasem i wjeżdżajązy na środkowy a środkowy jest dla jadących z prawego pasa, a to dlatego bo skrajny prawy jest od razu pierwszym zjazdem czyli na targ węglowy. Bardzo często widuję sytuację że jadący lewym pasem wyjeżdża mi prosto przed maskę no i wtedy daje klaksonem bo na prawdę czasem wygląda to dość niebezpiecznie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jakiś czas temu dla wjeżdzających od strony Huciska na Rondo Sobieskiego namalowane były pasy i był spokój. Od razu jak pasy sie wytarły zaczęły się akcje z najczęściej nieświadomym zajeżdzaniem drogi tym na prawym pasie. Zawsze jak tamtędy jadę mam palec na klaksonie.
ALe tu nie potrzeba żadnego malowania, nawet na prawko uczą (przynajmniej mnie uczyli) że z którego pasa skręcasz na taki wjeżdżasz a nie przecinasz pół jezdni bo lewy był najszybszy "a ja chcę skręcić w prawo to przetnę drogę reszcie a nóż się uda". Patrzac na nasze drogi jestem za powtókowymi testami na prawko co ileś lat bo większość zapomina czego się uczyła
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3
no tak tylko w polsce mamy ruch prawostronny i chyba jak zjezdzam z prawego pasa to wjezdzam na prawy a nie zjezdzam na ten "lewy" (w tym wypadku srodkowy)
Do nauki a nie plakać ,że sa zle skrzyżowania.
Placzecie i placzecie ale przez takich jak wy nie mozna dobrze jezdzic po miescie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tyle że prawy pas jest zjazdem na targ węglowy geniuszu a nie pasem do jazdy po rondzie. Dlatego mam prawo wjechać na środkowy pas, prawda?
Dlaczego drogowcy nie domalują pasów na skrzyżowaniu Miszewskiego - Grunwaldzka w każdą stronę na środku. Było by łatwiej bo każdy by pilnował swojego pasa a nie ścinał zakręty jak to często się obserwuje z ul. Miszewskiego w kierunku gdańska czy z ul. Do studzienki w kierunku Gdyni. Czy niełatwo było by przebić się a nie samowolka ale ona to zawsze będzie?
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 1
To nie skrzyżowania są zle tylko wy jesteście zlymi kierowcami którzy nie widza co robić na skrzyzowaniach.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 8
dokładnie tak, wystarczy nie blokowac skrzyzowania kiedy widzi sie ze nie bedzie mozliwości opuszczenia go i nie pchac sie na chama a poza tym troche uprzejmości i bez problemu przejedzie sie przez każde.

ja prowadze auto juz kilka lat i problemu z tymi skrzyzowaniami nie mam :) a kobieta jestem :) ha ha
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
a jak by wyglądało skrzyżowanie pomalowane po 3 pasy z każdej strony. Byłby to taki mały labirynt i wyło by CI że chcesz skręcić w lewo w Miszewskiego a pojechałbyś pod prąd w Grunwaldzką :) Gratuluję pomysłu. Ewentualnie dostawić już do tych pasów parę kółek i krzyżyków i mamy fajową grę na skrzyżowani Kółeczko i Krzyżyczek :)
Byłoby łatwiej wiadukty postawić :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Jest namalowany pas wg którego wjeżdżając z lewego pasa przez jakiś kawałek nie mozesz się wbić na środkowy bo jest tam kawałek linii ciągłej. Ja tylko czekam zą mi ktoś tam w końcu w kufer wjedzie albo w bok , bo już nieraz było blisko. Wg linii poziomych pas prawy, do skrętu na targ węglowy zaczyna się już na rondzie więc nie jest on pasem obowiązującym do jazdy jak już wjedziesz na rondo z prawego a jedynie dodatkowym, tak jak i tan do zjazdu w szeroką.
tak się jedzie, ale jak na prawym wcale nie zjedzie w stronę Huciska, to bumm ... i kto winny ?
taki przypadek był i w gazetkach aspekt był opisywany jakiś czas temu
bez kitu !!!!!!!!!!!!!!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Najgorsze skrzyżowanie to węzeł karczemki (Obwodnica z Kartuską) oraz pobliskie Kartuska - Szczęśliwa (wjazd na Auchan)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
zgadzam się przez te karczemki korkuje się kartuska i armi krajowej, a cała wina to ta sygnalizacja nie synchronizowana ze sobą i długie zielone dla wjeźdzających w kartuską z obwodnicy dla jadących od strony gdyni, mają go modernizować mam nadzieje, że szybko i sprawnie i że będzie o wiele lepiej niż teraz
To skrzyżowanie jest beznadziejnie zorganizowane. Nie mogę zrozumieć dlaczego zjazdy z obwodnicy oraz wjazd na obwodnicę jadących od strony Kartuz nie są poprowadzone bezkolizyjnie?? Tu nawet regulacja świateł nie na wiele się zda. I tak będą się tworzyć kilometrowe korki. Tragedia...
A dlaczego zjazdy z obwodnicy na węźle Matarnia nie są bezkolizyjne? Taki fajny węzeł, a codziennie tam też się robią korki. Odpowiedź jest jedna - liczy się tylko cena i a nie myślenie.
Zgadzam się z tupolewem, dorzucę jeszcze:
* skrzyżowanie Obywatelska/Słowackiego. Niepotrzebnie zrobili tam zieloną strzałkę, bo ona tylko wprowadza chaos. Z reguły stoi się na tej zielonej strzałce i czeka na zielone, bo i tak nikt nie wpuści (zgodnie zresztą z przepisami). Z kolei jeśli kierowca jadący w dół Słowackiego wpuszcza samochód z Obywatelskiej, okazuje się że wjeżdża ich kilka, często blokując skrzyżowanie. A skręcić w tym miejscu w lewo nie sposób, właśnie z winy zablokowanego fragmentu skrzyżowania (przez zielonostrzałkowców lub/i kierowców jadących z góry).
* skrzyżowanie Kartuska/Łostowicka. Skręcanie w lewo z Łostowickiej w Kartuską to ciekawe zjawisko, zjeżdżają max 2 auta, bo nagle pośrodku skrzyżowania stoją i "czają się" 2 auta i ruszyć się nie ma jak, ani prosto ani w lewo; potem zielone dostają ci z Kartuskiej i nie mogą jechać. Rzeczone skręcające 2 autka muszą się usunąć, więc są wpuszczane, a czas leci...
image
image
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie ma złych skrzyżowań w Polsce...sa tylko niedouczeni kierowcy.Zadajmy sobie proste pytanie???-Dlaczego skrzyzowania sprawiaja Wam trudnosc?-odpowiedz jest prosta-Drodzy kierowcy to Wy powodujecie,ze przejazd przez wieksze skrzyzowanie to jedna wielka nerwowka. Proponuje poczytac kodeks ruchu drogowego...i znajdziecie recepte na nurtujacy Was problem...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 14
Tia, zwłaszcza na skrzyżowaniach nie przebudowanych od ...-dziestu lat, gdzie przepustowość maleje wraz ze zwiększającą się liczbą samochodów.
image
image
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
moim zdaniem Hucisko ( w grudniu wjechał we mnie facet bo nie widział światła) i rondo koło pomnika Sobieskiego
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
a i na Morenie jest beznadziejna krzyżówka obok KFC
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3
tam to jest tragedia co dzień stłuczka i policja :( masakra powinni tam dać światłą
TO JAKAŚ GŁUPIOMĄDRA WYPOWIEDŹ BEZ TREŚCI.
CHYBA SAMOCHODEM JEŹDZISZ W NIEDZIELE BO JAK SIĘ JEŹDZI CODZIENNIE BO Z TEGO ŻYJESZ TO NIEKTÓRE SKRZYŻOWANIA W GDAŃSKU SĄ NAPRAWDĘ NIE DO KOŃCA PRZEMYŚLANE .WIĘC PROPONUJE RONDA BO NAWET DLA NIEDZIELNYCH KIEROWCÓW BĘDĄ PROSTSZE
powinni blokowac uzytkownikow umieszczajacych w swoich postach bezsensowne stopki 10x wieksze od napisanej tresci : /
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 1

CZYTAĆ!!!!!!!!!!!!

Ogólnopolski strajk przeciwko wysokim cenom paliwa w każdym mieście wojewódzkim!! Kierowcy o danej godzinie zaczną tankować na najbardziej obleganych stacjach na co dzień małe ilości paliwa (1 litr). Tak jak strajkują we Francji czy Włoszech!! Strajk odbędzie się 24 kwietnia o godzinie 10.00 w całej Polsce!! Proszę o POWIELANIE tej informacji na innych portalach (metoda kopiuj-wklej), na CB RADIO , wśród znajomych czy na forach motoryzacyjnych np. VW, FORD, honda itp!! Można utworzyć konta lub grupy na portalach takich jak NK czy Facebook (na facebooku już można znaleźć wydarzenia z tym związane)!! I proszę nie pisać, że "przesiądź się na rower" albo "przestań jeździć" bo od cen paliwa zależą również ceny w sklepach!! To musi się udać jeśli się zjednoczymy i przeciwstawimy się temu systemowi!! To nie jest walka tylko przeciw stacjom paliw ale przede wszystkim z władzą!! Kto jest za proszę się wpisywać!!
PROSZĘ O POWIELANIE TEGO TEKSTU!!!
BEZ POWIELANIA I PRZEKAZYWANIA INFO DALEJ NIC Z TEGO NIE BĘDZI
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Przejedziemy o godz. 10 spod Targu Węglowego na ul. Elbląską, tam po dwóch stronach jezdni znajduja sie stacje Orlenu i LOTOSU - tam bedziemy tankować po litrze paliwa.
Mam obawy czy nie wyjdzie zalosne posmiewisko.
Znajac tego typu akcje, mamy wielu krzykaczy, a jak dochodzi co do czego to nagle tracimy odwage.

Chcialbym aby w te przypuszczenia nie wierzyc. Z drugiej strony, co to da? Jednodniowa, maksymalnie dwu-trzygodzinna akcja skierowana na jedna moim zdaniem nie odniesie sukcesu.W ogole nie wiem czy bez zaangazowania w udzial mediow jest sens. Nawet grupka 20-50 aut sprawi co najwyzej, ze panu zza lady na stacji bedzie szybciej lecial czas.

Oby bylo inaczej.

jak pisze nizej

data sama jest posmiewiskiem 24 kwietnia to niedziela wielkanocna juzci ludziom beda idiotyzmy w glowie z tankowaniem :)
ale 24 04 2010 !!!!!!

taaa 24 kwietnia to wielkanoc

o 10 to beda wszyscy wielkanocne sniadanko wpylac a nie tankowac na stacji litr paliwa :D
A moim zdanie tam gdzie widać jakiekolwiek ASO :) czekające aż wpadniesz w ich szpony i broń Boże oby nie na gwarancji

więc wszystkie skrzyżowania z Grunwaldzką, Elbląską i Morską ;D
Ciekawe dlaczego policja, a szczególnie drogówka ma te problemy w dupie? Przecież mogliby co kilka dni ustawić radiowóz na wysepkach w pobliżu skrzyżowań i wtedy kasowali by mandaty za złą jazdę. Jedynie biora forsę (chodzi mi o pensje) i op...lają się.
www.krzysztof-kledzik.pl
Co racja to racja, już nie mówiąc o tym ile by skosili za zielone strzałki i złe parkowanie. Zebrana kasa przydałaby się na załatanie dziur i poprawienie skrzyżowań.

Dorzucam jeszcze jedno genialne skrzyżówanie, "poprawione" rondo de la Salle od strony Potokowej. Jakie teraz się robią korki na Potokowej, to masakra... O godzinie 15 stoi się lekko pół godziny. W zeszły wtorek były tylko wymalowane pasy, a stare nadal widoczne i nie było znaku pionowego. Teraz jest znak pionowy nie do końca oddający rzeczywistość, bo pokazuje tylko kierunki w których można jechać, a przebieg pasów nie jest zmieniony. Zaasfaltowane stare pasy szczerze mówiąc przy mokrej nawierzchni nadal są widoczne. Ludzie jadą na pamięć, a nawet jak jadą poprawnie, nie jest to zbyt wydajne. Za to Słowackiego w górę się nie korkuje w godzinach popołudniowych. Coś za coś?
image
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
A moze mi ktos wytlumaczyc jak skrecic w lewo na skrzyzowaniu na Chelmie - skret w kierunku Tesco? Mam na mysli sytuacje, w ktorej ja jade od strony gdanska (od strony tego ronda obok stacji Lotosu) i chce skrecic w lewo do Tesco. Normalnie stanac na srodku i zaczekac? Tylko ze tam sa jakies dziury na tory wiec chyba cos robie nie tak..
Dorzucę jeszcze jedno genialne miejsce, skrzyżowanie Łostowicka/Warszawska, gdzie skręcenie w lewo z Warszawskiej w Łostowicką jest nie lada wyczynem, chyba że ktoś jadący od Witosa się zlituje. Po pierwsze: profil zakrętu Warszawskiej, po drugie: wytarte linie (niby jest lewoskręt i pas do jazdy prosto ;)), do tego źle zestrojone światła i zwykły zielony sygnalizator zamiast kierunkowego plus mechanizm włączający strzałkę w lewo tylko w razie gdy na pasie są samochody.
image
image
Oficjalnie najgorsze skrzyżowanie w Gdańsku: Kartuska-Szczęśliwa (wjazd na Auchan). Jeżeli zastanawiacie się czemu są takie duże korki na węźle Karczemki (w stronę Pruszcza), to powiem, że właśnie przez to skrzyżowanie. Chętnym opowiem dlaczego.
grunwaldzka -kołobrzeska na wysokości halii olivii
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 6
Z każdej strony bezproblemowo.
Nie istnieje takie coś jak najgorsze skrzyżowanie w gdańsku ! Są tylko kierowcy którzy panikują bo brakuje świateł przykład Hucisko.

Spokojnie i bezpiecznie da radę tam przejechać. Kręce tam codziennie od Pomnika Sobieskiego do kierunku orunia
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
uwierz mi, że czasem to lepiej aby świateł nie było
przeczytałem wszystkie wpisy i trochę się zdziwiłem. Nie ma tamnic o organizacji ruchu, bezsensach czynionych przez drogowców. Głównie wzajemne inwektywy czy wytyki. Dlatego tak się nam jeździ. Zerknij czasem przez boczną szybę a zobaczysz kogoś z przyrośniętym telefonem albo nerwowo przewracającego rozłożone obok dokumenty. Dobrze, że ludzie nie mają chwytnych stóp, bo i te byłyby czymś zajęte. Kierunkowskaz, wycieraczki, czy rzut oka w lusterka - na to nie ma czasu.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 0
To skrzyżowanie jest tak złe ponieważ większość ludzi zna je na pamięć ale reszta nie ma zielonego pojęcia jak tam jechać ze względu na kompletny zrozumienia tych niby pomagających linii poziomych;p
Zgadza się.. więkrzość nie potrafi jeździć i nie wiem kto im dał prawko... przykład? mój kolega... zdał za 8 razem?? tak... ale Pani egzaminatorka była bardziej zajęta pisaniem smsów, a kolega robił tylko błędy i to spore.. miał zaparkować rownolegle a zaparkował prostopadle;/ a widać jak stoją auta więc trzeba zaparkować jak oni a nie na odwrót... a ona poprawiała za niego błędy...
nie chwal się że masz takich kolegów
gorszym jest chyba grunwaldzka/słowackiego/kościuszki w godzinach szczytu...
extra?
to skrzyżowanie jest całkiem możliwe- o ile się go nie blokuje wjeżdżając i blokując w stronę Oliwy - ile razy się ludziom tak śpieszy , że nie patrząc na możliwość opuszczenia skrzyżowania wjeżdżają i są zdziwieni , że ktoś z boku chce przejechać na "swoim" zielonym
Z punktu widzenia osoby, która ma niewielkie doświadczenie w prowadzeniu pojazdu Hucisko jest ŚWIETNYM skrzyżowaniem. Wybornie oznakowane, widoczne oznaczenia poziome. BAJKA!

za to np. Rondo Sobieskiego jest TRAGICZNE - zero linii na drodze, kierowcy traktują 3 pasy jak 2... ogólnie rzecz biorą masakra.
RAKOCZEGO Z BULOŃSKĄ NA MORENIE - TRAGEDIA
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
żadna tragedia ... tylko oczy trzeba mieć otwarte
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Oj tak - 3-4 razy w tygodniu stłuczka lub większy dzwon. Najgorsze, że przebudowa jest planowana dopiero podczas budowy linii tramwajowej, a to nie nastąpi prędko :(
Wszystkie wymienione wcześniej są ciężkie. To również i niestety problem tu jest nieco inny - wszystkim się spieszy. To jest masakra. Stłuczki codziennie, co jakiś czas potrącenia itp. poza tym dziura na dziurze. Zarządca drogi umywając ręce postawił znaki STOP, które nie są najlepszym rozwiązaniem, a ustępowania pierwszeństwa i tak nikt nie przestrzega. Permanentna lipa.
i co z tego, że sobie POpiszecie o najgorszym skrzyżowaniu, od tego nie zrobi się lepsze. Tak jak budyń słodszy od mieszania jęzorem.
Dla mnie na Skwerze Kościuszki. Nie to skrzyżowanie ze światłami ale to następne po skręceniu w stronę morza. To jakaś masakta, ani wymalowanych pasów, ani znaków z pierszeństwem...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Drogi kierowco jaki problem, że nie ma znaków. Jak nie ma znaków obowiązują rozwiązania kodeksowe.
Wszystko jasne gdybym tylko wszyscy się do niech stosowali. Prawa wolna - można jechać? a ci z lewej cisną na pełnym gazie, nikt nie używa kierunkowskazów a o trzymaniu się prawej strony to już nie wspomnę.
mnie tam jeden typek jadacy prawym pasem wcisnal kiedys na chodnik... ja na moto jechalem. ludzie nie pamietaja ze tam sa dwa pasy i musza jechac tak zeby sie dalo jechac rownolegle...
oczywiscie jeszcze pyskowal ze sie wciskam. na szczescie na miejscu byla policja ktora wytlumaczyla panu jak tam jechac i dostal odpowiedni kuponik ;]
ale jakby narysowali na jezdnie te dwa pasy chociaz prowizorycznie to na pewno byloby 100razy lepiej...
TO 10 LUTEGO W STRONĘ DWORCA SKĘCAJĄC W LEWO ZA WIADUKTEM...!!1:)
to skrzyzowanie jest bezkonkurencyjne!! Szczytem umiejętności jest wyjechanie spod dworca na 10go Lutego!!!
niektórym sierotom, faktycznie trzeba by zrobić jeszcze raz dodatkowe szkolenie, kodeks zabrania zatrzymywania się na torowiskach, proponuje powtórny egzamin, od razu zrobi się luźniej na drogach i nie będzie problemu
Dokładnie, to co się dzieje np. na Hucisku woła o pomstę do nieba. Stanie sobie taki/taka na torach i zablokuje na 1-2 zmiany świateł ruch dwóm tramwajom i kikudziesięciu samochodom. Może pomogą odpowiednio wysokie mandaty na podstawie monitoringu? Wiem, że niektóre skrzyżowania mają za małą przepustowość na dzisiejsze czasy, ale jakoś niektórym udaje się je przejechać bez problemu a innym nie, jak to jest?
image
image
mandaty napewno by pomogly !!! sa 'kierowcy' i kierowcy :)
tO MOŻE CZAS NAJWYŻSZY ŻEBY SŁUŻBY DROGOWE WPROWADZIŁY NA SKRZYŻOWANIACH SYGNALIZACJE BEZKOLIZYJNA. KAŻDY CZEKA NA SWOJE ZIELONE ŚWIATEŁKO I PO KŁOPOCIE
Najgorsze... a to w ogóle jest jakieś najlepsze?
Wszędzie dziury, choć przynajmniej niektóre odcinki drogi są proste i po remoncie. Co byśmy zrobili bez tej UE.
dlaczego ? bo tramwaj ? bo mamy za mało doświadczenia za kółkiem ?
nie lubię skrzyżowanie na Morenie Bulońska z Rakoczego koło KFC. bardzo nie bezpieczne skrzyżowanie. w godzinach szczytu graniczy z cudem żeby wyjechać z Bulońskiej w stronę Słowackiego . . . mam nadzieję, że już nie długo postawią tam światła bo średnio co 2-3 dni jest tam wypadek
Torunska,Okopowa,Podwale Grodzkie = ni pies ni wydra
bez dwóch zdań Grunwaldzka/Miszewskiego/Do Studzienki
Grunwaldzka/Miszewskiego/Do Studzienki
Bo ludzie jeździć nie potrafią i się wpychają mimo, że nie ma miejsca i wszystko stoi. i tak wszystko się po kolei blokuje.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
moim zdaniem najgorsze jest skrzyzowanie trakt sw. wojciecha/podmiejska...masakra
Poruszam się po trójmieście codziennie od 25 lat za kółkiem i jak dla mnie nie ma złych krzyżowań tylko jest coraz więcej nie douczonych kierowców
I taki właśnie kierowca jest najgorszy, który zapyla tą samą trasą od 25lat...na pamięć, bez kierunkowskazów....widać takich na każdym kroku dom-praca-dom.....ale jak tylko światła wyłączą, zrobią niewielką reorganizację na czas remontu i od razu dramat na drodze .
Wszyscy mówią że skrzyżowanie we Wrzeszczu przy skręcie na rynek jest najgorsze w trójmieście, ale prawdę mówiąc to jest to typowy przykład na zasadę "Prawej ręki" i wystarczy pomyśleć jak jechać bo jest bajecznie proste to.
Zgadzam się z Tobą. Jak czasami jadę i widzę ludzi co robią na tym skrzyżowaniu to głowa boli. Czasami się sam dziwię, że takim ludziom dają prawo jazdy.
skrzyżowanie havla z armii krajowej = duże korki w godz. szczytu
Skrzyżowanie ulicy Miszewskiego i Grunwaldzkiej oraz skrzyżowanie ulicy Kościuszki z Legionów.

-------------------------------
loga samochodów
Oj zdecydowanie Hucisko w mojej opinii, gorszego to ja nie znam...
Pomoc - pisanie prac Zapraszam!
Zdecydowanie. I do pełnego podium Hucisko.
najgorsze Hucisko skręt w lewo od strony Pruszcza, Miszewskiego skręt w lewo z do Sudienki i skręt w lewo z Miszewskiego w Grunwaldzką omijam jedno i drugie
pomijając fakt, że na Hucisku jak skręca się w lewo w kierunku Pruszcza, wyjeżdżając z ronda Sobieskiego, to dużo kierowców wpycha sie tam na trzeciego i ewidentny brak świateł, częst też tramwaj blokuje przejazd
"Jeżeli jakiś problem nie ma rozwiązania, to znaczy, że nie ma problemu"
Zgadzam się ;)

Ale Hucisko to sztandarowa inwestycja którą chwali sie prezydent Gdańska Adamowicz :-).

Rondo małomiasteczkowe w dużym mieście. Tuż obok jest jedyne na świecie 3 poziomowe kolizyjne skrzyżowanie którego kolizyjne pasy zostały częściowo zamknięte :-)

Ogólnie Gdańsk słynie z bubli drogowych a takiego namnożenia ich ne ma nigdzie w Polsce.

Najbardziej groźne skrzyżowania szczegolnie dla przyjezdnych to właśnie:

- miszewskiego/Do studzienki (widziałem jak leciał tam człowiek potrącony przez tramwaj który wypadł z samochodu na rosyjskich blachach)
- Hucisko na którym pewien kierowca z Pruszcza swego czasu jechał pod prad tak sie zakręcł
- skrzyżowanie przy Manhattanie tu najczęściej auta wpadaja na chodnik w wyniku poślizgu lub uderzenia w bok. Widziałem jak BMW wyladowało na torach a inne osobowe dojechało do drzewa płosząc pieszych
- skrzyżowanie w Osowej zaraz za rondem (zjazd z obwodnicy) w kierunku Chwaszczyna bardzo niebezpieczne dla pieszych którzy są zasłaniani przez samochody oczekujące na skręt. To akurat zafundował sklep Biedronka :-).

Skrzyżowania te są niebezpiecznie głównie dlatego że podczas remontów nie wykonano planowanych jeszcze w latach 70 ubiegłego wieku rozwiązań które miały być wprowadzone wraz ze wzrostem ruchu.
Wiele osób myśli że odpowiedzialne osoby liczyły na wyprowadzenie ruchu z centrum ale są w błędzie. Ci ludzie nie myśleli i nadal nie myślą i to jest porażające. Połaczenie Gdańsk Gdynia jest niemal liniowe i zawsze będzie uczęszczaną alternatywa dla obwodnicy w wyniku zaniedbań np nie wykonanej Spacerowej i braku dróg na Południu Gdańska.
Gdyby wprowadzono odpowiedzialność za podejmowane decyzje i obrażenia / śmierć uczestników ruchu to poczynając od prezydenta Gdańska a na inżynierze miejskim kończąc wiele osób nie tylko by zwolniono ale także zlikwidowano ich miejsca pracy jako generujace niebezpieczeństwo.

Bo lepszym rozwiązaniem często jest brak rozwiazań niz błedne decyzje powielane a następnie maskowane i uzasadniane które ciągną się latami. Teraz już często 3 pokolenie powiązanych w różny sposób urzędników maskuje błędy młodszych o 30-40lat kolegów.
Uczestnicy ruchu są niestety tanim mięsem drogowym z którego czasem tylko porzytek mają oczekujacy na przeszczepy pacjenci.
Hucisko - głównie ze względu na zbyt małą wyspę dla tramwajów, przez co często zablokowane są dwa pasy w stronę Pruszcza = spada przepustowość. Miszewskiego/Grunwaldzka nie jest złe.
Generalnie wiele skrzyżowań nie jest złych, tylko kierowcy mogliby więcej myśleć...
Zgadzam się z Tobą. To skrzyżowanie zostało słabo pomyślane.
Niestety, najgorsze są te, gdzie cykl świetlny w lewo trwa krótko, a jednocześnie przejeżdża się przez torowisko. Tam, jak ktoś wjedzie nie mając miejsca do kontynuowania jazdy, to blokuje cały ruch.
Najgorsze skrzyżowanie jest na Kowalach, auta jadą z każdej str, brak sygnalizacji, gdy jedziemy od str DHL-u i chcemy się wbić na lewo w str Oruni, człowiek stoi tam czasem 10 min zanim się wbije lub łaskawie ktoś puści...
Masz rację, ze jest to paskudne miejsce. Nie często tam bywam, ale jak jadę od strony Kowal, to zawsze jadę tam powoli zostawiając przed sobą około 20metrów, żeby przynajmniej jedno auto jadące od DHL'a mogło się wbić przede mnie. Gdyby więcej było myślących i tak robiło to nie byłoby problemu....no ale jest tak jak każdy widzi...większości korona spadnie z głowy jak puści chociaż jedno auto przed siebie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
właśnie o to chodzi, ja staram się zawsze kogoś wpuścić, ale gdy to działa tylko w jedną str, to nie mam "motywacji" by być uprzejmym kierowcą
Dorzucam: wyjazd ze Słupskiej w Kołobrzeską w godzinach szczytu. Kierowcy jadący Kołobrzeską wjeżdżają na skrzyżowanie pomimo braku miejsca. Czasem stoi się nawet kilka zmian świateł.
Grunwaldzka/Do Studzienki
To nie wina skrzyżowań tylko nieudolności kierujących.
Nie potrzeba Studzienki czy Huciska.
Wystarczy równorzędne skrzyżowanie na Długich Ogrodach.
Stoją tablice wielkości drzwi: "kierowco wjeżdżasz...." a ludzie cuda wyczyniają jak obłąkani.
Jedni mają pierwszeństwo a stoją z głupia miną, ci co ustąpić powinni, jadą na przecinak albo zatrzymują się i gapienie nawzajem.
Jeszcze lepsi nie mający pierwszeństwa potrafią pięścią wygrażać.
Dwa samochody na skrzyżowaniu wieczorem i kabaret.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1
Najgorsze skrzyżowanie to takie, na którym znajdują się niekompetentni kierowcy. Każde ma swoją specyfikę i należy się na nim zachować odpowiednio, a że nie uczą takich rzeczy na kursach prawa jazdy, to cóż począć...
nie od dziś wiadomo że na kursie uczą jak zdać a nie jak jeździć ot co niestety
a co do długich ogrodów to tylko właśnie L-ki wiedzą jak się zachować :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry