Widok

Naturyzm/Nudyzm

Witam wszystkich chcących odpowiedzieć na ten wątek.

Zastanawia mnie wasze podejście do naturyzmu/nudyzmu. Nie będę się rozpisywał nad różnicami obu pojęć, bo informacja ta jest umieszczona na stronach www związanych z naturyzmem.

Proszę wasze odpowiedzi udzielać w punktach, tak jak zadane są pytania. Pytania piszę w rodzaju męskim, bo pytam cię jako osobę.

1) Czy ty byłeś kiedykolwiek na plaży naturystów?

2) Jeśli tak to ile razy i gdzie najczęściej?

3) Czy na plażę naturystów trafiłeś przypadkowo, czy zaszedłeś tam specjalnie?

4) Jakie wrażenia masz po pobycie na takiej plaży?

5) Czy wracasz lub wrócisz chętnie w takie miejsca?

6) Jeśli nigdy nie trafiłeś na taką plażę, to czy kiedyś masz zamiar pójść na taką plażę?

7) Co sądzisz o naturyzmie rodzinnym?

8) Czy w domu śpisz lub lubisz spać nago przy ciepłych nocach?

9) Czy jesteś płcią męską czy żeńską bez względu na wiek?

Pozdrawiam.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
mnie naturyzm kojazy sie z natura.a nudyzm z jakas inna forma buddyzmu lub nudy;-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
"buch ha" szkoda, że nie ustosunkowałeś się do treści zawartej w poście. A chodziło mi tylko o odpowiedzi na pytania.
Twoja odpowiedź jest podobna do kawału, który zamieszczam poniżej:

Ilu forumowiczów potrzeba, żeby zmienić żarówke?,
1 aby zmienić żarówkę i napisać że żarówka została zmieniona,
14 którzy podzielą się podobnymi doświadczeniami przy zmienianiu żarówki i napiszą o tym jak inaczej można było to zrobić,
7 którzy ostrzegą o niebezpieczeństwach grożących przy zmianie żarówki,
1 którzy przeniesie temat do działu Oświetlenie,
2 którzy zaczną się kłócić i przeniosą to do działu Elektryka,
7 którzy wytkną błędy gramatyczne/ortograficzne w postach na temat wymiany żarówki,
5 którzy pojadą tym co wytykali błędy,
3 którzy poprawią te błędy,
6 którzy będą się kłócić czy pisze się żarówka czy rzarówka i 6 którzy powiedzą im że są głupi,
2 profesjonalnych elektryków którzy poinformują wszytskich że mówi się lampa,
15 wszechwiedzących którzy twierdzą że siedzieli w tym temacie i mówi się żarówk,
19 którzy napiszą że to forum nie jest o żarówkach i powinno się to przenieść do forum o żarówkach,
11 którzy obronią temat mówiąc że wszyscy uzywają żarówek więc temat pasuje,
36 którzy będą debatować która metoda zmieniania żarówek jest lepsza, gdzie kupić żarówki, jakiej marki i które są wadliwe,
7 którzy podeślą linki gdzie można zobaczyć różne przykłady żarówek,
4 którzy napiszą że te linki nie działają i podeślą nowe,
13 którzy zacytują kilkanaście postów pod cytatami pisząc: Ja też /Zgadzam się,
5 którzy napiszą że odchodzą z forum bo nie mogą dłużej znieść kontrowersji wokół żarówek,
4 którzy napiszą że BYŁO!,
13 którzy napiszą żeby szukać zanim napisze się kolejne pytania o żarówki,
1 który zrobi mały hijack i zapyta się jak wymienić klakson,
1 który odpowie na oryginalny post po pół roku i zacznie temat od nowa
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
to ja jestem, ten jeden z końca listy ? :\
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mnie też! :)
Wszak oto odczuwam poniekąd obawę,
Że zaraz zwariuję albo też niebawem.
ad 7) dewiacja?
NIe wiem dlaczego "jkl" kończysz znakiem zapytania, jakbyś nie był pewny swej odpowiedzi.

Aczkolwiek "+" za ustosunkowanie się chociaż do jednej odpowiedzi, mimo iż wolałbym odpowiedź na wszystkie, co dałoby szersze spektrum.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
1. tak
2. raz, w Hiszpanii na Wyspach Kanaryjskich
3. trafiłam tam przez przypadek
4. pierwsza myśl - "ale o so tu choziii?", a potem spoko luz:)
5. być może tak, nie widzę przeciwwskazań
6. -
7. jest mi to jest ganz egal
8. lubię spać nago, także zdarza się
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziękuję Ci za udział jako pierwszej osobie w sondzie.

Widać jako jedyna (po nicku domyślam się że jesteś kobietą) zrozumiałaś treść czytanego tekstu.

Należysz do grupy 30% Polaków, ponieważ 70% naszego społeczeństwa nie rozumie tekstu czytanego, ale za to ma czynne prawo wyborcze, i wybiera nam motłoch na podstawie billboardów i ulotek reklamowych ze zdjęciem i nr na liście do głosowania. Program jest nieważny, bo i tak70% wyborców by go nie zrozumiała.
Pytanie nr 9 mnie rozbroiło, szczególnie ta klauzula wieku, jakby cokolwiek miało się w związku z tym zmieniać.
Poza tym, bez względu na wiek nie ograniczam się do płci. :)
Pozdrawiam napal... znaczy, zapaleńca.
To ma być sonda, ale Stvoriczko twa odpowiedź nastąpiła zgodnie z dowcipem o forumowiczach. Szkoda.

Niedługo znów będzie ciepło, to na plaży pomiędzy Górkami Zachodnimi a Krakowcem zapewne zobaczymy tam sporo napal... znaczy zapaleńców ;)
"twa odpowiedź nastąpiła zgodnie z dowcipem o forumowiczach"
Twoja, śmiem nadmienić, również wpasowuje się w schemat.

Sezon nadchodzi, szykuj lornetkę ;)
Mea culpa. Rzeczywiście masz rację. Nie powinienem komentować, ale to ja dałem temat do dyskusji. Czy jednak .... mea ...? Nie chcę rozjazdu na inne tematy. Do dzisiaj mamy jedną poprawna odpowiedź a reszta tylko krąży wkoło muskając zaledwie o temat.
JAM PRZECIEŻ ZAŁOŻYŁ TEMAT I JAM CHCĘ ODPOWIEDZI NA ME PYTANIA TAK JAK JEM ZADAŁ!!! JAM NIE UCZYNIŁ NIC ZŁEGO.
@Kaszalot - nie rozumiem Twojego entuzjazmu w związku z chodzeniem po plaży z siusiakiem na wierzchu o_O
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
gramatycznie - Kaszalot rodzaj męski. Ja nie mówię czy jestem posiadaczem waginy czy prącia.

Mój entuzjazm jest podyktowany tym, że nie zajmuje się tematami które mnie nie interesują, a te które mnie interesują ciągnę do końca.
Powiem jeszcze, że interesowało mnie kwestia wiary do nagiego opalania, kompania i wspólnego rozmawiania.

Jak sądzicie o lekturze "Miłość i odpowiedzialność" Karola Wojtyły na stronie http://www.nonpossumus.pl/biblioteka/karol_wojtyla/milosc_i_odpowiedzialnosc/ która bardzo konkretnie odnosi się do naszego tematu, oczywiście oprócz naszych pytań.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
chcesz dyskutować na temat dzieła bł. Jana Pawła II?
jak plaża to tylko w lecie
image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Nie chodzi mi o o całe dzieło, ale o konkretny dział, który odnosi się do tematu rozpoczętego. Nie napisałem konkretnie który rozdział.

ROZDZIAŁ: Metafizyka wstydu.

Ale fakt, o czym tu dyskutować, skoro tam jest ładnie wszystko opisane. Decyzję należy podjąć samemu, czy opalać się w stroju kąpielowym czy w stroju Adama. Zgodnie z własnym sumieniem.

Więc od wątku religijności odchodzę.
To nie kwestia postawy religijnej, a ugruntowanego prawa zwyczajowego. Publiczna nagość w chrześcijańskiej Europie nigdy nie była akceptowana i zawsze będzie budziła kontrowersje.

Nie mam nic przeciwko ludziom, którzy nago się opalają/pływają w miejscach do tego przeznaczonych - to ich sprawa jeśli ich zachowanie nie narusza ogólnie przyjętych norm moralnych i estetycznych.
naruszać moralne i estetyczne normy zachowania można też w ubraniu :)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
jakie morale i jaka estetyka......
może kompleksy i wstyd......
przecież pan nas stworzył na swoje podobieństwo.....
i co był w tym czasie w dżinsach i polo........
a miał bebzon jakby w nim nosił pięcioraczki, obfity owłosiony biust i ociekał potem?
Wypowiedziałeś się na temat książki, której nawet wspomnianego rozdziału nie przeczytałeś.

Cytat z Miłość i odpowiedzialność "Chodzi nam w szczególności o wstyd seksualny. Zewnętrzne jego przejawy wiążą się z ciałem - jest to w pewnej mierze po prostu wstyd ciała. W szczególny sposób przedmiotem wstydu są te części i organy ciała, które stanowią o jego seksualnej odrębności. Istnieje wśród ludzi prawie powszechna dążność do ich ukrywania przed okiem innych, zwłaszcza zaś przed okiem osób drugiej płci. Tym się tłumaczy w dużej mierze potrzeba unikania nagości ciała. Oczywiście, że działają tutaj również inne względy, zwłaszcza potrzeba samoobrony organizmu przed zimnem, co jest najściślej związane z klimatem. Tym znów tłumaczy się częściowa lub nawet całkowita nagość u ludów pierwotnych, żyjących w okolicach podzwrotnikowych. Wiele faktów z ich życia wskazuje na to, że nagość ciała nie utożsamia się w prosty i jednoznaczny sposób z bezwstydem. Tak, więc np. przejawem bezwstydu dla niektórych ludów pierwotnych jest - wręcz przeciwnie - zakrycie tych części ciała, które u innych bywają odsłonięte. Działa tu, więc z pewnością również przyzwyczajenie, nawyk zbiorowy, wytworzony na tle panujących warunków klimatycznych. Obnażanie ciała jest wówczas przede wszystkim prostą funkcją przystosowania organizmu do tych warunków, tak, że nie dostrzega się w nim bezpośrednio żadnej innej intencji; intencja taka natomiast może się łatwo kojarzyć z ukrywaniem tych części ciała, które stanowią o seksualnej odrębności kobiety i mężczyzny. Okazuje się, że strój może służyć nie tylko do ich ukrycia, ale również w jakiś sposób do ich uwydatnienia. Wstyd seksualny nie utożsamia się, więc w sposób prosty z samym stosowaniem stroju, tak jak bezwstyd nie utożsamia się z jego brakiem i z całkowitą lub częściową nagością ciała. To jest czynnik uboczny i warunkowy. Można najwyżej stwierdzić, że dążność do osłaniania ciała oraz tych jego części, które stanowią o odrębności płciowej kobiety i mężczyzny, idzie w parze ze wstydem seksualnym, ale istoty jego nie stanowi. "

Co wg Ciebie budzi większe kontrowersje nagie persony na nagiej plaży, czy persony w stringach na tekstylnej plaży? Ci w stringach są przecież ubrani w stroje kąpielowe.

Co do chrześcijańskiej Europy sądzę że mylisz się. Właśnie w chrześcijańskiej europie powstał pierwszy ruch naturystyczny. A była to Republika Weimarska.
Według mnie większą kontrowersję budzą nadzy ludzie na nagiej plaży, niż ludzie w stringach na plaży tekstylnej.

To, że w Republice Weimerskiej ktoś zdecydował się szokować społeczność swoim gołym zadem, nie ma nic wspólnego z ideami chrześcijańskiej etyki i moralności, a wręcz im wprost przeczy.
Według mnie Ty Panie Hydrant wzbudzasz największą kontrowersję.
I musisz z tym żyć - przerażające, prawda? :)
yyyyy
Zaszalałeś.
No to proszę podaj konkrety sprzeczności z doktryną chrześcijańską. Ja cały czas szukam jakiś sprzeczności i zgodności lub brakiem sprzeczności z doktryną chrześcijańską w szczególności Kościoła Powszechnego. Żadnych dokumentów oficjalnych nie znalazłem, bo biblii nie mogę interpretować w dowolny sposób, wiec szukam oficjalnych dokumentów. Bardzo proszę abyś coś zaproponował jeśli coś masz lub wiesz (chodzi o link).
Wstyd to świadomość odrzucenia. Każdy chce być wyjątkowy. Na plaży nudystów przez chwile może poczuć się bardzo dobrze. Nie ma wyjątkowych, wszyscy są równi. Ale kto zdecyduje, która para będzie miała dziecko? Czyje geny będą lepsze? Zawsze przyjdzie ktoś bardziej wyjątkowy. Więc wstyd związany z odrzuceniem pojawi się wcześniej czy później. Zakrycie ciała, to częściowe ukrycie tego co jest delikatne i czułe. To tak jak ktoś obrażony przez grupę ludzi odchodzi od niej (chowa się, żeby nie mieć z nimi kontaktu). JP nie pomylił się co do wstydliwości w aspekcie seksualnym.
kaszalot napisałeś w pierwszym poście, że jesteś rodzaju mąskiego, a teraz zaprzeczasz, czy nie wiesz co jesteś
@ Kaszalot

zadajesz akie pytania forumowiczom - społeczności, która jakoś tam się zna i wzajemnie kojarzy

i dziwisz się, że ie uzyskujesz odpowiedzi?

Sądzisz, że taki Hal przyzna się przed nami wszystkimi, że lubi w niedzielne przedpołudnie gonić żonę i dzieci z gołym wackiem po plaży? albo i że nie?
Dobre,

Jak ktoś pisze komentarze jako zalogowany użytkownik to masz rację. Ale przecież nikomu nie każemy pisać pod nickiem, który jest związany z logowaniem. można zawsze jako anonim.

Ale muszę przyznać, ze bardzo mnie rozbawiła Twa odpowiedź.
nikt tu nie jest anonimowy może jedynie nie logując się używać wymyślonych sloganów dla swej osoby a poniżej widać jego prawdziwe ja......;)
nie którzy na forum sami do siebie piszą i sobie odpowiadają.......;P
a ja to raz gołego wacka widziałem w MTv!
"Sądzisz, że taki Hal przyzna się przed nami wszystkimi, że lubi w niedzielne przedpołudnie gonić żonę i dzieci z gołym wackiem po plaży? albo i że nie?"

Teraz to już na pewno przynajmniej przez tydzień będę miał koszmary.
Nie wiedziałem, że na świecie jest tylu idiotów, dopóki nie poznałem internetu.

Stanisław Lem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
1.tak
2.duzo (ok 7)
3.specjalnie i raczej zajechałam (Karwia)
4.pozytywne (świetnie się wyspałam i cudownie opaliłam)
5.szukam nowych
7.zdecydowanie nie
8.sypiam nago
9.jestem 100% kobietą ze względu
na wiek .Jak będę starsza to zastanowię
się nad kwestią % kobiecości
Gratuluję, jesteś 2. personą odpowiadającą rzeczowo na zadane pytania.
Mam nadzieję że więcej będzie takich osób.

Dziękuję.
człowieku czy ty się dobrze czujesz??
1) Tak
2)Dębki, Stogi. Częściej Stogi.
3)Specjalnie
4)Zwykła plaża, może tylko kultury trochę więcej niż na zwykłej, bo nikt się nie wgapia...
5)Oczywiście. Na zwykłą plażę wołami mnie nie zaciągniesz.
6)nie dotyczy:)
7)Naturalne. Przerabiałam:)
8)Nie ważne jak jest chłodno - NIGDY nie sypiamy z mężem w pidżamach.
9)Kobieta
@ kaszalot

Wydaje mi się, że decyzję w tym względzie podjęli nasi przodkowie, wybierając kulturę zamiast natury, a nasza wolność dotyczy już zupełnie innych kwestii, już w ramach kultury. Nie ma i nie było na Ziemi spolecznośći, w której nie obowiązywałby jakiś choćby minimalny strój, będący oznaką przynależności do świata kultury.
Bylem kiedys na Sobieszewie ale trafilem przypakiem;) Bardzo lubie ten rodzaj spedzania czasu. Baryryzm to poprostu powrot do natury, chec obcowania z nia. TO nie jest ekshibicjonizm. Nie jest zboczenie.

Wspolczuje wszystkim wstydliwym, W lozku tez upraiwacie seks w ubraniu lub po egipskich ciemnosciach?haha
Nie mam potrzeby ekshibicjonizmu :))) Ale golasy zupełnie mi nie przeszkadzają :)))

Inne tematy z forum Hydepark

Vibracje (12 odpowiedzi)

Au revoir, Alain Delon... http://www.youtube.com/watch?v=_ifJapuqYiU

e-sport (6 odpowiedzi)

co sadziecie o suplementach dla gamerow? czy faktycznie sa one skuteczne? czy na prawde...

Kawa czy Herbata - rano (193 odpowiedzi)

Piszcie co lubicie wypić rano - i dlaczego. Ja pijam wcześnie rano sypaną 2 łyżeczki z mlekiem +...

do góry