Widok

Nauki przedmałżeńskie

Wesele Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam

Dziewczyny kiedy planujecie isc na nauki przedmalzenskie? Noi wazne pytanie gdzie ...
Jak to wszystko wyglada- to juz pytanie do tych co maja to soba ( od pierwszego spotkania) ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kurcze nie wiem nie wiem ...
Mi ksiadz powiedzial,ze w Parafii Najswietszego Serca Jezus sa nauki przedmalzenskie, ale kiedy , w jaki dni noi ile sie za to placi - nie mam pojecia....
ccytrynka. we wtorki na 18. a nie płaci się nic. To są zwykłe nauki, a nie weekendowe
Ale jestes pewna? Bo ja nic nie moge takiego znalesc na ich stronce internetowej ...
Dziewczyny jestem po pierwszych naukach- nie bylo zle :)
http://www.gdansk.dominikanie.pl/kurs_przedmalzenski.php

zapisalismy sie ;)
Ja i mój narzeczony bylismy na naukach przedmałżeńskich u Jeziutów w Gdyni. Były to nauki weekendowe. Fakt, wyszliśmy z nich bardzo zmęczeni, ale było warto. Prawie nie ma przerw. Mozna dużo z nich wynieść. Nauki składają się z wykładów, a następnie pytań na które narzeczeni odpowiadają pisemnie, a potem je razem, tylko między sobą omawiają. Panuje miła atmosfera. Trzeba się dużo wczesniej zapisywać, bo jest dużo chętnych, a miejsc mało.

do ja-dwisia

Ja-dwisia jak u nich wygladaly nauki? tzn. u dominikanow?
upppp
Dziwne te infromacje na stronie Dominikanów. Najpierw piszą,że spotkania odbywają się przez 4 koljne czwartki,a potem wymieniają daty: 1.X, 8.X,15.X,22.X i 29.X. to Jest chyba 5 spotkań,a nie 4? ;-) Tak samo najpierw piszą,że nie trzena się zapisywac, a potem,że trzeba (kilka linijek niżej) . No ale wiadomo,że najwięcej się dowem jak zadzownię
My chodziliśmy na weekendowy kurs przedmaużeński. Dwa weekendy i po wszystkim :-))
ja tam dzwonilam sa to 4 spotkania :)
tzn. pisalam :)

Witam. Jesteście na liście. Zapraszam we czwartek 1 października o godz.
19.00. Kurs obejmuje cztery spotkania w cztery kolejne czwartki (1, 8, 15,
22 października).

Opłata wynosi 10 zł (od pary), a dla korzystających z poradni metod naturalnego planowania rodziny - 50 zł (także od pary).

Spotkania odbywają się w Domku Akademickim (wejście przez furtkę od ul.
Pańskiej).

Pozdrawiam i do zobaczenia

2 mail

Poradnię można zrobić u nas lub w dowolnej parafii. Opłata po spotkaniach, gdy będę stawiał pieczątki J
Całość kursu to 4 spotkania teoretyczne i 3 spotkania w poradni rodzinnej.
ja tez sie zaraz zapisze. spodobalo mi sie to "4 spotkania teoretczne i 3....az sie chce dodac "praktyczne" ;) a ta poradnie rodzinna to chyba sie robi jakos przed slubem prawda? bo my mamy slub w maju i kurs juz chcemy miec zaliczony,ale sama poradnię chyba trzeba zrobic nie wczensije niz 3 mieisace przed slubem. cos mi sie wydaje,ze tak nasz proboszcz mówił. wiecie cos o tym?
JA SIE moge spytac jego, tzn maila napisać na ten temat. ;) i wtedy tu napisze;)
napisał , że czym wcześniej tym lepiej :) wiec nie ma problemu zdaje sie;)
Dziewczyny - a czy przed zapisaniem na nauki trzeba "załatwić" coś w parafii - tzn mieć np jakieś zaświadczenie, ze szykujemy się do ślubu?
My jeszcze nie byliśmy w Kościele i jeszcze 100% daty nie mamy dlatego nie chcemy zaklepywać terminu w kościele, a nauki chcielibyśmy jak najszybciej podjąć - dominikanie nas "kuszą" ;)
ja chodzę na nauki i poradnictwo w katedrze oliwskiej. Nie trzeba nic płacić i można zrobić kiedy się chce. Pierwsze spotkanie z poradnictwa jest zawsze w pierwszy lub trzeci wtorek miesiąca a nauki są w poniedziałki i środy ...ogólnie 6 spotkań. Tam jest bardzo dokładnie to prowadzone, ale mimo wszystko polecam jak ktoś chce się dobrze przygotować do sakramentu małżeństwa :)
A dlaczego nie tam? Mam dobre zdanie o tej parafiii......
a ja napisalam do Dominikanow i na razie cisza od rana. wyjezdzam na urlop i nie bede miala dostępu do netu, wiec sie pewnie dowiem czy sa miejsca pod koniec września :(
zadzwon tam..
do góry