Widok
Nerwowe drapanie do główce
Dziewczyny,
Doradzcie mi proszę.
Synek zaczyna 5 miesiąc.
Od kilku dni nerowo drapie się po głowie, jest strasznie marudny . . .
Wybucha nagle płaczem ...
Od jakiegoś czasu więcej sie ślini i cały czas pakuje rączki do buzi, ale na ząbkowanie to chyba za szybko?
Jakie macie doświadczenia?
Ma dosyć suchą skórę głowy ale ciemieniuchy nie widzę, zresztą z tego co wiem to ciemieniucha chyba nie powinna malucha aż tak denerowować?
Pozdrawiam
Doradzcie mi proszę.
Synek zaczyna 5 miesiąc.
Od kilku dni nerowo drapie się po głowie, jest strasznie marudny . . .
Wybucha nagle płaczem ...
Od jakiegoś czasu więcej sie ślini i cały czas pakuje rączki do buzi, ale na ząbkowanie to chyba za szybko?
Jakie macie doświadczenia?
Ma dosyć suchą skórę głowy ale ciemieniuchy nie widzę, zresztą z tego co wiem to ciemieniucha chyba nie powinna malucha aż tak denerowować?
Pozdrawiam
nie jest za wcześnie na ząbki - znam maluchy, którym ząbki wyszły juz w 4 miesiącu
a ząbki swędzą duzo wcześniej niż się pojawia - ponoć nawet wtedy bardziej, niż jak już widać "kreseczki"
moze też być skok rozwojowy...
a nic u was w domu się nie zmieniło? goście, wy w gościach, nieco inny plan dnia, nerwowa sytuacja między rodzicami...
a ząbki swędzą duzo wcześniej niż się pojawia - ponoć nawet wtedy bardziej, niż jak już widać "kreseczki"
moze też być skok rozwojowy...
a nic u was w domu się nie zmieniło? goście, wy w gościach, nieco inny plan dnia, nerwowa sytuacja między rodzicami...
Dziewczyny,
Dzięki za odzew.
Maluch miał bardzo suchą skórę więc pediatra zaleciła przejść na okres 2 tyg na Bebilon HA. Wydawało mi się że przez chwile skóra jest mniej sucha ale po chwili znowu było jak przy zwykłym Bebilon.
Drapanie trwa kilka dni... tzn na początku tylko tak tarł główką na boki ale nie skojarzyłam że coś może malucha swędzić. W piątek pójdziemy do pediatry bo dzisiaj juz nam się nie udało dostać.
Póki co posmarowałam małemu główkę Olejuszką ... i mam wrażenie że już tak często nie próbuje drapać.
Masowałam też mi dziąsła i bardzo mu się podobało ;)
Wyglądają trochę inaczej niż zwykle więc może coś i tam się dzieje.
Nieszczęścia chodzą parami ...
Skaza białkowa? W jaki sposób można ją wykluczyć?
Pozdrawiam
Dzięki za odzew.
Maluch miał bardzo suchą skórę więc pediatra zaleciła przejść na okres 2 tyg na Bebilon HA. Wydawało mi się że przez chwile skóra jest mniej sucha ale po chwili znowu było jak przy zwykłym Bebilon.
Drapanie trwa kilka dni... tzn na początku tylko tak tarł główką na boki ale nie skojarzyłam że coś może malucha swędzić. W piątek pójdziemy do pediatry bo dzisiaj juz nam się nie udało dostać.
Póki co posmarowałam małemu główkę Olejuszką ... i mam wrażenie że już tak często nie próbuje drapać.
Masowałam też mi dziąsła i bardzo mu się podobało ;)
Wyglądają trochę inaczej niż zwykle więc może coś i tam się dzieje.
Nieszczęścia chodzą parami ...
Skaza białkowa? W jaki sposób można ją wykluczyć?
Pozdrawiam
jesli ma suchą skorę bardzo to moze być też skaza jednak wtedy mleko HA nie wystarczy - u nas skóra byla sucha aż takie czerwone placki mial miejscami na nóżkach i raczkach - trzeba podawać wtedy na stałe bebilon Pepti - w zasadzie nigdy nie będziesz pewna czy to skaza czy nie , czasem tylko swędzi skora i jest szorstka i sucha także na zgięciach łokci , pod kolanami itp , mocne ulewanie też jest wiązane często ze skazą bialkową .
Mleko HA dla alergikow się nie nadaje- tylko dla dzieci z podejrzeniem alergii , jeśli macie oboje jakies alergie to mozesz byc pewna , ze i dziecko coś tam będzie miało.
Mleko HA dla alergikow się nie nadaje- tylko dla dzieci z podejrzeniem alergii , jeśli macie oboje jakies alergie to mozesz byc pewna , ze i dziecko coś tam będzie miało.
Jeśli ma suchą skórę wszędzie to ja bym jednak obstawiała skazę białkową albo jakąś inną alergię. Ja karmiłam piersią więc po prostu wyeliminowałam ze swojej diety wszystkie produkty zawierające nabiał (tutaj trzeba uważać, bo białko mleka jest dodawane do takich rzeczy, że by się nawet człowiekowi nie śniło), w ciągu tygodnia była już wyraźna poprawa, więc już wiedziałam, że to było to. Jeśli karmisz mm musiałabyś przejść na mieszankę mlekozastępczą. Można chyba też jakieś testy z krwi zrobić, ale nie jestem pewna:)
Jeśli dajesz małemu jakieś inne pokarmy to może być też alergia na coś innego, mój na przykład tak reaguje na ryż czy jabłka
Jeśli dajesz małemu jakieś inne pokarmy to może być też alergia na coś innego, mój na przykład tak reaguje na ryż czy jabłka
Musze pogadać z pediatrą.
Ma suchą skórę ale nie ma żadnych zaczerwień w zgięciach czy suchych "placków" na ciele hmmm ...
Ulewanie się zdarza ale to chyba raczej norma u maluchów.
Ja nie mam żadnej alergii, mąż miał jako dziecko ale na psią sierść.
Bardzo uogólniając: jak sie przejdzie na Pepti i stan skóry się poprawi może to wskazywać na skaze?
Pozdrawiam
Ma suchą skórę ale nie ma żadnych zaczerwień w zgięciach czy suchych "placków" na ciele hmmm ...
Ulewanie się zdarza ale to chyba raczej norma u maluchów.
Ja nie mam żadnej alergii, mąż miał jako dziecko ale na psią sierść.
Bardzo uogólniając: jak sie przejdzie na Pepti i stan skóry się poprawi może to wskazywać na skaze?
Pozdrawiam
Tak, tylko to nie znika od razu, tak z tydzień trzeba liczyć. U mnie na początku maluch miał tylko bardzo suchą skórę. Myśleliśmy, że taka jego uroda, bo mąż taką samą ma. Potem było coraz gorzej, skóra aż się łuszczyła, szczególnie pod zgięciami łokci, kolan, na głowie, pojawiły się właśnie takie czerwone placki, wysypka, podrapany był aż do krwi. Wtedy odstawiłam nabiał i poprawiło mu się
A mój ma suchą główkę i łuszczącą się skórę na niej ta się drapie,że aż ma rany. Z początku myślałam,że kotka go drapie w nocy np ale nie bo w dzień również widziałam jak się drapie. Pani pediatra kazała natłuszczać,ale to jakby na chwilę tylko coś pomagało.. jestem bezradna może ktoś z was wie co mogę zrobić i od czego synek tak może robić/ mieć?
Dokładnie, jak u mnie. Drapie się głównie w nocy, czasami aż do krwi, ciagle przycinam
mu pazurki. Jak się już tak drapie to robi się mu na głowie taka wysypka. W ciągu dnia nie drapie się i wtedy skora się wycisza. Natluszczałam mu główkę przed kąpielą i wyczesywalam, ale to pomogło na chwile. Ktoś wie co to może być?
mu pazurki. Jak się już tak drapie to robi się mu na głowie taka wysypka. W ciągu dnia nie drapie się i wtedy skora się wycisza. Natluszczałam mu główkę przed kąpielą i wyczesywalam, ale to pomogło na chwile. Ktoś wie co to może być?