Widok

Netflix

Ostatnio dość często otrzymujemy od Klientów zgłoszenia o nieprawidłowym działaniu usługi Netflix - błędnie rozpoznawany kraj (najczęściej USA zamiast Polski) na podstawie adresu IP. Netflix odsyła do swojej strony:
https://help.netflix.com/pl/node/26100
Jeśli nie korzystają Państwo z proxy/VPN, whatismyip.com pokazuje poprawny adres IP, strona RIPE pokazuje poprawny kraj - to oznacza, że problem jest po stronie Netflix-a i trzeba w tej sprawie kontaktować się z nimi. Niestety, często odsyłają oni do dostawcy Internetu który w tym przypadku nie jest niczemu winien - nasze adresy IP (91.224.224.0/23, 185.38.220.0/22) nie zmieniły się od lat i są prawidłowo zarejestrowane w RIPE jako znajdujące się w Polsce. Netflix według własnego "widzimisie" z sobie tylko znanych powodów uznał że jesteśmy w innym kraju - tylko Netflix może to zmienić.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 6

Niestety polska biblioteka Netflixa jest bardzo okrojona w stosunku do amerykańskiej czy innych europejskich. Można to zmienić instalując VPN-a https://bezpiecznyvpn.pl/jak-ogladac-amerykanskiego-netflixa-dzieki-vpn/ i mieć od razu dostęp do setek filmów i seriali, których nie ma dostępnych na polskim netflixie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Skoro zostałem wywołany do tablicy publicznie (a można było po prostu odpisać na maila czy zadzwonić, poza tym nie ma to nic wspólnego z tematem akurat tego wątku), wyjaśniam. W skrócie - problem z zasięgiem domowego wifi u klienta, nie wchodzący w zakres usługi dostawcy Internetu. Kto nie chce, może nie czytać dalej.

Po otrzymaniu zgłoszenia, szczerze chcąc pomóc, zalogowałem się do routera (do większości routerów nie mam takiej możliwości, ale tu mam - Mikrotik) i widzę 2 podłączone urządzenia wifi z sygnałem około -80 dBm każde a w logach częste ich rozłączanie (co przy tak słabym sygnale jest normalne). Jednocześnie brak zrywania PPPoE (połączenia routera z Internetem) i ping do zewnętrznego IP routera w normie, router bez problemu pobrał aktualizację oprogramowania ze strony producenta. Router wykrywa okoliczne sieci u sąsiadów, więc raczej nie stracił też czułości radia. Był też już raz wymieniany z powodu podejrzenia że niesprawny - ten wcześniejszy do dziś działa bez problemu w innym miejscu u innego klienta. Zapewnienie zasięgu wifi w domu nie wchodzi w zakres usługi, a zmiana routera nie wymaga zmiany dostawcy Internetu - usługa działa z dowolnym routerem. Standardowo wypożyczam gratis prosty chiński router za kilkadziesiąt zł, tu wypożyczyłem Mikrotika RB951Ui-2HnD (jeden z mocniejszych, kosztował mnie około 200 zł), można użyć własnego lepszego (dowolnego z portem WAN Ethernet, do kupienia w każdym sklepie z routerami), ale niestety nawet "w tych czasach" wifi to nie jakaś cudowna magia i zdarza się, że zawodzi. Nie wystarczy "mocniejszy" router bo wifi działa w obie strony a moc nadawania laptopów/smartfonów/tabletów też jest ograniczona. Nie trzeba siedzieć na korytarzu, można przenieść router bliżej miejsca gdzie się najczęściej siedzi. Są różne możliwości rozbudowy sieci zależnie od budżetu, od drugiego taniego routera jako dodatkowy AP na innym piętrze do dedykowanych systemów w rodzaju UniFi nawet dla dużych obiektów. Ale to wszystko kosztuje i nie leży w zakresie usług dostawcy Internetu. Podstawą do reklamacji usługi może być pomiar narzędziem ze strony https://pro.speedtest.pl/ (certyfikowanym przez Prezesa UKE) wykonany na połączeniu przewodowym.

Ale pewnie i tak nie wierzycie, zminusujecie i zlinczujecie - bo lubicie anonimowo kopać leżącego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

U mnie prawie od samego początku były problemy z jakością Internetu, które z czasem się pogłębiały. Z czystego lenistwa odkładałam na później zmienienie dostawcy, ale cierpliwość już się skończyła i czas poszukać czegoś lepszego od Amelka (co nie będzie trudne). Co chwila przerywa mi Internet, strony się nie ładują, a obejrzenie filmu graniczy z cudem. Od Pana Marka otrzymuje informacje, żebym przybliżyła się do routera (no tak w tych czasach mam siedzieć na korytarzu z laptopem na kolanach, żeby móc skorzystać z czegoś za co płacę) albo że własnie modernizuje sieć tylko jak na złość od 2 lat nie u mnie.
Czas pożegnać się z takim dostawcą. Nikomu nie polecam Amelka, zastanówcie się kilka razy zanim skorzystacie z usług Pana Marka.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Nie bój, nie bój, wyłączą ci! :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Proponuje przejście do Wave. Tam Netflix działa i działa w 4K :)

Po co kablówką możesz netflix oglądać :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bankructwa firmy, nie życiowego. Amelek powinien iść pracować gdzieś gdzie nie musi swoimi mądrościami "to wina innych ale nigdy moja" co chwilę rzucać. Do fabryki jakiejś pakować żeby z klientami nie miał do czynienia, bo na rozmowach to on się nie zna.

Przypomnę, że to ten sam facet, który nie ma kablówki w ofercie "bo w TV i tak nie ma nic ciekawego do oglądania".
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

Błąd logicznego myślenia i marna prowokacja... Po bankructwie można iść na etat za stawkę wystarczającą żeby rodzina nie była bezdomna.
Nie musisz dziękować...

Tez czekam już niedługo rok minie policzę mu za przechowywanie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Bardziej buraczane jest życzenie komuś bankructwa (czyli całej rodzinie bezdomności) - stąd już niedaleko do wystawiania aktów zgonu...

ja mówię o 4-5 latach korzystania z sieci, a nie o "ostatniej awarii" czy "braku wyjścia na świat". Dostajesz konkretne info poza tym terminem, ale na forum łączysz pojedyncze przypadki w kupę, żeby nie powiedzieć, że masz byle jaki internet.

Nadal życzę bankructwa i całe szczęście, ze są alternatywy, działajace 10x lepiej. I nie są takie buraczane.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

Rozumiem, trzeba się prosić do skutku, żeby ktoś zabrał swoją własność, bo mu nie pasuje. Czerwony dywan rozłożę jak przyjedzie z radości.

To chyba nie tak powinno działać, że ja się mam prosić po sto razy, zeby mi zabrać sprzęt, chociaż siedzę w domu praktycznie codziennie.

Dużo ludzi zgłaszało w czasie kiedy brakowało wyjścia w świat - problem dotyczył wszystkich. Teraz już nie brakuje i jeśli nadal gdzieś są problemy, ich przyczyna jest inna. Da się rozmawiać sensownie - są klienci którzy potrafią. Niestety inni wolą bić pianę na forum.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Że co? Z żadnym netflixem, w przeciwnym razie wszyscy by mieli problem a nie jedna osoba... Problem jest z beznadziejnym łączem i laptopem, który zmienia sobie rozdzielczości od 480p do 1080p bo na pewno nie ma monitora 4k, a telewizor już jak najbardziej może.

Ma podwykonawców (zewnętrzna firma) którzy już dawno temu dostali listę co i gdzie zdemontować. Jak gdzieś czegoś jeszcze nie zdemontowali to prosi o kontakt. To naprawdę nie wymaga większego wysiłku niż napisanie kolejnego posta na forum.

Napisz/zadzwoń do Amelka raz na tydzień:
"Panie, ulica taka i taka, numer X internet co rusz przerywa!"

Amelek odpowiada na forum
"wystarczy sms z dokładnym adresem i krótkim opisem problemu, bo zgłasza wielu klientów"

No kur... Z Amelkiem nie da się rozmawiać sensownie. Przecież człowiek mówi, że to zgłosił, a Ty piszesz, że "dużo ludzi zgłasza". Czyli totalnie olewasz problemy ludzi i zawsze zwalasz na globalne awarie. Tak jak pisałem wcześniej - jak sprawdzasz "wszystko działa" a ludziom za 15 minut nadal nawala. I kolejny telefon nic nie zmieni "bo przecież działa", albo "wszystkim teraz nie działa, zaraz naprawię".

Życzę ci bankructwa, bo naprawdę wstyd robisz innym przedsiębiorcom tym jak traktujesz klientów.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

1) jak amelek nie ma pracowników, to powinien sam wchodzić na dach, a i owszem. W dobrej i niedobrej firmie, to nie ma znaczenia.
2) jak już ze 3-4 razy dzwoniłeś (odebrał) a on ma cię głęboko, to już przestajesz się kontaktować.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Pewnie, że zajrzał!!! Ale moja wiara w Amelka jest bezgraniczna i niezachwiana :D :D :D Skoro potrafi z 40 zrobić 1, to i 3 lata zaliczy w tydzień...

Czy w każdej dobrej firmie dostarczającej Internet zawsze sam właściciel osobiście chodzi po dachach (lub zależnie od technologii, kopie rowy pod światłowody itp.)? Nie można tego zlecić komuś innemu? Przywłaszczyć sprzętu nie wolno. Ale można po prostu normalnie się skontaktować z jego właścicielem, nie przez forum. Takich jeszcze nieodebranych sprzętów może być więcej, więc znowu zgaduj zgadula.

ale amelek nadal nie potrafi wejść na dach. klient sam musi ściągać sprzęt i jeszcze się prosić, żeby go odebrał. po jakim czasie można sobie przywłaszczyć nieodebrany amelkowy sprzet ?

Inne tematy z forum Banino

Wiejskie jajka, drób, miód (17 odpowiedzi)

Mieszkańcy Banina gdzie się zaopatrujecie w w/w wyroby...Ale takie swojskie nie że sklepu...

Wykończenie domu 90m2, Chmara deweloper (25 odpowiedzi)

Witam, Jak w tytule chętnie poznam wasze opinie, spostrzeżenia, orientacyjny koszt wykończenia...

do góry