Widok

Nie mogę być chrzestna

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zostalam poproszona o bycie chrzestna dziecka mojego brata ale okazało sie ze nie moge nią być bo przestalam chodzić do kościoła i jestem nie praktykujaca ale księdza po koledzie przyjmuje co roku .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Cóż, takie są reguły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ale autorka nie wspomina, że nie ma bierzmowania, więc po co ta uwaga???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Możecie przenieść datę chrztu (nigdzie nie jest napisane, że trzeba chrzcić niemowlęta) aż zrobisz w spokojnym terminie bierzmowanie.
Ale z drugiej strony... jeśli jesteś niepraktykującą katoliczką, to zastanów się czy będziesz właściwą chrzestną.
Mnie trochę raziłoby obiecywanie, że wychowam dziecko na dobrego katolika nie uczestnicząc w życiu Kościoła. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Jakie formalności, takie starania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Możesz być. Tylko musisz wysupłać stosowną kwotę dla proboszcza...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiesz... W dniu chrztu ktoś może być katolikiem wierzącym, chodzącym do kościoła i praktykującym na 100 %. A za rok czy dwa może okazać się, że kościół przestał dla niego istnieć. Z różnych powodów, różnie w życiu bywa. Wybieraliśmy chrzestnych jako dobrych ludzi, zainteresowanych naszymi dziećmi itd. Nie koniecznie prawie święci latający do kościoła chociaż na pokaz, bo nie o to chodzi. Nie chcieliśmy aby chrzestnymi były osoby, których dzieci będą tylko znały ze zdjęć na chrzcie. Wiele osób tak ma, że ich chrzestni są super wierzący, a chrześniaków widzieli na chrzcie i może czasem na komunii czy na ślubie. I to tacy cudowni chrzestni nawet jak są cudownymi przykładnymi katolikami? Ja dziękuję za takich...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Świadkiem chrztu może być osoba innego wyznania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

> Świstek potrzebny do chrztu
> nie ma czasu na latanie za takimi sprawami

Jakie podejście, taki chrzestny ;P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

>okazało sie ze nie moge nią być

A kto tak powiedział w jakim celu założyłaś wątek?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

możesz być świadkiem chrztu a to na jedno wychodzi, dowiedz się dobrze w kościel ale u mądrego ksiedza...to co pisze jest pewne znajdz tylko tego mądrego
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

no i prawidłowo, sakramenty są dla wierzących
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

To tylko dobra wola księdza.
U nas chrzestny dziecka przyjechał z zagranicy, od lat nie był w kościele. Świstek potrzebny do chrztu załatwiła teściowa. Poszła do księdza i powiedziała jaka jest sytuacja, że syn zagranicą specjalnie przyjeżdża tylko na weekend, że nie ma czasu na latanie za takimi sprawami, że przecież był chrzczony i bierzmowany. I ksiądz w tamtej parafii sie zgodził. Papier dostał, chrzest się odbył u nas bez problemu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Dużo zależy od proboszcza. Jeden pozwoli, inny nie. Fakt, że rodzice chrzestni mają z założenia wspomagać rodziców w rozwoju duchowym i religijnym dziecka, w praktyce różnie to potem niestety bywa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Fascynujące.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Zakup mieszkania - rozterki (63 odpowiedzi)

Stoje przed możliwością zakupu mieszkania. Mam do wyboru 2 mieszkania w b.atrakcyjnej cenie....

Jak odzyskać kaucję za mieszkanie? (12 odpowiedzi)

Witam. Wynajmowałem mieszkanie, wpłaciłem kaucję 2500zł, po wyprowadzeniu się właściciel zaczął...

Dietetyk Agata Szczerkowska zdecydowanie odradzam (8 odpowiedzi)

Witam, kiedyś odchudzałam się z panią Agatą i efekty były super - w 3 miesiące schudłam bez...

do góry