Widok

Nie mogę być chrzestna

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Zostalam poproszona o bycie chrzestna dziecka mojego brata ale okazało sie ze nie moge nią być bo przestalam chodzić do kościoła i jestem nie praktykujaca ale księdza po koledzie przyjmuje co roku .
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 5

Fascynujące.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dużo zależy od proboszcza. Jeden pozwoli, inny nie. Fakt, że rodzice chrzestni mają z założenia wspomagać rodziców w rozwoju duchowym i religijnym dziecka, w praktyce różnie to potem niestety bywa.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

To tylko dobra wola księdza.
U nas chrzestny dziecka przyjechał z zagranicy, od lat nie był w kościele. Świstek potrzebny do chrztu załatwiła teściowa. Poszła do księdza i powiedziała jaka jest sytuacja, że syn zagranicą specjalnie przyjeżdża tylko na weekend, że nie ma czasu na latanie za takimi sprawami, że przecież był chrzczony i bierzmowany. I ksiądz w tamtej parafii sie zgodził. Papier dostał, chrzest się odbył u nas bez problemu.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3

> Świstek potrzebny do chrztu
> nie ma czasu na latanie za takimi sprawami

Jakie podejście, taki chrzestny ;P
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 4

Wiesz... W dniu chrztu ktoś może być katolikiem wierzącym, chodzącym do kościoła i praktykującym na 100 %. A za rok czy dwa może okazać się, że kościół przestał dla niego istnieć. Z różnych powodów, różnie w życiu bywa. Wybieraliśmy chrzestnych jako dobrych ludzi, zainteresowanych naszymi dziećmi itd. Nie koniecznie prawie święci latający do kościoła chociaż na pokaz, bo nie o to chodzi. Nie chcieliśmy aby chrzestnymi były osoby, których dzieci będą tylko znały ze zdjęć na chrzcie. Wiele osób tak ma, że ich chrzestni są super wierzący, a chrześniaków widzieli na chrzcie i może czasem na komunii czy na ślubie. I to tacy cudowni chrzestni nawet jak są cudownymi przykładnymi katolikami? Ja dziękuję za takich...
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jakie formalności, takie starania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

no i prawidłowo, sakramenty są dla wierzących
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

możesz być świadkiem chrztu a to na jedno wychodzi, dowiedz się dobrze w kościel ale u mądrego ksiedza...to co pisze jest pewne znajdz tylko tego mądrego
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Świadkiem chrztu może być osoba innego wyznania.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

>okazało sie ze nie moge nią być

A kto tak powiedział w jakim celu założyłaś wątek?
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Możesz być. Tylko musisz wysupłać stosowną kwotę dla proboszcza...
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 2

Możecie przenieść datę chrztu (nigdzie nie jest napisane, że trzeba chrzcić niemowlęta) aż zrobisz w spokojnym terminie bierzmowanie.
Ale z drugiej strony... jeśli jesteś niepraktykującą katoliczką, to zastanów się czy będziesz właściwą chrzestną.
Mnie trochę raziłoby obiecywanie, że wychowam dziecko na dobrego katolika nie uczestnicząc w życiu Kościoła. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Ale autorka nie wspomina, że nie ma bierzmowania, więc po co ta uwaga???
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Cóż, takie są reguły.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Oszczędzanie - jakie macie sposoby? (110 odpowiedzi)

Ponieważ niedługo rozpoczynam urlop wychowawczy, przyjdzie nam żyć przez pewien czas z jednej...

Jak odpieluchować malucha? (37 odpowiedzi)

Dziewczyny doradźcie mi proszę co mam zrobić :) Mój synek ma rok i 7 m-cy i od dziś postanowiłam...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (27 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry