Widok

Niedosłuch u dziecka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
U mojego czterolatka stwierdzono niedosłuch ( w sumie zaniepokoiło mnie tylko że przy katarze często powtarza co, co, co? ).
Wczoraj w podst. badanie wyszło nieciekawie i kazano nam iść na dalsze badania bo oni dla dzieci nie prowadzą. Gdzie w Gdańsku wykonam takie badania i mają krótkie terminy ( na Białej na koniec sierpnia).
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
To pewnie przerośnięty migdał, też się z tym bujamy. We wrześniu mamy zabieg. Idź jak najszybciej do dobrego laryngologa. Podejrzewam, że nie ominie Cię prywatna wizyta niestety.
A jeśli chcesz zrobić tympanometrię to polecam otomed w śródmieściu. 20 czy 30zł płaciłam ostatnio.
Tak, jestem po tym badaniu i dlatego kazała dalej zbadać. Problem w tym że nie wiem co i gdzie ;). Mam nadzieje że to tylko 3 migdał, za 2 tyg. laryngolog i nastawiona jestem na usunięcie.
Rok temu przez to przeszliśmy. Przerośnięty migdał(katar ciągnący się pół roku) powodował ucisk na coś(nie pamiętam dokładnie na co), a to powodowało niedosłuch. W jednym uchu lekki, w drugim średni.

Syn przez 3m-ce brał leki i migdał zasuszono i problem niedosłuchu zniknął. Obeszło się bez zabiegu.

Byliśmy pod opieką Pani Dr z Fona-Medu na Kościuszki w Gdańsku. W sierpniu idziemy kontrolnie(po ponad roku).

Na pierwszą wizytę potrzebne skierowanie(do audiologa)) od laryngologa.
A gdzie tak szybko udało Ci się załatwić termin operacji? Z tego co czytałam na forum, to szukałaś całkiem niedawno miejsca w szpitalu.
Mamy zabieg w Akademii medycznej. Jeśli chcesz więcej informacji to PW :)
Idź przede wszystkim do laryngologa.
Pewnie to migdał do usunięcia.

My też mieliśmy nieciekawy tympanogram (niedosłuch 80%).
Po zabiegu jak ręką odjął - synek nadrobił migiem mówienie, bo przez wcześniejszy niedosłuch miał zaburzenia mowy
a u nas migdał wycięty, a niedosłuch wrócił po miesiącu... mieliśmy już umówiony zabieg na zakładanie drenów ale zaopatrzyłam córkę w butelkę do płukania nosa i zabieg odwołany :) wypłukała sobie uszy od wewnątrz płucząc nos porządnie (Wcześniej oczywiście też płukałam, solą fizjologiczną i wodą morską w sprayu ale to za mało)
Ale powiedzieli Ci jaki masz zrobic badania? Otoemisje, badanie BERA czy jakie??my przechodzilismy całą drogę ale mówiono nam mniej więcej jakie badania mamy robić. Najpierw tympanometria co miesiąc i tak przez ok 12 mies w międzyczasie leczenie, potem otoemisja,zabieg wycięcia trzeciego migdała i drenaż uszu. pomogło na miesiąc, z kolejną infekcją problem wracał. Znów tympanometria, otoemisja i kolejny zabieg tym razem drenaż uszu z założeniem drenów. Na koniec badanie BERA stwierdzające mały niedosłuch już po zabiegu.
Polecam przede wszystkim wizyte u laryngologa i audiologa, bez nich będziecie się trochę miotać i tylko tracić czas a po naszych doświadczeniach wiem że szkoda czasu i szkoda dziecko pakować bezsensownie lekami przez dłuższy czas.powodzena
no niekoniecznie... wolałabym jednak dać trochę leków jeśli dzięki nim można uniknąć zabiegu niż niepotrzebnie kroić dziecko
Owszzem o ile te leki cokolwiek pomagają, ale jeśli pomagają tylko na miesiąc a póżniej jest znów nawrót choroby charakterystyczny dla np. zalegającej wydzieliny w uszach to dobry lekarz po kilku takich próbach leczenia powinien cos konkretnego powiedziec. Każdy przypadek jest inny i niedosłuch może mieć wiele przyczyn niekoniecznie np. przerośniety 3ci migdał lub niedrożna trąbka słuchowa. My też w pierwszej kolejności leczyliśmy dziecko zachowawczo, lekami róznego rodzaju ale jesli to sie nie sprawdza to nie ma co wierzyc w cuda albo że"samo przejdzie" bo nie przejdzie.
Dziękuje za podpowiedzi. Trzeci migdał musimy usuwać ze względu na częste choroby ( jak tydzień w miesiącu jest w przedszkolu to się cieszę, infekcje to gorączka...ma drgawki gorączkowe). Niedosłuch przelał czarę bo też jechaliśmy na lekach. Idziemy do dr J. Sova bo tylko u niego znalazłam szybki termin.

Inne tematy z forum Zdrowie

Łuszczyca leczenie domowe olejkami konopnymi z CBD (20 odpowiedzi)

chciałbym się podzielić z Wami swoimi spostrzeżeniami, może akurat komuś przydadzą się moje...

prof. Sworczak - gdzie obecnie przyjmuje prywatnie? (12 odpowiedzi)

dzien dobry, pytanie jak w tytule. Bardzo pilnie potrzebuje konsultacji, prosze o pomoc osoby,...

Irmina Wróblewska-Jankowska dermatolog - zna ktoś? Jakie opinie? (14 odpowiedzi)

Irmina Wróblewska-Jankowska przyjmuje na Jelelniogórskiej. Był ktoß może na wizycie i może...

do góry