Widok
Niedosłuch u dziecka
U mojego czterolatka stwierdzono niedosłuch ( w sumie zaniepokoiło mnie tylko że przy katarze często powtarza co, co, co? ).
Wczoraj w podst. badanie wyszło nieciekawie i kazano nam iść na dalsze badania bo oni dla dzieci nie prowadzą. Gdzie w Gdańsku wykonam takie badania i mają krótkie terminy ( na Białej na koniec sierpnia).
Wczoraj w podst. badanie wyszło nieciekawie i kazano nam iść na dalsze badania bo oni dla dzieci nie prowadzą. Gdzie w Gdańsku wykonam takie badania i mają krótkie terminy ( na Białej na koniec sierpnia).
Rok temu przez to przeszliśmy. Przerośnięty migdał(katar ciągnący się pół roku) powodował ucisk na coś(nie pamiętam dokładnie na co), a to powodowało niedosłuch. W jednym uchu lekki, w drugim średni.
Syn przez 3m-ce brał leki i migdał zasuszono i problem niedosłuchu zniknął. Obeszło się bez zabiegu.
Byliśmy pod opieką Pani Dr z Fona-Medu na Kościuszki w Gdańsku. W sierpniu idziemy kontrolnie(po ponad roku).
Na pierwszą wizytę potrzebne skierowanie(do audiologa)) od laryngologa.
Syn przez 3m-ce brał leki i migdał zasuszono i problem niedosłuchu zniknął. Obeszło się bez zabiegu.
Byliśmy pod opieką Pani Dr z Fona-Medu na Kościuszki w Gdańsku. W sierpniu idziemy kontrolnie(po ponad roku).
Na pierwszą wizytę potrzebne skierowanie(do audiologa)) od laryngologa.
a u nas migdał wycięty, a niedosłuch wrócił po miesiącu... mieliśmy już umówiony zabieg na zakładanie drenów ale zaopatrzyłam córkę w butelkę do płukania nosa i zabieg odwołany :) wypłukała sobie uszy od wewnątrz płucząc nos porządnie (Wcześniej oczywiście też płukałam, solą fizjologiczną i wodą morską w sprayu ale to za mało)
Ale powiedzieli Ci jaki masz zrobic badania? Otoemisje, badanie BERA czy jakie??my przechodzilismy całą drogę ale mówiono nam mniej więcej jakie badania mamy robić. Najpierw tympanometria co miesiąc i tak przez ok 12 mies w międzyczasie leczenie, potem otoemisja,zabieg wycięcia trzeciego migdała i drenaż uszu. pomogło na miesiąc, z kolejną infekcją problem wracał. Znów tympanometria, otoemisja i kolejny zabieg tym razem drenaż uszu z założeniem drenów. Na koniec badanie BERA stwierdzające mały niedosłuch już po zabiegu.
Polecam przede wszystkim wizyte u laryngologa i audiologa, bez nich będziecie się trochę miotać i tylko tracić czas a po naszych doświadczeniach wiem że szkoda czasu i szkoda dziecko pakować bezsensownie lekami przez dłuższy czas.powodzena
Polecam przede wszystkim wizyte u laryngologa i audiologa, bez nich będziecie się trochę miotać i tylko tracić czas a po naszych doświadczeniach wiem że szkoda czasu i szkoda dziecko pakować bezsensownie lekami przez dłuższy czas.powodzena
Owszzem o ile te leki cokolwiek pomagają, ale jeśli pomagają tylko na miesiąc a póżniej jest znów nawrót choroby charakterystyczny dla np. zalegającej wydzieliny w uszach to dobry lekarz po kilku takich próbach leczenia powinien cos konkretnego powiedziec. Każdy przypadek jest inny i niedosłuch może mieć wiele przyczyn niekoniecznie np. przerośniety 3ci migdał lub niedrożna trąbka słuchowa. My też w pierwszej kolejności leczyliśmy dziecko zachowawczo, lekami róznego rodzaju ale jesli to sie nie sprawdza to nie ma co wierzyc w cuda albo że"samo przejdzie" bo nie przejdzie.
Dziękuje za podpowiedzi. Trzeci migdał musimy usuwać ze względu na częste choroby ( jak tydzień w miesiącu jest w przedszkolu to się cieszę, infekcje to gorączka...ma drgawki gorączkowe). Niedosłuch przelał czarę bo też jechaliśmy na lekach. Idziemy do dr J. Sova bo tylko u niego znalazłam szybki termin.