Widok

Niesymetryczna główka

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witam,
Mój synek ma 5 miesięcy, od urodzenia upodobał sobie leżenie tylko po lewej stronie. Jak był bardzo malutki to miał główkę normalną, jednak od jakiegoś czasu ma spłaszczoną po tej lewej stronie. Staram się go kłaść jak najczęściej na prawy boczek, gdy się bawimy, też z staram się, żeby patrzył na prawo. Gdy kładę go na noc do spania, to muszę poczekać aż zaśnie i wtedy go układam na boku. Niestety on jest tak ruchliwy, że w końcu i tak ląduje na tej lewej stronie. Nie wiem już co mam zrobić, boję sie, że już mu tak zostanie. Czy też miałyście z tym problem, i jak sobie z tym poradzić. Proszę o rady
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przede wszystkim wizyta u neurologa który stwierdzi czy dziecko nie ma asymetrii, jeżeli takowa będzie, skieruje Was na rehabilitację.
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
Ja mogę polecić Ci w takim razie na noc wkładać go w takie wałeczki, ograniczniki nie będzie mógł się przewrócić sam :)
image
image

image
Moja córka tez tak miała no i chodzimy na rehabilitacje i juz jest ok i mam te wałeczki takze moge oddac bo mi sa nie potrzebne:)
A ile chcesz za nie odp
Pisz na fb Priscilla jedrysiak wpisz
u mnie podobnie układa się jak chce ;/ rozmawiałam z pediatrą i powiedziała, że poprawi się jak córka zacznie siadać więc czekamy...
...
No pod opieką neurologa to jesteśmy cały czas, bo mały urodził się w zamartwicy, robiliśmy dwa razy usg główki i wszystko jest w porządku. Próbowałam robić mu wałki z ręczników koców i co tam jeszcze, ale on i tak znajdzie sposób, żeby się przesunąć i głowę dać na lewo. Pocieszam się tym, że może faktycznie jak zacznie raczkować to minie.
A co to są za wałeczki, takie specjalne?
Mira o takie wałeczki mi chodzi :)
http://www.rzeczydladzieci.pl/polecam/bezpieczny-walek-dla-niemowlat-do-spania/
image
image

image
ojej nie doczytałam u mnie sytuacja dotyczy przekrecania samej głowki, przepraszam...
...
Nie chcę cię martwić ale asymetrie raczej same nie znikają. Zazwyczaj dzieci z asymetrią w następnych etapach rozwoju nadal przejawiają oznaki asymetrii. Jeśli chodzi o samą głowę to jeśli jest to mocna asymetria może doprowadzić do "spłaszczenia" główki po jednej stronie (często nie da się tego zniwelować w całości). Taki "spłaszczenie" widoczne na potylicy często znajduje swoje odzwierciedlenie na twarzy, na której też zaczyna być widać asymetrię.
Asymetryczne dzieci w związku z faktem iż trzymają głowę tylko po jednej stronie znacznie bardziej aktywują motorycznie tylko jedną stronę ciała. Obciążają w podporach czy potem w siadzie.
W dalszych etapach rozwoju asymetria skutkować może po prostu wadami postawy.
Radzę nie czekać tylko uzyskać od pediatry (nawet innego niż wasz) skierowanie do poradni rehabilitacji. Poćwiczycie trochę. Pokażą wam jak układać, nosić, masować itp. Ze starszym dzieckiem jest trudniej ćwiczyć niż z maluchem kilku miesięcznym.
mialam taki sam problem, mala ciagle lezala na jednej stronie, przez co glowka sie jej lekko zdeformowala,pomogla nam rehabilitacja i systematyczne cwiczenia , teraz jest juz wszystko ok:)
Patryk też miał asymetrię. pomogła wizyta u rehabilitantki i ćwiczenia. pokazała jak Patryka należy trzymać, jak się z nim bawić.. no i masaż. na Twoim miejscy nie czekałabym aż zacznie raczkować..
image
image
Ale mój synek nie ma asymetrii żadnej,tylko lubi trzymać głowę po lewej stronie, jesteśmy pod opieką neurologa i powiedziała, ze nie jest konieczna rehabilitacja z tego powodu. Po prostu od tego leżenia główka trochę się spłaszczyła. A pediatra kazała go kłaść na prawym boku i tyle. Konsekwentnie tak robię i synek powolutku przyzwyczaja się, że jeszcze druga strona istnieje i śpi tak prawie całą noc. Czy myślicie, że to pomoże czy jednak nacisnąć pediatrę o to skierowanie?
kładź w łóżeczku z drugiej strony.
Zosia też na poczatku miała ulubiona stronę, dlatego że patrzała w głąb pokoju a nie na ścianę, jak zmieniałam jej stronę spania to znów chciała patrzeć w stronę pokoju i tym sposobem odkręcała główkę w druga stronę
imageimage
inka.ja próbowałam też i tego, nawet zdjęłam mu z prawej strony łóżeczka ochraniacz, zeby mógł patrzeć w prawo. Może chwilę tak odwracał głowę a potem myk i zasypiał z głową po lewej str. To jego spłaszczenie nie jest takie duże, ale mimo wszystko chcę, żeby miał ładną okrąglutką główkę, wiecie jak to jest, każda mama chce mieć ładne dzieciątko.
no i fizjoterapeutka nam mówiła że jak się bawimy i mała leży na brzuszku to mam jej odwracac główkę w tę słabszą strone i przytrzymywać jej ta główkę, żeby mięśnie się rozciągały a nie skurczyły
imageimage
Witam wszystkie dziewczyny|!
Moja córeczka ma również problem z asymetrią. Byłyśmy już u neurologa, na usg i okazało się, że nie ma żadnych zmian, z wyjątkiem wielkości jednego z mięśni szyjnych. To minimalna różnica, ale neurolog zalecił rehabilitację. Boję się jednak iść do kogoś ot tak z ulicy. Czy któraś z Was mogłaby polecić jakiegoś rehabilitanta.
Będę wdzięczna za namiary.
My też mamy ten problem ale jeszcze przed wizytą u neurologa zaczełam sama z nia działać odwrotnie spi i wogóle robie wszystko z tej drugiej słabszej strony ,dzisiaj jedziemy na usg mózgowia wczoraj bylismy w Owi na harceskiej w Gdyni i dali nas na rehabilitacje do Pani Marty Kwiatkowskiej ul.Necla w gdyni
image
aha i młoda ma też niewielkie już wzmozone napięcie mięsni w górnej czesci ciała
image
My też tak robiliśmy :), po czym okazało się, że mała trzyma główkę nie z prawej, ale z lewej strony... :).

Dziękuję za namiar, na pewno się tam zgłoszę!:) Trzymam kciuki za maleństwo.
hej ja mam ten sam problem. madzia ma lekka asymetrie byłam u pediatry znajomej ipowiedziała mi ze jej syn to miał tak krzywa głowe ze nigdy takiej nie widziała i do roku czasu sama sie wyprostoała bo dziecko im starsze tym bardziej sie wierci. tez mamy isc do neurologa ale tylko kontrolnie
imageimage
no nie wiem czy nie lepiej pójść parę razy na rehabilitacje.Ja od razu dostałam skierowanie a naprawdę miała lekka asymetrię.Lekarz neurolog kazał nam przyjść po 2 miesiącach na kontrole i jeszcze miała minimalna i lekarz powiedział że jeśli mam możliwość to żeby kontynuować chodz to nie było koniecznością ale jak dziecko będzie starsze może to wrócić i dodam że do tego wszystkiego doszło jeszcze napięcie mięśniowe a nie miała.
Lekarz powiedział mi, że dziecko nierehabilitowane samo nie da rady "się naprawić", z czasem może być nawet gorzej. Dlatego my się zdecydowaliśmy na rehabilitacje.
Lepiej ćwiczyc pod okiem specjalistów i nie czekać że sie samo zrobi,my też kontrola u neurologa za 2 miechy,młoda ma też lekko spłaszczoną główke,Im wcześniej tym lepiej kości czaszki sa jeszcze plastyczne pózniej będzie trzeba sporo czasu poświęcic na ćwiczenia.
image
Kilka sesji u rehabilitanta powinno pomóc, ja tez na początku próbowałam z wałeczkami, ale to mało komfortowe dla dziecka, mam blisko gabinet rehabilitacyjny (http://www.fizjo.com.pl dobrze się tam zajeli moją Izką.
Bardzo podobne objawy miał moj chrześniak, siostra chodzila z nim na rehabiltacje na ul. Lendziona w Gdansku, okazało sie ze to asymetria, bez rehabilitanta nie poradzilibyśmy sobie

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wakacje na Mazurach - gdzie polecacie? (66 odpowiedzi)

Chcemy (z mężem i ponad rocznym dzieckiem) pojechać w czerwcu na 4-5 dni na Mazury. Nie wiem...

ortodonta gdańsk (28 odpowiedzi)

Hej Polećcie mi proszę bardzo dobrego i sprawdzonego! ortodontę dla nastolatki. Często słyszę, że...

do góry