Widok

Niższy wiek emerytalny - niższe emerytury?

Emerytury na poziomie 500-700 zł myślicie, że będą realne? Np taka kobieta, która przepracuje 30 lat i w wieku 60 lat czeka ją jeszcze 28 lat życia wg statystyk.... Ile może odłożyć?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Po 30 latach pracy odkładając 200zł miesięcznie (na własną rękę) odłożysz około 300 tys. To pozwoli Ci kupić mieszkanie i je wynajmować za ~1800-2500zł/mc

Możesz też (zakładając MINIMALNE wynagrodzenie) pracować 30 lat za 1350zł, oddając jednocześnie państwu 2x 9.76 % = 361zł (bo Ty płacisz, i pracodawca) miesięcznie.

361zł miesięcznie odkładane 30 lat do skarbu państwa zapewni Ci minimalną emeryturę - nie wiem jaka to jest obecnie :DDD Ale powodzenia w utrzymaniu się za 700zł :D

Niezależnie od zarobków, czy zarabiasz 1350, czy 10 000 - jak ktoś liczy na państwową emeryturę i sam nie odkłada, to ewidentnie musi być debilem.
Prawda jest taka, że obecne 'składki emerytalne' to nic innego jak podatek na rzecz spłacania obecnych emerytur... I ludzie powinni być tego świadomi... I powinna być możliwość zrezygnowania z własnej państwowej emerytury żeby płacić minimalnie mniej tego podatku, i odkładać na własną rękę - ale nie ma takiej możliwości :DDDDD Więc płacisz 2x...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
> Niezależnie od zarobków, czy zarabiasz 1350, czy 10 000 - jak ktoś liczy na państwową emeryturę i sam nie odkłada, to ewidentnie musi być debilem.

W tym przypadku Państwo zapewnia naturalną selekcje. Ci głupsi, co nie pomyśleli wcześniej o własnej przyszłości skazani są na powolną smierć głodową po przejściu na emeryturę.

Z drugiej strony kto ma lepiej zadbać o własna przyszłość jak nie ty sam. Potwierdza się stara zasada : w życiu licz tylko na siebie.

A wracając do pytania w wątku : Tak, niższy wiek emerytalny, to niższe emerytury. Podobnie jak późniejsze rozpoczęcie edukacji.

W ekonomii nie ma cudów, choć bolszewicy mówią ze są.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pochwalę się, a co ;)

Kiedyś sklepałem coś takiego:
http://dobra-polisa.eu/kalkulator-emerytalny

Zrobione to było kupę lat temu, kiedy możliwe były wysokie zwroty z inwestycji. Nie mam natchnienia, by to przerobić.

Ale i tak daje jakieś pojęcie o możliwej do uzyskania emeryturze, z własnych oszczędności.

Bo w temacie emerytur "państwowych" jest to wielka loteria.
Z nikłą raczej szansą na wygraną.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
nieruchomoci sa najlepsza inwestycja i to nie w jednym miejscu
nie ma co czekac na łaske kolejnych rzadów i kolejnych pomysłów
ani na dzieci
z demokratyczna emeryturka ..kk..na odnowe biologiczna nie licze
Zgadzam się, że nieruchomości to dobry kierunek jeżeli chodzi o inwestycje, ale umówmy się.... dla większości z nas są poza zasięgiem. Kogo stać na kamienicę za kilka milionów zł gdzieś w centrum Gdańska? No ale mamy taki system jaki mamy i raczej się go nie zmieni...
Na emeryturę jednak należy odkładać we własnym zakresie. Wprawdzie jak się patrzy na https://www.union-investment.pl/ike-i-ikze to jest to całkiem atrakcyjny system, ale trzeba go jeszcze dopracować. Mianowicie większe zwolnienia podatkowe.
> Mianowicie większe zwolnienia podatkowe.

A kolega to ma widzę niebezpieczne odchylenie liberalne. Wg Partii tacy ludzie nie są w tym kraju potrzebni. Wszelkie lew-lib to symbol minionej epoki, zwanej przez twórców II PRL Trzecią RP. Teraz prawidłowe jest tylko myślenie praw-bolsz

W obecnie panującym ustroju bolszewickim wszelkie zwolnienia podatkowe są niemożliwe, bo II PRL potrzebuje twoich pieniędzy na kasę dla misiewiczów, program '500 złotych na wódkę', na obniżkę wieku emerytalnego i reformę szkół, czyli na projekty ścisle korupcyjne.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
ja nie o kamienicy mysle
toc nie warszawka albo sopot conajmniej..to dla elyty

kawalerki tez dobre,a szczegolnie w dobrym ..turystycznym pasie
i o to tez mam wieli zal--nadal nie mozna byc w tym kraju zbyt pracowtym uczciwym i obrotnym
nadal kombinuj
Kombinuj - nie kłóci się z : bądź uczciwy i pracowity. To tacy ludzie jak Kaczyński J. uważają że, cytuję z pamięci : jak ktoś ma pieniądze to widocznie ma je skądś.
o własnie -jak tu zakombinowac,zeby majac firme w polsce ,pracujac w niemczech -płacic podatek w jednym mijescu?
jadac tramwajem tak włąsnie myslałam--jak tu panstwo oszukac
> tak włąsnie myslałam--jak tu panstwo oszukac

Ostatnio tak miałem za I PRL.
Oznacza to, ze historia zatoczyła koło.

Skłonność obywateli do oszukiwania państwa występuje w państwach o ustroju bolszewickim przy nikłej identyfikacji obywateli z państwem.

Nikt w 8 lat nie spierdo-lił tyle, co bolszewicy w #dobryrok
dem.. to nie o to chodziło
8 godzin -idziesz do domu i nic ciebie nie obchodzi--ok
ale jak zaiwaniasz całymi dniami i noca--masz chyba prawo do solidnej wypąłty a nie panstwo i firma zgarnia za twoja roboete wiecej niz 2 razy tyle..to chyba nie jest fair?

Inne tematy z forum Polityka

Czy ktoś ma dowody ? (4 odpowiedzi)

Na aresztowanie w stanie wojennym łowcy absurdów vel Zetjot ?

Fajnopolacy chcą popolemizować ? Proszę bardzo, jestem do usług (3 odpowiedzi)

Kiedyś popularne było przewidywanie powtórki Budapesztu w Warszawie, teraz, po zwycięstwie Trumpa...

Fajnopolacy pochowali głowy w piasek (18 odpowiedzi)

Demokracja poszła się czochrać i co wy na to ? Maska spadła z Uśmiechniętj Polski ? I został...

do góry