Widok

Nowa funkcja w szkołach- asystent nauczyciela

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Witajcie,
mam wyksztalcenie jako nauczyciel klas 1-3 . Z braku wolnego etatu pracuje w biurze jak telefonistka . Zastanawiam się czy będą te etaty na asystenta w Gdansku w szkołach?
Lecz przeraza mnie 40 godzinny system pracy i funkcja przynieś wynieś.
Ciekawe czy będzie placona pensja za lipiec- sierpień kiedy to szkola nie pracuje a co z 13 stką jeśli ma zatrudniać samorząd?
Ktos się czai na taki etat z was?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 8
te osoby maja byc zatrudniane nie z karty nauczyciela tylko z kodeksu pracy, wiec nie beda mialy 2 mcy urlopu lipiec i sierpień
Przeraza cie 40 tyg tydz pracy - wyobraź sobie ze tak większość ludzi pracuje :)
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 3
Ja tez pracuje 40 godzin tyg a czasem i więcej.
Zastanawiam się jak taka praca asystenta będzie wygladac w praktyce. Pracowalam wcześniej 2 lata w zerówce i wiem czy to pachnie nie każdy wytrzyma 40 godz. to jakby nie patrzeć 2 etaty nauczycielskie:))
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
no tak ale 40 godz w szkole to jakby się 80 pracowało czasem się człowiek czuje jak z bandą dzieci na głowie cały czas:) Dobrze jakby wprowadzili asystentów i to nie jest wcale przynieś podaj itd... to trochę jak nauczyciel wspomagający. Zakładam,że przygotowanie pedagogiczne taka osoba powinna mieć. maluchom przydałaby się taka pomoc bardzo. Tylko właśnie, co w wakacje? tak 2 miesiące bez pensji?
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2
Własnie zastanawiam się co z pracą w wakacje? czy umowa będzie od września- czerwca?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja bylam asystentka w szkole specjalnej nie wiem czy to bedzie podobnie ale moge opisac co i jak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok. chętnie poczytam
tez masz wyksztalcenie kierunkowe?
dziewczyny nauczyciel wspomagający to co innego , jest po pedagogice specjalnej, kuzynka jest dyrektorem w jednej z gdańskich podstawówce w Gdańsku i z tego co mówił to byłoby na zasadzie pomocy - niani tak jak jest w przedszkolu, pomóc przy toalecie wykonywanie poleceń nauczyciela, dużo dyrektorów widziałoby w tej roli emerytowanych nauczycieli niestety.
też rozwiązanie, bo znajoma sąsiadka co już ma uprawnienia praktycznie emerytalne powiedziała,że jej 1200 emerytury nauczycielskiej wyliczyli, masakra. Jak za to przeżyć
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
tak jak pisalam bylam asystentka w szole specjalnej-- zeby byla jasnosc to nie byl etat nauczyciela wspomagajacego. w klasie byl nauczyciel i ja nauczyciel teoretycznie zajmowal sie edukacja a ja-- zaprowadzanie uczniów na zajęcia, wspomaganie ich podczas zajec, wspomaganie podczas posiłków, korzystania z toalety itp. czyli wszystkie higieniczno posiłkowe rzeczy ale jak na lekcji trzeba bylo to czasem pelnilam prawie funkcje nauczyciela a czasem robilam wiecej niz nauczyciel jesli chodzi o wolne to w ferie i wakacje nie mialam wolnego tak jak nauczyciele. ferie musialysmy organizowac zajecia dla dzieci a w wakacje roznie czasem obsluga koloni czasem mycie okien i podług po remoncie czyli etat sprzataczek i woznych a czasem przychodzenie i spedzanie czasu na piciu kawy ale w pracy trzeba bylo byc
to ciężką robotę miałaś...to nie to samo co w szkole gdzie nie ma dzieci upośledzonych.
ja nie chciałabym nawet 20 godz tyg. pracować w szkole, raz pojechałam z klasa córki na wycieczkę i mi wystarczy :( te osoby co piszą, że wiekszość pracuje 40 godz nie zdają sobie sprawy, że jest to zupelnie inna praca
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 3
ciezka dlatego jak tylko skonczylam studia to zwialam raczej srednio umiechalo mi sie 18 letnim chlopakom tylki podcierac ale no coz ktos i takie rzeczy musi robic. za uczniami tesknie bardzo bo fajne tam byly dzieciaki ale latwo nie bylo ja juz do pracy w stresie szlam

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Mieszkanie na Kiełpinku (Wiszące Ogrody?) ul. Przytulna - jak tu się mieszka? (44 odpowiedzi)

Witam, planują zakup mieszkania na ul. Przytulnej, proszę o opinię czy dobrze się mieszka w...

Swojskie wędliny (56 odpowiedzi)

Mam taką ochotę kupić od kogoś swojskie wędlinki. Znacie kogoś kto sprzedaje? Niedługo święta...

prezent dla dziecka - który wybrać? (7 odpowiedzi)

Dziewczyny muszę kupić prezent dla dziecka. Wiem już co chcę kupić, ale nie mogę się ostatecznie...

do góry