Widok

Nowa szkoła

Witam Państwa! I jak wrażenia po wizycie w nowej szkole? Szkoła piękna, robi wspaniałe wrażenie. Niestety już widzę dojazd do szkoły w poniedziałkowy poranek przed 8. Będzie tragedia... Ledwo co da się przejechać że o parkowaniu nie wspomnę...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
O tym też pomyślałam że w wakacje podjadę sobie żeby zobaczył jak szkoła wygląda i gdzie co jest.
Pani dyrektor na zebraniu rodziców pierwszoklasistów podpowiedziała, że w sierpniu, kiedy i tak trzeba donieść różne papiery np. deklaracje do świetlicy, można przyjść z dzieckiem i mu pokazać, gdzie jest szatnia (ja osobiście też nie wiem), więc prawdopodobnie postaram się przyjechać z synem.
Moje dziecko idzie do II klasy, ale pierwszy raz do tej szkoły, więc to podobnie. Też jestem pełna obaw, bo skąd dziecko, które jest nowe w szkole ma wiedzieć gdzie jest szatnia, świetlica itd...
mam nadzieję, że pozwolą rodzicom poczekać w szatni i ewentualnie odprowadzić do odpowiedniej klasy, przynajmniej pierwsze 2-3 dni. Poza tym jeśli dobrze kojarzę z zebrania, to wychowawca schodzi po dzieci do szatni i razem idą do klasy, więc trzeba będzie tylko zwrócić uwagę dziecka na to, która z Pań to wychowawca no i która klasa a, b itd. Moje dziecko też idzie do pierwszej klasy i mam pełno obaw ale mam nadzieję, że jakoś przez to przebrniemy :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
zgadza się tylko chodzi mi o to, że pierwszego dnia w szkole jak go zaprowadze to skąd ma wiedziec gdzie isc??? o to mi chodzi, Potem wiem że bedzie sobie radził, ale samo zapoznanie sie ze szkoła bedzie stresem, bo nie bedzie wiedział gdzie ma isc.
nie przychodzi, idzie samo,
a jak odbierasz, to z recepcji dzwonią do świetlicy i wywołują, idzie się ubrać i przychodzi do recepcji.
Naprawdę bez przesady z tym stresem, całe życie to stres, dzieciaki się lepiej aklimatyzują niż się dorosłym wydaje. Trzeba z dzieckiem wcześniej o tym porozmawiać, wyjaśnić jak to wygląda i da radę. Jak dzieci przeszły do nowej szkoły to też na początku się gubiły i nie ogarniały, ale w szkole i nauczyciele i personel sprzątający zawsze się interesują, jak jakieś dziecko jest zagubione w szkole i pomagają, krzywda im się nie dzieje :-)
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czyli jak dziecko chodzi do świetlicy to ktoś ze świetlicy przychodzi po dzieci?
Dla nowego dziecka w szkole będzie to na pewno stres w pierwszych dniach bo nie zna ani dzieci ani szkoły.
Wiadomo, że z czasem się oswoi ze wszystkim ale na początku będzie stres, bo inne dzieci znają się już z I klasy.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Każde dziecko do 7 roku życia mamy prawo odprowadzać pod drzwi klasy i absolutnie nie ma z tym problemu, później podprowadza się pod recepcję i woła przez recepcję jeśli chodzi do świetlicy lub czeka o godzinie kiedy kończą się lekcje. Nie ma chyba potrzeby odprowadzania starszych dzieci, świetnie sobie radzą same :-)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
no i rzeczowa odpowiedz
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam.
Prosze sie nie martwic. Na poczatku roku ( jesli bedzie taka pptrzeba) mozna dzieci odptowadzic. Prosze mi wierzyc , ze dzieci szybko sie aklimatyzuja w szkole i nawet nie chca naszej pomocy. Wiekszosc dzieci (nawet z zerowki) wyskakuje z auta pod szkola , macha rodzicom i biegniesamo. Zakaz wchodzenia z dziecmi kietowany jest troska o nasze brzdace , bo skoro my tam bedziemy wchodzic to tez porywacz, pedofil czy dealer tez wejdzie. Gdy my nie wchodzimy to kazdy potencjalny intruz jest szybko wylapany. Jesli tez jest potrzeba wejsc do szkoly mozna pobrac identyfikator . Takze naprawde szkola jest przyjaznie nastawiona do dzieci i rodzicow.
pozdrawiam
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 0
eeehhh wojskowy, wszystko jasne :) Miłego popołudnia życzę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
ahhh te bezstresowe wychowanie, a pozniej mamy bezmozgie roboty kłębki nerwów
pomyliłeś narzekanie z troską o dziecko, tu nie chodzi o to, by sobie pojęczeć, tylko o to, by początek nowej szkoły nie stał się wielkim stresem dla dziecka
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
co za ludzie... tylko narzekają
bo w tej szkole ważniejszy jest lśniący korytarz niż spokój matki...;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4
Mój syn idzie do I klasy ale też dopiero w wakacje się wprowadzam, więc nie wiem, jak było do tej pory, natomiast Pani Dyrektor na zebraniu przyszłych pierwszoklasistów zaznaczyła, że dzieci zostawia się w holu przy wejściu, trochę mnie to przeraża ale mam nadzieję, że pozwolą przez te pierwsze dni zaprowadzać dziecko choćby do szatni (z tego co pamiętam, tak "dopowiedziała" P Dyrektor na zebraniu)
Witam,
moje dziecko będzie chodziło do szkoły w Baninie pierwszy rok teraz. Pójdzie do II klasy bo w czasie wakacji się przeprowadzamy. Czy ktoś może w skrócie napisać jak wygląda przyprowadzanie dziecka i odbieranie. Z tego co widziałam to rodzice czekają na dzieci w holu przy wejściu do szkoły.
Dziękuje za informację.
Ponieważ z dniem 1.09 będzie Dyr. Zespołu Szkół w Baninie :)
Oby tak było
może chodzi o to że od 1.września rusza kombinat edukacyjny pt:"Zespół Publicznego Gimnazjum i Szkoły Podstawowej w Baninie"

w uchwale ponieżej jest o tym wzmianka w uzasadnieniu na str.11
http://bip.zukowo.pl/rada/uchwaly/1430904730.pdf

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry