Widok

Nowy zawód : influencer

Pojawił się nowy zawód/sposób na życie.
To influencer.
Infuencerzy przenoszą realny świat do wirtualu. Tworzą opinie w mediach społecznościowych i wpływają na decyzje zakupowe ludzi.
Jako że social media i internet dla obecnych konsumentów jest głównym źródłem informacji, znaczenie youtubera czy influencera dla marketingu w biznesie zaczyna być kluczowe.

Tu pojawia się pytanie : jak odpowiesz na propozycję influencera, który w zamian za tydzień za darmo w twoim 5* hotelu zrewanżuje się odpowiednim materiałem który dotrze do tysięcy followersów ?

Kiedyś takie wymuszone usługi to była domena mafii.
Dziś hotele czy inni usługodawcy przeznaczają na usługi infuencerów odpowiednie budżety, bo z infuencerem nie warto zadzierać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

No właśnie.... tu dotykamy sedna sprawy.
Czy mamy do czynienia z płatną reklamą czy materiałem o charakterze opinii, oceny, informacji.
W telewizji blok reklamowy jest jasno wydzielony, a jeżeli produkt jest lokowany to tez taka informacja pojawia się.

W przypadku influencerów nie wiemy czy wypowiadają się jako znawcy czy w danym momencie po prostu pracują za kasę.

Patrząc od strony hotelu czy restauracji - jeżeli wynajmujemy taką osobę to jest to po prostu wydatek na promocje taki sam jak reklama w tv tyle tylko, ze płatny w barterze - tu sytuacja jest jasna i klarowna

Wg mnie nieetyczna jest postawa influencera, który w zamian za określone świadczenie przedstawia taką lub inna opinie nie informując, ze jest to materiał za który dostał kasę.

Do napisania tego wątku zainspirował mnie przypadek hotelu Charleville Lodge z Dublina (można sobie prześledzić historie na fb), który odmówił żądania infuencerki i całą sprawę nagłośnił.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

... a jeżeli influencer nie zostałby zaproszony, to informacje o twoim hotelu też zostałyby zamieszczone na blogu,, tyle że w zdecydowanie mniej korzystnym świetle ;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

sponsoring, barter czy handlowanie treściami internetowymi już od jakiegoś czasu jest normą. świat idzie do przodu, ludzie pracują nagrywając filmy na youtube i pisząc blogi. stają się podobnymi celebrytami jak aktorzy czy dziennikarze telewizyjni... no ale przecież jak jest popyt to jest i podaż, nic w tym dziwnego. odpowiadając na pytanie, tak,jeżeli miałabym swój hotel to chętnie zaproponowałabym influencerowi darmowy pobyt w zamian za taką formę reklamy. mnie by to niewiele kosztowało a reklama wpleciona np w zawartość filmiku na youtube działa o wiele lepiej niż bannery, reklamy w telewizji czy wyskakujące okna w przeglądarce.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Inne tematy z forum Hydepark

Bojano / Stołówka / Szkoła Podstawowa w Bojanie / investo pan Stopikowski (8 odpowiedzi)

Witam, zwracam się do Państwa z zapytaniem czy ktoś z korzystających i zamawiających posiłki dla...

muza na dziś (792 odpowiedzi)

Wrzuć link do YouTube z muzą, która dziś Ci wyjątkowo dobrze się słuchała. A może jakaś nowa...

Grajdołki (353 odpowiedzi)

A gdyby kiedyś mieć taki strzał, ażeby wąska grupa znawców tematu nie mogła uwierzyć w...

do góry