Widok

O czym świadczy niski poziom FT4?

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Mam pytanko, wyszedł mi wynik FT4 11,84, a norma jest 12-22 i lekarka przepisała mi Euthyrox i powiedziała, że najprawdopodobniej będę musiała go brać do końca ciąży, a z tego wszystkiego zapomniałam się zapytać co znaczy ten niższy wynik?
image

image
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
O problemach z tarczycą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tyle wiem ;-) Ale czy to coś poważnego?
image

image
ft4 jest wazny dla prawidłowego rozwoju dziedzka ale nie matrw sie ja tez od pewnego etapu łykam euthyrox - on ureguluje ci hormony - musisz tylko kontrolowac ich pozoim...
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja mam niedoczynność, wylazło w okolicy 30 tyg. ciąży. Po 10 dniach brania Euthyrox50 wyniki mam już w normie. Mam brać do porodu, a za 2 miesiące do kontroli. Najważniejsze, ze Ci zdiagnozowali i masz leki.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dziewczyny dbajcie o tarczyce,moja lekarka zlekceważyła badania w trakcie ciąży,niedoczynność wyszła w 36 tyg.,terz moja córeczka ma niedoczynność.Gdyby została wcześniej wykryta to wszytsko by było ok.
image
a ile razy w trakcie ciąży powinnam wykować to badanie ?
dopiero co zrobiłam i jest ok, ale czy to znaczy, że musze je powtórzyć za jakiś czas ?
Robiłam na początku ciązy,wyniki niby były ok,ale w dolnej granicy,kolejne badanie dopiero w 9 miesiącu było-za pózno.Teraz jak wiem,o tym,to na pewnio bym zrobiła powtórne badania na własną ręke w między czasie.
image
bociany dobrze, że mówisz, ja w ogóle nie wiedziałam, że te badania wykonuje się każdej kobiecie w ciąży !
mi lekarz zlecił, gdy mu powiedziałam, że miałam w okresie dorastania problemy z tarczycą ( okazało się, że to było tzw. wole młodzieńcze )
i myślałam, że tylko dlatego mam je zrobić
teraz jestem w 20/21 tydzień ciąży, więc zrobie sobie znowu w 8 miesiącu
Niestety lekarze bagatelizują problem.Moja mama była wczoraj u swojej endokrynolog i ta jej wytłumaczyła,od czego Natala ma niedoczynność..musiałam mieć utajone problemy w ciązy,gdybym wiedziała,sama bym sobie badania zrobiła.Badania powtórz będziesz spokojna.Mi po ciązy niedoczynnośc została,a Natala przynajmniej do roczku musi brać lek,potem zrobimy próbe odstawienia.Będzie dobrze:)trzymam kciuki za dzidzie i łatwy poród
image
o boże, no ja nie rozumiem, przecież my i tak za te wszystkie badania płacimy same, więc co za problem powiedzieć o dodatkowych badaniach ! no nic dobrze, że jest to forum i można się dowiedzieć :)
dzięki bardzo, na pewno się przyda ;)
Dzięki dziewczyny, bo się martwiłam, ale mam nadzieję, że pobiore te tabletki i wszystko wróci do normy i że po ciąży mi tak nie zostanie ;)
image

image
Ja koło 7 lat temu miałam poważne problemy z tarczycą i teraz lekarz każe mi robić wyniki co miesiąc. Zaznacze,że od 7 lat wyniki super. Oprócz tego przed zajściem w ciąże tydzień też robione.Ale mówi,że w trakcie ciąży hormony moga wariować. Więc słucham i gd]rzecznie idę się kłuć.
W końcu to dla dzidzi:)
A oprócz tego kazał mi zwracać uwagę czy nie wypadaja mi włosy,nie mam czętych krwawień z nosa , nie mdleje. jka coś się takiego zdarza to mu meldować
image

image
A ja mam wynik 11,29 (norma 12-22) i lekarz nawet tego wyniku
nie skomentował :(:(:( i co ja mam zrobić??? teraz się martwię...
a w której granicy powinien być idealny wynik w górnej czy dolnej
image
Mi endokrynolog powiedział że wynik powinien byc w granicy 15-20

Jeśli jest po niżej nalezy pójść do endokrynologa.
Sylvie idz do endoktynologa da Ci leki będziesz kotrolowała tarczycę co 4 tyg. i na pewno będzie dobrze.
sylvie j miałam tzn mam 11,66 norma od 12 i lekarz przepisał euthyrox mam go brac do końca ciąży. Dziecyny wczesniej tzn przed ciążą niemiałam badań na tarczyce i niewiem czy ona mija po porodzie? Ja o poczatku ciąży przytyłam z 8kg a się nie obżeram czy to może byc wina własnie tej tarczycy nieszczesnej?:) dodam że jestem dopiero w 15tyg
Witam,

cieszę się, że trafiłam na to forum. Jestem przerażona bo mój wynik ft4 to 10,93 a prawdziwy problem polega na tym, że to już 31 tydzień ciąży więc na jakiekolwiek działania jest za późno. Boje się o zdrowie dziecka bo po przeczytaniu informacji na ten temat struchlałam. Mój lekarz zbagatelizował wcześniejsze problemy z tarczycą. Pozostaje mi czekać do porodu ale to nie będzie łatwy okres.
Majka wg mnie nigdy nie jest za późno. A byłaś z tym u jakiegokolwiek lekarza??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Majka, szoruj do endokrynologa, nie jest za późno. Mi udało się bardzo zbić TSH w kilka miesięcy, każde "oczko niżej" to już coś.
Trzymaj się i nie stresuj za bardzo! ;-)
w ciazy do trzeciego miesiąca dziecko najbardziej potzrebuje tego hormonu wiec jesli nie bralas leku twoja tarczyca nie dostarcza hormonu tyle ile trzeba
guzik prawda; ja przez całą ciążę miałam euthyrox i robione badania, cały czas zmieniane dawki, tak że TSH było w normie, a córka i tak ma niedoczynność i musi brać leki
podbijam temat
halo?
Dziewczyny może ktoraś z Was ma doświadczenia z FT4
T4 to hormon wydzielany przez tarczycę, we wszystkich komórkach naszego organizmu jest przekształcany w T3, który jest niezbędny dla prawidłowego działania organizmu (odpowiada m.in. za metabolizm białek, tłuszczy, cukrów, wapnia itd.), kolokwialnie "napędza metabolizm". Dlatego, gdy brak tego hormonu z powodu niedoczynności tarczycy (w ciąży lub w wyniku choroby), należy brać euthyrox (też T4), żeby poziom T4 w organizmie był prawidłowy. Jeżeli przestrzega się zaleceń lekarza co do dawkowania, to wszystko jest w porządku...

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wybór auta :) (83 odpowiedzi)

Jeśli macie któreś z niżej wymienionych aut - proszę o opinię :) wszystkie auta diesel,...

Wrzucanie fotek - ktok po kroku ver.2.0 (47 odpowiedzi)

Jako, że imageshack się zepsuło, wersja z innym hostingiem: 1. Wchodzimy na fotoo.pl...

Gdzie na Wielkanoc z dziećmi??? (25 odpowiedzi)

Hej poszukuję fajnego miejsca na spędzenie Świąt Wielkanocnych z dziećmi. Zależy mi na...

do góry