Widok
ft4 jest wazny dla prawidłowego rozwoju dziedzka ale nie matrw sie ja tez od pewnego etapu łykam euthyrox - on ureguluje ci hormony - musisz tylko kontrolowac ich pozoim...
tworzenie i projektowanie stron internetowych - http://www.ascomi.pl
bociany dobrze, że mówisz, ja w ogóle nie wiedziałam, że te badania wykonuje się każdej kobiecie w ciąży !
mi lekarz zlecił, gdy mu powiedziałam, że miałam w okresie dorastania problemy z tarczycą ( okazało się, że to było tzw. wole młodzieńcze )
i myślałam, że tylko dlatego mam je zrobić
teraz jestem w 20/21 tydzień ciąży, więc zrobie sobie znowu w 8 miesiącu
mi lekarz zlecił, gdy mu powiedziałam, że miałam w okresie dorastania problemy z tarczycą ( okazało się, że to było tzw. wole młodzieńcze )
i myślałam, że tylko dlatego mam je zrobić
teraz jestem w 20/21 tydzień ciąży, więc zrobie sobie znowu w 8 miesiącu
Niestety lekarze bagatelizują problem.Moja mama była wczoraj u swojej endokrynolog i ta jej wytłumaczyła,od czego Natala ma niedoczynność..musiałam mieć utajone problemy w ciązy,gdybym wiedziała,sama bym sobie badania zrobiła.Badania powtórz będziesz spokojna.Mi po ciązy niedoczynnośc została,a Natala przynajmniej do roczku musi brać lek,potem zrobimy próbe odstawienia.Będzie dobrze:)trzymam kciuki za dzidzie i łatwy poród
Ja koło 7 lat temu miałam poważne problemy z tarczycą i teraz lekarz każe mi robić wyniki co miesiąc. Zaznacze,że od 7 lat wyniki super. Oprócz tego przed zajściem w ciąże tydzień też robione.Ale mówi,że w trakcie ciąży hormony moga wariować. Więc słucham i gd]rzecznie idę się kłuć.
W końcu to dla dzidzi:)
A oprócz tego kazał mi zwracać uwagę czy nie wypadaja mi włosy,nie mam czętych krwawień z nosa , nie mdleje. jka coś się takiego zdarza to mu meldować
W końcu to dla dzidzi:)
A oprócz tego kazał mi zwracać uwagę czy nie wypadaja mi włosy,nie mam czętych krwawień z nosa , nie mdleje. jka coś się takiego zdarza to mu meldować

sylvie j miałam tzn mam 11,66 norma od 12 i lekarz przepisał euthyrox mam go brac do końca ciąży. Dziecyny wczesniej tzn przed ciążą niemiałam badań na tarczyce i niewiem czy ona mija po porodzie? Ja o poczatku ciąży przytyłam z 8kg a się nie obżeram czy to może byc wina własnie tej tarczycy nieszczesnej?:) dodam że jestem dopiero w 15tyg
Witam,
cieszę się, że trafiłam na to forum. Jestem przerażona bo mój wynik ft4 to 10,93 a prawdziwy problem polega na tym, że to już 31 tydzień ciąży więc na jakiekolwiek działania jest za późno. Boje się o zdrowie dziecka bo po przeczytaniu informacji na ten temat struchlałam. Mój lekarz zbagatelizował wcześniejsze problemy z tarczycą. Pozostaje mi czekać do porodu ale to nie będzie łatwy okres.
cieszę się, że trafiłam na to forum. Jestem przerażona bo mój wynik ft4 to 10,93 a prawdziwy problem polega na tym, że to już 31 tydzień ciąży więc na jakiekolwiek działania jest za późno. Boje się o zdrowie dziecka bo po przeczytaniu informacji na ten temat struchlałam. Mój lekarz zbagatelizował wcześniejsze problemy z tarczycą. Pozostaje mi czekać do porodu ale to nie będzie łatwy okres.
T4 to hormon wydzielany przez tarczycę, we wszystkich komórkach naszego organizmu jest przekształcany w T3, który jest niezbędny dla prawidłowego działania organizmu (odpowiada m.in. za metabolizm białek, tłuszczy, cukrów, wapnia itd.), kolokwialnie "napędza metabolizm". Dlatego, gdy brak tego hormonu z powodu niedoczynności tarczycy (w ciąży lub w wyniku choroby), należy brać euthyrox (też T4), żeby poziom T4 w organizmie był prawidłowy. Jeżeli przestrzega się zaleceń lekarza co do dawkowania, to wszystko jest w porządku...