Odpowiadasz na:

Re: OGÓRKI-PRZEPISY

Tzw. krokodylki.
Przepis przez lata ulepszany przeze mnie by dojść do właściwej proporcji i równowagi smaków słodki/słony/kwaśny.

3 kg ogórków
1,5 szklanki octu
... rozwiń

Tzw. krokodylki.
Przepis przez lata ulepszany przeze mnie by dojść do właściwej proporcji i równowagi smaków słodki/słony/kwaśny.

3 kg ogórków
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
6 łyżek soli
główka czosnku
10 łyżek oleju
1 łyżeczka sproszkowanej chili lub 2 łyżeczki curry

Ogórki podzielić na 4 wzdłuż, zasolić i w misce/wiaderku odstawić na ok. 10h.
Po tym czasie zlać z nich powstałą wodę- wysypać je na durszlak/sito. Podgrzać olej i wlać na ogórki, dodać wyciśniętą główkę czosnku, wymieszać.

W garnuszku zagotować ocet z cukrem i chili (lub curry) i takim gorącym zalać ogórki.

Ja je trzymam w wielkim słoju nawet 3 miesiące w kuchni na blacie i jemy kiedy chcemy.
Ponieważ nie ma tam wody- wogóle się nie psują.

Jeśli chcecie mniej ostre trzeba dać odrobinę więcej cukru.

Można przełożyć do słoiczków. Nie wymagają pasteryzacji.

Idealne do wódeczki :p

zobacz wątek
13 lat temu
MamaMarty

Odpowiedź

Autor

Ogłoszenie
Polityka prywatności
do góry