Widok

OGÓRKI-PRZEPISY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poszukuje przepisów na ogórki,kiszone ,konserwowe,pikle,salatki szwedzkie itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja ostatnio robię małosolne---> kiszone takie na od razu :)
Mam 5-litrowy słój, pakuję ogórki, przekładając je koprem, chrzanem (kupuję gotowy zestaw do kiszenia), duuużo czosnku, trochę gorczycy.
Zalewam gorącą zalewą i zakręcam i po dwóch dniach są małosolniaczki, a stopniowo się kiszą.
Zalewa na mój 5-l słoik: 3 litry wody gotuję z 4 czubatymi łyżkami soli i kilkoma ziarenkami pieprzu.

Tak samo zrobiłam 10 słoików kiszonych na zimę, tyko dodałam jeszcze liście wiśni. Takie słoiki muszą postać 2-4 dni w cieple, lekko dokręcone, potem trzeba dokręcić i można wynieść.
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama przez kilka lat robiła pyszną sałatkę z ogórków na zimę :] teraz kilka lat było przerwy i dzisiaj stwierdziłam, że w najbliższym czasie mogłaby zrobić kilka słoików :]


składniki:

~ 4kg małych ogórków
~ 2-3 duże pęczki koperku
~ 1 szklanka octu
~ 1 szklanka cukru
~ 1 szklanka oleju
~ 7 dkg soli
~ gorczyca

Ogórki dokładnie umyć i połowę obrać. Wszystkie ogórki (obrane i te ze skórką) pokroić w cieniuteńkie plasterki lub zetrzeć(w plasterki). Koper drobno pokroić. Pokrojone ogórki posypać cukrem i solą, dodać koperek. Wlać ocet - dobrze wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Nakładać w słoiczki(lekko odsączając). Do każdego słoiczka na wierzch dać 0,5-1 łyżeczkę oleju i kilkanaście ziarenek gorczycy. Pasteryzować (zakrętką do góry) aż ogórki zbieleją. Wyjąć gorące słoiki i odwrócić do góry dnem.



sąsiadka z działki dawała jeszcze zieloną pietruszkę - ale dla nas ta wersja była jakaś taka śmierdząca :P wolimy z samym koperkiem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki,przepis Agi wypróbuje napewno:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A robiłyście kiedyś zaprawę ogórkową do zupki. Wystarczy zetrzeć obrane ogórki, pociachać koperek, liście selera, pietruszki, posolić wymieszać i do słoiczków ---zakręcić i gotowe. Wynieść do piwnicy a potem korzystać do woli zimą. PYCHA
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my od kilku lat robimy ogórkową tylko ze słodkich ogórków :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moze jeszcze ktosik poda jakis przepis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tzw. krokodylki.
Przepis przez lata ulepszany przeze mnie by dojść do właściwej proporcji i równowagi smaków słodki/słony/kwaśny.

3 kg ogórków
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
6 łyżek soli
główka czosnku
10 łyżek oleju
1 łyżeczka sproszkowanej chili lub 2 łyżeczki curry

Ogórki podzielić na 4 wzdłuż, zasolić i w misce/wiaderku odstawić na ok. 10h.
Po tym czasie zlać z nich powstałą wodę- wysypać je na durszlak/sito. Podgrzać olej i wlać na ogórki, dodać wyciśniętą główkę czosnku, wymieszać.

W garnuszku zagotować ocet z cukrem i chili (lub curry) i takim gorącym zalać ogórki.

Ja je trzymam w wielkim słoju nawet 3 miesiące w kuchni na blacie i jemy kiedy chcemy.
Ponieważ nie ma tam wody- wogóle się nie psują.

Jeśli chcecie mniej ostre trzeba dać odrobinę więcej cukru.

Można przełożyć do słoiczków. Nie wymagają pasteryzacji.

Idealne do wódeczki :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam ;)

mama moja robi OGORKI W MUSZTARDZIE :)
sa rewelacyjne ;)
Moge podać przepis ;)

Zalewa:

* 6 szkl. wody
* 1 szkl. octu
* 1 szkl. cukru
* 2 lyzki soli
to wszystko razem zagotować, po zagotowaniu dodać musztarde sarebską ( tylko ta się nadaje ) i dobrze rozmieszać.
Ogorasy można zalewać na cieplo i na zimno.
Pozniej wstawić do zagotowania słoiczki na 5-6 min ( od zagotowania się wody ) :)

POLECAM :)
:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki dziewczyny:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamo Marty, czy w przepisie na pewno jest 5łyzek soli, czy łyżeczek ? Zrobiłam wczoraj te ogórki i są tak słone, że nie da się ich jeść :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
krokodylki sa EXTRA !!!
tylko ja daję 0,5 kg cukru
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak
Ale Ty nie masz jeść ich solonych
One są bardzo słone, musisz z nich zlac ta wodę słoną
Zaufajcie mi :)

0,5 cukru to takie korniszony wychodzą a te mają byc inne :)

W oryginalnym przepisie jest 1,5 kg cukru :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokończyłam, zalałam! SA PYCHA!!!!!!!!!!! ;-))))))))))))))))))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja juz bede robiła nowe :)
Moja kumpelka wolała je od ciasta do kawy :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogórki kiszone
do słoika wkłądamy kwiat kopru ,korzeń chrzabu czornek ogórki i zalewamy zalewą .
zalewa 1l wody na 1 łyżke soli zagotować zalać wrzątkiem ogórki zakrecić słoik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do ogórków kiszonych zawsze dawałyśmy jeszcze liście wiśni i porzeczek :] super smak :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hihi ;-))
Ja chyba też jeszcze zrobię, bo wyszły mi tylko dwa słoiczki. Gdzie kupujecie ogórki i po ile ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Melduje, ze Krokodylki sa przepyszne!!! zrobilysmy z Mama na probe z 1kg ogorkow. sa rewelacyjne-mozna smialo jesc same jako cos slodkiego ;) pyszne sa tez w polaczeniu ze swiezymi pomidorami. teraz zrobimy z 3kg bo z 1kg zostal tylko maly sloik!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ten 1 maly sloik ostal sie po 1 dniu degustacji krokodylkow!!! przepis rewelacyjny! juz sie uzaleznilam :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hihih :)))
Wiedziałam że niektórym z Was podejdą :)

Ja też je uwielbiam :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czy do krokodylków ogórki powinny być obrane czy ze skórką?


Potrzebuję szybkiej odpowiedzi bo tak mnie przepis kusi, ze zrobić je muszę (inaczej sie udusze ;-) ;-) ;-) )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
W przepisie nie ma nic o obieraniu ;) krokodylki robia sie takie smiesznie wiotkie... jutro Maz ma wolne, przyjedzie do nas i musimy jechac po ogorki. Nie wiecie gdzie w jasieniu kupie ladne ogoreczki?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
MamoMarty, czy krokodylki trzeba trzymać w lodówce po przyrządzeniu?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja robie z liścmi porzeczek :) pycha są :)

narazie zrobiłam 8 kg :)
ale jeszcze dokupię pewnie z 5 :)
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja w lodówce trzymam tylko te które mam wyjete i jem na bieżąco.

Ale raczej nie trzeba. a już szczególnie tych w słoikach :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama wprowadziła innowację ;) z odstanych krokodylków (już w tej octowo-słodkiej zalewie) zlewa zalewę, ogórki wkłada do słoików i zalewa gorącą zalewą :P zakręca i stawia do góry dnem :P

na działce było nam wygodniej robić porcjami po 1,5kg :) z pierwszej porcji zostało sporo tej zalewy - więc Mama tylko dolała oleju, octu, dodała cukru, curry i czosnku i wykorzystała do drugiej porcji :)



MamoMarty - jak długo wytrzymują u Was krokodylki? (nie przed zjedzeniem tylko przed zepsuciem?)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
DZiewczyny wytłumaczcie mi to jakoś bo ja dzis z mysleniem nie jestem za pan brat :D a chce zrobic w weekend "krokodylki"

Podgrzany olej i wycisniety czosnek wylewam na te 3 kg ogorków tak? Potem zalewam to wszystko podgrzanym octem z cukrem no i tu pojawia sie problem :)
Czy tą gorącą zalewą moge zalac juz ogórki przełozone do malych sloików? Bo chce zrobic ogórki na zimę :)

I czy tej zalewy w ogole wystarczy na te 3 kg ogórków? Jakos tak malo mi sie wydaje te1,5 szklanki octu :) czy po prostu zrobic podwójna zalewę?

Jaaaa ale mam dzis zamułe.... Pomocy :)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
te krokodylki są boskie... nawet z październikowych ogórków:]
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wczoraj zrobiłam... dziś 1-sza degustacja...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
OGÓRKI KONSERWOWE Z CHILLI
2 kg ogórków
1,5 szkl. octu
0,5 szkl. cukru
10 łyżek oleju
1 łyżeczka chilli
2 główki czosnku

Ogórki pokroić w plastry, zasypać 2 łyżkami soli i zostawić na 2 godziny.
Czosnek zetrzeć na tarce i pozostałymi składnikami zagotować.
odlać sok z ogórków i włożyć do słoików, zalać zalewą i pasteryzować.
PYCHA !!!

SAŁATKA Z OGÓRKÓW
4kg ogórków (obrać i pokroić w plastry)
4 duże cebule (pokroić w kostkę)
3 czubate łyżki soli

Wymieszać i zostawić na 2 godziny.

Zalewa:
3szkl wody
1 szkl octu
1szkl cukru
0,5 łyżeczki pieprzu mielonego
1 łyżeczka papryki słodkiej
2 łyżeczki curry
2 łyżeczki gorczycy mielonej

Wodę z ogórków odlać, wlać zimną zalewę i wymieszać.
Pasteryzować 5 minut.
image

popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
eee... wrześniowych... jeszcze wrzesniowych...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzisiaj robię krokodylki :))))))

podbijam - bo może ktoś jeszcze nie zna tego przepisu ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja się szykuję na krokodylki, bo narazie zrobiłam wielki słój małosolnych...
Marzy mi się wielka piwnica, a w niej pełno regałów ze słoikami, a w słoikach OGÓRKI :D

Moja prabacia robi też pycha ogóreczki, ale takie malutkie, niby korniszony, a w smaku... Hm.. sama nie wiem jak to opisać... Muszę mamy zapytać o przepis to też wrzucę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Uhhahahaha Agula :):)

Ja chyba polecę też po ogórasy bo na urodzinkowa impressskę zrobilam z 5 kg tylko małosolne- do smalczyku jak znalazł :)

Chyba zrobię tez tych krokodylków. Do jutra do wieczora powinny być oki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
na 3 kg ogórków tylko 10łyżek oleju i 1,5 szklanki octu?
a co z tą słoną wodą z ogórków? też jej używamy, czy nie?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
olejem zalewamy ogórki już w słoikach czy w misce?

jakaś jestem niekumata :(
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
wodę się zlewa a olejem z octem i cukrem zalewasz w misce
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
stwierdziłam, że muszę mieć krokodylki teraz na działce ;) jak mi się nie chce robić surówek na obiad albo do grilla - żeby coś było ;)

moja Mama nie pamiętała z jakiej ilości ogórków robiłyśmy(po połowie przepisu) i kupiła 2 kg :) więc 0,5kg będzie na małosolne :)


już się nie mogę doczekać krokodylków :) zasolę je na noc :) a rano dalej będę robić :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uhhh
Moje za kilka godzin do octu z cukrem idą :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
uwielbiam krokodylki z gorącymi parówkami na śniadanie ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No dobra, zrobiłam, ale coś pewnie sknociłam... Zrobiłam tylko 'trochę' co miałam ogórków w domu, tak na spróbowanie. Wyszedł mi jeden litrowy słoik. Oleju dałam 8 łyżek, cukru wsypałam 'na oko', a octu niecałe 2 szklanki... Zostało mi ledwo, ledwo tej zalewy, więc jak ona ma pokryć 3 kg ogórków? Znając życie coś źle zrobiłam, ahh...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Paulyn - na oko to chłop zmarł w szpitalu ;) ;P

pokrojone i posolone ogórki puszczą sok - do wylania :) jak wlejesz taką ilość oleju jak w przepisie, a później ocet z cukrem itp. - to one znowu puszczą sok :) zrobią się dużo mniejsze i jakby zwiędłe ;) i wcale nie jest za mało oleju i octu - tylko trzymaj się przepisu :) robiłam kilka razy - porcjami po 1,5kg (bo tak mi wygodniej na działce - akurat w misce mam te 1,5kg zasolonych ogórasów) - i zawsze wychodziły super :) Teściowa też robiła :)

i tak jak pisałam wyżej:


moja Mama wprowadziła innowację ;) z odstanych krokodylków (już w tej octowo-słodkiej zalewie) zlewa zalewę, ogórki wkłada do słoików i zalewa gorącą zalewą :P zakręca i stawia do góry dnem :P

na działce było nam wygodniej robić porcjami po 1,5kg :) z pierwszej porcji zostało sporo tej zalewy - więc Mama tylko dolała oleju, octu, dodała cukru, curry i czosnku i wykorzystała do drugiej porcji :)


także płynu nie będzie za mało ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No i jaki sens w tym wszystkim? Popatrzcie, co się dzieje wokół http://sites.google.com/site/349news – śmierć już można zamawiać jak taksówkę...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
super sa ogórki rosyjskie ja robię je od lat
kisisz ogórki jak na małosolne tylko że w słoikach po 3 dniach wode zlewasz i i gotujesz i ta gorącą wodą zalewasz ogórki
zakręcasz i do piwniczki ,przerywa sie wtedy cykl kiszenia w zimie masz ogóry jak małosolne pozdrawiam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja rez zrobie one są super :)polecam przepis
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zrobiłam ogórki krokodylki;) miam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
taaaak - pyszne są :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
i ja zostałam fanką krokodylków :-)
image


image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mam 8kg ogórków w domu i zastanawiam się co z nich zrobić? Myslałam o polecanych przez was krokodylkach tylko zastanawiam się tak właśćiwie jak one smakują? Jak korniszony, kiszone, małosone...?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile muszą stac takie zalane ta zaprawa zeby byly zdatne do jedzenia?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
I jeszcze jedno pytanie: Czy jak w misce zaleję te ogórki olejem, to potem moge przełozyć je do słoików i dopiero do nich wlać ten ocet z cukrem? Ile go wlać? Poprostu podzeilć między te słoiki z ogórkami - bo one pewnie jeszcze puszczą sok? Czy potem wystarczy postawic je dnem do góry czy jeszcze zagotować?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
krokodylki smakują słodko-octowo-przyprawowo ;)

są super chrupiące i bardziej słodkie od konserwowych :)



MamaMarty i moja Mama najpierw zostawiają krokodylki w zalewie na minimum 10-12 godzin(w misce), później przekładają do słoików :)

MamaMarty zalewa zimną zalewą, zakręca i gotuje słoiki przez 10 minut.

moja Mama zalewę doprowadza do wrzenia i zalewa ogórki, zakręca słoiki i stawia je do góry dnem :]



ja nie robię w słoiki tylko do jedzenia na bierząco :) właśnie będę musiała nastawić porcję 1,5 kg dla siebie :] (sama jem, Mariusz nie lubi, dla Mamy za twarde)
i musimy zrobić porcję na zimę - ale to już minimum 3 kg :]

+ sałatkę z ogórków :)


ponoć te z sierpniowych ogórków najlepiej wychodzą i najdłużej stoją ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Pmagdalena - konsumpcję krokodylków zaczynam po ok 24 godzinach ich pobytu w zalewie :] (zasypuję solą na noc, rano zlewam sok, zalewam olejem i zalewą cukrowo-octowo-przyprawową i następnego dnia zaczynam jeść)


moje ogórki robione w tym roku z 1,5kg do tej pory stoją na działce pod wiatą :) w wiaderku zamykanym po twarogu :) nie psują się :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
AgusiaGda a powiedz jeszcze mi jak je zasypię ta sola na noc i beda w niej dłuzej niz 10 h to nic im nie bedzie ?
Aha i czy mam jej opłukac przed zalaniem olejem czy tylko wylac sok po nocy ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U mnie stoją zasypane solą ok 12 godzin.

Nie płucze się ogórków po soli!!! Tylko wylewa się puszczony przez nie sok.

Trzymajcie się przepisu i sposobu wykonania i będzie dobrze
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ok
mąz mi kupił 2 kg to dziaj je po pracy zasole a rano zaleje zalewa :)
kilka zostawię do zjedzenia a reszte do piwnicy choc z 2 kg to pewnie z 5 sloiczków mi wyjdzie
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za odpowiedź :)
Właśnie zasoliłam i zostawiam na noc. Na razie robię z 1,5kg a jak zasmakują to dorobię :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
maż mi właśnie przyniósł 5kg ogórasków
Robię krokodylki :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje tez własnie trafiły do zalewy:))
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a my robimy kiszone ze sprawdzonego tatowego przepisu czyli 1,5 łyżki soli na 1 l wody, korzeń chrzanu, ząbek czosnku i koper - pyszne zawsze wychodzą :) dziś zebrałam swoje i mąż zrobił coś nowego z nich bo dodał liść wiśni i ciutkę cukru
http://www.slubnemarzenie.com.pl
Kartki i zaproszenia okolicznościowe dla dzieci i dorosłych
min. na Chrzest, I Komunię, urodziny, rocznice.
Zaproszenia, zawiadomienia, zawieszki, winietki itd. na ślub
Ślubne dekoracje kościołów i sal weselnych
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziś wieczorem robie krokodylki moje dziecko uwielbia ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ooo to może tutaj napiszę, szybciej się dowiem.
Ogórków nie obieramy tak?
Kroimy na cztery i nie wydrążamy ziarenek?
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
muszę zrobic te Wasze krokodylki bo slinka mi leci )
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a ile te krokodylki powinny postac w zalewie? bo ja zrobiłam dzis rano i juz do nich dopadłam .. mniam

i czy dobrze zrobiłam ze zalałam gorąca zalewa czy powinna ona najpierw przestygnąc?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie obieramy i nic nie wydrazamy, kroimy na 4 tak jak piszesz:)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie obieramy, nie wydrążamy, zalewamy GORĄCYM olejem i GORĄCĄ zalewą cukrowo-octową :)

o czasie stania pisałam wyżej :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Karolina - u mnie w domu zawsze do kiszenia ogórków dawało się chrzan, czosnek, koper, liście wiśni i porzeczek :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dziewczyny a czy do krokodylków zamiast chili można dodać zwykłej ostrej papryki?


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
słabe beda z papryka, wez sprobuj z curry jak nie masz chilli
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
curry nie lubię a gdzie kupić chili? byłam w carrefourze i nie ma :( a ogóraski zasolone już i wieczorem muszę robić zalewę


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
kup chilli mielone :] najzwyklejszą przyprawę :) w każdym sklepie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hehe no widać nie w każdym bo w carrefourze nie ma, spytam w osiedlowym :)


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
nie żartuj ;P toż to jedna z podstawowych przypraw na sklepowych półkach ;)

może akurat wszyscy robią krokodylki i wykupili ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
chilli w proszku wystepuje pod nazwa piepż chilli cayene, napewno jest...
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dostałam w osiedlowym :), mówię Wam poważnie że w carrefourze nie było, dlatego zaczęłam się zastanawiać gdzie dostanę jak nie tam. Zaraz robię zalewę i jutro wypróbuję te pyszności.


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja juz prawie caly zapas wsunełam:) bieda jakas w tym carrefurze:p
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ejj laseczki, a te ogórki jak już w zalewie postoją te swoje 10 godzin to są dobre do spożycia??
Wsadziłam je w słoiki, ale jak próbowałam przed wsadzeniem, to jakoś mi nie smakowały .. :(
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sylwia - próbowałaś ich jak już odstały swoje w zalewie octowo-cukrowej? dopiero wtedy wsadzałaś je do słoików?



jeśli próbowałaś po 10-12 godzinach stania w tej zalewie - to tak, ogórki były gotowe :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tfu - ja jem po 24 godzinach stania w tej zalewie :)


10-12 godzin to pierwsze stanie w samej soli ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ale mnie nakrecilyscie tymi krokodylkami :))

bede robic w sb bo wczoraj zapomnialam isc na rynek ;p a dopiero w rumi w sb otwarty

ogolem maja byc na weekend upaly
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No jak nie będzie pogody w sobotę..........wrrrrrrrrrr :)

Ja swoje krokodillas biorę na wesele nasze :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
a gdzie masz slub?
koscielny?:)

ja marze o koscielnym, ale funduszow braaak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kościelny :)
W "Krzyżu" w Rumi :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Monia - to życzę pięknej pogody w sobotę :D i przez resztę życia również ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tylko fotki wstaw tutaj :DD

ja nie mialam slubu koscielnego a juz mam sukienke wymarzona :))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja wczoraj zrobiłąm drugą porcyjkę krokodylków i po raz pierwszy ogórki w musztardzie. :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
no 10 stały w soli, później trochę więcej w zalewie i wsadziłam w słoiki ...

Może jestem głupia, ale ta skóra mi coś nie pasuje :D
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ze skórką są chrupiące,a bez takie wymemłane :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moje krokodylki są już gotowe, są pyszne, sporo zjadłam zanim włożyłam do słoika. Mam tylko pytanie o wygląd - czy Wasze też są takie "skręcone flaczki"?


popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
pewnie tak sa skrecone bo tak sie nazywaja krokodylki ;p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak :) też wyglądają jak skręcone flaczki ;) są wiotkie ale chrupiące :]


dzisiaj nastawiam moje 3kg na zimę :]



a Mama robi swoją sałatkę na zimę :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja też bym chciała zrobić ze dwa słoje na zime, ale kurcze po pierwsze nie mam słoja a po drugie nie za bardzo wiem jak sie robi takie weki:/ nie wystarczy chyba wlac do słoja i zakrecić? bo sie zepsuja co?
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
zagotować i do góry dnem postawić na jakiś czas :) wtedy nie powinny się zepsuć!

Ja zrobiłam chyba z 6 słoiczków krokodylków, chociaż jak mówię, jakoś mi nie podeszły. Zalewa jest super, ale te ogórki dla mnie nie bardzo :D

Mam 12 słoików pikli najlepszych na świecie z przepisu teściowej :D. Ale chcę jeszcze zrobić bo są tak dobre, że potrafię usiąść przed kompem i wpieprzyć słoik :)

Aaa i kiszone wsadziłam w 5 litrowe butelki :D
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moj teść tez wsadza kiszone w takie butle...

no dobra czyli zagotowuje zakrecone słoiki i odwracam zakretka do góry, ale długo je tak gotować??? aha i czy mają być wypełnione na maxa??
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ja nie wiem właśnie ...
Bo słyszałam dwie szkoły.
Jedna mówi, że zagotowujesz kilka minut i wystawiasz normalnie z garnka ...
Druga, że zalewasz gorącą zalewą i do góry dnem stawiasz ... bez gotowania słoików ..

Więc może ktoś mądrzejszy się wypowie jak to jest, sama chętnie się nauczę :)

Co do gotowania, to ja jestem ułomek kulinarny, ale np. w przepisie na pikle mam 3 minuty gotowania, w krokodylkach 10-15, mama konserwowe też 15 gotowała :D.
Więc pewnie, co człowiek, to przepis :D
imageimage
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja zazwyczaj wstawiam zakręcone słoiki do garnka wyłożonego ściereczką (tak, żeby się nie dotykały), zalewam do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania wody zostawiam na kilka minut, później wyciągam i odwracam do góry dnem do ostygnięcia.. trzymają, nie psują się. Ponoć można też pasteryzować w piekarniku, nie próbowałam. Jesli nie pasteryzuję, to zalewam zawartość słoika gorącą zalewą i stawiam do góry dnem aby się "zassało" ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
jadłam u znajomej krokodylki,przepyszne były.Az mi slinka leci jak pomysle o nich,dzis chodziły za mna cały dzień,jutro bede miala ogoreczki i robie krokodylki :) :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Czas na krokodylki :) pycha jutro robie :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Sezon ogórkowy ;) więc podbijam ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
agusia..podbiła i dziś pierwszy raz robimy krokodylki :p zobaczymy co z tego wyjdzie ;))

Aga a czy jak już są one w sicie/durszlaku to wlaewa się ten olej i czy wylewa się go, czy sito nad michą trzymać??
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Oliwkowa-ogórki na sito, żeby zlać ten mega słony sok ogórkowy ;)

Później ogórki do miski, olej, czosnek, zalewa :) jeśli na szybkie jedzenie - możesz to zrobić w jakimś zamykanym wiaderku albo słoju.

Jak robiłyśmy na zimę, to zostawiałyśmy w zalewie na kilka godzin, później ogórki do słoików, zalewę zagotować, zalać ogórki, zamknąć słoiki, odstawić do góry dnem.

:))) http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Ogorki-krokodylki-mam-pytanie-t245881,1,160.html
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Gdzieś tam wyżej pisałam:

MamaMarty i moja Mama najpierw zostawiają krokodylki w zalewie na minimum 10-12 godzin(w misce), później przekładają do słoików :)

MamaMarty zalewa zimną zalewą, zakręca i gotuje słoiki przez 10 minut.

moja Mama zalewę doprowadza do wrzenia i zalewa ogórki, zakręca słoiki i stawia je do góry dnem :]

a jeść zaczynam po ok dobie w zalewie olejowo-cukrowo-octowej ;)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
dzięki Aga za podpowiedz..

nooo na prawdę dobre :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Hejka :) czy już ktos robił w tym roku nasz słynne ogórki :) ja tak
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Zaraz zalewam krokodylki, a ktoś ma jakiś nowy przepis?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzisiaj kupiłam 3 kg ogórków i robię krokodylki :D Zapakuję w dwa duże słoje - do jedzenia "na już" - jeden w domu, drugi na działkę :D
Podbijam przy okazji ;) bo może ktoś jeszcze nie zna tego super przepisu :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

A robicie bardziej kiszone czy konserwowe?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Przeglądaj - https://www.fotoprzepis.pl/ Można znaleźć przepisy na naprawdę fajne rzeczy, które robią różnicę.
A ogólnie warto działać zgodnie z jakimś konkretnym przepisem, bo tylko wtedy uzyskasz ten sam smak.
Na czuja to wcale tak dobrze nie wychodzi.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Ja przyrządzam wiele rodzajów :) A że w tym roku sporo mi ogórków obrodziło w ogrodzie, mam już wiele słoików w swojej spiżarni. Robiłam:
ogórki kiszone tradycyjne
pikle
krokodylki z chili (mąż uwielbia)
no i sałatki z krojonymi ogorkami i cebulką
https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-na-zime/

Dużo świetnych przepisów na ogórki na zimę jest na tej stronie na tym blogu. Od siebie polecam szczególnie tę sałatkę:
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Zwrot podatku za 2021 (10 odpowiedzi)

Witam Składał ktoś już pit i dostał zwrot?

ekoskóra kanapy co sadzicie? (24 odpowiedzi)

http://www.bodzio.pl/Sofa-3-osobowa-rozkladana-Alka-ekoskora-bordo-(TAL3R-9S)-27162,1,pr,lang.htm...

Po ile jest cukier w marketach? (38 odpowiedzi)

Orientujecie się po ile jest 1kg cukru obecnie w marketach i gdzie jest najtaniej?

do góry