Widok

OGÓRKI-PRZEPISY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poszukuje przepisów na ogórki,kiszone ,konserwowe,pikle,salatki szwedzkie itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
U nas w dalszym ciągu, po tylu latach krokodylki się nie znudziły ;) Syn do nich dorósł :D teraz sam prosi żebym zrobiła krokodylki :D

Poza tym stałym ogórkowym rarytasem są u nas ogórki kanapkowe z kurkumą. Rewelacja.

Przez te naście lat wypróbowałam różne przepisy i właściwie zostałam przy tych dwóch. Chociaż bardzo fajne były też ogórki po żydowsku, z cebulką - takie bardziej pieprzne.

Dzisiaj wyskoczył mi przepis na ogórki w zalewie keczupowej. I zastanawiam się czy nie spróbować. Znacie takie ogórki? Dobre są? Robicie w wersji keczup czy keczup i koncentrat pomidorowy?

Ja przyrządzam wiele rodzajów :) A że w tym roku sporo mi ogórków obrodziło w ogrodzie, mam już wiele słoików w swojej spiżarni. Robiłam:
ogórki kiszone tradycyjne
pikle
krokodylki z chili (mąż uwielbia)
no i sałatki z krojonymi ogorkami i cebulką
https://kulinarneprzeboje.pl/ogorki-na-zime/

Dużo świetnych przepisów na ogórki na zimę jest na tej stronie na tym blogu. Od siebie polecam szczególnie tę sałatkę:
image

Przeglądaj - https://www.fotoprzepis.pl/ Można znaleźć przepisy na naprawdę fajne rzeczy, które robią różnicę.
A ogólnie warto działać zgodnie z jakimś konkretnym przepisem, bo tylko wtedy uzyskasz ten sam smak.
Na czuja to wcale tak dobrze nie wychodzi.

A robicie bardziej kiszone czy konserwowe?
Dzisiaj kupiłam 3 kg ogórków i robię krokodylki :D Zapakuję w dwa duże słoje - do jedzenia "na już" - jeden w domu, drugi na działkę :D
Podbijam przy okazji ;) bo może ktoś jeszcze nie zna tego super przepisu :D
Zaraz zalewam krokodylki, a ktoś ma jakiś nowy przepis?
Hejka :) czy już ktos robił w tym roku nasz słynne ogórki :) ja tak
dzięki Aga za podpowiedz..

nooo na prawdę dobre :)
Gdzieś tam wyżej pisałam:

MamaMarty i moja Mama najpierw zostawiają krokodylki w zalewie na minimum 10-12 godzin(w misce), później przekładają do słoików :)

MamaMarty zalewa zimną zalewą, zakręca i gotuje słoiki przez 10 minut.

moja Mama zalewę doprowadza do wrzenia i zalewa ogórki, zakręca słoiki i stawia je do góry dnem :]

a jeść zaczynam po ok dobie w zalewie olejowo-cukrowo-octowej ;)
Oliwkowa-ogórki na sito, żeby zlać ten mega słony sok ogórkowy ;)

Później ogórki do miski, olej, czosnek, zalewa :) jeśli na szybkie jedzenie - możesz to zrobić w jakimś zamykanym wiaderku albo słoju.

Jak robiłyśmy na zimę, to zostawiałyśmy w zalewie na kilka godzin, później ogórki do słoików, zalewę zagotować, zalać ogórki, zamknąć słoiki, odstawić do góry dnem.

:))) http://forum.trojmiasto.pl/DO-MAMY-MARTY-t178997,1,16.html
http://forum.trojmiasto.pl/Ogorki-krokodylki-mam-pytanie-t245881,1,160.html
agusia..podbiła i dziś pierwszy raz robimy krokodylki :p zobaczymy co z tego wyjdzie ;))

Aga a czy jak już są one w sicie/durszlaku to wlaewa się ten olej i czy wylewa się go, czy sito nad michą trzymać??
Sezon ogórkowy ;) więc podbijam ;)
Czas na krokodylki :) pycha jutro robie :)
jadłam u znajomej krokodylki,przepyszne były.Az mi slinka leci jak pomysle o nich,dzis chodziły za mna cały dzień,jutro bede miala ogoreczki i robie krokodylki :) :)
Ja zazwyczaj wstawiam zakręcone słoiki do garnka wyłożonego ściereczką (tak, żeby się nie dotykały), zalewam do 3/4 wysokości słoika. Od momentu zagotowania wody zostawiam na kilka minut, później wyciągam i odwracam do góry dnem do ostygnięcia.. trzymają, nie psują się. Ponoć można też pasteryzować w piekarniku, nie próbowałam. Jesli nie pasteryzuję, to zalewam zawartość słoika gorącą zalewą i stawiam do góry dnem aby się "zassało" ;)
ja nie wiem właśnie ...
Bo słyszałam dwie szkoły.
Jedna mówi, że zagotowujesz kilka minut i wystawiasz normalnie z garnka ...
Druga, że zalewasz gorącą zalewą i do góry dnem stawiasz ... bez gotowania słoików ..

Więc może ktoś mądrzejszy się wypowie jak to jest, sama chętnie się nauczę :)

Co do gotowania, to ja jestem ułomek kulinarny, ale np. w przepisie na pikle mam 3 minuty gotowania, w krokodylkach 10-15, mama konserwowe też 15 gotowała :D.
Więc pewnie, co człowiek, to przepis :D
imageimage
image
moj teść tez wsadza kiszone w takie butle...

no dobra czyli zagotowuje zakrecone słoiki i odwracam zakretka do góry, ale długo je tak gotować??? aha i czy mają być wypełnione na maxa??
image
zagotować i do góry dnem postawić na jakiś czas :) wtedy nie powinny się zepsuć!

Ja zrobiłam chyba z 6 słoiczków krokodylków, chociaż jak mówię, jakoś mi nie podeszły. Zalewa jest super, ale te ogórki dla mnie nie bardzo :D

Mam 12 słoików pikli najlepszych na świecie z przepisu teściowej :D. Ale chcę jeszcze zrobić bo są tak dobre, że potrafię usiąść przed kompem i wpieprzyć słoik :)

Aaa i kiszone wsadziłam w 5 litrowe butelki :D
imageimage
image
ja też bym chciała zrobić ze dwa słoje na zime, ale kurcze po pierwsze nie mam słoja a po drugie nie za bardzo wiem jak sie robi takie weki:/ nie wystarczy chyba wlac do słoja i zakrecić? bo sie zepsuja co?
image
tak :) też wyglądają jak skręcone flaczki ;) są wiotkie ale chrupiące :]

dzisiaj nastawiam moje 3kg na zimę :]

a Mama robi swoją sałatkę na zimę :]

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Dobry ortodonta (42 odpowiedzi)

dla osoby dorosłej, wada zgryzu, znacie kogoś?

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (139 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

Fajny hotel nad polskim morzem - gdzie? (14 odpowiedzi)

Polecicie coś?

do góry