Widok

OGÓRKI-PRZEPISY

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Poszukuje przepisów na ogórki,kiszone ,konserwowe,pikle,salatki szwedzkie itp.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ja ostatnio robię małosolne---> kiszone takie na od razu :)
Mam 5-litrowy słój, pakuję ogórki, przekładając je koprem, chrzanem (kupuję gotowy zestaw do kiszenia), duuużo czosnku, trochę gorczycy.
Zalewam gorącą zalewą i zakręcam i po dwóch dniach są małosolniaczki, a stopniowo się kiszą.
Zalewa na mój 5-l słoik: 3 litry wody gotuję z 4 czubatymi łyżkami soli i kilkoma ziarenkami pieprzu.

Tak samo zrobiłam 10 słoików kiszonych na zimę, tyko dodałam jeszcze liście wiśni. Takie słoiki muszą postać 2-4 dni w cieple, lekko dokręcone, potem trzeba dokręcić i można wynieść.
imageimage
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
moja Mama przez kilka lat robiła pyszną sałatkę z ogórków na zimę :] teraz kilka lat było przerwy i dzisiaj stwierdziłam, że w najbliższym czasie mogłaby zrobić kilka słoików :]


składniki:

~ 4kg małych ogórków
~ 2-3 duże pęczki koperku
~ 1 szklanka octu
~ 1 szklanka cukru
~ 1 szklanka oleju
~ 7 dkg soli
~ gorczyca

Ogórki dokładnie umyć i połowę obrać. Wszystkie ogórki (obrane i te ze skórką) pokroić w cieniuteńkie plasterki lub zetrzeć(w plasterki). Koper drobno pokroić. Pokrojone ogórki posypać cukrem i solą, dodać koperek. Wlać ocet - dobrze wymieszać. Odstawić na 2 godziny. Nakładać w słoiczki(lekko odsączając). Do każdego słoiczka na wierzch dać 0,5-1 łyżeczkę oleju i kilkanaście ziarenek gorczycy. Pasteryzować (zakrętką do góry) aż ogórki zbieleją. Wyjąć gorące słoiki i odwrócić do góry dnem.



sąsiadka z działki dawała jeszcze zieloną pietruszkę - ale dla nas ta wersja była jakaś taka śmierdząca :P wolimy z samym koperkiem :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki,przepis Agi wypróbuje napewno:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
podbijam
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A robiłyście kiedyś zaprawę ogórkową do zupki. Wystarczy zetrzeć obrane ogórki, pociachać koperek, liście selera, pietruszki, posolić wymieszać i do słoiczków ---zakręcić i gotowe. Wynieść do piwnicy a potem korzystać do woli zimą. PYCHA
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
my od kilku lat robimy ogórkową tylko ze słodkich ogórków :)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Moze jeszcze ktosik poda jakis przepis.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tzw. krokodylki.
Przepis przez lata ulepszany przeze mnie by dojść do właściwej proporcji i równowagi smaków słodki/słony/kwaśny.

3 kg ogórków
1,5 szklanki octu
1 kg cukru
6 łyżek soli
główka czosnku
10 łyżek oleju
1 łyżeczka sproszkowanej chili lub 2 łyżeczki curry

Ogórki podzielić na 4 wzdłuż, zasolić i w misce/wiaderku odstawić na ok. 10h.
Po tym czasie zlać z nich powstałą wodę- wysypać je na durszlak/sito. Podgrzać olej i wlać na ogórki, dodać wyciśniętą główkę czosnku, wymieszać.

W garnuszku zagotować ocet z cukrem i chili (lub curry) i takim gorącym zalać ogórki.

Ja je trzymam w wielkim słoju nawet 3 miesiące w kuchni na blacie i jemy kiedy chcemy.
Ponieważ nie ma tam wody- wogóle się nie psują.

Jeśli chcecie mniej ostre trzeba dać odrobinę więcej cukru.

Można przełożyć do słoiczków. Nie wymagają pasteryzacji.

Idealne do wódeczki :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Witam ;)

mama moja robi OGORKI W MUSZTARDZIE :)
sa rewelacyjne ;)
Moge podać przepis ;)

Zalewa:

* 6 szkl. wody
* 1 szkl. octu
* 1 szkl. cukru
* 2 lyzki soli
to wszystko razem zagotować, po zagotowaniu dodać musztarde sarebską ( tylko ta się nadaje ) i dobrze rozmieszać.
Ogorasy można zalewać na cieplo i na zimno.
Pozniej wstawić do zagotowania słoiczki na 5-6 min ( od zagotowania się wody ) :)

POLECAM :)
:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzieki dziewczyny:-)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Mamo Marty, czy w przepisie na pewno jest 5łyzek soli, czy łyżeczek ? Zrobiłam wczoraj te ogórki i są tak słone, że nie da się ich jeść :P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
krokodylki sa EXTRA !!!
tylko ja daję 0,5 kg cukru
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak
Ale Ty nie masz jeść ich solonych
One są bardzo słone, musisz z nich zlac ta wodę słoną
Zaufajcie mi :)

0,5 cukru to takie korniszony wychodzą a te mają byc inne :)

W oryginalnym przepisie jest 1,5 kg cukru :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dokończyłam, zalałam! SA PYCHA!!!!!!!!!!! ;-))))))))))))))))))))))))
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
No ja juz bede robiła nowe :)
Moja kumpelka wolała je od ciasta do kawy :p
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
ogórki kiszone
do słoika wkłądamy kwiat kopru ,korzeń chrzabu czornek ogórki i zalewamy zalewą .
zalewa 1l wody na 1 łyżke soli zagotować zalać wrzątkiem ogórki zakrecić słoik
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
do ogórków kiszonych zawsze dawałyśmy jeszcze liście wiśni i porzeczek :] super smak :]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
hihi ;-))
Ja chyba też jeszcze zrobię, bo wyszły mi tylko dwa słoiczki. Gdzie kupujecie ogórki i po ile ?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Melduje, ze Krokodylki sa przepyszne!!! zrobilysmy z Mama na probe z 1kg ogorkow. sa rewelacyjne-mozna smialo jesc same jako cos slodkiego ;) pyszne sa tez w polaczeniu ze swiezymi pomidorami. teraz zrobimy z 3kg bo z 1kg zostal tylko maly sloik!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

gdzie pole maków?? (10 odpowiedzi)

witam, marzy mi się sesja w makach, w zeszłym roku pamiętam że jak się jechaŁO do Sobieszewa to...

Angielski w szkole podst. ze szkoły językowej czy warto? (64 odpowiedzi)

Zastanawiam się nad zapisaniem dziecka w kl. II na kurs j. angielskiego prowadzonego przez...

chce mi się wyć....matka szuka pracy...taaaa (64 odpowiedzi)

muszę się wygadać...może to poniekąd jakaś moja terapia ... mam dwoje dzieci...mlodsze dwa...

do góry