Widok
OGRZEWANIE GAZOWE DOMU
Czy ktoś poświęciłby chwilę czasu i napisał, jakie ogrzewanie najlepiej zrobić w domu jednorodzinnym w Bojanie. Będę mieszkańcem tej pięknej miejscowości i zastanawiam się, czy ogrzewanie gazowe będzie odpowiednie. Czy zdecydować się na tradycyjne węglowe? Dom ma 185 m kwadratowych, dwie łazienki i 4 osoby zamieszkujące. Bardzo proszę o opinie na temat swojego doświadczenia dotyczącego ogrzewania gazem. Nie wiem zbyt wiele na ten temat, a mam jeszcze czas, żeby zastanowić się nad optymalnym rozwiązaniem. Z góry dziękuję wszystkim życzliwym, którzy udzielą mi dobrych rad. Pozdrawiam... Wasz nowy sąsiad.
odpowiedz na to pytanie to raczej do biura projektu oni oblicza szacunkowe zuzycie gazu w oparciu o izolacje zastosowana w budowie i srednie zapotrzebowanie na gaz a temperatury powietrza dla danych okresow w roku tez sa dostepne i wszystko mozna bardzo ladnie ustalic.Wez tylko pod uwage ustawienie domu a raczej jego naslonecznienie oraz ktora strona jest wystawiona na zachod bo to raczej zachodnie wiatry przewazaja w tym rejonie. Pozdrawiam z calym szacunkiem
Jeżeli cenisz sobie bezobsługowość systemu to gaz jak najbardziej, zwłaszcza że podłączasz się do gazociągu. Węglowe będzie zapewnie tańsze ale trochę więcej się trzeba przy nim narobić i masz zawsze brudny pył a i dym z komina jest brudniejszy. Ja mam gaz lekko wspomagany kominkiem (około 4m3 drewna zeszłej zimy) i nie narzekam. Miesięcznie za komfortową temperaturę zimą płaciłem średnio 750zł za dom około 200m. Drugą sprawą jest to jakie ogrzewanie planujesz: jeżeli tradycyjne kaloryfery to węgiel może być ale jeżeli podłogówkę i instalację niskotemperaturową to efektywny jest gaz z kotłem kondensacyjnym.
Przy gazie jest trochę zachodu z odbiorami, projektem i załatwianiem wszystkiego w urzędach - to ostatnie to najgorsza rzecz podczas budowy.
Przy gazie jest trochę zachodu z odbiorami, projektem i załatwianiem wszystkiego w urzędach - to ostatnie to najgorsza rzecz podczas budowy.
A ja ogrzewam 300 metrow i mam ekogroszek. I jestm mega zadowolony tanio malo pracy przy tym i dymek bialy z komina. W sobote po pracy wyczyscic piec 20 minut, zasypac podajnik 5 minut, wypic jeszcze piwko sobotnie przy piecu i jest ok. Tydzien z bani. Cala zima przy takim metrazu okolo 4200-4500. Kolega ma niecale 200 metrow i miesci sie w 3000 zl. Ekogroszek musi byc koloryczne a nie tani.
Bardzo dziękuję za odzew. Widzę, że mogę liczyć na poradę. To prawda, że ze względu na komfort i czystość obsługi (i środowiska) najlepszym rozwiązaniem będzie ogrzewanie gazowe. Czy mogą mi Państwo polecić kogoś, kto mógłby mi wykonać instalację? Znalazłem wykaz instalatorów z naszego województwa, ale nic o nich nie wiem. Zależy mi na uczciwym wykonawcy. Ze swojej strony też to gwarantuję. Masz rację O., że wszystko najlepiej ustalić w biurze projektowym, ale jednak doświadczenie to nie matematyczne rozwiązania. Dziękuję za odzew. Dziękuję Maxikaz, jm i tylko ekogroszek za poświęcenie mi czasu. Pozdrawiam serdecznie i czekam na dalszą konwersację w kwestii ogrzewania gazowego.
Przy gazie raczej trudno o nieuczciwego wykonawcę. Jakby trafił się jakiś partacz to dość szybko poszedł by za kratki. Tu są normy wyśrubowane i wszystko musi być zgodne z projektem. Zwracaj tylko uwagę na uprawnienia (wykonawcze, projektowe i kominiarskie) - najlepiej by było żeby wszystkie papierki załatwiała jedna firma i tak się umówić żeby płacić dopiero po odbiorze przez gazownię. Ze swojej strony mogę polecić firmę Desto z Rumi. Zrobili wszystko sprawnie, czysto i szybko a jeszcze na etapie ustaleń wstępnych sporo doradzili. Tylko trochę kiepsko u nich zazwyczaj z terminami i jak są jakieś dodatkowe prace to trochę na nich trzeba czekać.