Widok

OLIWKA BAMBINO-skład-szok!!!

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Tak z głupa siedzę i zaczęlam czytać skład kosmetyków mojego dziecka i tłumaczyć sobie nazwy i co przeczytałam: np Oliwka Bambino w składzie ma taki dodatek jak BHA a jest to :

Informacje o dodatku: Butylohydroksyanizol (BHA) (E320)

Grupa Funkcja Szkodliwość
Konserwant Przeciwutleniająca, Konserwująca Niebezpieczny
Najczęstsze skutki stosowania lub przedawkowania

W dużych dawkach powoduje zaburzenia pracy wątroby, nerek, żołądka, tarczycy. Podejrzewany jest o możliwość wywoływania alergii. W połączeniu z dużymi ilościami witaminy C może wytwarzać wolne rodniki, które mogą uszkodzić składniki komórek, w tym DNA. Z tego powodu władze UE postanowiły w przyszłości ograniczyć stosowanie BHA. Odradza się częste spożywanie, niezalecany jest dzieciom.
Zastosowanie
Żywność: tłuszcze, oleje, ciasta w proszku, mięso suszone, przetworzone orzechy, produkty zbożowe poddane obróbce termicznej, susze ziemniaczane, guma do żucia, suplementy diety, koncentrat pomidorowy. Kosmetyki, np. szminki, oliwki itp...

Jak macie inną oliwkę w domu to zobaczcie czy jest tam też to dziadostwo? To zmienię małej.

Sprawdzam dalej...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
no to poczytajcie sobie jakie skutki uboczne wywołuje tak popularny w serku min.danio i innych produktach i sokach np kubuś -syropek glukozowo-fruktozowy.Niby nie pozorny a jednak...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
co do boboticu - na moje dziecko działał bobotic i to w dawkach o wiele mniejszych niż zalecane.
Niby dlateczego Bobotic nie działa a Sab Simplex tak skoro skład jest taki sam (oprócz tego aspartamu) ???
Chyba po prostu mamuśka sobie wkręca co działa a co nie.. niemieckie to MUSI działać, nie?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kiki tu się z tobą zgadzam, ja też na początku kupowałam sab (mój mąż mi z niemiec woził,raz mi się skończył a on jeszcze nie zjechał i poleciałam kupić bobotic jak później mi przywiózł sab i porównałam skład to jest prawie identyczny z maleńką różnicą że w sab substancji czynnej (głównego składnika) symetykonu masz 69,19mg/ml a bobiticu masz tą samą substancję w ilości 66,66mg/ml czyli prawie tyle samo (zawsze można dać kropelke więcej i się wyrówna) i odkąd się tego doczytałam jakoś dziwnie kropelki zaczęły działać:) Myślę ze to my mamusie wkręcamy sobie że niemieckie-znaczy lepsze i działa:)
A tak serio to wszystkie preparaty na kolki są na bazie symetykonu, tylko w różnych proporcjach np
espumisan ma zaledwie 40mg/ml
infacol ma też 40mg/ml

Pozdrawiam:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
tak Magda, to jest racja. Ilość symetyconu inna i dawkowanie też inne.
a co do aspartamu, racja, jest w antybiotykach, ale antybiotyk podajesz 7 dni i koniec i raz na jakiś czas a nie stale przez pierwsze 3-4 miesiace życia dziecka, albo i dłużej.

Jak już ktoś tak analizuje skład wszystkiego czego używa i czepia się wszystkich składników to dlaczego pominąć aspartam? W koncu też szkodliwy.
Dziewczyny, ja akurat patrze na składy kosmetyków. Nie dajcie się zwieść sloganom które np. ma yves rocher czy body shop "Naturalne kosmetyki" one kolo natury nie stały, mają sporo syfów w swoim składzie np. parabeny. Polecam dobre i tanie kosmetyki z seri babydream z rosmanna, zarówno dla dzieci i dorosłych można je bezpiecznie stosować. Te np z J&J są napakowane chemią.
Inne kosmetyki które polecam i stosuję to np. pat&rub tyle że są drogie. Można też zamówić z biochemiurody.com, przystępne ceny, certyfikowane, super efekty.
Aha z rosmanna polecam też serie Alltera, super!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
Magda, najlepsza oliwka to oliwka HIPP, nie zawiera żadnych E ani parafiny, tylko naturalne składniki: Helianthus Annuus Seed Oil, Prunus Amygdalus Dulcis Oil, Tocopherol, Parfum. W ogóle jesli chodzi o produkty do pielęgnacji dzieci, Hipp mają najbardziej naturalne kosmetyki.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Racja, Hipp też super
W nadmiernych ilosciach jest napisane! A przeciez nie pije litrami oliwki!
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Znacie Dr Karinę Kulikowską-Ciecieląg (21 odpowiedzi)

jak w temacie :) jakie macie doświadczenia, opinie?

Jakie krzesło do biurka (10 odpowiedzi)

Jakie krzesło polecacie dla starszaka, który niebawem wybiera się do szkoły, więc więcej czasu...

biznes - jaki ?? (21 odpowiedzi)

Witam wszystkich na forum i bardzo proszę o pomoc. Postanowiłam otworzyć swój własny niewielki...

do góry