Widok

OMLET- proszę o dobry sprawdzony przepis.

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Rzadko robie omlety bo zawsze wychodzi mi taki gumowaty :-( macie sprawdzone przepisy? na słodko? na ostro? z szynka itd? podrzudzcie wasze ulubione i sprawdzone przepisy
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dwa jajka, odrobina mleka + szczypta soli i pieprzu. Albo trochę papryki ostrej - w zależności jakiego masz "smaka". Wszystko ubijasz na pianę - najwyższe obroty robocie.
Całość delikatnie wlewasz na porządnie rozgrzaną patelnie z odrobiną tłuszczu. W miarę ścinania się jajka delikatnie popychasz łopatką same tylko brzegi, aby jajko spłynęło na wolne miejsce.
Gdy się odpowiednio zetnie zsuwasz danie na talerz w taki sposób aby wyszła z tego "kanapka", tzw dwie połówki omleta złączone razem jedna na siebie.
do środka możesz wcześniej wcisnąć małe paski szynki, drobne kawałeczki sera żółtego itp - ważne aby były małe, lekkie i szybko ciepło złapały. Potem tylko wcinać.
Smacznego :)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Składniki
2-3 jajka
3 łyżeczki cukru pudru
2 łyżeczki mąki
1/4 szklanki mleka
dowolny dżem owocowy lub konfitura
tłuszcz do smażenia (najlepiej margaryna - ok. 1 łyżki)
szczypta soli

Białka odzielić od żółtek, przekładając do osobnych miseczek. Do białek dodać szczyptę soli i ubijać przez ok. 5 minut na najwyższych obrotach miksera na sztywną pianę - pod koniec miksowania dodać 1 łyżeczkę cukru pudru. Żółtka utrzeć na puszystą masę z dwiema łyżeczkami cukru, po ok. 5 minutach dodać mleko i mąkę, i zmiksować na masę o konsystencji śmietany. Rozgrzać tłuszcz na patelni. Żółtka delikatnie połączyć z ubitą pianą z białek. Żółtawą puszystą masę przełożyć na rozgrzaną patelnię i smażyć aż lekko zbrązowieje. Patelnię przykryć dużą pokrywą od garnka lub płaskim talerzem o średnicy większej niż średnica patelni i zdecydowanym ruchem odwrócić udo góry nogami. Zsunąć z powrotem na patelnię i dosmażyć drugą stronę omletu.
Omlet to najprostrze danie na świecie :)
Rozgrzać patelnię z odrobiną tłuszczu, roztrzepane jajka wlać na patelnię i posypać składnikami wedle uznania, sól, pieprz itp poczekać do ścięcia białka i na talerz. Ot cała filozofia.

Prawdziwy omlet robi się beż mąki!
image
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
najlepszymi kucharzami sa faceci ,bez mąki to jest jajecznica
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dla mnie prawdziwy omlet to taki co pisze MM :) Taki smak znam z dzieciństwa ;) Na to zawsze jakiś dżem lub konfitura i odrobina bitej śmietany ;) Mniammmmmmmmm.................................................
Omlet czyli jajka, to tak jak wyżej Ci podano
chyba że pod nazwą omlet masz na myśli naleśniki, ale takie grubsze i pulchniejsze (ja takie robię, a moja Mama zawsze mówi że te naleśniki są bardziej jak omlet bo mają więcej jaj - sama mnie nauczyła tak robić ;))

Dobry i sprawdzony przepis na omlet :
2jajka rozbić do miseczki, pomerdać, i dodać:
1 plasterek pokrojonej w drobną kostkę wędliny,
1 plasterek pokrojonego w drobną kostkę sera żółtego
ja dodaję trochę szczypiorku posiekanego ;)
oczywiście sól i pieprz do smaku :)
całość raz jeszcze podmieszać i "sru" na rozgrzaną patelnię obsmażyć z dwóch stron, później na talerz i posypać startym serem i na wierzch trochę posiekanej pietruszki (tak jest wg przepisu ja sypię tylko serem:P)

Ten przepis na omlet - znaleziony w gazetce z ofertą tygodniową BOMI, sprawdzony z ciekawości i zdecydowanie przepis wycięty i w kuchni pod ręką - choć już na pamięć robię ;) Dodam że próbowałam z większą ilością jaj i nie polecam!! lepiej na dwa razy robić ;P

A teraz przepis na moje naleśniki ;)
na "słodko"
ok 0,5litra mleka
3 jaja
na jajka szczypta soli
ok łyżeczki cukru waniliowego (ja daję przeszło łyżeczkę, moja Mama niepełną jedną łyżeczkę - kwestia smaku)
cukier - i znów kwestia smaku ja lubię bardzo słodkie więc daję dużo więcej niż moja Mama ;) ale ile nie pytajcie bo ja zawsze na "smak" czyli maczam czubeczek języka i wiem czy jeszcze czy starczy ;) ale spokojnie cukier można w każdej chwili dosypać i wymieszać
i mąka - a z nią jest problem, bo wbrew pozorom mąka mące nierówna, zatem, ja wsypuję najpierw 3-4 łyżki czubate i ręczną trzepaczką mieszam i teraz tak, jeśli chcesz smażyć je od razu to dosypujesz tyle mąki by ciasto miało gęstość śmietany (takiej porządnej śmietany, a nie białego mleczka;P) , a jeśli masz zamiar smażyć za ok godzinę - to nawet lepiej bo mąka musi się namoczyć i spęcznieć, czyli po godzinie spr czy jest ciasto gęste jak śmietana jak nie dodajesz mąki ;)
oczywiście naleśniki smażymy na MARGARYNIE!!

A przepis na naleśniki ale takie do farszu jest podobny ale... zamiast szczypty soli dajemy więcej - i tu zdecydowanie trzeba skorzystać z czubka języka ;)
cukru waniliowego nie dajemy
a cukru jedynie szczyptę ;)
reszta składników bez zmian :D

Ostatnio był przyjaciel mojego Męża i akurat trafił na słodkie naleśniki, stwierdził że nigdy nie jadł tak pysznych ;) i mimo że był po obiedzie to zjadł kilka ;P
image image

Aaaa i jeśli chodzi o jaja do naleśników - ja daję 3 ale wielkie xxl, jak mam mniejsze daję 4 ;)
image image

identycznie robię naleśniki jak słoneczko :-) niekiedy robię też naleśniki biszkoptowe , omlet na słodko wypróbuję bo do tej pory jakoś królowala jajecznica u nas ..
dla mnie omlet to taki, o jakim pisze Funky Koval. wszędzie na świecie też tak podaja...
U mnie tez tak jak Funky, tyle, ze ja nie skladam. Smaze tylko z jednej strony, tak zeby gora byla ciut wilgotna. Na to czasem jeszcze na patelni na chwillke przed koncem smazenia - pomidor :)
a ja teraz zrobię sobie omlet na śniadanie z dżemem mniam
ja na patelni zwijam w taki jakby rulon(nauczyłam się w Azji zwijać)
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
bez mąki - omlet
z mąką - naleśnik :) nawet jeśli będzie tylko łyżeczka mąki :)p

lubię te i te :)
image
http://agaalagordon.blogspot.com/2013/03/omlet-ze-szpinakiem-pomidorem-i-kozim.html

Polecam, pycha!

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Jak wyprawiacie urodziny dla dzieci? (27 odpowiedzi)

Witajcie! Jak bardzo hucznie obchodzicie urodziny dzieci? Głownie chodzi mi o to czy urządzacie...

Jak radziłyście sobie z bólem głowy w ciąży? (13 odpowiedzi)

Dziewczyny jestem w 18 tygodniu ciąży i od paru dni boli mnie głowa. Lekarka powiedziała, ze mogę...

czym myjecie drzwi kabiny prysznicowej? (49 odpowiedzi)

Dziewczyny, poradzcie, ja zwariuję. Strasznie duzo czasu schodzi mi na mycie drzwi kabiny...

do góry