Widok

OPŁATA ZA ZGODĘ NA ŚLUB W INNYM KOŚCIELE

Wesele bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny, w tym tygodniu idziemy do naszej parafii po akty chrztu i zgodę na ślub w innym kościele. Zastanawiam się czy mamy się przygotować na opłatę???Jeśli tak, to ile???Please HELP;)

[url=http://www.weddingcountdown.com]
image
[/url]
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nicponiu, nie ma czegoś takiego jak "opłata za zgodę na ślub w innym kościele"!

Zwyczajowo płaci się za: zapowiedzi, spisanie protokołu, samą uroczystośc.
Cześć Agatha:) Ale z kolei za zapowiedzi w momencie kiedy uzyskujemy zgodę na ślub w innej parafii, czy później???;) Te formalności kościelne to jakaś masakra...A ile się płaci za protokół??? Co łaska??? (takie dość niedookreślone pojęcie).

image
[/url]
O, dopiero zauważyłam Twój post do mnie...

Zapowiedzi muszą wisieć trzy niedziele, wiesza się je niedługo przed ślubem - tak ok. 3 miesiące... Dopiero po "odwiśnięciu" zapowiedzi można spisać protokół i całą licencję na ślub.

Licencję spisuje się zazwyczaj w jednej ze "swoich" parafii, ten kościół, w którym będzie ślub chce zazwyczaj już dostać komplet dokumentów.

U nas wyglądało to tak:

1. Poszliśmy do Mariackiego, powiedzieliśmy, że chcemy mieć tam ślub, wpisali nas do kalendarza, omówili kwiatki i organistę i kazali przyjść tydzień przed ślubem ze spisaną licencją.

2. Poszłam do mojej parafii, wyciągnęłam komplet moich dokumentów i powiedziałam, że przyjdę z karteczką na zapowiedzi.

3. Poszliśmy do parafii T., umówiliśmy się na spisywanie licencji, dali nam karteczki do spowiedzi, mnie karteczkę do mojej parafii-aby wywiesili zapowiedzi, sami zobowiązali się wywiesić zapowiedzi T, tutaj też rozmawia się o naukach i poradnictwie, ale my robiliśmy to w jeszcze innych parafiach.

4. poszłam do swojej parafii, dałam karteczkę z zapowiedziami, wlepiłam 100 złotych (daje się mniej, ale ja miałam dług wdzięczności).

5. Po trzech tygodniach odebrałam potwierdzenie, że zapowiedzi wisiały, a żaden biedak nie zgłosił się z płaczem.

6. Pojechaliśmy do parafii T. spisywać licencję. Mieliśmy przy sobie (o ile pamiętam):
-obojga świadectwa chrztu
-oba zaświadczenie nt. bierzmowania (bo T. do niedawna też należał do innej parafii, w innym wypadku jedna osoba oba te świadectwa może mieć na miejscu)
-zaświadczenie o odbyciu nauk przedmałżeńskich
-zaświadczenie z poradni rodzinnej
-moje zapowiedzi
-oboje- karteczki z podpisami z pierwszej spowiedzi
-papierki z USC załatwiane min. 30 dni przed ślubem
Wlepiliśmy księdzu 150 złotych (też dużo, ale T. się wzruszył), dostaliśmy licencję

7. Pojechaliśmy do Mariackiego dać licencję

8. W dniu ślubu zgłosiliśmy się z karteczkami od spowiedzi zawierającymi dwa podpisy oraz świadkami uzbrojonymi w dowody osobiste (plus koperta z 300 złotymi)

Wcześniej jeszcze tylko trzeba było odbyć te nauki i poradnictwo...

Mówię Ci, bułka z masłem. Wystarczą jedynie 3 miesiące, dobry samochód (zjeździliśmy całe Trójmiasto - od Jezuitów w Gdyni w sprawie nauk, po Orunię - parafię T.), dużo pieniędzy, świętobliwa maska na twarzy, a załatwisz wszystko...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
hahaha:))) eeee, to luz:))) myślę, że spełniam te warunki, szczególnie wymóg świętobliwej maski na twarzy;)))

dzięki Agatha!!!:)))

image
[/url]
mój kolega był i dał co łaska, bo ksiadz tak powiedział, ale czasami jest wyznaczone ile, jednak raczej nie przekracza to 50 zł

image
image
u nas co łaska wzieli 100 !!!

image

image
ale "co łaska" za zgodę na ślub w innej parafii, czy za spisanie protokołu w tej parafii, w której bierzecie ślub???

image
[/url]
też biorę ślub w innej parafii, ani nie w swojej ani mojego przyszłego męża i nie ma żadnych opłat za zgodę na ślub w innym kościele
JA BRAŁAM ŚLUB W PARAFII MĘŻA, WIĘC U NIEGO ZAPŁACILISMY CO ŁASKA ZA SPISANIE PROTOKOŁU I ZA TAKIE PISEMKO DO MOJEJ PARAFII WYYSZŁO TO NAS 50 ZŁ RAZEM Z ZAPOWIEDZIAMI A JAK POSZLIŚMY DO MOJEJ TO ZA ZAPOWIEDZI I ZA DOKUMENTY DAŁAM CO ŁASKA - 30 ZŁ BO TYLE MIAŁAM DROBNYCH W PORTFELU. :)

image
image
100 zł,za zgode

image

image
Nie ma czegos takiego ja zgoda na slub w inny kosciele. Moja mama sie wypytala jak ksiądz byl u rodzicow na koledzie;)
image
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
za spisanie protokołu nic sie nie płaci!!
tylko za ślub

image

z tym pozwolenie to różnie bywa, my nie płaciliśmy nic, ale moja kuzynka płaciła swojemu proboszczowi jakiś przedślubek, wszystko zależy od księdza

image
a to nie były właśnie zapowiedzi bo czasami to tak nazywają;)

image

nie k@jutko zapowiedzi były osobno, a przedślubek ich wyniósł 200zł

image
no nieźle;)

image

tak nieźle, ale cóż zrobić, chciała mieć w innym kościele to płaciła,

image
a wiecei ile ja zaplacilam? 20 zl

image
no to fajnie ja nic nie płaciłam tylko za zapowiedzi a mielismy ślub w innej parafi;)

image

hop

Ja poszłam do swojej parafii dowiedzieć się co i jak jeśli bierzemy ślub w trzecim kościele. A ksiądz od razu wyciągnął formularz zgody na ślub w innym kościele i go wypisał - nic nie płaciłam. Tylko śmiesznie bo wypisał mi na panieńskie nazwisko, chociaż już byliśmy po cywilnym - ale co tam, dla kościoła jestem panną i zapowiedzi też mają być na panieńskie :) Teraz wszystkie formalności załatwiamy w kościele gdzie będzie ślub.

cywilny
image
kościelny
image
fufu mam do Ciebie pytanko:
Jakiej objętości był ten formularz (ile miał stron??), zaraz Ci wyjaśnię czemu pytam:)

image
image
to była kartka A5 maszynopisu

cywilny
image
kościelny
image

Inne tematy z forum Wesele

sukienki wieczorowe (58 odpowiedzi)

dziewczyny, wiecie gdzie można dostać ładne sukienki wieczorowe?? proste i eleganckie, dla matki...

ile planujecie wydać na ślub i wesele? (217 odpowiedzi)

znalazłam na forum podobny wątek, jednak tam dziewczyny wypisywały tylko kwoty, a nie o to mi...

dobry...i nie drogi dentysta (51 odpowiedzi)

Hejka szukam dentysty dobrego ale żebym nie straciła majątku !!! mam sporo ubytków i pochłonie mi...

do góry