Widok

Obcokrajowcy

Coraz częściej, trójmiejscy pracodawcy zamieszczają ogłoszenia z propozycjami pracy dla obcokrajowców zza naszej wschodniej granicy. Jestem ciekaw waszych opinii, czy stanowią Oni zagrożenie dla poszukujących pracy rodaków? Czy macie odczucie, że oferowane często, "dziadowskie" warunki pracy i płacy są/będą mieć związek z coraz większym napływem do Trójmiasta obywateli rosyjskojęzycznych?

Pytania nie bez kozery jak mi się wydaje... stojąc na przystanku, mimowolnie byłem świadkiem rozmowy dwóch Panów w wieku produkcyjnym, którzy w sposób mało parlamentarny dawali upust swojej frustracji. Przyczyną (prawdopodobnie) było zatrudnienie obcokrajowców na stanowiska, które zajmowali owi Panowie...
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0

Zgadzam się, pracy jest dużo i wręcz zastanawiam się, jakby funkcjonowały niektóre firmy bez pracowników z zagranicy. Niektórzy co prawda mają problem z legalizacją swojego pobytu i pracy w polskiej firmie, ale da się to rozwiązać, temat ten jest poruszany m.in. tutaj http://mangopress.pl/otrzymanie-zezwolenia-na-prace-w-polsce-latwiejsze-z-pomoca-kancelarii/ . Musimy się przywyczaić do tego, ze cudzoziemcy będą coraz częściej pojawiać się w naszych miejscach pracy i na ulicach naszych miast, w końcu Polacy tez często wyjeżdżają do pracy za granicę.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wydaje mi się, że pracy jest sporo dla wszystkich. Najlepiej rozsyłać dużo CV.
trolisz Śmieszek i coś tam bredzisz o argumentach, z fanami to sobie nie dodawaj - raczej se jaja z ciebie robili mądralo od wszelakiego. a ten tu z fanami wyskakuje :)
A podpis prawy róg posta.
specjalista co ma problem z jego lokalizacją.
Pozdrów mamusię

:o
:)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
argumentów brak bo wiedza znikoma to próbujemy nieudolnie wyśmiewać? ;D
nie martw się miałem już fanów na tym forum ;] Wszyscy skończyli tak samo - ty też tak skończysz, świadczy o tym fakt, że doskonale o tym wiesz bo boisz się podpisac
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Śmieszka Aradasha trzeba zapytać co było powodem wypadku. On wie wszystko. Pewnie nie powie ale wie ile zarabiali ci robotnicy. Śmieszek? Hop hop? Nie fochaj się
:)))))
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
I niebezpieczną. Przecież dopiero co był wypadek na budowie. Zginął gość z Mołdawii, a Ukrainiec w ciężkim stanie. Im nie jest łatwo. Jak już przyjeżdżają to zasuwają.
co nie zmienia faktu, że dalej po prostu trollisz

Pozdrowiłeś mamusię?

zgaduj dalej pajacu ;)))

do ciebie zawsze sie usmiechne :DDDDD Czytajac cie po prostu inaczej nie moge ;)))))) totak samo wychodzi :D
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Śmieszek znowu bredzisz? Skąd u ciebie przekonanie, że trzeba paplać cokolwiek. Byle paplać. Co ty masz parcie na szybę, sieć, gazetę whatever...?
taki mądrala a nie wie jak funkcjonuje zatrudnianie obcokrajowców za głodową stawkę. ty niezły cymbał musisz być. albo troll. albo synek tatusia z firma właśnie w taki sposób funkcjonującą i sam boisz się, że jeśłi tatuś zmieni politykę zatrudniania nie będziesz wiedział za co rachunek za internet zapłacisz. Biedactwo..

już się nie uśmiechasz? mamusia cię skarciła?
Pozdrów ją śmieszek i się nie smuć :) btw...
i nie fochaj się kciukiem w dół

:D
;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
*zmienić klasę/szkołę/nauczyciela.... whatever...
No właśnie
To tak jakby gwałt tłumaczyć niestosownym ubiorem ofiary

Trzeba zrobić porządek z wyzyskiwaczami a nie winić tych którzy są wykorzystywani
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wytłumaczę Ci jak działa UE na zrozumiałym dla Ciebie przykładzie ;-)))

W normalnym praypadku (kraju) "dzieci w klasie" dobierają się w grupy, albo względem tego kto kogo lubi albo dobierają się tak, żeby dostać jak najlepszą ocenę - i to jest naturalne i racjonalne.

W UE natomiast, to pani nauczycielka wybiera grupy, każde np. dzieciom ustawić się w rządku i odliczyć do 6, wszystkie jedynki są w grupie 1, dwójki w grupie 2 etc. bo idiotka akurat sobie wymyśliła, że to jest "sprawiedliwość" :DDD
Przez co uczniowie szóstkowi są z takimi co nic nie robią. Pierwsi starają się o jak najlepszą ocenę, odwalą więc sami najgorszą robotę a drudzy nie zrobią nic. Mało tego, drugim nie pozwolą nic robić, bo wszyscy wiedzą że zrobiliby to źle. Przez co ocena nie jest wypadkową pracy osób w grupie tylko zawyżona do poziomu najlepszych w grupie osób które się napracowały, przy czym gorsze osoby w grupie nie robiły NIC i dostały 5-6.

Rozwiązania są dwa i obserwujemy to cały czas - i w przypadku uczniów i dorosłych Polaków.
Można albo zmienić klasę, albo pracować na utrzymanie leserów.

ps.
W przypadku pierwszym, jeśli jakaś grupa będzie miała samych słabych uczniów.
To dobrze.
KAŻDY z nich będzie musiał coś zrobić, bo reszta nie pozwoli mu się opieprzać.
Przez co każdy się czegoś nauczy.

ps2.
W przypadku pierwszy, jeśli grupa dobiera się względem sympatii - to ich sprawa, wiedzą, że będą musieli harować za osoby które są słabsze i dobrowolnie się na to zgadzają. - czytaj: G*WNO Ci do tego czy ktoś w SWOJEJ firmie zatrudnia brata-dyrektora który nic nie robi czy nie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Jestem innego zdania, to zupełnie różne zjawiska.
Mistrzu, wyjście z UE w żaden sposób nie wpłynie na emigrację :D

edytowałem posta wyżej btw...
Przecież to zwolennicy wyjścia z UE obiecywali, ze między innymi zatamują imigrację ze wschodu.
Za to "lewacy" (jak ich nazywasz) byli i są za pozostaniem w UE.

Ciężki przypadek z Ciebie.
No właśnie nie czytasz ;)

"Obserwowałem kampanię przed referendum w brytyjskich mediach i jej główny akcent brzmiał "ograniczymy imigrację z nowych krajów UE"."

Równie dobrze możesz iść oglądać TVN.

Sądząc po tym co pisałeś, mogłeś czytać np. tego pana:
http://wiadomosci.onet.pl/swiat/prof-norman-davies-o-brexicie-lud-rozgoryczony-podzialy-coraz-glebsze-stala-sie/zfzqks

Tam jest cytat: "(brexitowcy) nie rozumieją jak działa UE"
Co już jest totalną bzdurą, bo oni doskonale zrozumieli jak działa UE :D
Własnie dlatego żądali wyjścia z UE.

I Polacy też zrozumieją już niedługo... Teraz składki będą coraz większe niż to co dostajemy, a z obserwacji wiem, że jak ktoś dostaje po portfelu to się momentalnie budzi.
Niedługo się przekonamy kto ma rację ;)))

To wcale nie napływ robotników ze wschodu jest problemem.
De facto to NIE JEST problemem wcale...
A skąd wiesz co czytam?
Masz szklaną kulę?
Podałem Ci argumenty - znasz wersję jednej strony. To Tobie się skończyły argumenty bo nie umiesz na to odpowiedzieć :)
Bo jedyną racjonalną odpowiedzią jest "masz rację" - i doskonale o tym wiesz.

Ja też czytam OBRZYDLIWE ilości artykułów w necie.
Tylko Ty czytasz to co chcesz, a ja czytam obu stron więc mam porównanie.

Gadasz bzdury.
Argumenty się kończą to się zaczyna coś o lewactwie.
Koniec dyskusji z Tobą.

Następnym razem lepiej się przygotuj.
Przecież wielu Polaków tak pracuje.
Chodzi o to, by te miejsca pracy ucywilizować, a wpuszczając taki ogrom tanich pracowników ze wchodu tylko konserwujemy ten model biznesu (umowy śmieciowe, brak praw pracowniczych, itd.)

Tak sie składa, że mam znajomych z Ukrainy i pracę, którą tu wykonują można by nazwać pół-niewolniczą.
do góry