Widok

Obgryzanie paznokci i skubanie rzęs u dwulatka :(

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Dziewczyny jaka może być tego przyczyna? Byliśmy u okulistki, zbadała oczka bardzo dokładnie i stwierdziła, że to widocznie taki nawyk, bo z oczkami wszystko w porządku. Synek od jakiegoś czasu skubie sobie rzęsy (zdarza mu się nawet kilka wyrwać) i obgryza paznokcie:( Kompletnie nie wiem, jaka może być tego przyczyna :( Ktoś miał podobną sytuację?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
może to na tle nerwowym poprostu , z emocji może , obserwuj kiedy to zazwyczaj robi czy jest wtedy zdenerwowany czy może mu się nudzi itp...jak jest poddenerowany może dac coś w czopkach może Virbucol albo coś podobnego przez jakiś czas ...
może coś się w domu zmieniło albo w złobku np. nowa opiekunka itp??
dużo jest tych może :-) ale może Ci to coś pomoże ...obserwuj
a może to to:

http://portalwiedzy.onet.pl/4870,12800,1433237,1,czasopisma.html

tutaj pomoże wizyta u psychologa.

Chociaż z drugiej strony wiem, że dzieci czasami z nudów, czasami z ciekawości szarpią się za rzęsy. :) wiec może nie jest to aż tak poważne.
Moja jak się denerwuje, wstydzi, czuje się zakłopotana, kręci loczki z włosów na palec
https://www.facebook.com/groups/200268143516906/?fref=ts

Zapraszam grupa zamknięta, sprzedaż ubranek dziewczęcych
A obgryzanie paznokci typowe na tle nerwowym
a nie wydarzyło się coś ostatnio co go mogło zestresować?

ja zaczełam obgryzać paznokcie w wieku 3 lat jak poszłam do szpitala, a w tym samym czasie urodził się mój brat, no i obgryzam do dziś :-/
no to nasza kolej :/

2 dni temu zauważyłam, że Gabryś ma obgryzione pazury :P wzięłam się za obcinanie ich - a tam nie wiele co zostało :/ nigdy tego nie robił...
nawet nie mam pojęcia skąd Mu wpadł do głowy taki pomysł - bo nie mógł tego nigdzie podpatrzeć :/

od 1,5 tygodnia jest chory, zauważyłam, że wkłada palce do buzi - ale myślałam, że tak sobie albo do ssania :/ (ostatnio jak zasypia to jakoś tak ciamka językiem jakby miał smoczek)

a dzisiaj rano złapałam Go na gorącym uczynku - leżał, oglądał bajki i obgryzał pazury :/

co robić?

ogólnie od kilku tygodni przechodzimy okres "ryczę jak tylko czegoś mi zabronisz" :/ beksa jest okropna :/ do tego maruda - ale to chyba od choroby :P
AgusiaGda u mnie nadal to samo, synek notorycznie obgryzuje paznokcie i już nie mam pomysłu, co z tym zrobić. Tłumaczenia itp. na nic się zdają. Dodam, że w jego życiu nie pojawiły się żadne sytuacje stresowe, które mogłyby być tego przyczyną.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Wasze ulubione zapachy (71 odpowiedzi)

Jak w tytule - jakie sa Wasze ulubione perfumy?

Od 1go do 1go... czy Wam udaje się cokolwiek oszczedzić? (226 odpowiedzi)

Cześć, mam takie nocne przemyślenia na temat szeroko rozumianych finansów domowych... Oboje mamy...

dr Hanna Prajs czy przyjmuje prywatnie (12 odpowiedzi)

szukam w necie,ale nie znalazłam, wiecie może czy przyjmuje prywatnie i gdzie? z góry dzięki za...

do góry