Widok
Obgryzanie paznokci i skubanie rzęs u dwulatka :(
Dziewczyny jaka może być tego przyczyna? Byliśmy u okulistki, zbadała oczka bardzo dokładnie i stwierdziła, że to widocznie taki nawyk, bo z oczkami wszystko w porządku. Synek od jakiegoś czasu skubie sobie rzęsy (zdarza mu się nawet kilka wyrwać) i obgryza paznokcie:( Kompletnie nie wiem, jaka może być tego przyczyna :( Ktoś miał podobną sytuację?
może to na tle nerwowym poprostu , z emocji może , obserwuj kiedy to zazwyczaj robi czy jest wtedy zdenerwowany czy może mu się nudzi itp...jak jest poddenerowany może dac coś w czopkach może Virbucol albo coś podobnego przez jakiś czas ...
może coś się w domu zmieniło albo w złobku np. nowa opiekunka itp??
może coś się w domu zmieniło albo w złobku np. nowa opiekunka itp??
a może to to:
http://portalwiedzy.onet.pl/4870,12800,1433237,1,czasopisma.html
tutaj pomoże wizyta u psychologa.
Chociaż z drugiej strony wiem, że dzieci czasami z nudów, czasami z ciekawości szarpią się za rzęsy. :) wiec może nie jest to aż tak poważne.
http://portalwiedzy.onet.pl/4870,12800,1433237,1,czasopisma.html
tutaj pomoże wizyta u psychologa.
Chociaż z drugiej strony wiem, że dzieci czasami z nudów, czasami z ciekawości szarpią się za rzęsy. :) wiec może nie jest to aż tak poważne.
no to nasza kolej :/
2 dni temu zauważyłam, że Gabryś ma obgryzione pazury :P wzięłam się za obcinanie ich - a tam nie wiele co zostało :/ nigdy tego nie robił...
nawet nie mam pojęcia skąd Mu wpadł do głowy taki pomysł - bo nie mógł tego nigdzie podpatrzeć :/
od 1,5 tygodnia jest chory, zauważyłam, że wkłada palce do buzi - ale myślałam, że tak sobie albo do ssania :/ (ostatnio jak zasypia to jakoś tak ciamka językiem jakby miał smoczek)
a dzisiaj rano złapałam Go na gorącym uczynku - leżał, oglądał bajki i obgryzał pazury :/
co robić?
ogólnie od kilku tygodni przechodzimy okres "ryczę jak tylko czegoś mi zabronisz" :/ beksa jest okropna :/ do tego maruda - ale to chyba od choroby :P
2 dni temu zauważyłam, że Gabryś ma obgryzione pazury :P wzięłam się za obcinanie ich - a tam nie wiele co zostało :/ nigdy tego nie robił...
nawet nie mam pojęcia skąd Mu wpadł do głowy taki pomysł - bo nie mógł tego nigdzie podpatrzeć :/
od 1,5 tygodnia jest chory, zauważyłam, że wkłada palce do buzi - ale myślałam, że tak sobie albo do ssania :/ (ostatnio jak zasypia to jakoś tak ciamka językiem jakby miał smoczek)
a dzisiaj rano złapałam Go na gorącym uczynku - leżał, oglądał bajki i obgryzał pazury :/
co robić?
ogólnie od kilku tygodni przechodzimy okres "ryczę jak tylko czegoś mi zabronisz" :/ beksa jest okropna :/ do tego maruda - ale to chyba od choroby :P