Widok
Obrączki-firmowe czy zwykłe???
Dziewczyny, jak sądzicie, czy warto inwestować w obrączki od yes, apartu, kruka(mają gwarancję)? Czy może lepiej takie od jakiegoś złotnika?
Czy ktoś kupował obrączki u jubilera w Gdańsku w budynku krewetki (obok bomi) lub pod filarami, albo we wrzeszczu u złotnika przy grunwaldzkiej, vis a vis galerii bałtyckiej?
Czy ktoś kupował obrączki u jubilera w Gdańsku w budynku krewetki (obok bomi) lub pod filarami, albo we wrzeszczu u złotnika przy grunwaldzkiej, vis a vis galerii bałtyckiej?
Ja zamówilam obraczki w salonie Yes, daja na nie 2 lata gwarancji, ktora w tym czasie objmuje - polerowanie, odświeżanie, zmienianie rozmiarów oraz grawera do 27 znakow, osobiscie baaaardzo polecam ten salon. Maja wielkie wybor wzorów przy czym nie sa one na "kilometr swiecące" - skormne i piekniusie.
Cena odpowiada jakosci - to z pewnoscia w przypadku tego salonu
Cena odpowiada jakosci - to z pewnoscia w przypadku tego salonu
my zamawialismy u zlotnika bo w zadnym salonie nic fajnego nie znalezlismy. Kupilismy u zlotnika na grunwaldzkiej. Zrobil je nam w 1.5 tyg chyba, sa piekne i starannie wykonane i gwarancja jest. do tego grawer gratis, pan zlotnik przemily, ogolne SUPER!!!
a tak na marginesie- to ten wlasnie Pan robi tez obraczki dla Kruka...
a tak na marginesie- to ten wlasnie Pan robi tez obraczki dla Kruka...
my zamawialismy obraczki u zlotnika na Grunwaldzkiej (przy salonie Beauty), obraczek jeszcze nie widzialam, czekaja na mnie w domu, poki co musze wiezyc mamie ze sa sliczne :)
zamawialismy je osobiscie i bylismy bardzo zadowoleni z obslugi, Pan ma bardzo duzo wzorow, a w razie potrzeby moze zobic rowniez obraczki wg projektu
zamawialismy je osobiscie i bylismy bardzo zadowoleni z obslugi, Pan ma bardzo duzo wzorow, a w razie potrzeby moze zobic rowniez obraczki wg projektu
Nie złotnik pod filarami w gdansku na przeciewko parlamentu. Glowna roznica jest to ze jak spytasz sie pani w sklepie firmowym o powiekszenie lub zmniejszenie obraczki dwu lub trzy kolorowej to powie ze jest to probematyczne, bo niby roznica stopni, a prwadziwego jubilera to nie jest zaden problem bo sa one serwisowane. Wybor jest o wiele wiekszy i obraczki mozna kupic od reki. sklep w ktorym kupilismy to www.jubilermj.pl na haslo trojmiasto.pl jest 5 % rabatu ;-)
my bedziemy zamawiac u przyjaciela zlotnika, a nawet gdybysmy go nie mieli to i tak chyba nie poszlabym do firmowego salonu, bo po co przeplacac :) zreszta wydaje mi sie ze te Panie i Panowie ktorzy pracuja w salonach ze zlotem typu yes itp. to sa tylko sprzedawcy a osoba ktora wlasnorecznie zrobi obraczki moze miec zupelnie inne zdanie od tej sprzedajacej np. w aparcie nam powiedzieli ze laczonych obracek ( zolte i biale zloto ) nie mozna pomniejszac ani powiekaszac a osoba ktora robi w zlocie powiedzial nam ze to nieprawda
a tak z drugiej strony :) i badz tu czlowieku madrym :) jak jedni mowia tak a drudzy inaczej :)
a tak z drugiej strony :) i badz tu czlowieku madrym :) jak jedni mowia tak a drudzy inaczej :)
Dzieki! Nasze pewnie beda podobnie kosztowaly bo tez mamy 6mm. zastanawialam sie tylko ile to jest kolo 1000 u tego jubilera? My mamy znizke 5% na haslo trojmiasto.pl wiec pewnie wyjdzie na to samo. Jutro bedziemy dzwonic i pytac sie czy juz mozna odebac. A wy kiedy zamawialiscie, bo my chyba 18.12 ale ze to bylo przed swietami to mialo trwac dluzej. kazal zadzwonic nam 15 ale ja juz nie moge sie doczekac. hihihihihi.
a ja polecam meic swoje zloto.. :)
ja srednio lubie nosic zlote lancuszki i kolczyki..ktore podostawalam przez cale zycie.. wiec pozbieralismy z narzeczonym wszystko to czego nei bedziemy nosic i poszlismy do jubilera kolo Beauty - bardzo uczciwy i mily koles..okazalo sie ze wystarczy:)
nawet mozna sobie kolor zmienic tego zlota:)
jestesmy bardzo zadowoleni..
zaplacilismy tylko za robocizne - 250zl (w tym grawer)
(jak zabraknie tego zlota to bierze sobie za kazdy gram dodatkowy 20zl).
fajnie bo w obraczce bedziemy miec te rzeczy, ktore dostalismy..i w koncu bede to nosic..zatem sentyment do tych obraczek juz mam:)
polecam:)
ja srednio lubie nosic zlote lancuszki i kolczyki..ktore podostawalam przez cale zycie.. wiec pozbieralismy z narzeczonym wszystko to czego nei bedziemy nosic i poszlismy do jubilera kolo Beauty - bardzo uczciwy i mily koles..okazalo sie ze wystarczy:)
fajnie bo w obraczce bedziemy miec te rzeczy, ktore dostalismy..i w koncu bede to nosic..zatem sentyment do tych obraczek juz mam:)
polecam:)
hej mycha:)
my za swoje szerokosci 6mm i na 1mm grube placilismy 1000zł za pare
Nie wiem czy to drogo czy nie ale u niego znalezlismy jedyny wzor ktory nam sie spodobal, a do tego bardzo nam sie spieszylo wiec na obraczki czekalismy cos ponad tydzien, do poltora tyg ( w salonach daty odbioru wyznaczali w m-cach...)
Nie wiem czy robi wg pomyslu bo my wybralismy z jego wzorow, ale sadze ze tak bo to taki prawdziwy zlotnik z powolania.
Grawer gratis, bez zadnego limitu znakow
Naprawde szczerze polecam. My jestesmy mega zadowoleni. Obraczki sa caly czas jak nowe, a w razie kiedys tam zniszczenia tez pan moze je odnowic a takze oczywiscie pomniejszyc czy powiekszyc.
Przejdz sie do niego i sama sie przekonaj :)
my za swoje szerokosci 6mm i na 1mm grube placilismy 1000zł za pare
Nie wiem czy to drogo czy nie ale u niego znalezlismy jedyny wzor ktory nam sie spodobal, a do tego bardzo nam sie spieszylo wiec na obraczki czekalismy cos ponad tydzien, do poltora tyg ( w salonach daty odbioru wyznaczali w m-cach...)
Nie wiem czy robi wg pomyslu bo my wybralismy z jego wzorow, ale sadze ze tak bo to taki prawdziwy zlotnik z powolania.
Grawer gratis, bez zadnego limitu znakow
Naprawde szczerze polecam. My jestesmy mega zadowoleni. Obraczki sa caly czas jak nowe, a w razie kiedys tam zniszczenia tez pan moze je odnowic a takze oczywiscie pomniejszyc czy powiekszyc.
Przejdz sie do niego i sama sie przekonaj :)
byliśmy dziś u jubilera na Danusi 1 - niestety nic Nam się nie spodobało... a jakoś tak chcieliśmy tam robić obrączki, bo jesteśmy zadowoleni z pierścionka zaręczynowego tam robionego...
i jednak wróciliśmy do Pana vis-a-vis Galerii Bałtyckiej i zamówiliśmy obrączki :) jeszcze tylko mamy zadzwonić i podać tekst grawerki ;)
wybraliśmy takie
http://www.wec.com.pl/e4u.php/1,ModProducts/ShowImage/19/1112/2357
(moja będzie większa od obrączki mojego przyszłego męża ;)) :P
i jednak wróciliśmy do Pana vis-a-vis Galerii Bałtyckiej i zamówiliśmy obrączki :) jeszcze tylko mamy zadzwonić i podać tekst grawerki ;)
wybraliśmy takie
http://www.wec.com.pl/e4u.php/1,ModProducts/ShowImage/19/1112/2357
(moja będzie większa od obrączki mojego przyszłego męża ;)) :P
Nasze obrączki kupiliśmy w YES, ale glównie dlatego, ze oni maja cene za obrączke a nie za gram. Wiem, że może troszkę przepłacilismy, ale po odwiedzeniu kilku innych jubilerów miałam mieszane uczucia. Np mówiono nam w jednym sklepie, że na nasze obrączki trzeba zużyć 10-11 g, a w innym 5-6gr. Chcę po prostu z góry wiedzieć ile zapłace.
hej my też kupilismy w salonie YES model 406 są śliczne i fajnie leżą :) a zdecydowaliśmy się w salonie bo złotnik może zawsze się zwinąć i nic nie daje dożywotnia gwarancja a salon nawet jak zlikwidują tam gdzie kupowaliśmy to i tak bedzię inny i gwarancja jest dalej :) Zresztą znam osobiście kilka par co brało od znajomego złotnika lub bardzo dobrego polecanego i do dziś z nim walczą bo źle są zrobione. W Yes obrączki miały być za trzy tygodnie a odebraliśmy po 5 dniach :)
Dima, złoto to kruszec :) Bez dodatków by się nie nadawało do niczego.
To właśnie od innych skłądników zależy kolor (słomkowy w "białym" złocie, żółty w "żółtym złocie, czy nawet czerwony lub różowy). Też od dodatków zależy twardość, ścieralność.
Generalnie nie ma powodu, żeby jasne złoto ('białe") było bardziej narażone na zniszczenie od "żółtego". I w zależności od tego, na jak dobry wyrób sie trafi, to można być zadowolonym lub nie.
Gdy "białe" złoto wygląda jak srebro lub platyna, to znaczy, że zostało porodowane. I z tym rodem też może być różnie. Mój pierścionek z Kruka ma dość trwałą warstwę rodu, a obrączki z YES niszczą nam się bardzo, w niektórych miejscach już przebija białe złoto spod rodowania.
To właśnie od innych skłądników zależy kolor (słomkowy w "białym" złocie, żółty w "żółtym złocie, czy nawet czerwony lub różowy). Też od dodatków zależy twardość, ścieralność.
Generalnie nie ma powodu, żeby jasne złoto ('białe") było bardziej narażone na zniszczenie od "żółtego". I w zależności od tego, na jak dobry wyrób sie trafi, to można być zadowolonym lub nie.
Gdy "białe" złoto wygląda jak srebro lub platyna, to znaczy, że zostało porodowane. I z tym rodem też może być różnie. Mój pierścionek z Kruka ma dość trwałą warstwę rodu, a obrączki z YES niszczą nam się bardzo, w niektórych miejscach już przebija białe złoto spod rodowania.
Nasze obrączki z żółtego złota wykonał złotnik z Gdyni "Karneol", ul. Abrahama 17. Są naprawdę ślicznie wykonane (wzór to kwestia gustu). Za taki model zapłacilibyśmy w APARCIE ok. 2000 pln. Dostarczyliśmy Panu własne złoto i zapłaciliśmy niecałe 500 pln. Dostaliśmy gwarancję na 1 rok. Złotnika poleciła mi koleżanka z pracy, która jest również bardzo zadowolona ze swoich obrączek.
my to mamy jeszcze baaaardzo dużo czasu i nie zamierzamy na razie kupować, nawet nie wiem gdzie i jak :)
tylko jak sobie oglądałam przykładowe w Internecie, to spodobały mi się takie:
1.
2.
tylko nie wiem czy nie lepsze zaokrąglone, bo takie mocno ścięte chyba mogą trochę podrażniać albo tak mi się wydaje , nie wiem ;)
tylko jak sobie oglądałam przykładowe w Internecie, to spodobały mi się takie:
1.

2.

tylko nie wiem czy nie lepsze zaokrąglone, bo takie mocno ścięte chyba mogą trochę podrażniać albo tak mi się wydaje , nie wiem ;)
lestek napisał(a):
> Już odebraliśmy nasze obrączki-są fajowe. Kupiliśmy je od
> jubilera obok Beauty we Wrzeszczu. Udało sie nam jeszcze za
> cenę 90zł/gram i jeszcze dostaliśmy jakąś zniżkę. Polecam :)
>
my odbieramy w przyszłym tygodniu... ale pewnie już po 100zł/gram... (tak jak wcześniej pisałyśmy)
> Już odebraliśmy nasze obrączki-są fajowe. Kupiliśmy je od
> jubilera obok Beauty we Wrzeszczu. Udało sie nam jeszcze za
> cenę 90zł/gram i jeszcze dostaliśmy jakąś zniżkę. Polecam :)
>
my odbieramy w przyszłym tygodniu... ale pewnie już po 100zł/gram... (tak jak wcześniej pisałyśmy)
Autor: mw 09-01-2008 22:21 wyślij odpowiedź
"a ja polecam meic swoje zloto.. :)
fajnie bo w obraczce bedziemy miec te rzeczy, ktore dostalismy..i w koncu bede to nosic..zatem sentyment do tych obraczek juz mam:)"
20zl za kazdy dodatkowy gram??????????- NIEMOZLIWE!!!!!!!! w kantorach skupuja po 30zł a on mialby sprzedawac ze strata???? chyba ze jakas podrube zlota sprzedaje!!!
"a ja polecam meic swoje zloto.. :)
fajnie bo w obraczce bedziemy miec te rzeczy, ktore dostalismy..i w koncu bede to nosic..zatem sentyment do tych obraczek juz mam:)"
20zl za kazdy dodatkowy gram??????????- NIEMOZLIWE!!!!!!!! w kantorach skupuja po 30zł a on mialby sprzedawac ze strata???? chyba ze jakas podrube zlota sprzedaje!!!
ach jak bardzo cie to boli ze u tego pana jest taniej...
a tym samym ma wiecej klientow niz twoj znajomy...
ostatnio pisalas ze juz ci sie nie podoba na weselniku czy cos takiego ...wiec...droga wolna...
a! i skoncz te swoje idiotyzmy ad jubilerow bo swojemu znajomemu w ten sposob mozesz tylko zaszkodzic
a tym samym ma wiecej klientow niz twoj znajomy...
ostatnio pisalas ze juz ci sie nie podoba na weselniku czy cos takiego ...wiec...droga wolna...
a! i skoncz te swoje idiotyzmy ad jubilerow bo swojemu znajomemu w ten sposob mozesz tylko zaszkodzic
Rzadko udzielam się w formie pisemnej na tym weselniku ale uważnie obserwuje co się tu piszę wszystkie jesteście strasznie zawistne i podłe wiec po co siedzicie na tym weselniku chyba aby dostać jakieś dobre rady ale większość z was jest straszna nic nie docenia tylko wytyka błędy ortograficzne .
Do ŻyCiA pOdChOdź z dYsTaNsEm I pOPEŁnIAJ bŁĘDY oRTOGRAFIcZNe
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
dar napisał(a):
> Rzadko udzielam się w formie pisemnej na tym weselniku ale
> uważnie obserwuje co się tu piszę wszystkie jesteście strasznie
> zawistne i podłe wiec po co siedzicie na tym weselniku chyba
> aby dostać jakieś dobre rady ale większość z was jest straszna
> nic nie docenia tylko wytyka błędy ortograficzne .
dokladnie zgadzam sie z toba troszke niemilo ostatni zaczyna sie tu robic;(
> Rzadko udzielam się w formie pisemnej na tym weselniku ale
> uważnie obserwuje co się tu piszę wszystkie jesteście strasznie
> zawistne i podłe wiec po co siedzicie na tym weselniku chyba
> aby dostać jakieś dobre rady ale większość z was jest straszna
> nic nie docenia tylko wytyka błędy ortograficzne .
dokladnie zgadzam sie z toba troszke niemilo ostatni zaczyna sie tu robic;(
No właśnie każdy na wzajem się szczypie może dorotazab22 miała czyste intencje chciała pomóc a tu zaraz na lot na nią i jakiegoś jej złotnika .
Choć dla mnie też wydaje się to dziwne z tym złotem.
Choć dla mnie też wydaje się to dziwne z tym złotem.
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Kumam o co chodzi bo znalazłem tamten wątek ok może wtedy przesadziła no ale sprawa ucichła napisała tylko w tym wątku że poleca a inni co nie polecali . Jeszcze kilka razy po niej pisali ze polecają może to też reklama
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
No nie wiem czy ona go podbijała do momentu kłótni udzieliła się może trzy razy i tyle a wątek to ja podbijamy i chyba robie źle bo dziewczynie się ubliża .
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Widzę że wiesz sama lepiej ale to twoja opinia ja jestem innego zdania i trzymam jej stronę bo wcale nie napisała ze jej złotnik jest super i u niego kupujcie tylko napisała że cena jest nie możliwa tylko tyle
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Nie dodałem gdzie ja zakupiłem swoje obrączki , a wiec zostały zrobione z uszczelek pod korek od śruby oleju beka są z drutu a jak się świecą POLECAM KUPIŁEM W SKLEPIE Z CZĘŚCIAMI DO SAMOCHODÓW CHIŃSKICH
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Ja swoje obrączki odebrałam jakieś 2 tygodnie temu, robione z własnego złota, w Gdyni na Cechowej i powiem tyle, ze są takie jak miały być, zgodnie z naszym życzeniem i projektem. Pan jeszcze dołożył niecały gram złota i nic za to dodatkowo nie policzył (chciaż zaznaczył, ze powinien wziąć 25 zł). Nie koniecznie każdy kto bierze mniej musi być oszustem. Ja np. zaoszczędziłam dużo rezygnując z usług pana obok salonu Beauty, który za cenę brylancika policzył 150 zł (a w obrączce mam 3 takie), zaś w Gdyni za te same brylanciki zapłaciłam 94 zł (za jeden, po cenie hurtowej). I co teraz chociaż mam papier na te brylanciki, to zapewne muszę podejrzewać, że to zwykłe cyrkonie?
tak sobie poczytalam ten wątek i chcialabym jednak wrócic do głownego pytania, jak już pisałam wyżej ja nie zamawiam obrączek w renomowanym salonie, miałam jedną obrączkę po babci, która waży ponad 5,5gram, dałam ją więc do znajomego złotnik-rzemieślnika. on dołoży troszke własnego złota i zrobi 2.. za każdy dodatkowy gram płacę 30zł. a za robociznę 23 zł za gram. generalnie wyjdzie coś kolo 500zł...moze mniej..
jutro je odbieram :)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
jutro je odbieram :)
Jestem Mamą Aniołka [*] + 24.05.2011 (9tc) - Oleńka...
Po raz kolejny powtarzam ludzi nie ocenia się po błędach ortograficznych ale widzę że ty tak więc jak bym pewnie rozmawiał z tobą na żywo to musiał bym Profesora Miodka mieć tłumacza bo do ciebie jak wnioskuje dociera tylko poprawna polszczyzna
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
mo_ia 28-02-2008 14:00 wyślij odpowiedź
wole nie bo to drazliwy watek i jeszcze mnie wezma za kontrole skarbowa!!! a tak poza tym to tamta cena jest niemozliwa bo moja ciocia pracuje w kantorze w gdansku na dlugiej i jak to przeczytalamto do niej dzwonilam no i oni kupuja zloto po 33zl wiec to chyba niemozliwe tymbardziej ze tak jak patrzalam to 100zl za gram (jako obraczka) to jest tanio a gdyby po 20zl bylo to wszyscy by tam kupowali!!!!
wole nie bo to drazliwy watek i jeszcze mnie wezma za kontrole skarbowa!!! a tak poza tym to tamta cena jest niemozliwa bo moja ciocia pracuje w kantorze w gdansku na dlugiej i jak to przeczytalamto do niej dzwonilam no i oni kupuja zloto po 33zl wiec to chyba niemozliwe tymbardziej ze tak jak patrzalam to 100zl za gram (jako obraczka) to jest tanio a gdyby po 20zl bylo to wszyscy by tam kupowali!!!!
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
To co zostało napisane wyżej w rodzaju żeńskim to cytat jednej z dziewczyn jak nie zauważyłaś
szukasz już haczyka na mnie nie martw się nie podszywam się pod nikogo czasem moja żona korzysta z tego forum ale chyba ona nic tu nie pisze
szukasz już haczyka na mnie nie martw się nie podszywam się pod nikogo czasem moja żona korzysta z tego forum ale chyba ona nic tu nie pisze
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
Weź mnie za rękę
Nie kłóćmy sie więcej
Nie krzyczmy już więcej
Bo wali sie mój świat
pokażę jakie mamy obrączki :) od jubilera/złotnika z Grunwaldzkiej :) jesteśmy bardzo z nich zadowoleni :)
(żeby było śmieszniej i bardziej iryginalnie - moja obrączka jest większa, niż mojego przyszłego męża ;))
Mariusz chciał płaskie obrączki... ja chciałam klasyczne - ale żeby miały delikatne "coś" :P (mam 3 cyrkonie - bo 1 na moim grubym paluszku zginęłaby ;) a brylantów/diamentów nie uznaję :P)

(żeby było śmieszniej i bardziej iryginalnie - moja obrączka jest większa, niż mojego przyszłego męża ;))
Mariusz chciał płaskie obrączki... ja chciałam klasyczne - ale żeby miały delikatne "coś" :P (mam 3 cyrkonie - bo 1 na moim grubym paluszku zginęłaby ;) a brylantów/diamentów nie uznaję :P)

My kupiliśmy w aparcie za niecałe 1400 zł. takie same zwykły złotnik wycenił nam na ok 1800.
Dodam że mój pierścionek który kupiliśmy u zwykłego złotnika już jest po raz drugi w reklamacji i wychodzi że więcej go nie mam niż mam.
Teraz żałuję że nie wybrałam sobie firmowego nie było by tyle problemów.mam tylko nadzieję że do ślubu zdążą mi o zrobić.
Dodam że mój pierścionek który kupiliśmy u zwykłego złotnika już jest po raz drugi w reklamacji i wychodzi że więcej go nie mam niż mam.
Teraz żałuję że nie wybrałam sobie firmowego nie było by tyle problemów.mam tylko nadzieję że do ślubu zdążą mi o zrobić.
A ja myślę, że to zależy od tego jak się trafi, a nie od tego czy jest to zwykły złotnik czy np. apart, bo jak widać po powyższych wpisach reklamacje zdarzają się i tu i tu. Znam masę osób zadowolonych z apartu i z nam masę osób zadowolonych ze zwykłego złotnika - jak dla mnie jedne i drugie obrączki wyglądają identycznie. My prawdopodobnie będziemy robić u zwykłego złotnika, gdyż mamy chude palce, a złotnik liczy za gram więc po co mamy przepłacać :)