Widok
mój ma już prawie 9m-cy ale tylko dwa ząbki chrupki kukurydziane dostał już w 5m-cy i sam sobie świetnie z nimi radził poza tym,ze troszkę się wybrudził zawsze:) ale tak nic wiecej do ręki nie dostaje bo ile rzy próbowalam to się krztusi i dusi więc narazie sobie daruje czasem zje biszkopt aale to musze pilnowac jak to je żeby nic sie nie wydarzyło bo sotatnio dałam mu ciasteczko po7m-cu co niby sa to utkwił mu kawałek w gardle i zaczął mi się dusic to malo co zawału nei dostałam i sobie odpusciłam rewelacje jedzeniowe na czas kiedy to bedzie więcej zębów miał.
flipsy wcina o 4 miesiąca ok
ciasteczkami hippa na początku się krztusił, teraz już nie :)
obecnie łanie je biszkopciki, wafelki, jabuszko, banana, chlebek z odrobiną masełka i dżemu - wiadomo, że cokolwiek nie dałoby się niemowlakowi i tak należy go pilnować (nawet jeśli do tej pory wszystko ładnie jadł).
A najważniejsze, że na początku nie interesowało go żadne inne jedzenie niż mleko, a teraz muszę uważać co jem, bo młody zawsze stara się podłączyć czy to do mojej kanapki czy innego jedzenia :D
ciasteczkami hippa na początku się krztusił, teraz już nie :)
obecnie łanie je biszkopciki, wafelki, jabuszko, banana, chlebek z odrobiną masełka i dżemu - wiadomo, że cokolwiek nie dałoby się niemowlakowi i tak należy go pilnować (nawet jeśli do tej pory wszystko ładnie jadł).
A najważniejsze, że na początku nie interesowało go żadne inne jedzenie niż mleko, a teraz muszę uważać co jem, bo młody zawsze stara się podłączyć czy to do mojej kanapki czy innego jedzenia :D
No my zaczełyśmy własnie od ciasteczek hippA po 7 mies.
Wcześniej mieliśmy kilka akcji dławienia się nie na żarty i dopiero jak skończyła 7 mies. te ciasteczka dostała i patrzałam z drżącym sercem jak je ciumka, ale nic się nie stało ;> Nie miala wtedy jeszcze zębów :D
Wcześniej mieliśmy kilka akcji dławienia się nie na żarty i dopiero jak skończyła 7 mies. te ciasteczka dostała i patrzałam z drżącym sercem jak je ciumka, ale nic się nie stało ;> Nie miala wtedy jeszcze zębów :D
od 5 mies kromkę "wczorajszego" chleba - żuła, masowała dziąsełka i po kruszynkach miała ekspozycję na gluten - była na piersi więc mogła
Przestrzegam przed świeżym chlebem. Moja jak była już troszkę starsza, że jadła już samodzielnie chlebek, dostała raz taki bardzo świeży kawałek. Jadła z apetytem i jak się później okazało do podniebienia przykleiła jej się taka wielka klucha zmemłanego chleba, że bardzo trudno było jej go odkleić... Dobrze że zauważyłam i nie poszła tak spać... Gdyby się samo odkleiła i zablokowało drogi oddechowe, mogło być poważnie..
Przestrzegam przed świeżym chlebem. Moja jak była już troszkę starsza, że jadła już samodzielnie chlebek, dostała raz taki bardzo świeży kawałek. Jadła z apetytem i jak się później okazało do podniebienia przykleiła jej się taka wielka klucha zmemłanego chleba, że bardzo trudno było jej go odkleić... Dobrze że zauważyłam i nie poszła tak spać... Gdyby się samo odkleiła i zablokowało drogi oddechowe, mogło być poważnie..
podobnie jak wyzej czyli od około 6 m-ca jak jeszcze nie było zębów:) Na poczatku dostawał do łapki: warzywa rozgotowane, kaszę ugotowaną na sztywno i pokrojoną w kosteczkę, flipsy kukurydziane, banana, później kawałeczki mięska, kawałeczki jabłka itd
Teraz przy 4 zebacch praktycznie całe śniadanie/ obiadek jest do ręki - poczytaj sobie o metodzie karmienia BLW :)
Teraz przy 4 zebacch praktycznie całe śniadanie/ obiadek jest do ręki - poczytaj sobie o metodzie karmienia BLW :)
to ja chyba nie umiem nauczyć mlodego takiego jedzenia bo co mu nie dam to albo pluł na poczatku albo odrazu kaszlał sobie potem ile rzy się krztusił na żarty ale dla mnie śmieszne to nie było a i kilka razy na serio to zrezygnowalam z dawania mu do rączki czegokolwiek prócz chrupek. Czasem dam chelbek lub biszkopcik ale to tylko jak ja mam w reku i wiem ile dziubie tak to się boje.
są takie specjalne siatki-gryzaki gdzie wkłada się np. kawałek jabłka i dziecko przez tą siatkę gryzie, a nie ma mozliwości aby sie zakrztusiło.
Napewno są w akpolu w gdyni, a ja mam jakby co do odsprzedania nowe Nuby bo nam nie byly potrzebne (takie jak w linku tylko że 2 szt w opakowaniu):
http://skarbymalucha.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=223_227&products_id=2161&zenid=0b6e321990031d87b5bba0c25de95e72
Napewno są w akpolu w gdyni, a ja mam jakby co do odsprzedania nowe Nuby bo nam nie byly potrzebne (takie jak w linku tylko że 2 szt w opakowaniu):
http://skarbymalucha.pl/index.php?main_page=product_info&cPath=223_227&products_id=2161&zenid=0b6e321990031d87b5bba0c25de95e72