Widok

Od kiedy rower z pedałami

Rodzina i dziecko bez ogłoszeń Temat dostępny też na forum:
Zastanawiam się nad kupnem rowerka dla dziecka. Do tej pory córka miała biegowy, ale z niego wyrosła. Nie wiem czy kupić większy biegowy czy może lepiej już taki z pedałami i bocznymi kółkami, żeby za rok znów nie zmieniać. Nie wiem jednak czy córka nie jest za mała na taki zwykły rower. Ma 2,5 roku, jest dość wysoka. Przymierzalam ją w sklepie do biegowego 12'' i radzi sobie bez problemu, takich 12" z pedałami akurat w tym sklepie nie było więc nie mam porównania.
W jakim wieku wasze dzieci zaczęły jeździć na rowerach z pedałami?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Kup używany z pedałami. Bez sensu cofać się do 4 kołek, skoro córka umie utrzymywać równowagę. Kwestia nauki pedałowania. Sposób na naukę pedałowania: pożyczę rowerek na 4 kółkach, te boczne kolka postaw wyżej na jakiś cegłach, kostkach itp żeby tylne koło nie stało na ziemi i pokarz jak się pedałuje na „sucho” w miejscu. Jak dziecko nauczy się pedałować stawiasz na rowerek z dwoma kołkami (żadnych 4 kołek, bo to tylko ogłupia dziecko, inaczej suę skręca na 4 kołach itp). Pod pachami dziecka przekazujesz pasy/szarfę ja miałam moja duża apaszkę, robisz taką uprząż, trzymasz za końce tej szarfy i biegniesz koło dziecka. Dziecko nie traci umiejętności utrzymywania równowagi, ty nie męczysz się schylony z kijem-który i tak nic nie daje, dziecko czuje rowerek, jeden dzień i śmiga samo. Warto wybrać się na jakieś szkolne boisko, gdzie bieżnia wyłożona jest guma.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Też radzę kupić używane 12", bo za rok będziesz musiała kupić większy rower. Mój syn z końcem września ma piąte urodziny i jeździ już rowerem 20" z przerzutkami. Nie bój się roweru z pedałami, im młodsze dziecko tym szybciej nauczy się jeździć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Kup używany lepszej firmy: gigant, unibike, koss, merida. Lepszy dobry używany niz nowy z hipermarketu. Na takim z hipermarketu nie nauczy się jeździć.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Albo bmx z długim siedzeniem, na tych super się jeździ
W takim razie zdecyduję się na taki z pedałami. Byliśmy dziś w sklepie przymierzyć. Były akurat Kross i sięgała bez problemu do pedałów i chciała jechać. Jedyna wada to strasznie ciężkie te rowery w porównaniu do biegowych. No i cena, 400 zł po przecenie... Przeszukałam OLX, allegro i ogłoszenia na Trójmieście. Nie znalazłam nic w okolicy a na OLX nie chcą wysyłać rowerów więc pewnie kupimy coś na Allegro. Czemu twierdzicie, że na takim zwykłym z marketu/allegro się nie nauczy?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bo sa źle wywaźone, jeszcze cięższe, ciężej się pedsłuje. I w większości chińska tandeta, wszystko nietypowe, słaba jakość materiałów. Brat taki dostał w prezencie dla córki, jak powymieniał wszystko to tyle co by nowy kupił. Pozatym firmowy zawsze potem sprzedasz. Jak 12 jest akurat to pomysł o 14, niektóre modele np kross ma obniżoną ramę, tylko 14 ciężko dostać.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
14" to już zdecydowanie za duży, też widzieliśmy dziś w sklepie. Chciałabym żeby jeszcze w tym roku na nim pojeździła :) Zamówiliśmy w końcu taki zwykły z Allegro, jak się okaże beznadziejny to odeślemy i będziemy szukać markowego. Nie chcemy wydać na niego dużo pieniędzy bo i tak pewnie za rok czy 2 będzie trzeba kupić większy.
O tyle dobrze z tym Allegro, ze zawsze można oddać. Jeżeli będziecie szukać większego to od razu w styczniu, sa wyprzedaże poprzedniego rocznika. A najlepiej śledzić olx ludzie czasami prawie za darmo sprzedają nie tylko rowery ;) pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko

Wyprawka dla dziecka lato (49 odpowiedzi)

Witam. Ma termin na czerwiec i tak pomału się rozglądam za wyprawką,tylko sama nie wiem co i ile...

Trampolina przy bloku (17 odpowiedzi)

Córka napaliła się na trampolinę. Błaga mnie, żeby jej kupić. Mam wątpliwości bo mieszkam w...

Dzieci, które nie chodziły do przedszkola (50 odpowiedzi)

Czy są tu Rodzice dzieci, które jako 3 i 4 latki nie chodziły do przedszkola? Jak z perspektywy...

do góry