Widok

Odblaski!!!

Nadszedł czas, kiedy to coraz wcześniej robi się ciemno. Zwracamy z pracy, sklepu czy spotkania do domu i (nie wiem jak inni ale ja tak) nie chcemy nieszczęścia. Wiele pieszych nie dość, że ubranych w ciemne ubrania to jeszcze idą środkiem nie oświetlonej drogi. Czasami w ostatniej chwili można zobaczyć takiego osobnika, więc o wypadek nie trudno. Dlatego bardzo serdecznie i mocno proszę: noście wieczorami i nocami odblaski!!!

Ja osobiście pamiętam o tym, że jak wysiąde z auta to staję się pieszym i również zakładam odblask aby być widocznym na drodze.
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 0
Od 31 sierpnia 2014 r. wprowadzony został obowiązek noszenia odblasków przez wszystkich pieszych, bez względu na wiek!!!
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2
Tak, obowiązek jest ale tylko poza terenem zabudowanym. Banino mimo braku oświetlenia ulicznego jest w dużej części obszarem zabudowanym i tutaj obowiązku już nie ma.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 6
To jest jakaś plaga

za każdym razem, gdy ktoś odwołuje się do zdrowego rozsądku ludzi aby nie doszło do tragedii (wolniejsza jazda, noszenie odblasków)
znajdują się osoby które podpierając się przepisami próbują udowodnić, że "dlaczego? przecież nikt mi nie karze"

brak wyobraźni ludzi i klapki na oczach są przerażające.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 2
Pszenna jest poza terenem zabudowanym - odblaski to zdrowy rozsądek pieszych lub jego brak jak ich nie mają
Czemu jak ktoś pisze o przepisach znajdują się malkontenci którzy rozkładają ręce że sie nic nie da
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3
ile razy trzeba pisać to samo: Pszenna to teren zabudowany, patrzcie na znaki!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 3
Kompletnie nieważne czy to teren zabudowany czy nie!
Każdy powinien mieć na tyle rozumu, żeby nosić odblaski.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 1
A każdy kierowca powinien mieć na tyle rozumu, żeby po ciemku jechać Pszenną nie szybciej niż 30 km/h. Wtedy zdąży zahamować nawet przed tymi, którzy nie noszą, bo nie muszą.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Zdąży zahamować, albo nie zdąży, bo zatrzyma się już po potrąceniu pieszego. Ale sprawa widoczności nie dotyczy tylko pieszych. Dotyczy też rowerzystów. Niestety wiele osób porusza się po zmroku rowerami nie wyposażonymi w obowiązujące oświetlenie, są wśród nich też dzieci.
Lampka rowerowa, odblaski lub kamizelki nie kosztują wiele. Ale to wszyscy wiedzą. Chodzi o to, żeby dołożyć starań w kwestii własnego bezpieczeństwa.
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie ma też obowiązku instalowania alarmu w domu, zamykania drzwi na klucz, czy wiązania sznurówek w butach dziecku, które uczy się chodzić , a powszechnie się robi ze względu na bezpieczeństwo :)
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 0
Tak, odblaski można nawet kupić w Baninie, choćby opaskę odblaskowa za niecałe 3zl na stacji benzynowej w pobliżu Biedronki. Niecałe 3 zl a może uratować życie lub zdrowie. Czy warto szarpnąć się na 3 zl?
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 0
Znaczy się, że za dnia ograniczenie prędkości do 30km/h nie obowiązuje? I w ciągu dnia jadąc szybciej da się wyhamować przed np wybiegającym dzieckiem, rowerem, pieszym, piłką?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2
Ja proponuję ustawienie na pszennej progów zwalniających :-)
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2
Obojętnie, jaki temat jest poruszany, znajdą się cynicy, którzy to wszystko chcą zniszczyć, ośmieszyć, wykpić. Owszem, Banino, wg prawa o ruchu drogowym jest terenem zabudowanym. Ale prawo, zabranego życia lub kalectwa nie zwróci. Wszyscy użytkownicy naszych kiepskich dróg powinni zachować zdrowy rozsądek.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 2
Nie wiem poco ten minus dla wypowiedzi wyżej odblask kosztuje 5 złoty a życie jest bezcenne .
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1
Zgadzam się z Twoją wypowiedzią , robimy to wyłącznie dla swojego bezpieczeństwa.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Jadę wczoraj wieczorem ul.Pszenną w kierunku placu zabaw. Ciemno jak diabli-oświetlenia brak. Mgła, widoczność bardzo zła . Jadę bardzo wolno nagle z mgły wyłania sie coś a raczej ktoś.
KOBIETA na rowerze, zero świateł, zero odblasków i ma z tyłu krzesełko a w nim małe dziecko. Ręce opadają normalnie. Gdyby ktoś z naprzeciwka jechał szybko to b y w to małe dzieciątko wjechał.
Gdzie ludzie mają rozum!
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wyjezdzalam z osiedla przy predkowsci 20km/h przy dużej mgle nie widziałam Pana idacego prawie srodkiem drogi, ledwo co zdarzyłam odbić w drugą stonę. Zabudowany czy nie po co komu nieszczeście
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
idę sobie źródlaną w biały dzień a tu co drugiemu debilowi policja miała by okazje zabrać pewno. Co za poj...by tak zapi...ą na chmarywioche
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Ide sobie k. placu zabaw na Pszennej, przede mna kobieta z wozkiem. Facet w samochodzie przejechal kolo tej kobiety kilka centymetrow od niej, z predkoscia przynajmniej 80km/h. Kobieta sie przewrocila, dziecko w ryk. Facet skrecil do swojego szeregu na Pszennej.
Jakies 10 dni temu.
Gdyby nie to, ze bylam z dzieckiem to bym pobiegla za draniem i nogi wyrwala.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (22 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

do góry