Widok

Odblaski

Już drugi rok z rzędu piszę z prośbą o zakładanie odblasków wieczorową porą. Czasami w ostatniej chwili zobaczę w tym naszym pięknie oświetlonym Baninie jak ktoś idzie ubrany cały na czarno drogą po prawej stronie drogi. Nie wiem jak dla innych, ale jak dla mnie to poprawi bezpieczeństwo na drogach.

PS. Jak kogoś nie stać na odblask za 3 złocisze to może zorganizujemy jakąś akcje ze zbiórką? Nie wiem... "odblaski dla ubogich i bezrozumnych"?
popieram tę opinię 19 nie zgadzam się z tą opinią 2
jestem za!
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 0
Bezpieczeństwo zwiększy przede wszystkim wolniejsza jazda wszędzie tam, gdzie widoczność jest ograniczona, a już szczególnie w obszarze zabudowanym. To chyba nie jest niespodzianka, że na naszych ulicach można spotkać pieszych na jezdni.
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 4
O prędkości już nie wspomnę bo to chyba oczywiste ;)
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
Taka Pszenna - gdzie jest pollicja to nie jest obszar zabudowany w myśl oznakowania a pełno ludzi chodzi bez odblasków - myślę że 100 mandatów dziennie nauczyło by ludzi kodeksu drogowego i dbania o swoje bezpieczeństwo !
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5
Kodeksu drogowego nie da się nauczyć! Kodeks taki nie istnieje. Pewnie chodziło Ci o ustawę z 1997 r. - Prawo o ruchu drogowym. Niby taki mały szczegół, ale może ktoś taką ciekawostkę przyswoi i popiszę się w towarzystwie. Pozdrawiam
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3
Pszenna jest obszarem zabudowanym, odpowiednie znaki mamy już z każdej możliwej strony wjazdu. Nawet jadąc 30 km/h można potrącić pieszego, ubranego na czarno i jeszcze idącego nieprawidłowo. Dbajmy o bezpieczeństwo i uczmy tego nasze dzieci.
P.S. Ostatnio mijałam małą dziewczynkę, szła lewą stroną, ale na odcinku Pszennej, gdzie jest "chodnik" po drugiej stronie drogi...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
Przy wjeździe na pszenna za rondem jest znak informujący o kończącym się terenem zabudowanym:-)
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
Ten znak został usunięty w ubiegłym tygodniu. Pszenna to teren zabudowany
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 0
Wczoraj jadąc po dziecko do szkoły przejeżdżałam koło biedronki i mniej więcej na wysokości żabki w ostatniej cbwili zobaczyłam "mamusie" która szła z dzieckiem w wózku. Zero jakiegokolwiek odblasku ani na wózku a ni u niej a mało tego jeszcze gadała przez telefon. Ludzie wyobraźni trochę, bo jak dojdzie do tragedii to będzie wtedy płacz, a wystarczy trochę pomyśleć i samemu zadbać o swoje bezpieczeństwo.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 1
"Mamusia" mogła pomyśleć. Pełna zgoda. Skoro warunki są jakie są i g.. widać, to kierowcom też przydałoby się myślenie i mógłby zwolnić właśnie ze względu na takie "mamuśki".
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2
zgoda, ale to też nie takie oczywiste. Szczególnie w nocy, gdy samochody z naprzeciwka oślepiają, pobocza po prostu nie widać i nawet jak się jedzie 10km/h to można kogoś nieoświetlonego potrącić
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
Jest różnica gdy potrącisz kogoś jadąc 50 km/h i jadąc 10 km/h. Wnioski nasuwają się same.
A jeśli samochód jadący z przeciwnego kierunku oślepia i nic nie widzisz, to wypadałoby się po prostu zatrzymać, a nie jechać na ślepo 10 km/h mając nadzieję, że nikogo się nie rozjedzie.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 7
Prowadziles kiedyś auto? Chyba nie skoro takie głupoty piszesz. Proponuję zakazać wjazdu samochodom do banina żeby mamuśki które nie myślą były bezpieczne ot dobre rozwiązanie :)
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1
@jaki

->Jest różnica gdy potrącisz kogoś jadąc 50 km/h i jadąc 10 km/h.

co ty nie powiesz? :D

-> A jeśli samochód jadący z przeciwnego kierunku oślepia i nic nie widzisz, to wypadałoby się po prostu zatrzymać

wybacz, ale się nie zgodzę na to, żeby odpowiedzialność za niedopełnienie obowiązków wynikających z prawa oraz ZDROWEGO ROZSĄDKU przez pieszych nie noszących odblasków podczas chodzenia po nieoświetlonych drogach bez pobocza spadała w całości na kierujących.
Jasne, ja będę stał i czekał aż 10 aut przejedzie a piesi bez odblasków będą sobie wesoło hasać między nami

kompletnie niezrozumiała obrona GŁUPICH I NIEODPOWIEDZIALNYCH pieszych
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 4
Jasne, następnym razem po prostu rozjedź tą kobietę, bo głupie babsko odblasku nie nosi. Tylko nie zapomnij jeszcze dziecka przejechać. I koniecznie 50 km/h. Nauczą się wtedy odpowiedzialności.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3
Zakładając ten temat na forum miałam na uwadze bezpieczeństwo, a nie przekrzykiwanie się kto ma jak jeździć a kto jak chodzić. Zgadzam się w 100%, że pojazdy powinny jeździć wolniej, tym bardziej w terenie zabudowanym, ponieważ najwięcej osób ginie właśnie w wypadkach komunikacyjnych. Tylko proszę powiedzieć mi co komu szkodzi założyć jeden głupi odblask? Na pewno poprawi to jego widoczność na drodze, a co za tym idzie- poprawi jego bezpieczeństwo. Każdy z nas- kierowców musi pamiętać, że po wyjściu z samochodu stajemy się pieszymi. Nie wiem jak Wy ale ja zawsze zakładam albo kamizelkę odblaskową jak idę z psem na spacer albo odblaski na ręce (jak kajdanki ;) ), bo chcę być na drodze zauważona. Ile idiotów (przepraszam, ale nie potrafię inaczej nazwać) jeździ chociażby po Pszennej nawet ponad 90 km/h. Chociaż bardzo bym chciała, ale niestety nie zmienię tego... chyba, że ktoś ma jakieś pomysły?
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 1
w Niderlandach to są w takich miejscach progi - takie grube ale nie wysokie, idealne. Dla wszystkich uczestników.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
A może jakby.... Ktos kogoś puknął... To może by nagle nam drogi zrobili?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Inne tematy z forum Banino

Gdzie kupujecie mięso? (23 odpowiedzi)

Witam Mieszkam w baninie od niedawna i ostatnio miałam nieprzyjemnosc zakupic mieso w Markecie...

Krzyki ul. Zlota (3 odpowiedzi)

słuchajcie, średnio co dwa tygodnie w weekendy dochodzą krzyki z ul. Złotej. Taka ślepa uliczka,...

do góry