Widok
Odblaski
Już drugi rok z rzędu piszę z prośbą o zakładanie odblasków wieczorową porą. Czasami w ostatniej chwili zobaczę w tym naszym pięknie oświetlonym Baninie jak ktoś idzie ubrany cały na czarno drogą po prawej stronie drogi. Nie wiem jak dla innych, ale jak dla mnie to poprawi bezpieczeństwo na drogach.
PS. Jak kogoś nie stać na odblask za 3 złocisze to może zorganizujemy jakąś akcje ze zbiórką? Nie wiem... "odblaski dla ubogich i bezrozumnych"?
PS. Jak kogoś nie stać na odblask za 3 złocisze to może zorganizujemy jakąś akcje ze zbiórką? Nie wiem... "odblaski dla ubogich i bezrozumnych"?
Pszenna jest obszarem zabudowanym, odpowiednie znaki mamy już z każdej możliwej strony wjazdu. Nawet jadąc 30 km/h można potrącić pieszego, ubranego na czarno i jeszcze idącego nieprawidłowo. Dbajmy o bezpieczeństwo i uczmy tego nasze dzieci.
P.S. Ostatnio mijałam małą dziewczynkę, szła lewą stroną, ale na odcinku Pszennej, gdzie jest "chodnik" po drugiej stronie drogi...
P.S. Ostatnio mijałam małą dziewczynkę, szła lewą stroną, ale na odcinku Pszennej, gdzie jest "chodnik" po drugiej stronie drogi...
Wczoraj jadąc po dziecko do szkoły przejeżdżałam koło biedronki i mniej więcej na wysokości żabki w ostatniej cbwili zobaczyłam "mamusie" która szła z dzieckiem w wózku. Zero jakiegokolwiek odblasku ani na wózku a ni u niej a mało tego jeszcze gadała przez telefon. Ludzie wyobraźni trochę, bo jak dojdzie do tragedii to będzie wtedy płacz, a wystarczy trochę pomyśleć i samemu zadbać o swoje bezpieczeństwo.
@jaki
->Jest różnica gdy potrącisz kogoś jadąc 50 km/h i jadąc 10 km/h.
co ty nie powiesz? :D
-> A jeśli samochód jadący z przeciwnego kierunku oślepia i nic nie widzisz, to wypadałoby się po prostu zatrzymać
wybacz, ale się nie zgodzę na to, żeby odpowiedzialność za niedopełnienie obowiązków wynikających z prawa oraz ZDROWEGO ROZSĄDKU przez pieszych nie noszących odblasków podczas chodzenia po nieoświetlonych drogach bez pobocza spadała w całości na kierujących.
Jasne, ja będę stał i czekał aż 10 aut przejedzie a piesi bez odblasków będą sobie wesoło hasać między nami
kompletnie niezrozumiała obrona GŁUPICH I NIEODPOWIEDZIALNYCH pieszych
->Jest różnica gdy potrącisz kogoś jadąc 50 km/h i jadąc 10 km/h.
co ty nie powiesz? :D
-> A jeśli samochód jadący z przeciwnego kierunku oślepia i nic nie widzisz, to wypadałoby się po prostu zatrzymać
wybacz, ale się nie zgodzę na to, żeby odpowiedzialność za niedopełnienie obowiązków wynikających z prawa oraz ZDROWEGO ROZSĄDKU przez pieszych nie noszących odblasków podczas chodzenia po nieoświetlonych drogach bez pobocza spadała w całości na kierujących.
Jasne, ja będę stał i czekał aż 10 aut przejedzie a piesi bez odblasków będą sobie wesoło hasać między nami
kompletnie niezrozumiała obrona GŁUPICH I NIEODPOWIEDZIALNYCH pieszych
Zakładając ten temat na forum miałam na uwadze bezpieczeństwo, a nie przekrzykiwanie się kto ma jak jeździć a kto jak chodzić. Zgadzam się w 100%, że pojazdy powinny jeździć wolniej, tym bardziej w terenie zabudowanym, ponieważ najwięcej osób ginie właśnie w wypadkach komunikacyjnych. Tylko proszę powiedzieć mi co komu szkodzi założyć jeden głupi odblask? Na pewno poprawi to jego widoczność na drodze, a co za tym idzie- poprawi jego bezpieczeństwo. Każdy z nas- kierowców musi pamiętać, że po wyjściu z samochodu stajemy się pieszymi. Nie wiem jak Wy ale ja zawsze zakładam albo kamizelkę odblaskową jak idę z psem na spacer albo odblaski na ręce (jak kajdanki ;) ), bo chcę być na drodze zauważona. Ile idiotów (przepraszam, ale nie potrafię inaczej nazwać) jeździ chociażby po Pszennej nawet ponad 90 km/h. Chociaż bardzo bym chciała, ale niestety nie zmienię tego... chyba, że ktoś ma jakieś pomysły?