Widok

Odszkodowanie OC, a sprawa w sądzie

Czy ktoś przerabiał temat sądu przy powstaniu szkodu na swoim samochodzie? Otóz zostałem ofiarą takiego zdarzenia, spisane prorokoły etc, przyjechał likwidator i póżniej ocenili stratę na 4k PLN, gdzie ASO ceni same częsci na 10k PLN, nie licząc robocizny lakierowania etc.
Dodatkowo nie uwzględnili szyby czołowej gdyż "uszkodzenie nie powstałe w wyniku kolizji". Gdzie szyba ewidentnie pękła od naprężen - nie ma żadnego puntku od uderzenia etc.
W każdym razie - nie to jest istotne.
Nie chcę się z nimi ciągać, najchętniej bez odwołań złożyłbym sprawę do sądu - nie wierzę, że odwołaniami zyskam to co mi należne - potrącenia na oponach, lakierze etc. Odzyskać muszę wszystko, gdyż samochód akurat miał oglądać kupiec a teraz jest duża strata. Samochód to Volvo V70 06.
I teraz, jak to wygląda:
1) Rzeczoznawca z PZM
2) Ew. przesłanie eksperyzy do ubezpieczyciela
3) Założenie sprawy

Czy może ktoś jednak ma jakieś wskazówki co do w/w?
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
oddać sprawę w ręce firmy która się tym zajmie od a do z, u mnie wzięli 15 % i nic mnie nie obchodziło - grunt to się nie poddawać i nie dać złodziejskim fiormom. możesz wynając samochód na koszt sprawcy no i idź do lekarza bo preciez mogło Ci się coś stać.
w budynku falck na Gdańskiej Zaspie jest firma z której usług ja korzystałem
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
Dość dobra w sprawach odszkodowawczych (tego typu) jest Kancelaria Radców Prawnych i Adwokatów Bochan&Górski (ul. Wolności 7/2, Gdynia). Mają na swoim koncie parę wygranych spektakularnych procesów przeciwko ubezpieczycielom. Z czystym sumieniem polecam.
Zanim złożysz wniosek do sądu musisz mieć opinię biegłego (rzeczoznawcę) ,który oceni szkody. Bez tego sprawy nie wygrasz w całości swoich roszczeń. Spróbuj też w TVN Turbo.
Ja swojego czasu w podobnym przypadku poprosiłem o pomoc TVG ,dzięki czemu po publikacji w TV otrzymałem w całości odszkodowanie jakie wycenił ubezpieczyciel.
nie trzeba od razu gnać do sądu i płacić za rzeczoznawcę, najpierw oddajesz sprawę w ręce takiej firmy jak w/w a jeżeli zajdzie taka potrzeba to owa firma wszystkim się zajmie, a Ty możesz nawet zgłosić do TVN meteo
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2
Dzięki TV nie musiałem płacić 15% frycowego tak jak Ty .
- Przy założeniu sprawy sądowej kosztami sądowymi i rzeczoznawcy
obciążą się firmę ubezpieczeniową.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1
@ test

Zasada jest prosta - piszesz odwołania do skutku, najlepiej jak w Twoim imieniu działa jakaś kancelaria prawna, w ten sposób windujesz kwotę jaką ubezpieczyciel jest w stanie zapłacić. Bierzesz, co da a o resztę składasz pozew. To sąd powoła rzeczoznawcę i z kalkulacji wyjdzie, w jakim zakresie szkoda nie została zapłacona.

@ Halewicz podaj proszę te spektakularne sukcesy tej kancelarii. W zasadzie każdy adwokat / radca prawny jest w stanie poprowadzić z sukcesem taką sprawę, wielkiej filozofii tam nie ma, trzeba się tylko przyłożyć i wychwycić wszystkie niuanse i dobrze wykorzystać wszystkie roszczenia.

@ all

Na rynku działają różne firmy odszkodowawcze. Różnią się tym od kancelarii adwokackich / radcowskich, że nie pobierają wynagrodzenia z góry, a pracują za prowizję. Problem polega tylko na tym, że tym firmą średnio opłacają sie spory sądowe. Im opłaca zakończyć się sprawę na etapie przedsądowym, wtedy łatwo i przyjemnie zarabiają. Wcale nie zarabiają na długim sporze sądowym, do którego muszą i tak nająć adwokata / radcę prawnego i tu koło się zamyka. Klient często płaci podwójnie.
PS

Jeżeli będziesz szukał kancelarii prawnej, na maila mogę podesłać Ci kilka namiarów, napisz tylko które miasto by Cię urządzało. Nie będę tak jak Halewicz uprawiał kryporeklamy. Reklama to jest drażliwy temat u prawników, z tego co wiem, mają zakaz reklamy.
@XYZ -quote: "trzeba się tylko przyłożyć i wychwycić wszystkie niuanse i dobrze wykorzystać wszystkie roszczenia" To wychwyć te niuanse, wykorzystaj wszystkie roszczenia...Ty chyba naprawdę nie zdajesz sobie sprawy z zawiłości tego typu procesów ^^ Ignorantia nocet ^^

A co do spraw, to wystarczająco spektakularne, np. Znana Korporcja c/a Duży Ubezpieczyciel, wygrana 1,9mln w dwóch instancjach - sprawa praktycznie nie do wygrania, a jednak.

Inne tematy z forum Motoryzacja

BMW DOBRY MECHANIK (39 odpowiedzi)

SZUKAM NAPRAWDE DOBREGO KTORY ZNA SIE NA MARCE BEZ SCIEMY NAJLEPIEJ Z GDYNIA I SOPOT DZIEKI

Solidna wypożyczalnia samochodów (10 odpowiedzi)

Jesteśmy wypożyczalnią samochodów. Charakteryzujemy się profesjonalizmem, oraz elastycznością....

Samochód w najem długoterminowy (6 odpowiedzi)

Chcę wziąc samochód w najem długoterminowy. Zastanawiam się czy jest mozliwy "od 1-go dnia...

do góry