Widok
Jeśli masz dom dobrze izolowany z ogrzewaniem podłogowym, to warto przejść na ogrzewanie gazem.
Porównywalne rachunki, jak ogrzewanie węglem, plusem jest stała temperatura, którą można dokładnie kontrolować.
Pomieszczenie po kotłowni jest do wykorzystania, bez węgla, pyłu, bez dodatkowej pracy przy przerzucaniu ton opału. Wizyta kominiarza wg. przepisów raz w roku. Zaznaczam dom dobrze izolowany i kocioł dobrze dobrany, dla lepszego porównania można przeprowadzić symulację dla każdego rodzaju paliwa i sposobu ogrzewania wchodząc na stronę cieplowlasciwe.pl
Polecam, ciekawa strona i daje pewien obraz.
Porównywalne rachunki, jak ogrzewanie węglem, plusem jest stała temperatura, którą można dokładnie kontrolować.
Pomieszczenie po kotłowni jest do wykorzystania, bez węgla, pyłu, bez dodatkowej pracy przy przerzucaniu ton opału. Wizyta kominiarza wg. przepisów raz w roku. Zaznaczam dom dobrze izolowany i kocioł dobrze dobrany, dla lepszego porównania można przeprowadzić symulację dla każdego rodzaju paliwa i sposobu ogrzewania wchodząc na stronę cieplowlasciwe.pl
Polecam, ciekawa strona i daje pewien obraz.
Muszę dodać jeszcze,że za około 15/17 lat będzie również zakaz ogrzewania gazem, pozostanie tylko OZE. Warto więc rozpatrzyć montaż fotowoltaiki i pompy ciepła.
Koszt instalacji też można poddać symulacji na przytoczonej stronie. Jest wiele możliwości, warto dobrze się zastanowić, oczywiście najważniejszymi elementami doboru, jest budynek, technologia, izolacja. Osobiście mam zamiar rozbudować instalację fotowoltaiczną i zainstalować pompę ciepła typu powietrze - powietrze. Rozwiązanie stosunkowo niedrogie i mogę takie zastosować mając przygotowaną instalację wentylacji pod rekuperację. Obecnie inwestycje w OZE, to chyba najlepsza lokata pieniędzy.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Koszt instalacji też można poddać symulacji na przytoczonej stronie. Jest wiele możliwości, warto dobrze się zastanowić, oczywiście najważniejszymi elementami doboru, jest budynek, technologia, izolacja. Osobiście mam zamiar rozbudować instalację fotowoltaiczną i zainstalować pompę ciepła typu powietrze - powietrze. Rozwiązanie stosunkowo niedrogie i mogę takie zastosować mając przygotowaną instalację wentylacji pod rekuperację. Obecnie inwestycje w OZE, to chyba najlepsza lokata pieniędzy.
Wszystkiego dobrego w Nowym Roku.
Jest bardzo dużo artykułów, w wielu krajach, to stało się faktem. Wpisz w wyszukiwarce hasło zakaz ogrzewania gazem, wnioski same się nasuwają. Lepiej wcześniej pomyśleć, jak obudzić się z ręką w przysłowiowym nocniku. Niczego nie narzucam, wyrażam swoją opinię i jak znam życie, pojawią się na forum słowa krytyki a nawet złośliwe w rodzaju a ja będę palił oponami.
Ja mam dom około 250m2 ogrzewany gazem w okresie letnim płacimy co drugi miesiąc w granicach 300zł a w okresie zimowym do 850zł
Jestem bardzo zadowolona z tego ogrzewania ponieważ tak jak zauważył mój przedmówca jest to opcja czyta i bezobsługowa
Pan kominiarz przychodzi raz w roku i zawsze z góry się z nim umawiam na kolejny przegląd. szczerze polecam
Co do żywotności samego kotła to każdy Ci powie że nowoczesne urządzenia z góry są przewidziane na góra 15 lat.
Jestem bardzo zadowolona z tego ogrzewania ponieważ tak jak zauważył mój przedmówca jest to opcja czyta i bezobsługowa
Pan kominiarz przychodzi raz w roku i zawsze z góry się z nim umawiam na kolejny przegląd. szczerze polecam
Co do żywotności samego kotła to każdy Ci powie że nowoczesne urządzenia z góry są przewidziane na góra 15 lat.
Artykuły branżowe to jedno realia to drugie. W czasopismach piszę się różne nowinki i przewidywania, które nie zawsze spełniają się w oczekiwanym czasie. Gdyby tak było to PGNIG by nie rozbudowywało sieci gazociągowej. Gaz to obecnie w Polsce najekologiczniejszy sposob ogrzewania. Nie zapominajmy, że prąd do zasilania pomp ciepła u mas produkuje się z węgla.
tyle wyszło. sami podajemy miesięczny stan liczników i nalicza się kwota. tez uważam, że to dużo, szczególnie, że cena całej instalacji pompy ciepła jest ogromna i liczylismy na niskie rachunki. juz lepiej chyba ogrzewac kablami grzewczymi w podłodze i mieć spora fotowoltaike (o ile nie zmienia okresu rozliczeniowego z roku na 3 miesiące, bo wtedy to.. kaplica :D)
Tutaj też jest trochę racji. Ostatnio wszędzie pełno reklam i handlarzy instalacji fotowoltaicznych. A już szczytem bezsensu są dla mnie proponowane kredyty na taką instalację reklamowane w jednym czasie z oszczędnością ekonomiczną fotowoltaiki. Przecież to jest ekonomicznie bez sensu, nigdy się nie zwróci. Według mnie kluczem do poprawy ekologii w pierwszej kolejności jest wyeliminowanie śmierdziuchów na bardziej ekologiczne piece. Przeciętnego obywatela często nie stać na piec gazowy, a co dopiero montowanie pomp ciepła i "solarów" na dachu. Trzeba patrzeć w szerokim spektrum. Jak kogoś stać lub ma ochotę - niech sobie montuje pompy ciepła i panele. Ale kluczem do rozwiązania problemu smogu na przykład jest pomoc obywatelowi zarabiającemu poniżej średniej krajowej, które nie stać na nowoczesne rozwiązania.
Nie mówię, że te rozwiązania są złe i nie należy ich stosować jednak tak silne lobby, które obecnie ten typ zasilania w energię domostw promuje oznacza, że więcej w tym zarobku dla producentów niż korzyści dla przeciętnego obywatela.
Nie mówię, że te rozwiązania są złe i nie należy ich stosować jednak tak silne lobby, które obecnie ten typ zasilania w energię domostw promuje oznacza, że więcej w tym zarobku dla producentów niż korzyści dla przeciętnego obywatela.
Jesli masz podłączenie do sieci gazowej ,to jest to opłacalne wyjście. Przynajmniej na dzień dzisiejszy. Mają być podwyżki gazu, jeszcze nie wiadomo jak duże
Jednak jeśli chcesz zamontować butlę,to odradzam Butla taka tania nie jest, poza tym gaz rónież jest drogi.
Od siebie polecam jeszcze ogrzewanie za pomocą pelletu:
https://iwonapellets.pl/piec-na-pellet-zalety-i-wady
Na stronie można poczytać sobie o zaletach i wadach tego rozwiązania.
Jednak jeśli chcesz zamontować butlę,to odradzam Butla taka tania nie jest, poza tym gaz rónież jest drogi.
Od siebie polecam jeszcze ogrzewanie za pomocą pelletu:
https://iwonapellets.pl/piec-na-pellet-zalety-i-wady
Na stronie można poczytać sobie o zaletach i wadach tego rozwiązania.
Wszystko poszło ostro w gorę włącznie w węglem. Teraz nie ma tanich sposobów ogrzewania. Są tylko wygodne i mniej wygodne. Ważniejsze to mieć porządnie cały dom ocieplony, mieć nowe okna, wentylacje mechaniczną, bo wtedy są realne oszczędności. U nas całą instalację wykonywał pan Bereda https://www.tgbereda.pl/ i polecam. Zużywamy naprawdę niewiele gazu, a w domu utrzsymujemy stałą temp 22-23 stopni.
Dom parterowy 150m2 pow. ogrzewalnej. Temperatura w salonie i kuchni (52m2) 21.5C, sypialnia 20,5C, pozostałe pomieszcenia 21,0C. Ogrzewanie - całość podłogówka. Dom ocieplony szarym styropianem - 23cm ściany, na podłodze również 23cm grubości. Piec gazowy nie skomplikowany ale kondensacyjny Brotje. Okna trzyszybowe plastykowe z ramami wypełnionymi pianką. Woda ciepła 45C, cyrkulacja pracująca na okrągło. Za styczeń zużycie gazu 195m3.
Robiłem. Dla właśnie budowanego domu 290m2 z rekuperacja, garażem w bryle, poddaszem użytkowym, dobrze ocieplonego. Pompa ciepła wychodzi taniej rocznie o jakieś 3k PLN. Zwrot z inwestycji wychodzi wtedy ok. 7lat. W moim przypadku duży nakład finansowy na początku do wydania na pompę ciepła zadecydował o rezygnacji z niej. Aktualnie jestem na etapie budowy domu i zadecydowałem o ogrzewaniu za pomocą folii grzewczej plus dodatkowo fotowoltaika;
https://www.samurio.pl/oferta/elektryczne-ogrzewanie-caleo
Na stronie jest opisane na czym taka instalacja polega
Poza tym nie wiem czy wiesz, ale nie robia już przyłączeń gazowych. Jest zakaz do 2023 roku, tak więc nie ma nawet opcji aby się podłaczyć.
https://www.samurio.pl/oferta/elektryczne-ogrzewanie-caleo
Na stronie jest opisane na czym taka instalacja polega
Poza tym nie wiem czy wiesz, ale nie robia już przyłączeń gazowych. Jest zakaz do 2023 roku, tak więc nie ma nawet opcji aby się podłaczyć.
Reklamy fotowoltaiki i pomp ;)
Rozumiem że Baltic Pipe budują tylko na 10 lat ? A mld złotych wpakowane pójdą na zmarnowane. Przyłączenia są wstrzymane przez sytuację związane z sytuacją napięta przed wojna i teraz. Jednak do końca roku nie będzie poduszek gazu a potem będziemy już samowystarczalni z gazu Norweskiego. Więc proszę nie siać fermentu aby sciagnac kolejnych do swoje pułapki.
Koszt gazu za 2021 rok za cały rok 3800 zł - 190 m dom.
Obecnie rachunki 500-600 zł
Rozumiem że Baltic Pipe budują tylko na 10 lat ? A mld złotych wpakowane pójdą na zmarnowane. Przyłączenia są wstrzymane przez sytuację związane z sytuacją napięta przed wojna i teraz. Jednak do końca roku nie będzie poduszek gazu a potem będziemy już samowystarczalni z gazu Norweskiego. Więc proszę nie siać fermentu aby sciagnac kolejnych do swoje pułapki.
Koszt gazu za 2021 rok za cały rok 3800 zł - 190 m dom.
Obecnie rachunki 500-600 zł
Wybierając pompe ciepła, ważny jest odpowiedni dobór ale przede wszystkim opieka posprzedazowa. Serwis najlepiej fabryczny, nie ma przykrych sytuacji z powodu braku części wymiennej.
Podobnie sytuacja ma się w przypadku fotowoltaiki.
Warto jest wczytać się w dofinansowania oferowane w tym roku:
https://domowniczy.pl/dofinansowanie-do-wymiany-pieca-w-2022-roku/
Można dostać dofinansowanie miedzy innymi na montaż paneli, magazynu energii, termomodernizację oraz inne.
Podobnie sytuacja ma się w przypadku fotowoltaiki.
Warto jest wczytać się w dofinansowania oferowane w tym roku:
https://domowniczy.pl/dofinansowanie-do-wymiany-pieca-w-2022-roku/
Można dostać dofinansowanie miedzy innymi na montaż paneli, magazynu energii, termomodernizację oraz inne.
Tutaj https://studiodomu.pl/kalkulator-rachunku-za-gaz/ jest kalkulator rachunku za gaz. Można wszystko tam obliczyć i na tej podstawie podjąć właściwą decyzję. Warto dobrze zastanowić się jaki rodzaj ogrzewania wybierzemy, aby nie przepłacać, zwłaszcza w obecnych czasach. Przemyślcie wszystko bardzo dokładnie i przekalkulujcie.
Trochę off topic, ale moim zdaniem warto wziąć pod uwagę bezpieczeństwo instalacji. Pompa jest po prostu bezpieczniejsza od gazu, a przy okazji tańsza w eksploatacji. Mnie to przekonało. Mam od 7 lat pompę gruntowa, w domu 23 stopnie (bo nie lubię spać w czapce) i rachunki bez porównania niższe niż za gaz.
Od siebie polecam zerknąć sobie na pompy od producenta Vaillant: https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/grupy-produktowe/pompy-ciepla/ Mają wiele nowoczesnych oraz wydajnych systemów ogrzewania.
Od siebie polecam zerknąć sobie na pompy od producenta Vaillant: https://www.vaillant.pl/klienci-indywidualni/produkty-i-systemy/grupy-produktowe/pompy-ciepla/ Mają wiele nowoczesnych oraz wydajnych systemów ogrzewania.
Pytanie do ludzi którzy musieli ogrzewać domu po wprowadzeniu butlami z propanem (33 kg lub mniejszymi).
Jak bardzo jest to uciążliwe? Jak często trzeba wymieniać butlę?
Niestety przez problemy z przyłączem gazowym może będę zmuszony do takiego rozwiązania nawet przez dwa lata (!) i mam pewne wątpliwości czy nie pakuje się na minę jeśli chodzi o niedogodności z tym związane oraz koszty.
Dostałem sprzeczne informacje i jeden mi mówił, że butle raz na tydzień wymienia a inny że nawet raz dziennie - dwa dni co jest dla mnie raczej nieakceptowalne, szczególnie że raz na jakiś czas wyjeżdżam w podróże służbowe na 3-4 dni i zostawiam dom na głowie żony.
Jak to wygląda w praktyce?
(dom 160 m2, podłogłówka, dobrze ocieplone, cu i cwo z pieca gazowego)
Czy do montażu wymagane są stosowne uprawnienia https://uprawnieniaelektryczne.pl/uprawnienia-energetyczne-g3/ Jak tutaj?
Jak bardzo jest to uciążliwe? Jak często trzeba wymieniać butlę?
Niestety przez problemy z przyłączem gazowym może będę zmuszony do takiego rozwiązania nawet przez dwa lata (!) i mam pewne wątpliwości czy nie pakuje się na minę jeśli chodzi o niedogodności z tym związane oraz koszty.
Dostałem sprzeczne informacje i jeden mi mówił, że butle raz na tydzień wymienia a inny że nawet raz dziennie - dwa dni co jest dla mnie raczej nieakceptowalne, szczególnie że raz na jakiś czas wyjeżdżam w podróże służbowe na 3-4 dni i zostawiam dom na głowie żony.
Jak to wygląda w praktyce?
(dom 160 m2, podłogłówka, dobrze ocieplone, cu i cwo z pieca gazowego)
Czy do montażu wymagane są stosowne uprawnienia https://uprawnieniaelektryczne.pl/uprawnienia-energetyczne-g3/ Jak tutaj?