Widok
Nie dostałaś opisu do ręki? Gdyby było cś poważnego, dostałabyś skierowanie na biopsję. Spokojnie czekaj do kolejnego usg, gdyż widocznie w twoim przypadku wystarcz zwykła kontrola. Mnóstwo ludzi ma guzki na tarczycy. U mnie wykryto 10 lat temu, miałam już 2 biopsje, które nie wykazały niepokojących zmian i też robię tylko co roku kontrolne usg. Operacja to ostateczność. Bierzesz wit d3?
W lipcu mialam usg tarczycy i nie rozumiem tych wszystkich slow w opisie tego usg ale lekarz powiedzial ze sa " jakies zmiany " , " jakies stany " kurcze juz nie pamietam nawet co wykrylo to usg ale na wizycie tej dostalam skierowanie na kolejne usg przed nastepna wizyta- kwiecien 2016. Zastanawiam sie nad tym czy powinnam isc prywatnie i zrobic kolejne usg szybciej czyli np. Grudzien/ styczen. Czy w ogole mozna zrobic kolejne usg tak szybko? Bo nie wiem czy jest jakis limit typu: usg dwa razy do roku bo inaczej jest to szkodliwe dla ciala itp. A moze lekarz zapisalby mnie szybciej na kolejne usg lecz limity nfz nie pozwalaja i dlatego kwiecien? Boje sie ze do tego kwietnia czyli 10 miesiecy po usg w lipcu 2015 cos sie pogorszy tak, ze okaze sie np. Rakiem zlosliwym i ze bedzie kiepsko ( mam niedoczynnosc, hashimoto, euthyrox 100)
I martwie sie tym oczekiwaniem "az cos mi tam wyrosnie" i najchetniej pozbylabym sie platow tarczycy, zeby nigdy nie czekac i zamartwiac sie czy cos tam sie rozwija/ czy powiekszyla mi sie szyja/ sprawdzanie dlonmi czy nie ma guzkow. Niestety na nfz nie dostaje sie skierowania by wyciac platy profilaktycznie, zanim cos zacznie sie dziac tylko jak juz zostanie wykryte jakies swinstwo ktorego juz wtedy trzeba sie koniecznie pozbyc
I martwie sie tym oczekiwaniem "az cos mi tam wyrosnie" i najchetniej pozbylabym sie platow tarczycy, zeby nigdy nie czekac i zamartwiac sie czy cos tam sie rozwija/ czy powiekszyla mi sie szyja/ sprawdzanie dlonmi czy nie ma guzkow. Niestety na nfz nie dostaje sie skierowania by wyciac platy profilaktycznie, zanim cos zacznie sie dziac tylko jak juz zostanie wykryte jakies swinstwo ktorego juz wtedy trzeba sie koniecznie pozbyc
A może nie musisz mieć operacji w ogóle tylko skorzystać z leczenia radiojodem w UCK?
Czy była biopsja i jaki był jej wynik? Jeśli nie ma tam nic niepokojącego to można przed operacją spróbować takiego leczenia i jak zadziała to już nie trzeba operacji.
Jak wynik był zły to musisz mieć operację.
Czy masz nadczynność czy niedoczynność? Nadczynność przed operacją musi być wyrównana bo nie wolno znieczulać.
Lekarz pewnie nie ma czasu takich rzeczy wyjaśniać jak znam życie, albo pacjent nic nie wie i wtedy wciska się mu się co tam jest pod ręką.
Czy była biopsja i jaki był jej wynik? Jeśli nie ma tam nic niepokojącego to można przed operacją spróbować takiego leczenia i jak zadziała to już nie trzeba operacji.
Jak wynik był zły to musisz mieć operację.
Czy masz nadczynność czy niedoczynność? Nadczynność przed operacją musi być wyrównana bo nie wolno znieczulać.
Lekarz pewnie nie ma czasu takich rzeczy wyjaśniać jak znam życie, albo pacjent nic nie wie i wtedy wciska się mu się co tam jest pod ręką.