Widok

Opieka na dziecko, l4

Rodzina i dziecko Temat dostępny też na forum:
Witam orientuje się ktoś może jak to jest z opieką na dziecko i L4? Córka jest chora i dostałam opiekę na nią do 24 grudnia czy jeśli ja bym poszła na L4 na siebie 27/28 grudnia to by musiała być ciągłość czy nie? W sensie czy lekarz zwolnienie na mnie powinien wystawić od 25 czy od 27? Pediatra nie chciała dać dłuższej opieki a ja urlopu nie mam i wolałabym aby córka dłużej w domu była bo teraz mało dzieci w przedszkolu będzie a po za tym chciałabym aby doszła do siebie bo była już chora w tym MSC, wyzdrowiała poszła do przedszkola i po 3 dniach znowu chora.. dlatego muszę kombinować aby wyleczyła się a niestety tylko na tydzień dostałam opiekę..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 3
Nie musi być ciagłosci. Możesz na siebie wziąć te 2 dni. Przecież ty też masz prawo się rozchorowac i po zwolnieniu na córkę wziąć zwolnienie na siebie.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0
A 25 i 26 grudnia to dni wolne więc jeśli w tych dniach nie pracujesz to nie musisz na nie mieć L4.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0
Dzięki za odpowiedź ;)
Ale jak nie weźmiesz na dwa dni świąteczne to ewidentnie będzie widać, że to ściema :P
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4
Czy ja wiem czy ściema, raczej proza życia
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
Nie mam urlopu bo pracy nie było i kazali nam brać, więc mój przełożony wie że chciałam kombinować na te 2 dni aby nie mieć bezpłatnego firma zamknieta, akurat się zdarzyło że córka się pochorowala..więc dlatego pytam..a kto wie czy świąteczny bigos mi nie zaszkodzi..;)
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1
Czy ja wiem czy proza życia. Na święta zdrowa po świętach nagle chora. To już lepiej pójść 25.12, zapłaca za dwa dni ekstra ;P
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Biorąc pod uwagę, że normalnie pracodawca płaci 100%, a za zwolnienie 80% - nijak nie opłaca się brać zwolnienia na święta i weekendy, więc zastanów się lepiej, zanim po raz kolejny spróbujesz "błysnąć". Ja nigdy nie biorę zwolnień na weekendy - raz, że nie wiadomo co się w weekend wydarzy, dwa, że nie ma sensu w ten sposób obniżać sobie wypłaty. Jak się nie wyzdrowieje przez weekend, to tak czy siak powinno się pójść do lekarza na badanie i wtedy ewentualnie wziąć kolejne zwolnienie.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jeśli pracujesz od poniedziałku do piątku to za weekendy nikt Ci nie płaci. Ale artykuły 92 par 2 "wynagrodzenie (za czas choroby) wypłaca się za każdy dzień niezdolności do pracy nie wyłączając dni wolnych od pracy". I skoro TY jestes taka błyskotliwa to powinnam wiedzieć, że stawkę podstawy do zasiłku/chorobowego dzieli się przez 30 i otrzymaną kwotę mnziy przez ilość dni wykazanych na zwolnieniu. Od tego wyciąga się 80%. Więc albo 5dni 80% 2 (sobota, niedziela 0) albo 7 dni 80%
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Chyba Twoja wiedza jest tylko teoretyczna. Jeśli Twoje zwolnienie zahacza od ni wolne od pracy (soboty, niedziele), to pracodawca za te dni również wypłaca Ci 80%. Dlatego nie opłaca się brać zwolnienia od np. poniedziałku do poniedziałku, tylko do piątku i ewentualnie po weekendzie wziąć następne.

Inne tematy z forum Rodzina i dziecko bez ogłoszeń

Atopowe zapalenie skóry (71 odpowiedzi)

Kobietki ratujcie.. od zawsze jestem alergikiem, ale w ciąży atopowe zapalenie skóry mnie...

Vision Express - czuję się oszukana (28 odpowiedzi)

Nie ja osobiście, ale dziś wcisnęli mojej teściowej bardzo drogie okulary do czytania. Naprawdę...

budowa domu czy mieszkanie?? przekonajcie mnie!! (141 odpowiedzi)

witam, wiem ze niektóre forumki budują własne domy za miastem, inne mieszkają w centrum miasta....

do góry