Widok
Organizacja wesela we własnym zakresie.
Czy Któraś z forumowiczek podejmue sie organizować wesele we własnym zakresie tzan bez tradycyjego wynajmowania restauracji?
Bardzo ciekawi mnie to zagadnienie, koszty i wkład własny wto włożony.
Może ktoś ma doświadczenia w tym wzgledzie i może sienimipodzielić.
Bardzo ciekawi mnie to zagadnienie, koszty i wkład własny wto włożony.
Może ktoś ma doświadczenia w tym wzgledzie i może sienimipodzielić.
Mirabelka, my nie organizujemy sami, ale moja siostra tak wlasnie zrobila. Koszty byly nizsze, ale nie o tyle co by zrekompensowaly stres z tym zwiazany. Moi rodzice stwierdzili, ze NIGDY WIECEJ, wiec moze jeszcze sie zastanow. Ale moze to tylko w tym przypadku tak zle wygladalo, tzn efekt byl ok, ale te przygotowania...oh, pamietam, i teraz bardzo sie ciesze, ze nie musze przejmowac sie sala, bo na glowie mam i tak tysiac innych spraw
Różnica w wyprawianiu wesela w lokalu gdzie praktycznie płaci sie za całośc i nie wymaga to żadnych przygotowań w stosunku do wesela wyprawianego we własnym zakresie jest spora. Moje kuzynki to przerobiły.
Za te same pieniądze w lokalu zrobisz na 50 gości a na sali z własną kucharką na 100 . Tylko jest troche więcej roboty, no ale ... coś za coś.
Za te same pieniądze w lokalu zrobisz na 50 gości a na sali z własną kucharką na 100 . Tylko jest troche więcej roboty, no ale ... coś za coś.
Mirabelko odpowiem Ci tak!Ja mam wesele w sali którą wynajmuje od szkoły na czas od piątku 13 do niedzieli 21 za cene 1300zł +obowiazkowo woźny 200zł pozatym wynajmuje na wesele kucharke i kelnerki które gotuja i pieka wzszystko oraz obsługują wesele,zaczynaja u mnie w domu w czwartek od ciast i w piątek już w dużej kuchni w szkole(szkoła ma dużą kuchnie całkowicie udostepnioną dla nas ale od 13 w piatek z cala zastawą kuchenną po świeczniki i sala mieszcząca do 100 osób z podestem dla orkiestry.Sala bardzo profesjonalna bo szkoła wynajmuje ją od wielu lat na wesela)A więc kucharkii kelnerki to koszt 2000zł.Oczywiśącie dochodzi koszt całego jedzenia na 80 osób z poprawinami wychodzi nam 4,500zł.Możesz doigadać się zkucharką że to ona robi zakupy i wtedy płaci się od osoby około 70zł(tak chciała moja).No i wszystko inne napoje itd.Ogólnie niejest żle ,wychodzi to taniej niz w lokalu niema dzielonych porcji i bawisz sie przez 2 dni bez dodatkowych kosztów.najważniejsze w tym wszystkim jest to żeby w miare szybko zacząć przygotowania tzn.znaleśc kucharkę,pomyśleć nad dekoracją(chociaż w tej szkjole dekoracje zostaja zwesela na wesele ),i nie zostawiać na ostatnia chwile nawet "głupiej" kosmetyczki bo przy organizacji samemu wesela niema tego czsu w czwartek i piątek plan jest naprawde napięty i ja zostawiłam jeszce w czwarek część dekorowania sali w piuątek rano paznokcie odebranie sukienki i wieczorem dalsza dekoracja i bedzie koniec ufffffffffffffffff.Naprawdę jest gonitwa trzeba mieć albo rodziców którzy pomogą w organizacji albo przyjaciół.ja mam wesele w szkole podstawowej w orłowie niedaleko mola.Pozdrawiam!
Wiktoria,
Mam gorącą prośbę do ciebie, strasznie kombinujemy z organizacją wesela, ceny są przerażające...no i zaczeliśmy zastanawiać się nad organizacją ślubu we własnym zakresie. Czy mogłabyś dać dokładne namiary na szkołę o której piszesz i kucharkę (numer telefonu), jak myślisz czy wrzesień wchodzi w rachubę?
Bardzo liczę na twoją odpowiedź, może być na maila.
Pozdrawiam,
Kasia
Mam gorącą prośbę do ciebie, strasznie kombinujemy z organizacją wesela, ceny są przerażające...no i zaczeliśmy zastanawiać się nad organizacją ślubu we własnym zakresie. Czy mogłabyś dać dokładne namiary na szkołę o której piszesz i kucharkę (numer telefonu), jak myślisz czy wrzesień wchodzi w rachubę?
Bardzo liczę na twoją odpowiedź, może być na maila.
Pozdrawiam,
Kasia
dziewczyny powiedzcie gdzie warto robic wesele, bo ja dopiero rozpoczełam poszukiwania i narazie bylam tylko w Czardaszu na Przymorzu. Marzy mi sie sala gdzies nad morzem ale w Gdańsku lub w Sopocie, słyszałam ze gdzies na ogródkach działkowych istnieje taka mozliwosc, bede wdzieczna za wszelkie info. dziekuje
Bardzo fajna sala jest tez w domu Spolecznym na Zaspie: z duza sala do tanczenia, czescia "jedzeniowa", zapleczem kuchennym i nawet pokojem gdzie mozna trzymac alkohol i swoje ewentualnie potrzebne rzeczy. My mielismy tam wesele i bylismy zadowoleni. A po podliczeniu kosztow calego jedzenia, kucharki i kelnerek, najmu sali, orkiestry, alkoholu i napojow wyszlo nam ok. 70zl na osobe.
Dziewczyny szkoła znajduje się w orłowie na ulicy orłowskiej kawałek za liceum plastycznym(blizej morza).Sala jest duża (100 osób) podzielona przesuwnymi drzwiami na sale do tańczenia z podestem dla dj lub orkiestry i sala do jedzenia. ładna niezniszczona z plastikowymi duzymi oknami,białymi ścianami do których pasuje karzdy kolor dekoracji.Obok duże zaplecze kuchenne z piwnica i dodatkowymi lodówkami i pomieszczeniami,szkoła w cenie wynajęcia wypożycza cala zastawę kuchenną od kieliszków po świeczniki i patery po obrusy,miski wszystko ciemny duraleks.W czasie wesela otwarte jest wyjście na parking tylni za szkoła żeby wyjść na papierosa,odpocząć na ławeczce na świerzym powietrzu.Do dyspozycji jest jeszcze świetlica gdyby ktoś zaniemógł lub trzeba było schować prezenty.Cena 1300zł jest naprawde warta i jak blisko do morza na plener.
Witam!
Myśmy tez samiorganizowlai wesele i uwazam ze było suuper.
Generlanie polecam ..tylko kilka przestróg.
Po pierwsze bardzo ważna jest kucharka.
To podstawa sukcesu.
Mieliśmy cudowną kucharkę. Jedzonko było pyszne, ślicznie udekorowane a jej ciasta ... do tej pory nasi goscie je wspominają z rożewieniem (a slub był 4 miesiece temu).
Po drugie - bład który myśmy popełnili
Jak będziecie sie dogadywac z wynajmującym (czy to szkoła czy dom kultury) to koniecznie spiszcie ustalenia. Myśmy sie na tym przejechali... jak sieuamwialiśmy mieliśmy obiecaną duża salę i 2 małe od środy do wtorku. W dzień przed weselem pani gospodyni zaskoczyła nas informacją że TYLKO DO NIEDZIELI DO 20 .. a w sam dzien wesela (koło godziny 3 w nocy) usłyszelisy jeszcze radośniejsza informację iż w neidzielę o godzinie 16 rozpoczyna sie nastepna impreza ... i musimy opuścic wszytkie pomieszczenia do 16!!
Po trzecie - dobry podział obowiazków
Sami nie dacie rady, do przygotowań musi sie włączyć więcej osób i to najlepiej nie z najbliższej rodziny- bo im blizej tej ważnej daty tym bardziej tracą głowę (rodzice w szczególności). Najlepiej rodzielić wśród znajomych małe proste czynności, typu: ktos ma kupić kwaiaty na giełdzie i zrobic znich bukiety do wazonów, inny ktoś przyjechac i rozłożyc wizytówki na stołach itp.
Myśmy tez samiorganizowlai wesele i uwazam ze było suuper.
Generlanie polecam ..tylko kilka przestróg.
Po pierwsze bardzo ważna jest kucharka.
To podstawa sukcesu.
Mieliśmy cudowną kucharkę. Jedzonko było pyszne, ślicznie udekorowane a jej ciasta ... do tej pory nasi goscie je wspominają z rożewieniem (a slub był 4 miesiece temu).
Po drugie - bład który myśmy popełnili
Jak będziecie sie dogadywac z wynajmującym (czy to szkoła czy dom kultury) to koniecznie spiszcie ustalenia. Myśmy sie na tym przejechali... jak sieuamwialiśmy mieliśmy obiecaną duża salę i 2 małe od środy do wtorku. W dzień przed weselem pani gospodyni zaskoczyła nas informacją że TYLKO DO NIEDZIELI DO 20 .. a w sam dzien wesela (koło godziny 3 w nocy) usłyszelisy jeszcze radośniejsza informację iż w neidzielę o godzinie 16 rozpoczyna sie nastepna impreza ... i musimy opuścic wszytkie pomieszczenia do 16!!
Po trzecie - dobry podział obowiazków
Sami nie dacie rady, do przygotowań musi sie włączyć więcej osób i to najlepiej nie z najbliższej rodziny- bo im blizej tej ważnej daty tym bardziej tracą głowę (rodzice w szczególności). Najlepiej rodzielić wśród znajomych małe proste czynności, typu: ktos ma kupić kwaiaty na giełdzie i zrobic znich bukiety do wazonów, inny ktoś przyjechac i rozłożyc wizytówki na stołach itp.

Gratuluje odwagi. Samego slubu nie organizowalismy sami, ale za to Polter / tluczenie butelek (rzecz jasna) i poprawiny. I od gosci slyszelismy takie opinie, ze wlasnie te perfekcyjne zorganizowane dni przycmily troche sam slub. Wiec drugi raz tez wszystko robilibysmy sami - tylko, ze tego drugiego razu nie bedzie:-)
Moja rada: goraco polecam piwko z AMBER'a. Jest niedrogie ale przepyszne. Mozna zamowic bezposrednio w browarze razem z tzw. nalewakiem, wiec jest z beczki. Goscie byli zachwyceni smakiem.
Moja rada: goraco polecam piwko z AMBER'a. Jest niedrogie ale przepyszne. Mozna zamowic bezposrednio w browarze razem z tzw. nalewakiem, wiec jest z beczki. Goscie byli zachwyceni smakiem.
Hejka !
Ja wynajmowalam sale w Oliwie na działkach (kolo akademików) - miesci sie tam do ok. 90 osób. Koszt wynajmowania sali jest o kilka tysiecy tanszy niz w restauracji ale dochodzi wiecej roboty - ale naprawde warto !
My mielismy zamowione kucharki i kelnerki, zaczely przygotowywac posilki (na sali) w czwartek rano i same tez dekoruja - jedzenie wygladalo przepieknie, nasi goscie robili zdjecia i krecili kamera dekoracje. Ogólnie super wszystko wyszlo.
Minusem bylo:
- samemu dekorujesz salę (ale jak lubisz to robic, masz pomysl i pomoze ci rodzinka i/lub znajomi to jest ok)
- na tej sali trzeba dodatkowo wypozyczyc naczynia i je liczyc przed i po)
Sala ma duzą kuchnie i co najważniejsze duzą chlodnie ! Dla kucharek to atut.
Przykladowe zdjecie naszej sali udekorowanej tiulem:

Kilka zdjec jest tez w moim watku "Bylo cudownie...relacja 6 sierpnia".
pozdrawiam,
Aga
Ja wynajmowalam sale w Oliwie na działkach (kolo akademików) - miesci sie tam do ok. 90 osób. Koszt wynajmowania sali jest o kilka tysiecy tanszy niz w restauracji ale dochodzi wiecej roboty - ale naprawde warto !
My mielismy zamowione kucharki i kelnerki, zaczely przygotowywac posilki (na sali) w czwartek rano i same tez dekoruja - jedzenie wygladalo przepieknie, nasi goscie robili zdjecia i krecili kamera dekoracje. Ogólnie super wszystko wyszlo.
Minusem bylo:
- samemu dekorujesz salę (ale jak lubisz to robic, masz pomysl i pomoze ci rodzinka i/lub znajomi to jest ok)
- na tej sali trzeba dodatkowo wypozyczyc naczynia i je liczyc przed i po)
Sala ma duzą kuchnie i co najważniejsze duzą chlodnie ! Dla kucharek to atut.
Przykladowe zdjecie naszej sali udekorowanej tiulem:

Kilka zdjec jest tez w moim watku "Bylo cudownie...relacja 6 sierpnia".
pozdrawiam,
Aga
[img][/img]
Robienie wesela w taki sposób jest o wiele tańsze ale bardziej pracochlonne i oplaca się to tylko wtedy kiedy robisz weselicho na duzo osob.
Nam wyszlo razem z wszystkim (sala, kucharka, kelnerki, koszty jedzenia i picia itd.) - ok. 70 zł za osobe. Ale oplaca się to wtedy kiedy robisz weselicho na wiecej osób, np. tak jak my na 100. :)
Nam wyszlo razem z wszystkim (sala, kucharka, kelnerki, koszty jedzenia i picia itd.) - ok. 70 zł za osobe. Ale oplaca się to wtedy kiedy robisz weselicho na wiecej osób, np. tak jak my na 100. :)
[img][/img]
Witam.Chociaz jak widze najwiecej miejsca i czasu zajmuja tutaj dziewczyny pozwolcie ze ja jako przedstawiciel niby tej brzydszej plci tez zajme wam pare minut.Jestem na etapie wlasnie szukania sali na wesele.Tak czytam te wypowiedzi i dochodze do wniosku ze chyba warto samemu zorganizowac wesele.Tylko czy ktoras z osob tu przebywajacych moze mi podac jakies dobre namiary na kucharke i kelnerki.Bo jak widze jest to chyba najwazniejsza czesc imprezy.Wiec zwracam sie z prosba o takie wlasnie adresy w miare mozliwosci szybko.Chociaz wesele planuje na sierpien 2006 juz mi zaczyna brakowac czasu.Pozdrawiam wszystkich.Marek
Hejka wszystkim. Ja poczatkowo tez myslalam ze zrobie wszystko sama i bedzie o wiele taniej i wogole. Ale jak tak poszukalam i przemyslalam to stwierdzilismy z narzoczonym i rodzina, ze to nie ma sensu. Duzo biegania, zalatwiania, pilnowania - przy braku czasu z naszej strony to by nie wyszlo. pozatym koszta nie znacznie sie roznily jak tak na spokojnie sie usiadlo i wszystko przeliczylo.
Jesli robi sie wesele na 100 lub wiecej osob to lepiej wynajac sale i zalawiac samemu, a jesli jest to wesele na ok 60 osob czy mniej to lepiej wynajac jakas restauracje czy np. hotel, gdzie cena rozni sie nieznacznie od restauracji.
My robimy wesele w hotelu Faltom w Rumii.
A moze ktos wie cos na temat wesela w tym hotelu??
Pozdrawiam.
Jesli robi sie wesele na 100 lub wiecej osob to lepiej wynajac sale i zalawiac samemu, a jesli jest to wesele na ok 60 osob czy mniej to lepiej wynajac jakas restauracje czy np. hotel, gdzie cena rozni sie nieznacznie od restauracji.
My robimy wesele w hotelu Faltom w Rumii.
A moze ktos wie cos na temat wesela w tym hotelu??
Pozdrawiam.