Widok

Ortodoncja dla dorosłych

Opinie do artykułu: Ortodoncja dla dorosłych.

Do niedawna aparat ortodontyczny można było zobaczyć głównie u dzieci i nastolatków. Jednak coraz częściej na prostowanie zębów decydują się także osoby dorosłe."Moda" na ładny uśmiech jest ponadczasowa, ale czy noszenie aparatu to na pewno dobre rozwiązanie?

Narodowy Fundusz Zdrowia gwarantuje refundację kosztów leczenia ortodontycznego wyłącznie dzieciom do ukończenia 12. roku życia. Jeśli więc już jako dorośli myślimy o poprawie zgryzu, musimy liczyć się z nie lada wydatkami. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

profesjonalny stomatolog

Ja chodze do amatora. Kowal sie nazywa.
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 0

Dr. TUSK ( Kieł z angielskiego )

ale tylko polisz inglisz bez porcelanek
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Popieram prostowanie zębów, ale chciałam

powiedzieć, że patrząc na paradontozę w mojej rodzinie, nie widzę żadnego związku między jej występowaniem a wadą zgryzu czy jej brakiem

to tylko statystyka

mój mąż ma 56 lat i ma 31 zębów swoich,

mój tata ma 81 lat i dopiero kilka lat temu zaczęły mu się psuć i zaczął je wyrywać , bo mu się nie chce leczyć

zdecydowałam się na aparat tuż przed 40 i nie żałuję!!Patrząc na swój piękny uśmiech ,zapominam nawet o bólu ,który towarzyszył mi przez ponad 2 lata noszenia aparatu,mimo,ze choruję na niedoczynność tarczycy i również miałam koronkę..w niczym to nie zawadzało...prawda,że koronkę musiałam wymienić ,bo zmienił się kształt zgryzu,ale na pewno nie żałuję i namawiam wszystkich aby się zdecydowali na aparat,również po 40!Ale koszt całego przedsięwzięcia to prawie 10 tys złotych...nie licząc wymiany koronki...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Marta polecam Dentaurusa na Opolskiej!!!Rewelacyjna Dr Pyc!Na pewno przywróci Ci zdrowy uśmiech...ja mam 42 lata..i zdjęłam aparat w lipcu zeszłego roku...

gdzie te dane wyczytałeś?

Bezdomni pewnie nie myją, bo nie myją się wcale. A 3,8 mln to by było ok 10%. Chyba aż tylu bezdomnych nie mamy.

skopiowane z netu

newsweek, 17.10.13

Mogę polecić Gabinet dr Anny Kienitz- Orzelskiej w Oliwie (Clinica Ortodontica)

Jestem w tej chwili w trakcie leczenia retencyjnego, powiem szczerze, że jestem bardzo zadowolona z efektu, ale również z podejścia do pacjentów oraz kwalifikacji osób pracujących tam... Nie jest tanio, bo jeden łuk kosztował mnie 2300 (zakładałam dwa- na górne i dolne zęby), ponadto wizyty najpierw 100, potem 130, no po zdjęciu aparatu stałego- zamontowanie retainerów , czyli takich małych żyłek biegnących w linii prostej w wewnętrznej stronie zębów oraz wykonanie płytki retencyjnej, wyglądającej jak aparat wyjmowany dla dzieci, którą musimy nosić w nocy, w celu utrzymania prawidłowego zgryzu- to koszt 900 zł... Ogólnie myślę, że w ciągu 2,5 roku leczenia aparat wyniósł mnie około 10 000 zł, ale naprawdę warto...to jest inwestycja w siebie na całe życie:) Ja byłam w tym momencie studentką i dałam radę uzbierać pieniążki, myślę że i ciebie będzie stać, tym bardziej, że Pani doktor Orzelska jest tak miłą osobą, że daje możliwość rozłożenia kosztów na raty. Warto jeszcze dodać, że w momencie kiedy w trakcie leczenia dojdzie do odklejenia zamka lub coś jest "poprawiane", lub jedziesz na "nagłą" wizytę, bo coś cię niepokoi- ta wizyta jest bezpłatna.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

ja zaplacilam za panorame 60 zl

cefalometryczne!

I to jest włąśnie problem

Na pierwszej wizycie zakładają aparat i szacują czas noszenia na np. 2 lata. Na wizytach kontrolnych przez 1,5 roku jest wszystko super, a potem nagle okazuje się, że trzeba jeszcze przedłużyć czas noszenia. I z 2 lat często wychodzi 3-4...
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

miałam aparat ortodontyczny

moim zdaniem nie warto. Po zdjęciu aparatu, mimo dobrej higieny podczas noszenia, wiele zębów miałam do leczenia (a przed założeniem aparatu wszystkie były zdrowe). Zastanówcie się dobrze. Teraz muszę nosić tzw. retainer ortodontyczny (wyjmowany aparat) bo inaczej zęby się przesuną do dawnych pozycji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

wiele to znaczy ile? ja akurat ni żadnej dziury po 1,5 roku noszenia aparatu

retainer noszę - tak co 3-4 noc... spoko...

implanty

implanty to na pozor dobra rzecz, tylko nikt nie mowi o tym, ze organizm czlowieka moze je odrzucic po jakims czasie,nie przyjma sie i wtedy zostajemy bez uzebienia i z wielkim problemem, a na to gwarancji nie dostaniemy. Jestem protetykiem i pierwszy raz slysze zeby ktos dziecku wstawial implanty, poddal Pan dziecko usunieciu zebow z korzeniami ? Druga sprawa to taka, ze implanty nie sa niezniszczalne, krusza sie ,luzuja. Implant to tytanowa srobka, ktora jest wkrecana w kosc do ktorej przymocowuje sie korone porcelanowa. Obawiam sie, ze profesjonalny implantolog bo stomatolog nie ma z tym nic wspolnego z ktorego uslug Pastwo korzystacie nie jest profesjonalnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Dentalspa dr. Honorata Sroczyńska.
Zdecydowałam się z mężem na założenie aparatu po 40 -ce i jesteśmy bardzo zadowoleni. Efekt niesamowity. Polecam szczerze Panią doktor.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

Doktor Sroczyńska nie ma specjalizacji ortodontycznej!

Leczenie ortodontyczne należy podjąć u wyspecjalizowanych ortodontów. Ja jestem na etapie poszukiwań ale na leczenie zdecyduję się tylko u specjalisty ortodonty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1
do góry