Widok

Ortodoncja dla dorosłych

Opinie do artykułu: Ortodoncja dla dorosłych.

Do niedawna aparat ortodontyczny można było zobaczyć głównie u dzieci i nastolatków. Jednak coraz częściej na prostowanie zębów decydują się także osoby dorosłe."Moda" na ładny uśmiech jest ponadczasowa, ale czy noszenie aparatu to na pewno dobre rozwiązanie?

Narodowy Fundusz Zdrowia gwarantuje refundację kosztów leczenia ortodontycznego wyłącznie dzieciom do ukończenia 12. roku życia. Jeśli więc już jako dorośli myślimy o poprawie zgryzu, musimy liczyć się z nie lada wydatkami. ...
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Choroba tarczycy a aparat

Jakie choroby tarczycy są przeciwwskazaniem do noszenia aparatu?

Doprawdy?

A wiesz ile problemów z zębami stałymi powodują uprzednie problemy z mleczakami? Proste mleczaki i prawidłowo rozwinięta szczęka to niemal 100% gwarancja prostych STAŁYCH zębów. Właśnie dlatego lepiej leczyć u dzieci wtedy kiedy np. kości jeszcze się rozwijają niż u dorosłych.

nfz funduje aparaty do 12 roku życia... gdzie tu k*rwa sens na zębach mlecznych???
Parodia jakaś całego tego kraju, żałuje że jestem polakiem...

Mam wrażenie, że coraz więcej osób nie dba o swoje zęby, a takie zabiegi jak prostowanie czy wybielanie powielane są w małym kręgu. Sama nie wyobrażam sobie pójścia spać z nieumytymi zębami czy wizyty u dentysty jak mnie coś zaboli. Systematycznie chodzę do cmp dent na sprawdzenie stanu, wybielanie, leczenie, a kiedyś nawet zdecydowałam się na fluoryzację. Mam nadzieję, że długo będę cieszyła się swoimi zębami.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Conprawda to prawda

Szczoteczkę to mam ale nie odwiedzam dentysty bo nie ma na to pieniędzy a tym bardziej na aparat na zęby. A na kasę chorych to miałem kiedyś robione. Tak zniszczonych zębów to nigdy nie miałem przez NFZ musiałem je leczyć jeszcze raz prywatnie, że dotej pory wyjść z debetu nie mogę

ja też nie wydaję na tipsy, rzęsy, sztuczne włosy i usta, i jakoś mimo tego nie stać mnie również na ten aparat...

nigdy nie ma pewnosci czy wada nie wroci,. zwlaszcza jak mnie wyrwano wszystkie 4ki jak bylam mala i mam bole zuchwy etc. Zniwelowac ten b;ad mozna przez wysuniecie mi zuchwy i wszczepienie 4 implantow. albo sam aparat ale zeby maja tendencje do stloczenia. i zaden ortodonta nie da gwarancji ze efet jest na cale zycie:) i nie znaczy6 wcale, ze jest kiepski.

;/

no skoro trafiles do kiepskiego to wspolczuje,moj powiedzial o tym

Do tego ortodonta wyrabia tylko odpłatnie aparat retencyjny, po tym jak on się po prostu zetrze (bo tak się dzieje z tymi plastikowymi wkładkami na noc), więc płaci się dalej i dalej, a jak już sobie odpuścisz to wszystko się sypie ;/

...

Do konca zycia? Czlowieku, nie opowiadaj bzdur i nie strasz ludzi. Retencje stala nosisz tyle, ile Ci ortodonta kaze, a zdejmowany aparat retencyjny cala dobe, a po kilku miesiacach na noc najlepiej tyle samo czasu, ile mialo sie aparat. I wszystko. Zeby nie wroca w magiczny sposob na swoje dawne miejsce. No, chyba ze sie bylo u ortodonty z bozej laski i nie naprawil on wady tylko ja zniwelowal.

Zło ortodoncji.

Po noszeniu powyższego aparatu często pojawia się martwica nerwu zęba. Co prowadzi do leczenia kanałowego, czyli usunięcia nerwu zęba. I w ten sposób staje się on martwy.
Wiem coś o tym.

moim zdaniem ok

Założyłam aparat po 30, na początku nie umiałam jeść i mówić ale szybko się przyzwyczaiłam i było ok. Do ortodonty na "przeglądy " chodziłam regularnie i szybko miałam proste zęby. Aparat już zdjęłam i wklejono mi na stałe od wewnętrznej strony mały drucik zęby nadal są proste i efekt się nie cofa, a żadnego aparatu na noc nie muszę zakładać i nie zakładałam. Polecam chociaż nie jest to tania "przyjemność"

30latka

Mam 30lat i właśnie zdjęłam aparat, który nosiłam 8 miesięcy - fakt koszt aparatu, wizyt kontrolnych wykrywania zębów ( wyrywałam wszystkie 8 i jedną 1) itp dość duży, ale warto i mimo iż nosiłam jako osoba dorosła żadnego aparatu na noc zakładać nie musz.

Wielu stomatologów nie ma specjalizacji ortodontycznej!

Leczenie ortodontyczne należy podjąć u wyspecjalizowanych ortodontów. Ja jestem na etapie poszukiwań ale na leczenie zdecyduję się tylko u specjalisty ortodonty.
P.S. Czy zdecydował by się ktoś na leczenie u laryngologa w sprawach kardiologicznych?!?!?!
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Doktor Sroczyńska nie ma specjalizacji ortodontycznej!

Leczenie ortodontyczne należy podjąć u wyspecjalizowanych ortodontów. Ja jestem na etapie poszukiwań ale na leczenie zdecyduję się tylko u specjalisty ortodonty.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Dentalspa dr. Honorata Sroczyńska.
Zdecydowałam się z mężem na założenie aparatu po 40 -ce i jesteśmy bardzo zadowoleni. Efekt niesamowity. Polecam szczerze Panią doktor.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 3

implanty

implanty to na pozor dobra rzecz, tylko nikt nie mowi o tym, ze organizm czlowieka moze je odrzucic po jakims czasie,nie przyjma sie i wtedy zostajemy bez uzebienia i z wielkim problemem, a na to gwarancji nie dostaniemy. Jestem protetykiem i pierwszy raz slysze zeby ktos dziecku wstawial implanty, poddal Pan dziecko usunieciu zebow z korzeniami ? Druga sprawa to taka, ze implanty nie sa niezniszczalne, krusza sie ,luzuja. Implant to tytanowa srobka, ktora jest wkrecana w kosc do ktorej przymocowuje sie korone porcelanowa. Obawiam sie, ze profesjonalny implantolog bo stomatolog nie ma z tym nic wspolnego z ktorego uslug Pastwo korzystacie nie jest profesjonalnym.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

wiele to znaczy ile? ja akurat ni żadnej dziury po 1,5 roku noszenia aparatu

retainer noszę - tak co 3-4 noc... spoko...

miałam aparat ortodontyczny

moim zdaniem nie warto. Po zdjęciu aparatu, mimo dobrej higieny podczas noszenia, wiele zębów miałam do leczenia (a przed założeniem aparatu wszystkie były zdrowe). Zastanówcie się dobrze. Teraz muszę nosić tzw. retainer ortodontyczny (wyjmowany aparat) bo inaczej zęby się przesuną do dawnych pozycji.
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0
do góry