Widok

Osiedle Zacisze Reda

Reda Leśne Zacisze Karwiny Temat dostępny też na forum:
Dzień Dobry Wszystkim,
Czy ktoś z Was może słyszał coś o osiedlu zacisze w Redzie (buduje sie na leśnej obok leśnych tarasów)?

Jak tak po napiszcie co wiecie, zastanawiam sie nad kupnem tam mieszkania ale w internecie jest całkowity brak informacji na temat tego dewelopera i całej inwestycji... tylko na ich stronce są jakieś informacje...
A wiecie jak to jest z tymi nowymi deweloperami, nie chcę się wpakowac na mine...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 13

Niezadowolony_ wkurzony..
2021-05-02 18:07:58
Witam. Rozumiem, że z tych owianych tajemnicą porozumień rozwiązujących umowy rezerwacyjne też nic nie wyszło? Czy ktoś z osób, które miały zarezerwowane mieszkanie otrzymał takie porozumienie do podpisania? Czy takie porozumienia powstały? Ponoć nowy właściciel miał z końcem miesiąca spłacać w jakiś ratach kwoty opłat rezerwacyjnych.. myślę, że to kolejne kłamstwo, dlatego chciałbym to zweryfikować.. Z budowy zginęły silosy, widać, że SIGMA chyba opusciła inwestycje w związku z nie otrzymaniem zapłaty za wykonane prace..
Niestety , wysyłam maile na które nie ma odpowiedzi, gdy dzwonie zapewniają że wszystkie osoby które się zgłosiły otrzymają już w maju pierwsze raty . Niestety ja żadnej odpowiedzi od nich dalej nie mam, mimo zapewnień że w ciągu 14 dni odpiszą i dostarczą wzór porozumienia.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Wcześniej była mowa o pierwszych ratach w kwietniu...
Czyli ogólnie wychodzi na to, że nie mają zamiaru niczego oddać i spłacić.
Uważam, że jest to juz sprawa dla telewizji.

Anonim
2021-05-04 23:11:56
Wcześniej była mowa o pierwszych ratach w kwietniu...
Czyli ogólnie wychodzi na to, że nie mają zamiaru niczego oddać i spłacić.
Uważam, że jest to juz sprawa dla telewizji.
Mam pytanie czy już złożono jakiś pozew zbiorowy przeciwko deweloperowi za niewywiązywanie się z umów?
Jeśli nie to może warto o tym pomyśleć i razem złożyć jako grupa poszkodowanych klientów?
Czy ktoś jednak otrzymał obiecane zwroty wpłat, lub chociaż część? Jeśli ktoś się tym już zajął to czy można jeszcze się podłączyć do takiego pozwu?
Pozdrawiam i życzę Nam wszystkim pozytywnego rozwiązania sprawy.

Myślę, że każdy kto w porę się ogarnął już dawno złożył pozew indywidualnie i wszystkie sprawy są w toku.
Pytanie tylko czy cokolwiek ugramy.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

A czy ktoś z pokrzywdzonych otrzymał jakieś porozumienie dotyczące spłaty zobowiązań w ratach?

Też jestem ciekawa czy wobec kogoś się wywiązali z obietnic?

Ja mogę się wypowiedzieć, że do mnie mimo obietnic nic nie dotarło. Żaden list, porozumienie nic z tych rzeczy.
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

Lepiej stracić zaliczkę niż mieszkanie tam wybija woda ze strumyka to wszystko popłynie

Stracić ponad 30 tys zł też nie jest fajnie..
Też mi się wydaje, że osiedle się zaraz osunie, tam już jest jedno wielkie bagno i zero zabezpieczenia.

No ale fajniejsze niż 600 000 albo życie bo nie wiadomo czy to się zawali w nocy czy w dzień ,puste czy z domownikami moim zdaniem to znak i nie ma co rozpocząć po kasie ,trzeba było sprawdzić kw

Problem w tym, że jak ja kupowałam to jeszcze żadnego wpisu w kw nie było
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

KW istniala zanim podjeto budowe i byla dostepna online z owczesnymi zapisami.. Zeby nie przeswietlic tej inwestycji na wylot przed wplaceniem zaliczki to malo, ze lekkomyslnosc.
Nalezy sie powaznie zastanowic jak postapic dalej.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zaliczkodawcy powinni sie zastanowic nad dalszymi krokami, poniewaz najwieksze obciazenie spoczywa na wykonawcy/deweloperze.On musi miec pieniadze na budowe,instalacje, rozne koszty itd.Pierwotnie postawienie tego osiedla kalkulowano na ponad cztery miliony zlotych, wiec taki pieniadz nie jest pokryty przedplatami.I to oni maja bol glowy.
Zaliczkodawcy powinni zebrac wszystkie materialy,informacje,zrzuty z ekranu etc.etc. i wystapic pisemnie do ostatniego (wykonawcy/dewelopera) o pisemna odpowiedz co do planow inwestycj i ew.z zadaniem zwrotu zaliczki uzasadnionego niedotrzymaniem umowy przedwstepnej. Z odsetkami, Wszystko poczta polecona z zastrzezeniem dwutygodniowego oczekiwania na pisemna odpowiedz.
Przewalanie jednej spolki w druga pozostawia slady i to tez powinno byc ujete w zadaniu odpowiedzi.
Nalezy zastrzec oddanie sprawy do kancelarii prawnej, niekoniecznie zbiorowo, gdyz na to przyjdzie czas pozniej.
Na tym etapie deweloper/ykonawca musi udzielic odpowiedzi nawet nieprecyzyjnej.Zadnych telefonow i nic na "twarz"
Mysle, ze nie nalezy sie deklarowac z zadaniem zwrotu zaliczki do czasu uzyskania odpowiedzi ktora moze byc zaskakujaca.
Jakas strategie trzeba jednak przyjac : nieobecni nie maja glosu...
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

heh gdyby to było takie proste jak myślisz to wszyscy by już dawno mieli problem z głowy

Za 20 lat las sam wchłonie to osiedle, jak w Czernobylu, i śladu nie będzie,

A czy jest cos w trudnego w tym slowo klucz zebrac kupujacych, dogadac sie i pojsc do wykonawcy bo wyglada ze wszyscy inni maja sprawe gleboko w ... sercu, ajak to nie pomoze zlozyc pozew? ale jezeli komus sprawia problem nawet wyjscie po zakupy do biedronki, bo ja nie dam rady... no to powodzenia liczcie sie ze strata zainwestowanej gotowki, zreszta widac spoleczenstwo w polsce bogate :)

Idealne miejsce na Paint Ball,
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 0

Jest niepojete, gdyby zaliczkodawcy zrezygnowali z walki o zwrot .Watpliwosci zwiazane z ta inwestycja sprawil inwestor.
To ciezko zarobione pieniadze ! Nie wolno sie poddawac.

Witam,

dn. 27.04.2021r. otrzymałam ostatnią wiadomość Leśnego Zacisza w Redzie. Po tym terminie przy podejmowanych próbach kontaktu telefon milczy, wysyłam wiadomości mailowe bez uzyskania jakiejkolwiek odpowiedzi. Czy złożony został pozew zbiorowy przez oszukanych klientów? Jeśli tak to proszę o kontakt i informację, jeśli nie to czy zdecydowali się Państwo na skierowanie indywidualnie sprawy do Sądu? Czy ktokolwiek z Państwa otrzymał zwrot wpłaconych pieniędzy? Może warto uaktywnić media?

Dziękuję i pozdrawiam,
Oktawia

Ja dostałem zwrot zaliczki, w ratach. Myślę, że zwrot dostało więcej osób, inaczej na forum wrzałoby.
Jednym z warunków zwrotu było wykasowanie i nie umieszczanie na tym forum obraźliwych komentarzy- stąd moje przypuszczenie.
Oktawia- najpewniej udałbym się z miejsca do adwokata.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0