Widok

Osowa stoi

na Osowej stabilnie wszystko stoi, dróg nadal nie ma, ale zezwolenia na budowę kolejnych bloków miasto konsekwentnie wydaje
więcej
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 0

Obowiązku dojeżdżania wszędzie samochodem też nie ma

Przy PKM jest parking p&r, zapraszam
A za dwa lata na Spacerowej będą buspasy. Ale ty dalej będziesz pisał, że wszystko stoi jak cię będą autobusy wyprzedzać
popieram tę opinię 125 nie zgadzam się z tą opinią 298

Nie udalo sie wsiasc do pkm bo za duzo ludzi.
popieram tę opinię 53 nie zgadzam się z tą opinią 20

Bedzie nastepna
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 17

spokojnie, możesz przejść się po kładce nad obwodnicą

a zapomniałem, wam to w tej wsi nic nie pasuje
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 24

Przejdę po kładce

Ale po drugiej stronie jest las, a ja nie jestem myśliwym. Problemu nie rozwiązano.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jaka kładka nad obwodnicą?

Tam jest zakaz ruchu pieszych na wiadukcie! Powiedz mi co robi miasto dla Osowy?? Na ulicach leżą płyty ulice dojazdowe wiecznie zakorkowane. Może trzeba jako osiedle do Gdyni się przełączyć?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 1

Bo w gdyni to korków nie ma xD

I wszędzie asfalt :D
No weź mnie nie rozśmieszaj

Nie bujaj juz
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 11

za dwa lata buspasy :) buahahaha - obiecanki cacanki a Ty jeszcze wierzysz rządzącym obiecywaczom ? oni by własną matkę do burdelu sprzedali
popieram tę opinię 36 nie zgadzam się z tą opinią 11

pkm nie jeździ do oliwy, notorycznie się spóźnia - a podróż nią z przesiadką na skm to ponad godzina drogi - dlatego ludzie wolą się pomęczyć 40 min autem, 6km
popieram tę opinię 46 nie zgadzam się z tą opinią 9

Do Oliwy rowerem 20 minut. A pkm jeździ do Strzyży, dwa przystanki tramwajem możesz podjechać, korona ci z głowy nie spadnie
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 46

No właśnie, gdyby to było wszystko takie piękne i tanie

Jak już masz auto to nie chce się wydawać 250 zł na komplet biletów na tabor, który lubi jeździć nieregularnie. Pamiętam z czasów studenckich, to komunikacją miejską była dla tych, którzy mieli dużo czasu
popieram tę opinię 31 nie zgadzam się z tą opinią 12

Bo nie ma wyjścia

Przesiadając się w tej genialnej gdańskiej komunikacji mozna dwie godziny stracić zanim do celu dojedziesz

Żeby ten autobus jechał

Ale to coś stoi w miejscu. Kiedyś obliczyłem że biegnąc całą drogę truchtem przebiegłbym ją w tym samym tempie co autobus. Czyli biegnąc z prędkością okolo 8km na godz.

No pewnie, jedź rowerem z tej gorki w deszczu

Idealnie żeby wpaść pod auto, gdy wpadniesz w poślizg. Jestem rowerzysta, ale póki co spacerowa to nie jest droga na rower.
popieram tę opinię 39 nie zgadzam się z tą opinią 7

ja jeżdżę Kościerską 10km

40min pod górę, powrót 25min
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 13

To twoj problem

Nie każdy ma tak zryty beret
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 6

Może jesteś wysportowany

Ludzie jednak mają po czterdziestce często już choroby i różne problemy ze sprawnością więc do kogo te słowa? Jadą autem bo w autobusie i take korku stoją i nie muszą się ciągle przesiadać. Kiedy jakies buspasy i szybszy transport? Przydałby się aoubusy pospieszne jadące obwodnicą.
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 1

Mają choroby i problemy ze sprawnością

Bo przez te 40 lat siedzieli w fotelu, zamiast ruszyć zadek i zbudować sobie tą sprawność.
Ale jak ktoś woli po 40 się na wózek przesiąść to jego sprawa.

i pewnie dlatego spacerową się nie jeździ ale kilkoma fajnymi trasami obok już tak
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 2

o prysznicu słyszał?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 1

Jak śmierdzisz po zjechaniu z górki to sprawdź czy czasem nie chodzisz od tygodnia w tej samej bieliźnie
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Ciekawe, że ludzie nie mają problemu wydać 150k na auto do stania w korku ale jak trzeba kupić rower elektryczny za 1/20 tej sumy na sprawny dojazd do pracy to już się nie da...
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 20

Ciekawe

Moze nie każdy robi w fabryce i moze przyjsc uswiniony od blota ? Nie mierz wszystkich swoją miarą, niektorzy do pracy w garniturze jada
popieram tę opinię 23 nie zgadzam się z tą opinią 7

To chyba wszyscy jadą w garniturach, skoro cała ulica zakorkowana.
popieram tę opinię 17 nie zgadzam się z tą opinią 3

Dokładnie. Dodatkowo połowa wiezie betoniarkę w bagażniku a druga połowa babcię do szpitala. I tak codziennie
popieram tę opinię 12 nie zgadzam się z tą opinią 4

No i jedna czwarta wiezie babcię w betoniarce.

Czasami nawet do szpitala.

najmocniej przepraszamy, nie wiedzieliśmy z kim mamy do czynienia. pan ważny oczywiście musi samochodem
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

może dlatego że w aucie masz ciepło i wygodnie, na głowę ci nie pada i nie pi**zi...

ot, taka subtelna różnica
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 3

Oczywiście, że są takie rowery, bez problemu kupisz.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

może od razu cofnijmy się do epoki kamienia łupanego

po co nam cywilizacja jak możemy w ogóle pieszo chodzic. I cały swój dobytek ciągnąć za sobą
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 9

Wystaw kiedyś dziub poza swoją gminę i zobacz jak I czym ludzie odwożą dzieci w Kopenhadze, Wiedniu czy Amsterdamie a potem coś kwicz o cofaniu się
popieram tę opinię 8 nie zgadzam się z tą opinią 7

oczywiście, tam są ścieżki rowerowe, a w Gdańsku nie ma, nie przedostaniesz się nad obwodnicą bez samochodu, nawet nie przejdziesz bo nie ma ani chodnika, ani ścieżki rowerowej - tak Gdańsk jest przyjazny jego mieszkańcom
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 1

Tylko że gdyby nie samochody to nikt by nie robił dróg asfaltowych. I byście tymi swoimi rowerkami po ubitym piachu jeździli

Ta 2 dzieci też robi w biurowcu?

Zapisza dzieciaki do szkoły na drugim końcu miasta i potem narzekają, że korki.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 1

nie mogę podjechać , bo połączenia nie pasują

no chyba że masz tak ok 2 godz czasu na dojazd
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Rowerem mówisz?

Pokaż mi tam ścieżkę bo jest taka przez las i strach wieczorem tamtędy jechać. A pod górę to chyba tylko rowerek wyczynowy by musiał być. Ja mam niesprawne nogi i dwie choroby przewlekle. Nie jestem gruby ale niezbyt sprawny. To co mam rowerem jak ludzie przed wojna jeździć?? Bredzisz niesamowite głupoty! Ale wiem czemu bo boisz się że twojej eleganckiej dzielnicy się pogorszy jak na Osowej zaczną wszystko robić albo po prostu zazdrość cię zżera że ludzie mają tu zieleń i spokój na Osowej!

To niech nie piszą, że wszystko stoi, skoro świadomie wybierają tę formę dostania się do centrum. Sami, jakby nie było, powodują ten zator.
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 8

W punkt
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 5

Nie odpowiadaj sam sobie

To jak choroba ciasnych gaci
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

nie sami powodują zator

tylko to wina dogęszczania miasta. Po co kolejne blokowiska? Nie każdy musi mieszkać i pracować w trójmieście
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

Jeśli nie muszą, to po co się pchają do miasta?

Korki produkują kierowcy dla kierowców.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Przeprowadzka do miasta

Zamieszkałem w gda, żeby nie musieć dojeżdżać samochodem do pracy. Zamiast 1.5h stania w korkach, jadę ok. 25 min. Rowerem mevo. Polecam każdemu.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wynajmuje za 800zl więcej niż za mieszkanie z okolicznej miejscowości. Ostatecznie, wychodzi na to samo, bo nie muszę opłacać samochodu, mevo, tak jak wspomniałem to tylko 30zl. Czasem skorzystam że zbiorkomu, kiedy pogoda jest naprawdę paskudna.

Zycko
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

To niech stercza
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bus pasy będą za dwa lata. A korek jest teraz.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 2

Sopot, Oliwa

A jaka rada na dojazd do Sopotu?

spacerowa powinna byc przebudowana

nie tylko buspasy aby tez uklad na mapie i konczyc sie przy zielonej z pomienieciem obecnej Oliwy..
popieram tę opinię 0 nie zgadzam się z tą opinią 2

Tym komentarzem pokazujesz jak nieofarnięty jesteś i...

... ślepo słuchasz zielonych waria tów. Jak mam przewieźć autobusem narzędzia, drabinę i materiały do wykończenia mieszkania u klienta?
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 2

Wiesz tu też chodzi jeszcze o to w jakim tempie budują drogi dojazdowe

A w jakim bloki na Osowej i nowe domki... Te pierwsze wcale się nie budują! Znowu łapówki?

nie można udrożnić Spacerowej, bo nie będzie co obiecać na wyborach - czego Ty nie rozumiesz ?
popieram tę opinię 112 nie zgadzam się z tą opinią 35

Udrożnić

czyli zrobić estakadkę i węzeł łączący Opata Rybińskiego z Grunwaldzką?
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 1

Wtedy przesuniesz tylko korek na Rybińskiego.
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 0

Widać po reakcjach jak was obchodzi

Ty masz 8 komentarz wyżej 12 :)

Tymczasem na Osowej w ostatnich latach:

- miasto wybudowało od zera całą nową drogę (ulica Ratza)
- wybudowało ulicę Nowa Koziorożca
- przebudowało Kielnienską
- remontuje Galaktyczną
- przymierza sie do poszerzenia Spacerowej
Ale nie, nic się na drogach nie robi a kierowcom ciągle mało
popieram tę opinię 44 nie zgadzam się z tą opinią 40

M

Za małą przepustowoś
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Najpierw miasto wydaje zezwolenie na budowę nieruchomości w szczerym polu bez infrastruktury, a potem się chwali że łaskawie zrobiło tam drogę - powyższe inwestycje jak widać nie odpowiadają na potrzeby mieszkańców - proponuje przejechać się Spacerową aby zrozumieć naturę problemu
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 4

ale miasto nie może zablokować chęci do budowy w szczerym polu
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 4

a ile tam w tym czasie powstało nowych osiedli?

ilu przybyło mieszkańców?
popieram tę opinię 2 nie zgadzam się z tą opinią 4

Zapraszam na ulice Marsa. Dziura na dzurze od 15 lat nie mozna sie doprosic o zrobienie drogi. Skandal!!!. Ale przed wyborami zaczna sie obietnice jak co kilka lat. Juz stracilem nadzieje. Czas na zmiany!!!!
popieram tę opinię 1 nie zgadzam się z tą opinią 0

To ja może trochę wyklaruję, bo widzę niezłe bzdury:

1. Raatza nie była wybudowana od zera. Bazowała częściowo na już istniejącej ulicy Nowy Świat (stąd jej początkowa nazwa: Nowy Nowy Świat). Miasto wykonało od zera odcinek ledwie 1km
2. Nowa Koziorożca - mając rezerwę na aleję 2 pasy w każdą ze stron, miasto postawiło na ultrawąską uliczkę o absurdalnej liczbie meandrów, a tuż obok wykopany rów. Planista chyba nie wpadł na to, że zimą przy oblodzeniu jeśli ktoś nie zdąży zmienić opon, a będzie miał przyjemność przejechania się tym torem przeszkód, to po prostu wpadnie do wspomnianego rowu
3. Przebudowana Kielnieńska - kolejny projekt z potencjałem totalnie spartaczony w finalnym kształcie. Kolejna ulica z rezerwą na szerokość alei celowo zwężona do maksimum, w rezultacie korki te same, rondo do którego przy dużym korku nie da się włączyć. I mimo wydumanej szerokości chodników, brak wytyczonej ścieżki rowerowej (to aż głowa boli, jak ktoś mógł zawalić). Jednocześnie dozwolony ruch rowerowy o chodnikach i namalowane przejazdy rowerowe na ulicy (czyli jak wygenerować wypadki z udziałem rozerzystów)
4. Remont Galaktycznej... 50 metrów betonowych bloków przed Biedronką? Jest się czym chwalić? To wstyd, że miasto nie dało rady dokończyć tego kawałka drogi przez... dekadę? Ile więcej?
5. Przymierza się do poszerzenia spacerowej od 30 lat. Dziękuję za obietnice, mam ich pełne wiadra.

Jest paraliż obwodnicy

To czego się spodziewasz
popieram tę opinię 13 nie zgadzam się z tą opinią 6

Tak to jest jak się kupuje nieruchomości na wygwizdowiu.
popieram tę opinię 21 nie zgadzam się z tą opinią 11

Wlasnie
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 2

Bywający

I jeszcze ten bark uprzejmości, by wpuszczać na rondo na zakładkę w szczycie! Typowe dla Osowy.
popieram tę opinię 10 nie zgadzam się z tą opinią 4

Typowe dla tych prostaków z przedmieścia.

Skoro stoisz na rondzie, bo Cie prostaki z przedmieścia nie wpuszczają, to znaczy że jedziesz... ze wsi :) Także daruj sobie obrażanie kogoś ze względu na miejsce zamieszkania.

To akurat typowe dla kierowców w Polsce, nie odbiegamy tu od średniej krajowej;)

stan Spacerowej jest wskaźnikiem jakości zarządzania w Gdańsku

stan Spacerowej jest wskaźnikiem jakości zarządzania w Gdańsku
popieram tę opinię 16 nie zgadzam się z tą opinią 7

Jak zmęczony życiem w Trójmieście to wypad na wieś! Tam śpiew ptaków i szum jeziora!
popieram tę opinię 9 nie zgadzam się z tą opinią 4

Dróg nadal nie ma, a auta kupują

Jak sam piszesz dróg nadal nie ma, ale dziwnym trafem auta wszyscy kupują. No ale te nowe przynajmniej są dostosowane do stania w korkach - duże ekrany z Netflixami, sriksami, więc codzienne spędzanie czasu w korku chyba staje się przyjemne. Wracają do domu to i tak siadają przed salonowym ołtarzykiem oglądać seriale, to teraz mogą od razu zrobić to w samochodzie
popieram tę opinię 11 nie zgadzam się z tą opinią 4

a im bardziej zalegają na kanapie tym bardziej są skłonni wyliczyć jak to zaoszczędzony czas przekłada się na pieniądze do drugiego miejsca po przecinku :-)

Dopóki nie będzie dobrze funkcjonujacego zbiorkomu - takiego do ktorego da sie wejsc w godzinach szczytu, to jesteśmy skazani na korki tworzone przez auta.
popieram tę opinię 14 nie zgadzam się z tą opinią 2

95 procent nie przesiądzie się na komunikację, bo nie

zatem stójcie

Ale to chyba nie na kat Ważne ??
popieram tę opinię 3 nie zgadzam się z tą opinią 3

czyli norma

Ale to wasz Hollywood gdański festynowy lubicie przecież Olke
popieram tę opinię 5 nie zgadzam się z tą opinią 6

trzeba ją awansować jak najszybciej

trzeba ją awansować jak najszybciej do Warszawy, niech tam robi festyny, a w Gdańsku potrzeba gospodarza

Korki produkują samochodziarze.

Bo samochodziarze lubią w nich stać.
popieram tę opinię 6 nie zgadzam się z tą opinią 3

Cały Gdańsk ciągle stoi, codziennie jest to samo. Gdańsk to jeden wielki korek. Niech Pani Dulkiewicz w końcu z tym coś zrobi, albo niech zrezygnuje ze swojego stanowiska. Tak źle w Gdańsku jeszcze nie było! Tak źle zarządzanym miastem nie ma nigdzie. Dojazd w Gdańsku z Kowal na przymorze zajmuje 2 godziny komunikacją, do Warszawy jedzie się podobnie samochodem.
popieram tę opinię 7 nie zgadzam się z tą opinią 6

Szkoda życia na dojazdy

Znajdź pracè bliżej domu albo zamieszkaj bliżej pracy. Proste.

Problemem nie jest brak dróg ale brak umiejętności przejeżdżania przez rondo. A w tym miejscu są aż dwa. Czasami od wiaduktu do pierwszego ronda jedzie się 30 minut a raczej głównie stoi. I jaki mamy obrazek przed rondem? Puste, lub wszyscy z kierunkowskazami zjeżdżają, lub stoją do zjazdu, a pojazd zamiast wjeżdżać, to się zatrzyma jak by tam znak stopu był, trzeba się zastanowić. Brak kierunkowskazów przy zjeździe z ronda też dużo robi. Zamiast powiedzieć tym co chcą wyjechać:zjeżdżam, wjedź sobie, to po co ,sami na drodze królewicze. Rozwiązanie na tę korki jest proste. Zacznijcie myśleć.
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 2

Osowiacy - stan umysłu

Narzekają na dojazd i chcą dróg, byle tylko nie pod ich oknami ..... nie u nich na dzielni ...... Hehehe
popieram tę opinię 4 nie zgadzam się z tą opinią 3

Osowa

Nic tak dobrze nie wychodzi władcom Trójmiasta /całej trójcy/ jak współpraca z diweloperami.

Zielony ład ma działać tylko w jedną stronę.

Pachołki mają się stosować do wytycznych, a władza soki spija. PiS PO jedno zło.

Dlaczego

Dlaczego ciągle korki, tak dużo dróg się buduje ,a korków przybywa. Trójmiasto to ma chyba rekardy.
do góry